- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - http://www.opengov.gr/civilprotection -

Άρθρο 53 Μεταβατικές διατάξεις – Αντικατάσταση άρθρου 9 ν. 4989/2022

Το άρθρο 9 του ν. 4989/2022 (Α’ 208), περί μεταβατικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 9
Μεταβατικές διατάξεις
1. Έως την πλήρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ), η ημερομηνία της οποίας καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 8 και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Υγείας, καθορίζεται το μεταβατικό πλαίσιο εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών. Προς τον σκοπό έκδοσης της ανωτέρω απόφασης, έως την 29η Φεβρουαρίου 2024, υποβάλλεται γνώμη του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού του Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου Κλάδου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Π.Σ., καθώς και γνώμη του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στον Υπουργό Υγείας, αντίστοιχα. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της γνώμης του δεύτερου εδαφίου. Με την ανωτέρω κοινή απόφαση εγκρίνονται:
α) η σύναψη, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών διάσωσης και αεροδιακομιδών, κατά «HEMS», με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό, ιδίως μέλη πληρώματος, χειριστές, τεχνικούς, διασώστες, ορειβάτες και υγειονομικό προσωπικό,
β) η σύναψη, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συμβάσεων για τη μίσθωση των αναγκαίων εναέριων μέσων διάσωσης και αεροδιακομιδών,
γ) η πρόσληψη πιστοποιημένου προσωπικού έρευνας και διάσωσης, ειδικότητας χειριστών, καθώς και υγειονομικού προσωπικού, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών του Μηχανισμού.
Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες, δυνάμενος να παραταθεί μία (3) φορά κατ` ανώτατο όριο, με ανώτατη συνολική διάρκεια είκοσι τέσσερις μήνες (24), ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. και του Προέδρου του ΕΚΑΒ, αντίστοιχα, σε περίπτωση υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών που επιβάλλουν την παράταση και εφόσον το υπάρχον μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί. Στην απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. και του Προέδρου του ΕΚΑΒ εξειδικεύονται αντίστοιχα οι υφιστάμενες ανάγκες, ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικού για την κάλυψή τους και η διάρκεια της παράτασης.
δ) η εξειδίκευση των υφιστάμενων αναγκών και του αντικειμένου των υπηρεσιών διάσωσης και αεροδιακομιδών, ο απαιτούμενος αριθμός χειριστών για την κάλυψή τους, ο αριθμός των αναγκαίων εναέριων μέσων, οι τεχνικές προδιαγραφές των πτητικών μέσων, ο αριθμός και τα προσόντα του αναγκαίου προσωπικού για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων, ο χρόνος διάρκειας κάθε επιμέρους σύμβασης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
2. Σε όλες τις περιπτώσεις της παρ. 1, η εναέρια διάσωση και αεροδιακομιδή τελούν υπό τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο, συντονισμό και εποπτεία του Π.Σ. και του ΕΚΑΒ, κατά τον λόγο αρμοδιότητας εκάστου.
3. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών («Unit6-HEMS») της παρ. 3 του άρθρου 4, στις αεροδιακομιδές εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Υ4β/9239/20.9.1994 απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Β’ 727).
4. Μέχρι την έναρξη ισχύος των συμβάσεων των περ. α) και β) της παρ. 1 που συνάπτονται στο πλαίσιο της μεταβατικής λειτουργίας του Μηχανισμού, η οργάνωση της διάθεσης των πτητικών μέσων, ο συντονισμός και η εκτέλεση του πτητικού έργου των αεροδιακομιδών υγείας, επ’ ωφελεία του ΕΚΑΒ, διενεργούνται σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ.290/12/163819/Σ.2265/18.12.2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β’ 2758).