Άρθρο 41 Επίταξη εναέριων μέσων για κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας για διάσωση και μεταφορά – Προσθήκη άρθρου 53ΙΑ στον ν. 4662/2020

Στον ν. 4662/2020 (Α΄ 27) προστίθεται άρθρο 53ΙΑ ως εξής:
«Άρθρο 53ΙΑ
Επίταξη εναέριων μέσων για κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας για διάσωση και μεταφορά
Αν συντρέχει κίνδυνος πολιτικής προστασίας και δεν είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών διακομιδής ή μεταφοράς των πληττόμενων, για την πληρέστερη και άμεση βοήθεια τους, δύνανται να:
α) διατίθενται αεροσκάφη, μέσω δωρεάς ή παραχώρησης χρήσης άνευ αντιτίμου. Στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης χρήσης εκ μέρους φυσικών ή νομικών προσώπων, το ελληνικό δημόσιο βαρύνεται με την κάλυψη όλων των εξόδων (καύσιμης ύλης, παρεπόμενων τελών ή επιβαρύνσεων) για τη διενέργεια της μεταφοράς.
β) τηρείται από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) κατάλογος των αεροσκαφών, των λοιπών εναέριων μέσων και των χειριστών τους, που έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν μεταφορές κατά τη διάρκεια κινδύνου πολιτικής προστασίας. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων κατάλληλων προς διενέργεια της μεταφοράς εναέριων μέσων, κριτήρια για τη σύναψη μίσθωσης είναι η αμεσότητα στην παροχή της υπηρεσίας και η χαμηλότερη προσφορά. Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. συντάσσει τον σχετικό κατάλογο και έχει την επιμέλεια της διαρκούς επικαιροποίησής του. Δύναται να επιτάσσονται ιδιωτικά αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο, έναντι εύλογης αποζημίωσης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο χρόνος της επίταξης και το ύψος της αποζημίωσης για την επίταξη του σκάφους και για τον χειριστή, το ύψος αυτής, το χρονικό διάστημα για το οποίο καταβάλλεται, ο τρόπος καταβολής της στους δικαιούχους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 21:37 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η παραγραφοποίηση α) β) ακολουθεί διαφορετική τυποποίηση από την παραγραφοποίηση α. β. έτερων άρθρων του νομοσχεδίου.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 14:09 | Basiliy
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Bravo