- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - http://www.opengov.gr/civilprotection -

Άρθρο 50 Περιφερειακές Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής Πυροσβεστικού Σώματος – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4989/2022

Στο άρθρο 6 του ν. 4989/2022 (Α’ 208), περί των Περιφερειακών Βάσεων Ετοιμότητας/Επιφυλακής του Πυροσβεστικού Σώματος, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) επικαιροποιούνται οι αναφορές στο Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και στις δράσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτό, β) στην παρ. 1 βα) το εισαγωγικό εδάφιο αντικαθίσταται, ββ στην περ. β) η Θεσσαλονίκη αντικαθίσταται από την Καβάλα, βγ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) προστίθεται παρ. 5, και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 6
Περιφερειακές Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής Πυροσβεστικού Σώματος
1. Για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ), συστήνονται, πλέον των βάσεων από τις οποίες επιχειρούν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, για τις αεροδιακομιδές επ’ ωφελεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), οι κάτωθι Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής (ΒΕΕ):
α) πρώτη ΒΕΕ, με έδρα την Ελευσίνα Αττικής,
β) δεύτερη ΒΕΕ, με έδρα την Καβάλα,
γ) τρίτη ΒΕΕ, με έδρα τη Νέα Αγχίαλο,
δ) τέταρτη ΒΕΕ, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης,
ε) πέμπτη ΒΕΕ, με έδρα τα Ιωάννινα,
στ) έκτη ΒΕΕ, με έδρα την Ανδραβίδα.
Οι ως άνω ΒΕΕ διοικητικά υπάγονται στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Π.Σ. και επιχειρησιακά στον Αρχηγό του Π.Σ.
2. Σε καθεμία από τις ανωτέρω ΒΕΕ διατίθενται εναέρια μέσα (ελικόπτερα), καθώς και το αναγκαίο σε ειδικότητες και αριθμό προσωπικό, τα οποία εκτελούν υπηρεσία φυλακής και βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη διενέργεια επιχείρησης διάσωσης και αεροδιακομιδών.
3. H έναρξη λειτουργίας των ΒΕΕ ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ.
4. Στο πλαίσιο επικαιροποίησης του ΕΣΕΔΑ, δύναται να τροποποιείται και ο αριθμός των ΒΕΕ.
5. Για την εφαρμογή του ΕΣΕΔΑ:
α) Αν η εγκατάσταση ΒΕΕ προβλέπεται εντός εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, συνάπτεται μεταξύ του αρμόδιου φορέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Π.Σ. μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο καθορίζονται οι χώροι, οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις και οι απαραίτητες διαδικασίες και απαιτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ΒΕΕ.
β) Αν η εγκατάσταση ΒΕΕ προβλέπεται εντός εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το μνημόνιο της περ. α) συνάπτεται με την ανωτέρω υπηρεσία.».