Άρθρο 20 Μεταφορά Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

1. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πλην του στρατιωτικού προσωπικού, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων, διάρθρωσης και υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργεί εφεξής ως αυτοτελής υπηρεσία αυτού, με την εξαίρεση του δευτέρου εδαφίου. Τα περιφερειακά μετεωρολογικά κέντρα, τα μετεωρολογικά γραφεία των αεροδρομίων και των αερολιμένων και οι μετεωρολογικοί σταθμοί των άρθρων 25 έως 29 του π.δ. 161/1997 (Α’ 142) υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αναλαμβάνει τον συντονισμό και έλεγχο των έργων και εργασιών που εκτελούν σε ό,τι αφορά την αποστολή τους.
2. Οι υπηρεσίες της παρ. 1, με τη διάρθρωση, τις αρμοδιότητες, την έδρα και τη χωρική αρμοδιότητα που έχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αποτελούν τις οργανωτικές και εκτελεστικές δομές υλοποίησης και επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
3. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ως αρμόδιος ο Διοικητής ή Υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, νοείται εφεξής ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
4. Το τακτικό προσωπικό του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πλην του εξαιρουμένου στρατιωτικού προσωπικού. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για το προσωπικό που απασχολείται στις ως άνω υπηρεσίες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το προσωπικό του πρώτου εδαφίου, το οποίο μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με όμοια διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ως άνω προσωπικό κατατάσσεται σε ισάριθμες θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες καταργούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καθίστανται οργανικές θέσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αυξάνοντας αντίστοιχα τις προβλεπόμενες θέσεις κατά τον Οργανισμό του Υπουργείου. Πάσης φύσεως μισθολογικές διαφορές και επιδόματα, που ελάμβανε το μεταφερόμενο προσωπικό, εξακολουθούν να διατηρούνται, ως προσωπική διαφορά. Ο χρόνος προϋπηρεσίας του αναγνωρίζεται για όλες τις υπηρεσιακές και μισθολογικές συνέπειες.
5. Η Ε.Μ.Υ μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το παρόν με το προσωπικό, την οργάνωση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τα οχήματα που έχει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Συλλογικά όργανα, στα οποία συμμετέχει προσωπικό της Ε.Μ.Υ. εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος και χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε ενέργεια ή διατύπωση.
6. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του άρθρου 21 το σύνολο των διοικητικών πράξεων της παραπάνω υπηρεσίας, εκδίδεται σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις και η μισθοδοσία του προσωπικού της Ε.Μ.Υ. καλύπτεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 08:43 | ΑΚΛΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Χαιρετίζω την απόφαση μετατροπής της ΕΜΥ σε πολιτική Υπηρεσία, κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί δεκαετίες πριν.
    Με την κίνηση αυτή δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί μια σύγχρονη Μετ/κή Υπηρεσία, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και θα έχει ως πρωταρχικό της στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
    Θεωρώ ότι ο νομοθέτης πρέπει να λάβει υπόψη του την πολυπλοκότητα της σημερινής δομής της Υπηρεσίας και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να οριστεί ικανό χρονικό διάστημα ώστε να γίνει με το βέλτιστο τρόπο η διαδικασία διαχωρισμού.
    Για το λόγο αυτό και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανελαστικές υποχρεώσεις μιας Μετ/κής Υπηρεσίας, προτείνεται η άμεση τροποποίηση του Οργανισμού λειτουργίας της σημερινής ΕΜΥ, ΠΔ 161/97, ώστε να:
    1. Γίνει προσωρινή απόσπαση του στρατιωτικού προσωπικού στο ΥΚΚΠΠ
    2. Να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητες Υποδιοικήσεις, πολιτικού & στρατιωτικού προσωπικού με προϊστάμενο πολίτη (υπό τον ΓΓΠΠ) ως εκπρόσωπο της νέας ΕΜΥ & στρατιωτικό (υπό το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ) αντίστοιχα
    3. Συνεχίσει το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την ΕΜΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 00:28 | Χ. Ζ.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) σήμερα:

    α) Υπάγεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με την παράγραφο 8 του άρθρου 25 του ν. 2292/95. Διέπεται από το πδ 161/97 που αναφέρει τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της, ορίζει το Διοικητή (στρατιωτικό προσωπικό) και τον Υποδιοικητή (πολιτικό προσωπικό) της Υπηρεσίας, το προσωπικό (στρατιωτικό και πολιτικό) και την στελέχωσή της, αλλά και από το πδ 79/18 που ορίζει τις θέσεις ευθύνης του του πολιτικού προσωπικού.
    β) Με την αριθμ. 525/0051/11-4-12 Απόφαση του Υπουργού Μεταφορών έχει οριστεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας, όπου πιστοποιείται ως τέτοιος μέχρι σήμερα. Ως πάροχος αεροναυτιλίας, χορηγήθηκε στην ΕΜΥ η ανταποδοτική παροχή, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EUROCONTROL, αποκτώντας έτσι οικονομική αυτοτέλεια.
    γ) Έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για την τεχνική υποστήριξη και πιστοποίηση των μετεωρολογικών οργάνων 53 αεροδρομίων της χώρας, για την ασφάλεια πτήσεων.

    2. Με την ανάρτηση του προσχεδίου του νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ) για διαβούλευση, διαπιστώνονται τ’ ακόλουθα:
    α) Ο θεσμός του Διοικητή και Υποδιοικητή της ΕΜΥ (και όχι της Πολεμικής Αεροπορίας) καταργούνται. Πώς εννοείται η αυτοτέλεια της ΕΜΥ ενώ θα είναι κάτω από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή κάτω από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Δεν ενέχει ο κίνδυνος να συρρικνωθεί;
    β) Στο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 4 αναφέρεται ότι οι οργανικές θέσεις του προσωπικού της ΕΜΥ που καταργούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθίστανται οργανικές θέσεις του ΥΚΚΠΠ. Ποιες θέσεις εννοεί του πδ 161/97 ή του πδ 79/18;
    γ) Αυτοτελής Υπηρεσία σημαίνει και οικονομική αυτοδιαχείριση. Θα διατηρήσει η ΕΜΥ την δυνατότητα αυτή που της δίνεται με την ανταποδοτική παροχή, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EUROCONTROL;

    3. Κατόπιν των ανωτέρω για να συνεχίσει η ΕΜΥ να επιτελεί το έργο της και να ανταποκρίνεται στις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της (WMO, EUMETSAT, EUMETNET, κ.α.) προτείνεται στο παρόν νομοσχέδιο να αναφερθεί:
    α) Η υπαγωγή της στον Υπουργό ΥΚΚΠΠ, με δική της διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια (παράδειγμα ΥΠΑ). Τότε θα είναι αυτοτελής Υπηρεσία.
    β) Η διατήρηση της ιδιότητάς της ως αποκλειστικός πάροχος αεροναυτιλίας, και της ανταποδοτικής παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EUROCONTROL, που της δίνει την οικονομική αυτοτέλεια.
    γ) Ποιες οργανικές θέσεις θα μεταφερθούν στο ΥΚΚΠΠ, του πδ 161/97 ή του πδ 79/18.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 19:06 | Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Παρότι έχω αναπτύξει από τις προηγούμενες ημέρες μεγάλο μέρος των απόψεών μου για την προτεινόμενη υπαγωγή της ΕΜΥ στο ΥΚΚΠΠ, σήμερα αναπτύσσω κάποιες σημαντικές θέσεις επι διοικητικών θεμάτων τις οποίες έχω διατυπώσει κατά το παρελθόν που θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

    1. Εθνικό Μετεωρολογικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζω την προ 7 ετών ανοιχτή επιστολή μου ως Υποδιοικητής της ΕΜΥ, προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης με παρατηρήσεις, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα και αναδεικνύουν την ευρύτητα των τομέων που αφορούν επιχειρησιακά την Μετεωρολογία.
    ( https://kolydas.gr/content/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82 )

    2.Μέχρι σήμερα λόγω της Παρ.8 Άρθρο 25 Ν.2292/95 η ΕΜΥ αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπάγεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τη διοικητική και οικονομική μέριμνα και ευθύνη του Γ.Ε.Α. Αυτή η διοικητική υπαγωγή οδήγησε βαθμιαία στην αλλοίωση της σύνθεσης του προσωπικού της ΕΜΥ όταν εφαρμόστηκε το ΠΔ 161/97. Η κατανομή των προϊστάμενων των Διευθύνσεων και Τμημάτων έγινε βάσει κριτηρίων προέλευσης (στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό) και όχι βάσει ικανοτήτων. Δηλαδή οι θέσεις ευθύνης δεν καθορίζονταν αποκλειστικά από την αξία και τις γνώσεις του επιστημονικού προσωπικού, αλλά μόνο από το αν το προσωπικό ήταν στρατιωτικό ή πολιτικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην Κεντρική Υπηρεσία της ΕΜΥ οι Διευθύνσεις Έρευνας & και Κλίματος – που στελεχώνονταν από πολιτικό προσωπικό να αποδυναμωθούν, ενώ αντίθετα οι Διευθύνσεις με στρατιωτικό προσωπικό αναπτύχθηκαν. Παράλληλα, η στελέχωση σε πολλά από τα πολιτικά αεροδρόμια στην περιφέρεια έγινε με μόνο στρατιωτικό προσωπικό, αντί να προκριθεί η σύνθεση του προσωπικού από πολίτες.
    Άρθρο γραμμένο το 2018 ( https://kolydas.gr/content/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BC%CF%85 )

    3. Η ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος 79/2018 (ΦΕΚ 148/Α/10-8-2018) όπως αναφέραμε προηγουμένως υποβάθμισε ακόμη περισσότερο την ΕΜΥ ως υπηρεσία στο σύνολό της, καθώς δεν εμφανιζόταν πλέον -όπως μπορείτε να παρατηρήσετε- σημαντικά τμήματα που υπήρχαν στο ΠΔ 161/97, όπως αυτό της Αεροναυτιλίας, των Μετεωρολογικών Σταθμών, της Τηλεπισκόπησης κ.α. Το ΠΔ 161/97 της ΕΜΥ δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη σύνθεση, όμως το ΠΔ 79 τα χειροτέρεψε.
    ( https://www.e-nomothesia.gr/kat-enoples-dynameis/proedriko-diatagma-79-2018-phek-148a-10-8-2018.html )

    4. Επειδή πολλοί αναφέρονται για το θέμα της Αεροναυτιλίας, προτείνω ανάγνωση του αναλυτικού άρθρο γραμμένο το 2016. Υπάρχουν χρήσιμες αναφορές για το πως λειτουργεί το σύστημα παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας. Δυσχέρειες μπορεί να υπάρξουν λόγω διοικητικών πρακτικών του παρελθόντος, όπως ανέφερα προηγουμένως, όμως αυτήν την περίοδο της διαβούλευσης χρειαζόμαστε ήρεμες φωνές και όχι κινδυνολογίες .Είτε το θέλουμε είτε όχι, πίσω από τις όποιες δυσλειτουργίες δεν κρύβονται μόνο οικονομικές παράμετροι, αλλά στο βάθος αναδεικνύονται αλλαγές νοοτροπιών και τρόπου λειτουργίας μιας υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω θωράκιση του νομικού και οικονομικού καθεστώτος της καθώς και των υποδομών της.

    ( https://kolydas.gr/content/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CF%85 )

    5. Προτείνεται η ανάγνωση του Ιδρυτικού Νόμου της ΕΜΥ το 1931, ο οποίος έχει να μας διδάξει πολλά, τόσο ως προς την απλότητα γραφής του σε 4 μόνο σελίδες, όσο και ως προς τις αναφορές του για τον τρόπο Διοικήσεως της ΕΜΥ στο Άρθρο 3, τον σκοπό της στο Άρθρο 1 καθώς και τις σχετικές αναφορές στα θέματα σύνθεσης του προσωπικού του Άρθρου 7 του Νόμου.

    ( http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wGf7A-arYFBsHdtvSoClrL8_q7ut2PVjhp5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuVLDToEFK3Np8M63RElv-U475ITPONbzeoygO6Nd7m2V )

    6. Τέλος μνημονεύεται, οτι σε όλα τα κράτη είναι απαραίτητη η ύπαρξη της μετεωρολογικής υποστήριξης στις Ένοπλες Δυνάμεις και η διασύνδεσή της με τις υποδομές και τα συστήματα σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Αυτή διασφαλίζεται με ειδικά πρωτόκολλα συνεργασίας και σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί θέμα διαβούλευσης στο Δημόσιο λόγο.

    Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
    Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 18:38 | Δημήτρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Διαβάζοντας τα όσα αναφέρονται στο παρόν άρθρο και σε συνάφεια με τα αναφερόμενα στην Παράγραφο 2 του Άρθρου 10 του Συντάγματος, διατυπώνονται οι παρακάτω απορίες, προς τους συντάκτες:
    1. Από Νομικής Απόψεως:
    α. Η μεταφορά της ΕΜΥ από το ΥΠΕΘΑ στο ΥΚΚΠΠ γίνεται σε βάρος των προβλέψεων της Παραγράφου 3 του Άρθρου 25 και πιθανώς καταχρηστικά εις βάρος της Παραγράφου 3 του Άρθρου 18 και της Παραγράφου 4 του Άρθρου 22 του Συντάγματος, καθώς δεν υπάρχει κάποια γενική έκτακτη ανάγκη που να δικαιολογεί τόσο τη φύση όσο και το μόνιμο χαρακτήρα της συγκεκριμένης ενέργειας, όπως, κατά την άποψή μου λανθασμένα, αναφέρεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του παρόντος Νομοσχεδίου.
    β. Η μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού σε Υπηρεσία ή άλλο Φορέα άλλου Υπουργείου ή Δημόσιου Οργανισμού προαπαιτεί την έγκριση του οικείου Γενικού Επιτελείου και στη συγκεκριμένη περίπτωση (εφόσον αναφερόμαστε στη μετακίνηση, υπό οποιαδήποτε μορφή, στη δύναμη άλλου Υπουργείου πλην του ΥΠΕΘΑ) πλήρως αιτιολογημένη απόφαση ΥΕΘΑ, θετική γνωμοδότηση τόσο του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) του ΓΕΕΘΑ (για τους Αξιωματικούς των βαθμών που προβλέπεται από το Άρθρο 15 του Ν.3883/20210) όσο και των Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) και Συμβουλίου Μεταθέσεων του ΓΕΑ σύμφωνα με την Παρ.1 του Άρθρου 4 του Ν.3883/2010, όπου και εγκρίνουν τη διάθεση του συνόλου του Στρατιωτικού προσωπικού. Η ύπαρξη τέτοιου είδους γνωμοδότησης είναι προαπαιτούμενη νομοθετικά και δεν έπεται της εκπόνησης ενός νομοσχεδίου, γεγονός που καθώς ο/η συντάκτης του προφανώς δεν είναι γνώστης, δεν έχει λάβει υπόψιν του/της και εσφαλμένα δεν περιλαμβάνεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
    γ. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα Άρθρα 2 και 3 του Ν.3883/2010 και στην Παρ. 1α του Άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. Φ.411/12/362832/Σ.8977/2021 Απόφασης ΥΕΘΑ το Στρατιωτικό προσωπικό υπηρετεί αποκλειστικά σε Μονάδες των ΕΔ, ενώ η δυνατότητα αξιοποίησής του σε Υπηρεσίες ή φορείς εκτός του ΥΠΕΘΑ δεν δύναται να υπερβεί, το μέγιστο) τα τέσσερα συνολικά (4), συνολικά, έτη (Παρ. 1στ του Άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. Φ.411/12/362832/Σ.8977/2021 Απόφασης ΥΕΘΑ). Επιπλέον, όπως ρητά αναφέρεται στην Παρ.1 του Άρθρου 3 του Ν.4361/2016 προβλέπεται ό,τι οι στρατεύσιμοι, που στελεχώνουν θέσεις στην ΕΜΥ, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε Μονάδες των ΕΔ, και όχι εκτός αυτών, οπότε η εμπειρία και οι δεξιότητές τους δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη «νέα ΕΜΥ».
    δ. Η παραμονή στρατιωτικού προσωπικού σε Υπηρεσία, εκτός ΥΠΕΘΑ, επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Άρθρου 28 του Ν.3883/2010.

    2. Από Επιχειρησιακής Απόψεως:
    α. Η έκδοση προειδοποιήσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αποτελεί ένα μικρό, μόνο, μέρος των συνολικών αρμοδιοτήτων της ΕΜΥ που δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού έργου της.
    β. Μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητές της είναι η κάλυψη των αναγκών της Αεροναυτιλίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας στον ICAO, που ενισχύει την Ασφάλεια Πτήσεων και τη διαφύλαξη της ζωής εκατομμυρίων επιβατών ετησίως. Η κάλυψη αυτών γίνεται από το προσωπικό που στελεχώνει τα Μετεωρολογικά Κέντρα, Μετεωρολογικά Γραφεία και Μετεωρολογικούς Σταθμούς, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι Στρατιωτικοί Μετεωρολόγοι, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%.
    γ. Ένα εξίσου σημαντικό και σίγουρα το στρατηγικότερο, τμήμα του έργου της είναι η υποστήριξη της Εθνικής Άμυνας με την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού της στην υποστήριξη, σχεδιασμό και διεξαγωγή επιχειρήσεων τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), διεθνών επιχειρήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κ.α., όσο και στη διαφύλαξη του υπερπολύτιμου και πανάκριβου εξοπλισμού τους.
    δ. Υπάρχει εμφανής υποστελέχωση, ιδίως σε πολιτικό προσωπικό της ΕΜΥ, απόρροια της προσαρμογής της στις Μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, γεγονός που οδήγησε στη σημαντική μείωση του προσωπικού της, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε άλλους φορείς να αναδειχθούν, αναλαμβάνοντας και άλλο έργο.
    ε. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η αύξηση του προσωπικού της γινόταν και γίνεται, σχεδόν αποκλειστικά, από Στρατιωτικούς Μετεωρολόγους οι οποίοι καλύπτουν, στην πλειοψηφία τους, κρίσιμες θέσεις στην περιφέρεια. Έτσι, δημιουργήθηκαν, αναγκαστικά κενά στην Κεντρική Υπηρεσία, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των Μόνιμων Υπαλλήλων.

    3. Πλην όμως, καθώς:
    α. Η ΕΜΥ βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης από Ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ που έχουν ως στόχο τον απόλυτο εκσυγχρονισμό της.
    β. Έχει ήδη ξεκινήσει η εισροή σημαντικών ποσών από τα καταβαλλόμενα τέλη των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούνται για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και την ενίσχυση του προσωπικού της.
    γ. Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της είναι στρατιωτικοί Μετεωρολόγοι οι οποίοι, όπως σωστά ανέφεραν αρκετοί συν-σχολιαστές, είναι αυτοί που επωμίζονται τη μερίδα του λέοντος της κάλυψης των υποχρεώσεων και διεξαγωγής του έργου της ΕΜΥ.
    δ. Η διεξαγωγή των θεμάτων που άπτονται της Εθνικής Άμυνας είναι στην πλειοψηφία τους συμβάντα ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ χαρακτήρα και θεωρείται αδιανόητο να καλύπτονται από άτομα που άμεσα ή έμμεσα καλύπτονται από άσχετα, με το αυτό έργο, Υπουργεία, όπως π.χ. είναι το ΥΚΚΠΠ.
    ε. Η πρόταση για την ίδρυση μιας, νέας ουσιαστικά, ΕΜΥ με νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ΑΣΕΠ.
    στ. Θα απωλεσθεί η υπερπολύτιμη εμπειρία του ήδη υπάρχοντος προσωπικού ενώ αντίστοιχα θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα περίπου μιας δεκαετίας για την απόκτηση νέας.
    ζ. Θα προκληθεί υπέρμετρη επιβάρυνση του προϋπολογισμού, χωρίς κάποιο αξιόλογο όφελος. Επιπλέον, για την κάλυψη διευθυντικών και μη θέσεων είναι πιθανόν να κληθούν, λογικά, συνταξιούχοι Μετεωρολόγοι (καθώς ο αριθμός των υπαρχόντων Μονίμων Υπαλλήλων είναι περιορισμένος), επιβαρύνοντας περαιτέρω τον προϋπολογισμό.
    η. Η διαφαινόμενη απόσυρση των Στρατιωτικών Μετεωρολόγων θα οδηγήσει στην απώλεια πολυετούς εμπειρίας, τεχνογνωσίας και θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Μετεωρολογικών Κλιμακίων και το κυριότερο, θα οδηγήσει στην απώλεια της κουλτούρας «Ασφάλειας Πτήσεων» που διακρίνει το προσωπικό τους.
    θ. Θα απαιτηθεί η διάσπαση και ο διαμοιρασμός της υποδομής της για την κάλυψη τόσο των αναγκών της «νέας ΕΜΥ» όσο και των αναγκών της Εθνικής Άμυνας και η δημιουργία νέας, με σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.
    ι. Θα απωλεσθούν οι ήδη υπάρχουσες πιστοποιήσεις κατά ISO 9001:2015 και του ICAO.
    ια. Οι ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα δεν απαντώνται σε άλλες Ευρωπαϊκές ή μη χώρες και δεν είναι τέτοιες οι οποίες να δικαιολογούν την μετακίνησή της από το ΥΠΕΘΑ σε κάποιο άλλο Υπουργείο. Ως εκ τούτου αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, στη λειτουργία της, παρά μόνο στην πορεία και στις φιλοδοξίες ατόμων που έχουν άλλες επιδιώξεις.
    ιβ. Η ιστορία έχει αποδείξει ό,τι η υιοθέτηση πρόχειρων και αποσπασματικών λύσεων, σε καίριους τομείς για τη χώρα μας, όπως είναι η διατύπωση του συγκεκριμένου Άρθρου, έχει οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα, όπως π.χ. η ανάθεση των αεροδιακομιδών σε μη σχετικούς φορείς και τα τραγικά δυστυχήματα που ακολούθησαν.

    4. Προτείνεται:
    α. Η παραμονή της ΕΜΥ υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, με παράλληλη σημαντική ενίσχυσή της με προσωπικό (πολιτικό και στρατιωτικό) και μέσα, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί αντάξια του έργου και της ιστορίας της.
    β. Ο εκσυγχρονισμός της και η επαναδραστηριοποιησή της σε τομείς που λόγω των μνημονίων και της συρρίκνωσης του προσωπικού της έχουν υποβαθμιστεί και δυσλειτουργούν.
    γ. Η κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΓΓΠΠ να γίνει με τη μετάταξη αριθμού Υπαλλήλων της ΕΜΥ εκεί, όπως και αριθμού Υπαλλήλων-Ερευνητών του «επιχειρησιακού τομέα» του ΕΑΑ και τη δημιουργία ενός «ΜΕτεωρολογικού Κέντρου Εκτάκτων Αναγκών» (ΜΕΚΕΑ) με σκοπό τη Μετεωρολογική Υποστήριξη των επιχειρησιακών απαιτήσεων της ΓΓΠΠ.
    δ. Η αντικατάσταση των Άρθρων 19, 20 και 21 του παρόντος Νομοσχεδίου με ένα νέο στο οποίο προτείνεται να αναφέρεται:

    « Άρθρο χχχ. Ίδρυση Μετεωρολογικού Κέντρου Εκτάκτων Αναγκών (ΜΕΚΕΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
    1. Ιδρύεται Μετεωρολογικό Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών (ΜΕΚΕΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα λειτουργεί ως αυτοτελής υπηρεσία αυτού.
    2. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί την οργανωτική και εκτελεστική δομή υλοποίησης και επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
    3. Διευθυντής της νέας Υπηρεσίας θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
    4. Το τακτικό προσωπικό που θα μεταφερθεί από την ΕΜΥ και το ΕΑΑ καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το ίδιο εφαρμόζεται αναλόγως και για το προσωπικό που απασχολείται στις ως άνω υπηρεσίες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το προσωπικό, το οποίο μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με όμοια διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ως άνω προσωπικό κατατάσσεται σε ισάριθμες θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες καταργούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καθίστανται οργανικές θέσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αυξάνοντας αντίστοιχα τις προβλεπόμενες θέσεις κατά τον Οργανισμό του Υπουργείου. Πάσης φύσεως μισθολογικές διαφορές και επιδόματα, που ελάμβανε το μεταφερόμενο προσωπικό, εξακολουθούν να διατηρούνται, ως προσωπική διαφορά. Ο χρόνος προϋπηρεσίας του αναγνωρίζεται για όλες τις υπηρεσιακές και μισθολογικές συνέπειες.
    5. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Άρθρου χχχ το σύνολο των διοικητικών πράξεων της παραπάνω υπηρεσίας, θα εκδίδεται σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις και η μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΜΥ θα καλύπτεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.»

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 14:34 | Αναστασία Παπακρίβου – Παναγιώτης Σκριμιζέας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η ΕΜΥ παρά τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού και τις αδιαμφισβήτητες οργανωτικές δυσκολίες της, παράγει μέχρι σήμερα αξιόπιστες και ποιοτικές «μετεωρολογικές» προγνώσεις.

    Πιθανώς ο απλός πολίτης, σε μια υπεραπλουστευμένη προσέγγιση να αναρωτηθεί: «και τότε γιατί πλημμύρισε η Θεσσαλία».

    Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι κοινωνίες σήμερα, με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που καλούνται να αντιμετωπίσουν, έχουν ανάγκη από τις «impact based» προγνώσεις.

    Με απλά λόγια, στη «μετεωρολογική» πρόγνωση της ΕΜΥ θα πρέπει να έρθει και να «κουμπώσει» η γεωλογική, υδρολογική, οικιστική, κοινωνική, και όποια άλλη απαραίτητη πληροφορία, που αφορά ανθρώπους και υποδομές, ώστε να γίνουν ορατές οι «επιπτώσεις-impact» της «μετεωρολογικής» πρόγνωσης.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου για τη διασύνδεση των σχετικών φορέων, κατ’ αρχάς δείχνει λογικός. Προκύπτουν όμως τα ερωτήματα:

    1. Είναι απαραίτητο όλοι αυτοί οι φορείς να υπάγονται στο ίδιο υπουργείο για να συνεργάζονται;
    2. Και αν αποφασισθεί τελικά κάτι τέτοιο, δεν πρέπει οι ρόλοι τους να είναι ξεκάθαροι και οριοθετημένοι;
    3. Πως μπορεί ένα ερευνητικό ίδρυμα όπως το Αστεροσκοπείο να έχει επιχειρησιακό έργο, επικαλυπτόμενο με αυτό της ΕΜΥ;

    Οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες παγκοσμίως, έχουν μια ευρύτερη αποστολή και ρόλο από ότι ένα Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο, το οποίο και από μόνο του έχει ένα ευρύτερο ρόλο από αυτόν που καλείται να υποστηρίξει με την νέα πιθανή του μορφή, καθώς παράγει πληθώρα εξειδικευμένων προϊόντων.

    Προϋπόθεση για μια ΕΜΥ με δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς που παραδοσιακά καλείται να υποστηρίξει (αεροναυτιλία, ένοπλες δυνάμεις, ναυτιλία, αγροτικό τομέα….) είναι αυτή να λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, και υπαγωγή κατευθείαν στον υπουργό (οποιουδήποτε υπουργείου η πολιτεία επιλέξει) και όχι κάτω από την ΓΓΠΠ, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να συρρικνωθεί σε κάτι μικρότερο, ακόμα και από αυτό που σήμερα ονομάζεται Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο.

    Και βεβαίως συμφωνούμε με όλους εκείνους, που ήδη έχουν επισημάνει ότι τα Περιφερειακά Μετεωρολογικά Κέντρα, τα Γραφεία Μετεωρολογικής Ενημέρωσης, καθώς και το δίκτυο των Μετεωρολογικών Σταθμών της ΕΜΥ, το μόνο που πληροί τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και που, μετά από προσπάθειες και αναμονή χρόνων, αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.

    Μάλιστα, η ΕΜΥ είναι ο φορέας, που πρέπει να λειτουργεί ως συντονιστής του συνόλου των αντίστοιχων μετεωρολογικών δικτύων, που δραστηριοποιούνται και από άλλους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες στη χώρα μας.

    Ο, αδιαμφισβήτητα σημαντικός, στόχος για βελτίωση του τρόπου της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, πρέπει να συνδεθεί με την ενίσχυση και την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας όπως η ΕΜΥ, που παρά τις όποιες δυσκολίες της, έχει το know how, για να αποτελέσει τον πυρήνα, γύρω από τον οποίο μπορεί να κτισθεί μια υγιής και δυναμική υπηρεσία.

    Μπορεί να μην βρίσκεται στο σημείο που θα έπρεπε (έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, υποβάθμιση υποδομών … ), αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για τον κατακερματισμό και διαμερισμό των αρμοδιοτήτων της.

    Στις χώρες που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα καλών πρακτικών, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, όπως βέβαια και τα ερευνητικά ιδρύματα, παρά τις όποιες περιόδους «ακμής και παρακμής», έχουν να επιδείξουν ιστορικές διαδρομές αιώνων, που ούτε οι πόλεμοι δεν διέκοψαν.

    Στις υγιείς κοινωνίες, οι ερευνητικοί φορείς σέβονται το έργο των επιχειρησιακών φορέων, καθώς αυτοί αποτελούν το φυσικό εργαστήρι για την εφαρμογή των προϊόντων των ερευνών τους, όπως και οι επιχειρησιακοί φορείς εκτιμούν και αξιοποιούν το έργο των ερευνητών.

    Η πολιτεία οφείλει να στέκεται σοφός και ψύχραιμος αρωγός και των δύο, αναγνωρίζοντας την προσφορά, αλλά και τις ιδιαιτερότητές τους, δημιουργώντας τα πλαίσια-όρια, μέσα στα οποία θα μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά και ελεύθερα, αλλά όχι ασύδοτα.

    Αναστασία Παπακρίβου Μαθηματικός-Μετεωρολόγος
    (MSc Διαχείριση Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών)
    Προιστ. Τμήματος Αγρομετεωρολογίας ΕΜΥ

    Παναγιώτης Σκριμιζέας Μαθηματικός – Μετεωρολόγος
    Διευθυντής Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων ΕΜΥ

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 11:58 | ΕΦΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Θέμα:
    Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Δ.Ε.)

    Κύριε Υπουργέ

    Ένταξη των αυτοτελών Τμημάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων, σας καταθέτουμε την ολοκληρωμένη πρόταση του Συλλόγου μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στην Νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, περιοχή χωρικής αρμοδιότητας της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε., σύμφωνα με τα παρακάτω.
    Γ. Πρόταση για την στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.
    ➢ Στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτικής Ελλάδας.
    Μετακίνηση όλων των Υπαλλήλων, του Τ.Α.Σ. Ν. Αχαΐας στην Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε. και μεταφορά των θέσεων τους στον Οργανισμό του Υπουργείου, σύμφωνα με το άρθρο 92 του Ν.4530/18 (ΦΕΚ59Α/30-03-2018). ➢ Μεταφορά αρμοδιοτήτων Ταυτόχρονα γίνεται κατάργηση του Τ.Α.Σ. Ν. Αχαΐας με κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 129 του Ν.4199/2013 (ΦΕΚ216/Α/11-10-2013) και την παρ. 3 του άρθρου 253 του Ν4555/2018 (ΦΕΚ 133/19-07-2018). Οι αρμοδιότητες καθώς και τα έργα αποκατάστασης που εκτελούνται, μεταφέρονται στην Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Δ.Ε., σύμφωνα με την παρ. 7, στ, του άρθρου 48 του ΠΔ 123/2017 (ΦΕΚ 151 Α΄),
    ➢ Τ.Α.Π. Ν. Ηλείας, Τ.Α.Σ. Ν. Μεσσηνίας και Τ.Α.Σ. Ν. Λευκάδας.
    Οι Υπηρεσίες, με τις ίδιες παραπάνω διατάξεις, καταργούνται και το προσωπικό μεταφέρεται στο Υπουργείο Υποδομών. Ταυτόχρονα, ιδρύονται με έδρα τον Πύργο, την Καλαμάτα και τη Λευκάδα αντίστοιχοι Τομείς Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.), σύμφωνα με παρ. 3 του άρθρου 253 του Ν4555/2018 (ΦΕΚ 133/19-07-2018) και εντάσσονται στην οργανωτική δομή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. (και ειδικότερα στην Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Δ.Ε.). Οι αρμοδιότητες και το έργο μεταφέρεται στις νέες Δομές (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) και εξακολουθεί να εκτελείται.
    ➢ Τ.Α.Σ. Ν. Κεφαλληνίας.
    Η υπηρεσία καταργείται, το έργο και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε. Στην έδρα της Υπηρεσίας (Ληξούρι), στον ίδιο χώρο συνεχίζει να λειτουργεί Γραφείο, (δεν υπάρχει κόστος στέγασης γιατί ο χώρος παραχωρείται από τον Δήμο Λυξουρίου) για την εξυπηρέτηση των Πολιτών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
    Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Υποδομών, θα διαθέτει τις απαραίτητες δομές και το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να σταθεί επάξια δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών άμεσα και αποτελεσματικά, σε μια περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας και νέων καταστροφικών φαινομένων (ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες κ.λπ.), όπως είναι η Δυτική Ελλάδα.
    Π Ρ Ο Τ Α Σ Η
    ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 77, Άρθρο 7
    Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων – Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία, Γενικών και Ειδικών Γραμματειών – Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων.
    Σύσταση Γενικής Γραμματείας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
    Ένταξη των παραπάνω αυτοτελών Τμημάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ., (77, Άρθρο 7) στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
    Ως κατάλληλο και έμπειρο προσωπικό μιας μακρόχρονης αποκλειστικής ενασχόλησης με τις Φυσικές Καταστροφές, αποτελεί Μονόδρομος για την σωστή λειτουργία της Νέας Δομής που δημιουργείται με το παραπάνω Π.Δ. (77/2023).
    Πάτρα: 28-11-2023
    Με εκτίμηση

    Οι Εργαζόμενοι

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 10:52 | Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ / Τμήμα Άμυνας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σχετικά με την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στη νέα δομή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει:
    – Να ενοποιηθούν τα δίκτυα Μετεωρολογικών Σταθμών των δύο φορέων.
    – Να σχεδιαστεί προσεκτικά το οργανόγραμμα του νέου υπουργείου και να γίνει ορθολογική επανατοποθέτηση όλου του προσωπικού (ΜΥ, ΙΔΑΧ κ.α.), ώστε τα κατάλληλα πρόσωπα να βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις, αξιοποιώντας τα προσόντα τους.
    – Να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στο προσωπικό επιχειρησιακών αναγκών και το τεχνικό και ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό.
    – Να γίνουν γενναίες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, όπως μηχανικοί, τεχνικοί, πληροφορικοί, υδρολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και όλων των ειδικοτήτων που συνθέτουν μία σύγχρονη μετεωρολογική υπηρεσία.
    – Να σχηματιστεί μία στιβαρή τεχνική υπηρεσία και διεύθυνση πληροφορικής και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι νέες τεχνολογίες.
    – Να υπάρξει ειδικό τμήμα εκπαίδευσης του κοινού και αγαστή συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, όπως π.χ. το εκτεταμένο δίκτυο ερασιτεχνών μετεωρολόγων κ.α..
    – Οι υπάλληλοι της ΕΜΥ να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες περίθαλψης στο 251 ΓΝΑ και τις λοιπές παροχές μέριμνας προσωπικού (ΚΕΔΑ κ.α.).

    Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος
    Αντιπρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ* – Τμήμα Άμυνας
    *Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σπουδών

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 10:25 | Νίκος Καραταράκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σχόλια / παρατηρήσεις με αφορμή τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία YΚΚΠΠ, που περιλαμβάνει και την υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) (άρθρο 20).

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) θα πρέπει, πρωτίστως και πέραν της όποιας υπαγωγής σε (παραγωγικό) Υπουργείο, να έχει τη δομή και λειτουργία μιας Αυτοτελούς Δημόσιας Υπηρεσίας ή ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Η οντότητα αυτή επιβάλλεται να έχει Διοικητική, Οργανωτική, Υπηρεσιακή, Οικονομική και Θεσμική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία / αυτονομία, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό [στην προκειμένη περίπτωση – της προτεινόμενης ρύθμισης, στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ)].

    Η ΕΜΥ αποτελεί, μεταξύ πολλών άλλων (αρμοδιοτήτων), τον εξουσιοδοτημένο φορέα της πολιτείας για την έκδοση έγκαιρων και έγκυρων προγνώσεων επικίνδυνων και ακραίων καιρικών φαινομένων, για την έκδοση και διάδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων προειδοποιήσεων που συνδέονται με αυτά τα φαινόμενα, από την αρμόδια εξουσιοδοτημένη υπηρεσία (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – ΓΓΠΠ)για αυτό το σκοπό.

    Προτείνεται η υπαγωγή όλων των ζητημάτων, που αφορούν την ΕΜΥ, σχετικά με αρμοδιότητες, συστήματα και υποδομές και προσωπικό στον Υπουργό [στην προκειμένη περίπτωση – της προτεινόμενης ρύθμισης, στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ)], και όχι ‘’μοιρασμένα’’ και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (σημείωση: για το ζήτημα της υπαγωγής γίνεται αναφορά και στο τέλος του κειμένου).

    Η ως άνω νομική υπηρεσιακή / οργανωτική οντότητα ΕΜΥ θα πρέπει να έχει δικό της αυτοτελή Οργανισμό, στη συνέχεια του τρέχοντος Π.Δ 161/96, επικαιροποιημένο με τις όποιες αλλαγές επιβάλλονται. Στον Οργανισμό αυτό θα αναφέρεται ρητά ο χαρακτήρας και η υπαγωγή της ΕΜΥ και το σύστημα Διοίκησης / Υποδιοίκησης (ανεξάρτητη Διοίκηση με αυξημένο κύρος και νομιμοποίηση και με ευχέρεια και δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασιών σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο).

    Στον Οργανισμό αυτό της ΕΜΥ θα αναφέρονται / διασφαλίζονται τα εξής:
    • Η Αποστολή της, η Συγκρότηση / διάρθρωση της (Κεντρική Υπηρεσία, Περιφερειακές Διοικητικές Μονάδες / Δίκτυα Μετ. Σταθμών και άλλων υποδομών, Περιφερειακά Κέντρα κλπ.).
    • Οι αρμοδιότητες (αναλυτική περιγραφή όλων των μεγάλων τομέων ευθύνης και μετεωρολογικής υποστήριξης της ΕΜΥ). Ιδιαίτερη αναφορά στις συμβατικές και άλλες υποχρεώσεις συμμετοχής και εκπροσώπησης της χώρας μέσω ΕΜΥ σε Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή φόρα (με προεξάρχοντες τον WMO/ΠΜΟ και τους Ευρωπαϊκούς Μετεωρολογικούς Οργανισμούς – ECMWF, EUMETSAT, EUMETNET, COPERNICUS κλπ.).
    • Προβλέψεις για το σύνολο των οργανικών θέσεων όλων των κατηγοριών που καλύπτουν τις ανάγκες μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
    • Προβλέψεις για το σύνολο των θέσεων ευθύνης σε όλα τα επίπεδα (συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας της).
    • Πρόβλεψη Συλλογικών Οργάνων και μηχανισμών για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της Υπηρεσίας και της ενίσχυσης των συνεργασιών που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία της και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και της υποστήριξης του κοινωνικού συνόλου, καθώς και διασφάλισης της συνέχειας της μετεωρολογικής υποστήριξης της Εθνικής Άμυνας.

    • Αναφορά / Πρόβλεψη για ίδιο Προϋπολογισμό της ΕΜΥ, που εντάσσεται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου (ΚΚΠΠ) με ειδική αναφορά στο EUROCONTROL – λόγω υποστήριξης της αεροναυτιλίας, ως οικονομικού εργαλείου για την ανάπτυξη υποδομών και στήριξη του προσωπικού.
    • Αναφορά / πρόβλεψη για ύπαρξη αυτοτελούς Υ.Σ / ΕΜΥ για τη διαχείριση των θεμάτων του προσωπικού της.

    Τέλος, ειδικότερα για το ζήτημα της απευθείας υπαγωγής της ΕΜΥ στον Υπουργό (ΚΚΠΠ), υπάρχουν λόγοι που επιβάλουν αυτή την εκδοχή και όχι στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ως γνωστόν τα αντικείμενα απασχόλησης και οι σχετικές αρμοδιότητες της ΕΜΥ είναι ευρείες και δεν άπτονται μόνο των θεμάτων Πολιτικής Προστασίας και δεν περιορίζονται σε αυτά. Υπάρχουν και οι σημαντικές αρμοδιότητες της κλιματολογίας και της έρευνας και μελέτης του κλίματος, της παρακολούθησης της κλιματικής μεταβλητότητας / αλλαγής και η υποστήριξη σχετικών θεμάτων που χειρίζεται το πρώην ΥΠΕΝ, τα θέματα Υδρολογίας, Γεωργικής Μετεωρολογίας και Μετεωρολογίας Περιβάλλοντος.

    Όλα αυτά εντάσσονται περισσότερο αν όχι αποκλειστικά στον τομέα της Κλιματικής Κρίσης. Έτσι ενισχύεται η συνηγορία για την αυτοτελή, αυτοδύναμη ΕΜΥ, που θα υπάγεται στον Υπουργό [στην προκειμένη περίπτωση – της προτεινόμενης ρύθμισης, στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ)].

    Παρατήρηση: Λόγω της τρέχουσας ιδιαιτερότητας της ΕΜΥ με τις από κοινού υποδομές και το ένστολο προσωπικό (ΥΠΕΘΑ) που εμπλέκεται, εγείρονται θέματα προβλέψεων, ειδικών διατάξεων που θα αφορούν θέματα μεταβατικότητας, σε συνδυασμό με την διασφάλιση της συνέχειας και της λειτουργικότητας της Υπηρεσίας και της υποστήριξης όλων των τομέων της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου και διασφάλισης της απρόσκοπτης επιχειρησιακής υποστήριξης των τομέων Εθνικής Άμυνας.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 09:50 | ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ε.α ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20, ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Σ.Ν

    Βάση των διατάξεων του προτεινόμενου άρθρου, ή μεταφορά της Υπηρεσίας από το ΥΠΕΘΑ στο ΥΚΚΠΠ είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του έργου μετεωρολογικής υποστήριξης που ασκείται σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο και των κρίσιμων ζητημάτων ασφάλειας επι της αδιάλειπτης μετεωρολογικής υποστήριξης προς τους υποστηριζόμενους φορείς, Άρθρο 1 του π.δ 161/1997 (Α΄142).

    Η υλοποίηση της Εξουσιοδοτικής Διάταξης, ως αναφέρεται στο Άρθρο 21 αυτού, δεν διασφαλίζει τη βέλτιστη διαδικασία μεταφοράς της Υπηρεσίας καθώς και την ομαλή λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Κλιμακίων της. Ιδιαίτερα δε, σε θέματα υποστήριξης των επιχειρησιακών και επιτακτικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αεροναυτιλίας στο σύνολό της, της Ναυτιλίας, της Τηλεπισκόπησης καθώς και της Διακίνησης της μετεωρολογικής πληροφορίας. Είναι δεδομένο ότι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό στελέχωσης της ΕΜΥ είναι Στρατιωτικό και χωρίς αυτό η Υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς μεταβατικό στάδιο.

    Ως εκ τούτου, η μελέτη θεμάτων διοικητικής, υπηρεσιακής, οργανωτικής, επιχειρησιακής και οικονομικής φύσεως προς όφελος της αποστολής της Υπηρεσίας καθώς και επι κάθε άλλου θέματος που αφορά το προσωπικό που υπηρετεί στην ΕΜΥ (Κ.Υ και Κλιμάκια), οφείλουν να τύχουν εκ προοιμίου στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου ως επι του Άρθρου 20 αυτού, περαιτέρω επεξεργασίας με τη συμμετοχή Επιτροπής που θα συσταθεί από αρμόδια στελέχη της ΕΜΥ και συναρμόδιων στελεχών του ΥΠΕΘΑ και ΥΚΚΠΠ.

    Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθεί η επίλυση σοβαρών ζητημάτων επι των αρμοδιοτήτων, επι της υποστήριξης των επιχειρησιακών αναγκών καθώς επίσης και επι των λοιπών νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αναγκαία για την ολοκληρωτική και ασφαλή αντιμετώπιση του θέματος.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

    Δεδομένου του τεράστιου έργου και φάσματος δραστηριοτήτων της ΕΜΥ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, ο Νομοθέτης προ της εισαγωγής του Άρθρου 20, του υπό διαβούλευση Σ.Ν στο τελικό Νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή, που στόχο έχει όπως αναφέρει η Αιτιολογική του Έκθεση την «ορθολογική διαχείριση και την πλήρη αξιοποίηση της υπηρεσίας», θα πρέπει να συμπεριλάβει «ορθολογική» πληροφόρηση αποκλειστικά από την Διοίκηση της Υπηρεσίας για το σύνολο του έργου μετεωρολογικής υποστήριξης, τόσο αυτού που άπτεται της αρμοδιότητας χειρισμού του ΥΚΚΠΠ όσο και αυτού που αφορά το ΥΠΕΘΑ και τα άλλα Υπουργεία. Έργα και δραστηριότητες της ΕΜΥ που εν συνόλω υποστηρίζουν μετεωρολογικά όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αλλά επίσης την Εθνική μας Άμυνα και την Εθνική μας Οικονομία.

    Συνεπώς το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πληρέστερο και άμεσα ωφέλιμο για τα αρμόδια όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, κατ΄ επέκταση δε για τον Ελληνικό λαό, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις που θα επιφέρουν τρέχουσες ή τυχόν άλλες μεταγενέστερες νομοθετικές ή διοικητικές πράξεις (ΚΥΑ, ΥΑ κ.α.).

    Μέχρι υλοποίησης των ανωτέρω, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ το προσωπικό της Κ.Υ ΕΜΥ και των Κλιμακίων της σε όλη την επικράτεια (Στρατιωτικό και Πολιτικό Προσωπικό), παρά τη δεκαετή και πλέον δημοσιονομική κρίση, την έλλειψη πόρων προσωπικού και μέσων, χάρη στην επαγγελματική και υπερβάλλουσα προσπάθεια τους, ανταπεξερχόμενοι της αποστολής τους παρείχαν και θα συνεχίσουν να παρέχουν έγκαιρη, έγκυρη και αξιόπιστη μετεωρολογική υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε όλους τους τομείς της Κοινωνικής και Οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

    Ενδεικτικά παραδείγματα του έργου αυτού αναφέρονται όχι μόνο όταν η ΕΜΥ διέθετε πλούσιους πόρους ανθρωπίνου δυναμικού και μέσων τελευταίας τεχνολογίας όπως της επιτυχούς μετεωρολογικής υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά επίσης τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και στο παρόν, όταν η ΕΜΥ δεν διέθετε ποσοστιαία τους αντίστοιχους πόρους.

    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που άπτεται της μετεωρολογικής υποστήριξης του κοινωνικού συνόλου, αποτελεί η ισχυρή και ιδιαιτέρως σπάνια μεσογειακή κυκλόγεννεση η οποία επηρέασε τη χώρα προ ολίγων ετών προκαλώντας άκρως ισχυρά καιρικά φαινόμενα σε όλη την επικράτεια, όπου το ΥΠΕΘΑ/ΕΜΥ κλήθηκε με φυσική παρουσία, να προσφέρει τις υπηρεσίες της εντός του χώρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ, συμβάλλοντας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, προ έναρξης και κατά τη διάρκεια της ισχυρής αυτής κακοκαιρίας, στην άμεση ενημέρωση του κ. ΓΓΠΠ. Το αποτέλεσμα της έγκαιρης, έγκυρης και άμεσης αυτής μετεωρολογικής υποστήριξης, χαρακτηρίσθηκε απολύτως επιτυχές προφορικώς και γραπτώς με σχετική επιστολή του κ. Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Κάτι ανάλογο δύναται να πραγματοποιείται σε κάθε επερχόμενη μείζονα κακοκαιρία.

    Το αναφερόμενο γεγονός όπως και αντίστοιχα γεγονότα σε παρόντα χρόνο, οφείλονται αποκλειστικά στη μακρά εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού της (Κεντρική Υπηρεσία και Κλιμάκια σε όλη την επικράτεια), της υπερβάλλουσας προσπάθειας αυτού και του άοκνου ενδιαφέροντος του σε συνάφεια του υπηρεσιακού καθήκοντός του. Εκφράζουν δε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας αυτής και τη δυνατότητα υποστήριξης, ιδιαίτερα στους τομείς της πρόγνωσης και επαγρύπνησης επι των καιρικών φαινομένων, από μία Υπηρεσία και από ένα αδιατάραχτο σύνολο (Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό), προς όφελος όλων των υποστηριζόμενων φορέων της Εθνικής Οικονομίας, του Κοινωνικού μας Συνόλου και της Εθνικής μας Άμυνας.

    Επίσης προβάλουν ότι αυτό που χρειάζεται πρωτίστως η ΕΜΥ για να συνεχίσει να λειτουργεί με βέλτιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας περαιτέρω το σύνολο των δομών της, είναι η άμεση ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εξοπλισμό, με στόχο την πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε ευρύτερο φάσμα.

    Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, η Υπηρεσία στη παρούσα μορφή της έχει απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί δεδομένης της σταδιακής μείωσης ιδιαίτερα του Πολιτικού προσωπικού της. Σαφώς εξαιρώντας το Στρατιωτικό Προσωπικό σύμφωνα με την παρ. 1 του Άρθρου 20 του Σ.Ν., το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό επι του συνόλου του, καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη η λειτουργία της ΕΜΥ.

    Ειδικότερα τονίζεται ότι δεδομένου του μεγαλύτερου ποσοστού στελέχωσης της Υπηρεσίας από Στρατιωτικό επιστημονικό προσωπικό καθώς επίσης τόσο της φυσικής προέλευσης αυτού (Ε.Δ) όσο και του ειδικού χειρισμού εκ μέρους του θεμάτων μετεωρολογικής υποστήριξης ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και λοιπών Κλάδων Ε.Δ, καθίσταται επιβεβλημένη στη παρούσα περίοδο η διατήρηση της υπαγωγής της Υπηρεσίας στο ΥΠΕΘΑ. Σε άλλη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα δημιουργούνται θέματα διοικητικής και επιχειρησιακής διοίκησης και ελέγχου σε ένα σχήμα μάλιστα που στην όλη πορεία του χαρακτηρίζεται «επιτυχημένο» και οργανωτικά. Σημειώνεται πως αυτό συνεπικουρείται επίσης, πλην των άλλων λόγων, από τη φοίτηση Ικάρων Μετεωρολόγων καθώς και Δοκίμων Υπαξιωματικών Μετεωρολόγων αντίστοιχα στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

    Αναφορικά με τα μέσα, σημειώνεται περιληπτικά η τεχνολογική ενδυνάμωσή της ΕΜΥ, που θα προκύψει με την αντικατάσταση του εξοπλισμού της από νέο σύγχρονης τεχνολογίας, δεδομένου πλέον των ετήσιων οικονομικών αποδόσεων εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EUROCONTROL (Άρθρο 79 ν.4590/2019, ΚΥΑ 276/2023) καθώς και η υλοποίηση του ΕΣΠΑ/ΕΜΥ 1 για την εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια πλήθους Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών.

    Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ως ισχυρό πεδίο επιστημονικής αναφοράς και δυναμικά εξελισσόμενο, ο Τομέας των συνεργασιών της ΕΜΥ με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά ιδρύματα της χώρας ως Άρθρο 1 παρ.(ια) του π.δ 161/1997. Τα εν λόγω ιδρύματα αποτελούν την πηγή πολύτιμης επιστημονικής έρευνας και γνώσης και τα επιστημονικά προϊόντα τους, διατιθέμενα ως εργαλεία στην ΕΜΥ και στην επιχειρησιακή υποστήριξη που προσφέρει προς τους υποστηριζόμενους εξ αυτής φορείς, δύνανται να αποτελέσουν πολλαπλασιαστή ισχύος.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Συμπερασματικά και συναφώς των ανωτέρω συνοπτικών σχολίων μου προτείνω, ο Νομοθέτης επι του προς διαβούλευση Σ.Ν του ΥΚΚΠΠ:

    α) Να εξετάσει εξ αρχής την απόσυρση του Άρθρου 20 από το προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή, Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

    β) Να συμπεριλάβει το ΥΠΕΘΑ/ΕΜΥ στα τακτικά μέλη της «Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου» σύμφωνα με τα αναφερόμενα του άρθρου 7 α αυτού.

    γ) Να συμπεριλάβει ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΕΘΑ/ΕΜΥ για στελέχωση της ΓΓΠΠ ως επι των αναφερομένων διατάξεων των Άρθρων 6 και 7 του Σ.Ν, αποτελούμενο από Τριμελή Επιστημονική Ομάδα Μετεωρολόγων της Υπηρεσίας, αποκλειστικά σε καταστάσεις ετοιμότητας σύμφωνα με διαλαμβανόμενα παρ. (γ) και (δ) του Άρθρου 6 αυτού.

    δ) Να επανεξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το περιεχόμενο του Άρθρου 20, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ/ΕΜΥ, ΥΚΚΠΠ), λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό έργο μετεωρολογικής υποστήριξης που προσφέρει η ΕΜΥ σε όλους τους φορείς της Πολιτείας προς εκπλήρωση της αποστολής της, το σύνολο των αναγκών, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της, των ειδικών θεμάτων χειρισμού και του ποσοστού στελέχωσης του προσωπικού της για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

    Υποπτέραρχος ε.α Μετεωρολόγος Νικόλαος Βογιατζής
    Διατελέσας
    Διοικητής ΕΜΥ και Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ελλάδος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 00:05 | Ανδρέας Λαγγούσης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

    1) Κατά την μεταφορά του ΕΑΑ και της ΕΜΥ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι διακριτοί ρόλοι των δύο Φορέων πρέπει να διατηρηθούν ανέπαφοι. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΑΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αμιγώς Ερευνητικό Φορέα του Δημόσιου Τομέα (χωρίς αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων με την ΕΜΥ ή/και άλλους φορείς) και η ΕΜΥ θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί το μοναδικό θεσμικό φορέα (authoritative voice) του Ελληνικού κράτους για την μετεωρολογική υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας.

    2) Με δεδομένο ότι οι επιστήμες της Υδρολογίας και της Μετεωρολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους τόσο επιχειρησιακά, όσο και για τη χάραξη της Εθνικής μας στρατηγικής για τα ύδατα και το κλίμα, και κατά αναλογία με την πάγια διεθνή πρακτική που θέλει τις δύο επιστήμες να εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Υδρομετεωρολογίας (Hydrometeorology), οι αρμοδιότητες, η εκπροσώπηση και ο συμβουλευτικός ρόλος της ΕΜΥ προς το Κράτος θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να καλύπτουν και τον τομέα της Υδρολογίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της Υπηρεσίας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλες υποδομές.

    Ανδρέας Λαγγούσης, Καθηγητής
    Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
    Διευθυντής Τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής και Υδραυλικής Μηχανικής
    Υδρολογικός Σύμβουλος της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO)

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:47 | Εφιάλτης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αν ο στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τον καιρό, η ΕΜΥ θα πρέπει όχι μόνο να διατηρήσει όλα όσα κάνει ως τώρα αλλά και να αναβαθμιστεί. Να γίνει μια υπηρεσία με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό.
    Η 24ωρη επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΜΥ σε καθημερινή βάση, πέραν των προγνώσεων και των δελτίων επιδείνωσης καιρού και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (όπως ο καθένας γνωρίζει), αποσκοπεί και στη διαρκή υποστήριξη της αεροναυτιλίας στον εθνικό εναέριο χώρο και της ναυτιλίας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν). Στις δραστηριότητες αυτές, που άπτονται σαφώς θεμάτων εθνικής κυριαρχίας, εξωτερικής πολιτικής αλλά και θέσεως της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο, καμία έκπτωση δεν επιτρέπεται, πόσο μάλλον σε εποχή με πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα, τα αεροδρόμια που υποστηρίζονται δεν πρέπει και ούτε είναι εύκολο να διαχωριστούν, ώστε να εξυπηρετούνται άλλα από στρατιωτικούς και άλλα από πολιτικούς υπαλλήλους, αφού αρκετά λειτουργούν ταυτόχρονα με στρατιωτικό και πολιτικό χαρακτήρα.
    Μόλις άρχισαν να αποδίδονται στην ΕΜΥ χρήματα από τον EUROCONTROL για τη μετεωρολογική υποστήριξη της αεροναυτιλίας που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί. (Παρεμπιπτόντως, που αποδίδονταν αυτά τα χρήματα που δικαιωματικά ανήκαν στην υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια? Και που θα αποδίδονται στο μέλλον αν υπάρξει «μοίρασμα» της αεροναυτικής υποστήριξης σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό? Πόσο πιθανό είναι ένα μέρος αυτής να περάσει τελικά σε ιδιώτες? Το τελευταίο δεν θα σήμαινε μόνο απώλεια σημαντικών εσόδων αλλά θα ήταν και εθνικά επικίνδυνο.)
    Όχι μόνο οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ, στελεχωμένοι και αυτόματοι, είναι κρίσιμο για πολλούς λόγους να συνεχίσουν να ανήκουν στην ΕΜΥ, αλλά θα πρέπει σε αυτούς να ενσωματωθούν και δίκτυα σταθμών που ανήκουν σε άλλες υπηρεσίες ή ερευνητικά ιδρύματα.
    Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων/αρμοδιοτήτων της ΕΜΥ επιτελείται σε μεγάλο βαθμό από στρατιωτικό προσωπικό (δορυφορικά, πληροφορική, μετεωρολογικοί σταθμοί αεροδρομίων). Έτσι, για την απεμπλοκή του προσωπικού αυτού (αν αυτός είναι ο στόχος) θα απαιτηθεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές-πολλές προσλήψεις, προκειμένου η ΕΜΥ να μην καταρρεύσει!
    Στην περίπτωση που πράγματι το meteo του Αστεροσκοπείου θεωρεί εαυτόν επιχειρησιακό για τον καιρό όπως δηλώνει, είναι σαφές ότι αυτό και μόνο αυτό το κομμάτι του Αστεροσκοπείου δεν πρέπει απλά να ανήκει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αλλά να ενσωματωθεί με την ΕΜΥ.
    Άσχετο και για του λόγου το αληθές: 1. Στην επί σειρά ετών υποστελεχωμένη ΕΜΥ, οι ΠΕ πολίτες μετεωρολόγοι που απασχολούνται και στην 24ωρη βάρδια είναι από τους σκληρότερα εργαζόμενους στο ελληνικό δημόσιο. 2. Οι υπαξιωματικοί μετεωρολόγοι έχουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα πολλά τελευταία χρόνια.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:21 | n.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις η ΕΜΥ θα ακολουθεί στο εξής τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Όμως η φύση της αποστολής της ΕΜΥ δεν είναι μονομερής. Συμπεριλαμβάνει περισσότερες προτεραιότητες από ένα πολυδιάστατο σύνολο ενδιαφερόμενων μερών: Εθνική Άμυνα και Οικονομία, Αγροτική Παραγωγή, Τουρισμός, Ναυτιλία, Αεροναυτιλία, Χερσαίες μεταφορές, Logistics, Τηλεπικοινωνίες κλπ. Οι μετεωρολογικού ενδιαφέροντος δραστηριότητές τους υποστηρίζονται αποτελεσματικά, όχι απλώς με μια καλά σχεδιασμένη επιχειρησιακή λειτουργία, αλλά και με μεθοδολογία μετάβασης της έρευνας στις επιχειρήσεις (R2O – research to operations). Δεν διαφαίνεται στο νομοσχέδιο πώς θα καλυφθούν αυτές οι δραστηριότητες με την καινούργια υπαγωγή, αλλά καλεί την ΕΜΥ να προσαρμοστεί στην επίτευξη στρατηγικών στόχων ενός Υπουργείου.

    Ένας φορέας όπως η ΕΜΥ, με σοβαρή επιρροή στην υπεράσπιση και την ανάπτυξη της χώρας, χρειάζεται περισσότερη διοικητική αυτονομία, διαφάνεια και διαλειτουργικότητα, όπου τα παραπάνω ενδιαφερόμενα μέρη θα ωφεληθούν αποκτώντας λόγο αφενός, αλλά και θα συνεισφέρουν αφετέρου: εξειδικευμένο προσωπικό στη στελέχωση, χρηματοδότηση για την οικονομική της αυτοτέλεια, τεχνογνωσία και σύγχρονο εξοπλισμό στις υποδομές της. Τέτοια ανάγκη δεν αναγνωρίζεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, απεναντίας ανοίγει έναν κύκλο εξαρτήσεων της υπαγωγής της ΕΜΥ, από ένα υπουργείο σε άλλο.

    Το προτεινόμενο άρθρο 20 αφήνει στη διαβούλευση να συζητηθούν μόνο ορισμένες διοικητικές μεταβολές, τονίζοντας χωρίς πολλές εξηγήσεις το διαχωρισμό στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και ιδιαίτερα το διαχωρισμό μεταξύ της (κεντρικής) μετεωρολογικής υπηρεσίας και των περιφερειακών μετεωρολογικών κέντρων, των μετεωρολογικών γραφείων και των σταθμών παρατήρησης καιρού. Χρειάζεται να δοθούν διευκρινίσεις έγκαιρα.

    Για παράδειγμα, με την εφαρμογή του στα αεροδρόμια, όπου στελεχώνονται με «εξαιρούμενο» στρατιωτικό προσωπικό, πώς θα γίνει η τελική ευθύνη για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, μια σημαντική υποχρέωση της ΕΜΥ, να μοιραστεί ανάμεσα στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα; Επίσης, εφόσον πιστοποιημένες διαδικασίες παροχής Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Υποστήριξης στην Αεροναυτιλία αλλάζουν, θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί και να έχουν πιστοποιηθεί ήδη οι νέες από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, πριν από την εφαρμογή. Και με διαφορετικούς προϊστάμενους για να απευθύνεται το προσωπικό, ο συντονισμός σε επιχειρησιακές συνθήκες θα είναι τουλάχιστον ατελέσφορος. Σε κάθε περίπτωση, καθιερώνεται ένας περαιτέρω κατακερματισμός των μετεωρολογικών δραστηριοτήτων, αντί για ενοποίηση. Είναι αυτό στο οποίο αποσκοπεί το άρθρο;

    Στην ΚΥΑ που προβλέπει το άρθρο 21 (και άρα εκτός διαβούλευσης) παραπέμπονται οι υπόλοιπες διαδικασίες για την αλλαγή της υπαγωγής, που θα καθορίσουν και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Η παραπομπή ωστόσο δεν είναι αδιάφορη, καθώς επιτρέπει ένα μεσοδιάστημα εκκρεμοτήτων και η επίδραση στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΕΜΥ για την ασφάλεια πτήσεων και την ασφάλεια της ναυτιλίας, θα είναι άμεση. Το ερώτημα παραμένει, πώς θα διασφαλιστούν κατά τη μεταβατική περίοδο;

    Άλλο παράδειγμα, πώς θα αξιοποιηθούν και θα διασφαλιστούν για την αδιάλειπτη λειτουργία τους τα κρίσιμα επιχειρησιακά συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής στην ΕΜΥ που έχουν σχεδιαστεί για το Υπουργείο Άμυνας, όταν αποκτηθούν από το νέο Υπουργείο; Θα εφαρμοστεί και εκεί ένας διαχωρισμός στρατιωτικών και πολιτικών συστημάτων; Ποιο τεχνικό προσωπικό θα αναλάβει και με ποιες προϋποθέσεις;

    Εν κατακλείδι, ακόμη και με κενά που διαπιστώνονται και διατυπώνονται καλύτερα από τους άλλους σχολιαστές, καταδεικνύεται πόσο περιζήτητη είναι η αποτελεσματική μετεωρολογική υποστήριξη. Οι προϋποθέσεις της δεν εξαντλούνται σε οργανωτικές και διοικητικές ρυθμίσεις.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:14 | Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΜΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΜΥ, ενημερώνουμε άπαντες πως η μεταφορά της ΕΜΥ στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη, συνεπάγεται:

    ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

    1. Η ΕΜΥ με υπουργική απόφαση έχει οριστεί ως ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SES) και υποχρεούται να εφαρμοζει τις απαιτήσεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
    2. Η πιστοποίηση της ΕΜΥ ως παρόχου πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Εποπτική Αρχή Αεροναυτιλίας (ΕΕΑΑ) τον Ιούλιο του 2020, βάσει της ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΟΜΗΣ της Υπηρεσίας.
    3. Τον Ιούλιο του 2022, η ΕΜΥ επαναπιστοποιήθηκε κατά το Πρότυπο ΕΝ ISO 9001:2015, από εξουσιοδοτημένο Φορέα, για την μετεωρολογική υποστήριξη της αεροναυτιλίας, βάσει της ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΟΜΗΣ της Υπηρεσίας.
    4. Η ΕΜΥ, ως Πάροχος, κατάφερε να γίνει αποδέκτης εσόδων από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (EUROCONTROL 23.01.2023), βάσει της ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΟΜΗΣ της Υπηρεσίας.

    Όπως είναι αυτονόητο, από τα οριζόμενα στη διεθνή νομολογία, με την ριζική αλλαγή δομής που συντελείται στην ΕΜΥ κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 20 και την μεταφορά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να υφίσταται οργανόγραμμα και χωρίς να προσδιορίζεται χωροταξικά η υπηρεσιακή έδρα, ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΧΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πηγές εσόδων και την κατάσταση του αεροναυτιλιακού εργού.
    Μία οργανική κατάτμηση της ΕΜΥ, όπως περιγράφεται στο άρθρο 20 και η συνεπακόλουθη απώλεια των πιστοποιήσεων ποιότητας είναι προφανές, πως δεν ενδυναμώνει αλλά κλονίζει την εικόνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο εσωτερικό και το διεθνές γίγνεσθαι των διαφόρων Οργανισμών με τους οποίους η ΕΜΥ συνεργάζεται άρρηκτα επί δεκαετίες, στους τομείς της Εθνικής Άμυνας, αεροναυτιλίας, ναυτιλίας, μετεωρολογικών δορυφόρων και παροχής αξιόπιστων προγνώσεων.

    Με εκτίμηση,
    Το Σωματείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:01 | Σύλλογος Μετεωρολόγων Υπαλλήλων ΕΜΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με βάση τη Σύμβαση του Ελληνικού Κράτους με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) αποτελεί τον αποκλειστικό αρμόδιο Δημόσιο Φορέα της χώρας (authoritative voice) για τη μετεωρολογική υποστήριξη του Κοινωνικού Συνόλου, της Εθνικής Οικονομίας και της Εθνικής Άμυνας.

    Για την επίτευξη του σκοπού αυτού κρίνεται απαραίτητο η ΕΜΥ να αποτελεί μια ανεξάρτητη Υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

    Η ΕΜΥ, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών πρέπει να υπάγεται απευθείας στον Υπουργό και όχι στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αφού προδήλως μικρό μόνο μέρος των αρμοδιοτήτων της άπτονται της ΓΓΠΠ.

    Ειδικότερα, η ΕΜΥ πρέπει να συνεχίσει να έχει την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας των περιφερειακών μετεωρολογικών κέντρων, των μετεωρολογικών γραφείων των αεροδρομίων και του δικτύου παρατήρησης καιρού (μετεωρολογικοί σταθμοί, Radar, δορυφόροι κλπ).

    Η ΕΜΥ, με την υπαγωγή της στο Υπουργείο ΚΚΠΠ, θα πρέπει να διατηρήσει την πιστοποίησή της με τα εκάστοτε πρότυπα διαχείρισης ποιότητας και την συνεχή παροχή μετεωρολογικής υποστήριξης:

    α) στην Αεροναυτιλία, ως πιστοποιημένος και αποκλειστικός Πάροχος Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας – ΜΕΤ στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SES) για τη χώρα.
    Η μετεωρολογική υποστήριξη της Πολιτικής Αεροπορίας εξασφαλίζει σημαντικά ποσά χρηματοδότησης μέσω του EUROCONTROL, για συντήρηση – αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, για τα οποία πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και απρόσκοπτη καταβολή τους.

    β) στη Ναυτιλία, ως επίσημος φορέας από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), εκδίδοντας δελτία Warnings & Forecasts και ως συντονιστής, από τον διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), του παγκόσμιου συστήματος GMDSS για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

    Όσον αφορά το προσωπικό, πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ποιο νοείται προσωπικό της ΕΜΥ που μεταφέρεται στο Υπουργείο ΚΚΠΠ, καθώς υπάρχει αντίφαση στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 όπου αναγράφεται ότι: «Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πλην του στρατιωτικού προσωπικού, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, ….» σε σχέση με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου όπου αναγράφεται ότι: «Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το προσωπικό του πρώτου εδαφίου, το οποίο μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»

    Επιπροσθέτως θεωρούμε ότι στο υφιστάμενο προσωπικό της ΕΜΥ (παρ. 4, Άρθρο 20) πρέπει να περιλαμβάνεται και το υπηρετούν προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

    Επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση πρόσληψη προσωπικού ειδικότητας Μετεωρολόγων αλλά και όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων που στελεχώνουν τις σύγχρονες Μετεωρολογικές Υπηρεσίες παγκοσμίως.

    Τέλος, για το υφιστάμενο προσωπικό, μετά την υπαγωγή, πρέπει να προβλεφθεί η πλήρης διατήρηση των παροχών μέριμνας προσωπικού (251 ΓΝΑ, ΚΕΔΑ κλπ).

    Το ΔΣ Συλλόγου Μετεωρολόγων Υπαλλήλων ΕΜΥ
    Πρόεδρος: Παύλος Σεναρέλης
    Αντιπρόεδρος: Ελευθερία Τσινιάρη
    Γραμματέας: Αικατερίνη Σωποτινού
    Ταμίας: Μαρίνα Κορολόγου
    Μέλος: Θεόδωρος Ανδρεάδης

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:25 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. & ΠΡΩΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Πάτρα, 14/05/2019
    Αρ πρωτ.: 9
    ΠΡΟΣ:
    Τον Υπουργό Yποδομών & Μεταφορών,
    κ. Χ. Σπίρτζη

    Κοινοποίηση:
    1. ΣΥΡΙΖΑ
    2. Ν.Δ.
    3. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)
    4. ΚΚΕ
    5. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
    6. ΠΟΤΑΜΙ
    7. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    8. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδος & Ιόνια Νησιά.
    9. Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
    10. Δημάρχους
    11. ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας
    12. ΕΕΤΕΜ
    13. Επιμελητήρια
    14. ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ
    Θέμα: Στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Δ.Ε. (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος) και επαναφορά των Υπηρεσιών Τ.Α.Σ και Τ.Α.Π. (Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
    Κύριε Υπουργέ,
    Τον Οκτώβριο του 2017 δημοσιεύτηκε ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΠΔ 123/2017) που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ – Δ.Ε.), η οποία μέχρι σήμερα παραμένει στα ¨χαρτιά¨ χωρίς στελέχωση. Όπως προβλέπεται από το άρθρο 49 του ΠΔ 123/2017, θα έχει έδρα την Πάτρα και χωρική αρμοδιότητα αντίστοιχου γεωγραφικού προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
    Η μη στελέχωση και λειτουργία της συγκεκριμένης νεοσύστατης υπηρεσίας, έχει σαν συνέπεια την καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμμάτων αποκατάστασης κτιρίων που υπέστησαν βλάβες εξαιτίας προηγούμενων φυσικών καταστροφών στην περιοχή.
    Στον πρόσφατο σεισμό της Ζακύνθου, θα μπορούσε το Υπουργείο με τις Υπηρεσίες Τ.Α.Σ. Αχαΐας και Τ.Α.Π. Ηλείας, να επέμβει ταχύτερα στον τόπο της φυσικής καταστροφής με το έμπειρο προσωπικό σε θέματα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, καθώς και σε θέματα αυτοψιών, ελέγχου και επανελέγχου επικίνδυνων κτιρίων.
    Οι Υπηρεσίες αυτές μεταφέρθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013, μετά από εφαρμογή της συγκεκριμένης μνημονιακής απαίτησης για διαθεσιμότητα εργαζομένων το 2013. Η κατάταξη αυτή σε άλλο Υπουργείο, είχε σαν συνέπεια την δυσλειτουργία των υπηρεσιών, την αδυναμία συντονισμού και χρηματοδότησης και ουσιαστικά στην έλλειψη αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
    Ο σύλλογος εργαζομένων ζητά, για τους λόγους αυτούς, να γίνει άμεση στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτικής Ελλάδας με υπαλλήλους που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Τ.Α.Σ και Τ.Α.Π. (όπως ήδη έγινε στην Βόρεια Ελλάδα με την δημιουργία της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Β.Ε.) και ταυτόχρονη επαναφορά των Υπηρεσιών αυτών στη δομή του Υπουργείου Υποδομών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους και να αντιμετωπίζονται οι φυσικές καταστροφές άμεσα και αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε μια περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας όπως η Δυτική Ελλάδα.
    18 μήνες ο υπουργός Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζης και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων του υπουργείου, καθώς και φορέων της Δυτικής Ελλάδος (Περιφέρεια, Δήμαρχοι, Επιμελητήρια κ.λ.π) για ανεξήγητους μέχρι σήμερα λόγους, δεν έχει στελεχώσει με το κατάλληλο και έμπειρο προσωπικό, που με βίαιο τρόπο, απαράδεκτο τρόπο μεταφέρθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίων Νήσων.
    Αυτό έχει σαν συνέπεια τους 18 μήνες της ΜΗ σύστασης της υπηρεσίας ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδος, εφ ενός να μην μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και εφ ετέρου οι υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο να αδυνατούν να παρέμβουν λόγω αυξημένων αναγκών ανά την Ελλάδα.
    Αποτελεί υποβάθμιση της Αντισεισμικής Θωράκισης της Χώρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & Ιόνια Νησιά, σε μια περιοχή που ως γνωστόν απορροφά το 80% της σεισμικής δραστηριότητας της χώρας και έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς και άλλες φονικές Φυσικές καταστροφές (πλημμύρες-κ.λ.π.).
    Σας καλούμε να προχωρήστε στην άμεσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν με αυτές σας τις επιλογές, με ρύθμιση αντιστοίχηση αυτής που έγινε στην Βόρεια Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη για ΔΑΕΦΚ Βόρειας Ελλάδος.
    Αλήθεια, γνωρίζετε ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως η 5η πιο ενεργή σεισμικά στον Κόσμο και ότι το 80% των 4.000,000 κτιρίων της χώρας έχει κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός???
    Πρέπει όμως, οριστικά να γίνει αντιληπτό ότι ο Εγκέλαδος στην Χώρα μας, δεν πρόκειται να «Συνταξιοδοτηθεί» ΠΟΤΕ, ούτε οι Φυσικές Καταστροφές (Πυρκαγιές-Πλημμύρες-Κατολισθήσειςς κ.λ.π.)

    Ρωτάμε:

    1. Τα φυσικά φαινόμενα στον κόσμο και στην χώρα μας είναι σε φθίνουσα πορεία ή είναι και θα είναι σε έξαρση μετά την κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη???
    2. Γιατί δεν προχωράτε στην σύσταση της ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδας όπως με τον Ν. 4555/19-06-2018 στην Άρθρο 253 Κατάργηση Υ.Α.Σ.Β.Ε. Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας (Υ.Α.Σ.Β.Ε.) που την μεταφέρατε στην ΔΑΕΦΚ Βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με το Π.Δ. 123/2017.???
    Αντί αυτού είδαμε να καταθέτει τροπολογίες στην βουλή (χθες 13-05-2019) για παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων για το ΜΑΤΙ & της Ζακύνθου, σε ρουσφετολογική λογική αντί να στελεχώσει με τροπολογία αντίστοιχη της ΔΑΕΦΚ Βορείου Ελλάδος (Ν. 4555/2018, άρθρο 253), για την ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδος.
    Σας καλούμε ΑΜΕΣΑ όπως παρέμβετε για την επίλυση του θέματος χωρίς καμιά χρονική – αόριστη δέσμευση, πριν από τις επικείμενες εκλογές.
    Ευελπιστούμε στην ανταπόκριση του αιτήματος μας, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

    Συνημμένα:
    1. Π.Δ. 123/12-10-2017 ΦΕΚ 151, άρθρο 49.
    2. Τροπολογία
    3. Επιστολή μας με αρ. πρωτ:6/23-04-2019
    4. τον Ν. 4555/19-06-2018 στην Άρθρο 253 Κατάργηση Υ.Α.Σ.Β.Ε.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    -Ο- -Η-
    Πρόεδρος Γραμματέας
    Λάμπρου Δημήτριος Κοσιώνη Κωνσταντίνα

    Θέμα: Στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Δ.Ε. (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος) και επαναφορά των Υπηρεσιών Τ.Α.Σ και Τ.Α.Π. (Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων)από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
    Κύριε Υπουργέ,
    ΟΟργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΠΔ 123/2017-ΦΕΚ 151 Α΄), για την αντιμετώπιση καιαποκατάσταση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στοδομικό πλούτο της χώραςπροβλέπει την δημιουργίαΓενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφώνπου συγκροτείται από τις ακόλουθεςοργανικές μονάδες:
    • Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Κ.Ε.) (Δ26).
    • Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Δ.Ε.) (Δ27).
    • Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Β.Ε.) (Δ28).

    Η (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Κ.Ε.),συστάθηκε άμεσα με το παραπάνω Π.Δ.,με μετονομασία της ήδη υπάρχουσας Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.).
    Η(Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Β.Ε.), με το άρθρο253 του Ν4555/2018 (ΦΕΚ 133/19-07-2018) στελεχώθηκε μετο προσωπικό της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας(Υ.Α.Σ.Β.Ε.)που είχε μεταφερθείμε διαθεσιμότητα στηνΑποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης κατ’ εφαρμογή των διατάξεωντου άρθρου 129 του ν. 4199/2013 (Α΄216) και της παρ.1 του άρθρου 91 του ν. 4172/2013 (Α΄167).
    Η (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. -Δ.Ε.), η οποία προβλέπεται να έχει έδρα την Πάτρα και χωρική αρμοδιότητα αντίστοιχου γεωγραφικού προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, παρότι τις έχουν ανατεθεί έργα αποκατάστασης (Σεισμός26ηςΟκτωβρίου 2016 Π.Ε. Ζακύνθου, Πλημμύρα της 6ης και 7ης Μαΐου 2018 Π.Ε. Ηλείας και Πλημμύρα 6ης Μαΐου 2018 στην Π.Ε. Λευκάδας).

    Η μη στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, στερεί την δυνατότητα του Υπουργείου,να επεμβαίνει ταχύτερα στιςφυσικέςκαταστροφέςπου εκδηλώνονται στο δυτικό ανάπτυγμα της Χώρας με έμπειρο προσωπικό σε θέματα αυτοψιών, ελέγχου και επανελέγχου επικίνδυνων κτιρίων.Ακόμα έχει σαν συνέπεια την καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμμάτων αποκατάστασης των κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες εξαιτίας τωνφυσικών καταστροφών που έπληξαν την περιοχή.
    Οι Υπηρεσίες, Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων,(Τ.Α.Σ. Ν. Αχαΐας, Τ.Α.Π. Ν. Ηλείας, Τ.Α.Σ. Ν. Μεσσηνίας και Τ.Α.Σ. Ν. Λευκάδας),ανήκαν μέχρι το 2013 στο Υπουργείο Υποδομών,με το προσωπικό τους να έχει συμμετάσχειστην αποκατάσταση για πλήθος καταστροφικά συμβάντα σε όλη την επικράτεια.Μεταφέρθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίουμε το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013,μετά απότην ανάγκη εφαρμογήςσυγκεκριμένης μνημονιακής απαίτησης για διαθεσιμότητα εργαζομένων το 2013. Η κατάταξη αυτή σε άλλο Υπουργείο, είχε σαν συνέπεια την δυσλειτουργία των υπηρεσιών, την αδυναμία συντονισμού και χρηματοδότησης και ουσιαστικάστην έλλειψη αποτελεσματικότηταςστην αντιμετώπισηφυσικών καταστροφών.
    Οι φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς αποτελούν συχνό φαινόμενο. Είναι αναγκαίο να γίνει άμεση στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτικής Ελλάδας με τους υπαλλήλους που υπηρετούν στον Τ.Α.Σ. Ν. Αχαΐας (όπως ήδη έγινε στην Βόρεια Ελλάδα με την δημιουργία της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Β.Ε.).Ταυτόχρονα να γίνει επαναφορά στο Υπουργείο Υποδομών των Υπηρεσιών, Τ.Α.Σ. και Τ.Α.Π. και να μετασχηματιστούν σε Τομείς Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών(Τ.Α.Ε.Φ.Κ.), ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους και να αντιμετωπίζονται οι φυσικές καταστροφές άμεσα και αποτελεσματικά, σε μια περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας όπως είναι η Δυτική Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Η Γραμματέας

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:38 | ΝΙΚΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Γενικά δεν είμαι αρνητικός ως προς την συγκεκριμένη διάταξη. Χρόνια συζητείτο στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ. Οι όροι και η χρονική συγκυρία με οδηγούν να εκφράσω μεγάλη επιφυλακτικότητα. Συγκεκριμένα:

    Δεν νοείται μετεωρολογική υπηρεσία χωρίς μετεωρολογικούς σταθμούς. Το δίκτυο της ΕΜΥ το οποίο πληρεί τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) θα πρέπει να παραμείνει στην Υπηρεσία, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί και να εποπτεύει τους υπόλοιπους σταθμούς, άλλων φορέων, διακρίνοντάς τους ως προς αυτούς που πληρούν τις προδιαγραφές του WMO και σε αυτούς που δεν τις πληρούν.

    Το προτυποποιημένο δημόσιο δίκτυο μετωρολογικών σταθμών είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε μετεωρολογική πρόγνωση αλλά και καθοριστικό για τις κλιματολογικές μελέτες, οι οποίες απαιτούν στοιχεία με ομοιογένεια, συνέπεια και συνέχεια κάτι που είναι εφικτό μόνο σε έναν δημόσιο φορέα όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα η ελληνική πραγματικότητα. (συνεχή ιδιοκτησία χώρων, δικαίωμα πρόσβασης σε αυτούς κ.λ.π.)
    To δίκτυο αυτό και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΜΥ πρόσφατα αξιοποίησαν οι Δημόσιες Αρχές για καταβολή Επιδόματος Θέρμανσης βάσει του κλιματολογικού Άτλαντα της ΕΜΥ.

    Η ΕΜΥ για όποιον δεν γνωρίζει είναι μία πλήρως επιχειρησιακή υπηρεσία η οποία εργάζεται πραγματικά 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
    Η ανάγκη για προσωπικό είναι και εδώ τεράστια. Συγκεκριμένα το προσωπικό έχει συρρικνωθεί σημαντικότατα καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις ουσιαστικά από το 2001 και από τότε έχει συνταξιοδοτηθεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων χωρίς να έχει αντικατασταθεί ενώ η μη παραμονή του στρατιωτικού προσωπικού που εργάζεται εκεί θα οδηγήσει στην καταστροφική υποστελέχωσή της. Θυμίζω δε, τον αγώνα των Μετεωρολόγων στις εποχές της κινητικότητας όταν κάποιοι απεργάζονταν να τους απολύσουν για να πιάσουν τους στόχους που είχε θέσει του ΥΠΕΣ για την διαθεσιμότητα.

    Άποψή μου είναι ότι για να μεταφερθεί η Υπηρεσία στο νέο υπουργείο θα πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα και άμεσα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σημαντικό έργο της που δεν είναι μόνο επιστημονικό και υπηρεσιακό αλλά για όσους γνωρίζουν είναι και εθνικό (π.χ. αρμόδια για την έκδοση δελτίου θαλασσών για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, Μετεωρολογική υποστήριξη πολιτικών και στρατιωτικών πτήσεων και αεροδρομίων κ.α.). Πραγματικά τιμά το πρώτο συνθετικό της «Εθνική». (Ελπίζω να μη το διαγράψετε και από εδώ.). Έχει ληφθεί κάποια μέριμνα για την άμεση στελέχωση?

    Τα αφήνετε όλα σε μία ΚΥΑ που θα βγει σε 6 μήνες χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση τι θα γίνει αν δεν βγει ή καθυστερήσει πάρα πολύ. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα δημιουργείτε πλήρη ασάφεια και ανασφάλεια στους εργαζομένους. Εργαζόμενοι όπου σε μια στιγμή τους ανατρέπετε όλο τον προγραμματισμό τους σημειώνοντας ότι ακόμα και αλλαγή του χώρου εργασίας υπονοείτε στο άρθρο 21. Σημειώνω ότι ο χώρος της ΕΜΥ είναι όμορος του Ελληνικού. Ελπίζω να μην γίνεται όλη αυτή η διαδικασία μόνο και μόνο επειδή κάποιοι έχουν σκεφτεί να κάνουν μια ακόμα «επένδυση»?

    Στο σχέδιο νόμου δεν έχει τελικά σαφή στόχευση. Η ΕΜΥ ως πρόγνωση μια χαρά επιτελεί τόσα χρόνια το έργο της παρά το γεγονός ότι έχει εγκαταλειφθεί πολιτικά στην μοίρα της όπως και πολλοί άλλοι φορείς. Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε τον ρόλο της γιατί δεν το αναφέρετε στο νομοσχέδιο. Γιατί δεν περιγράφεται το στρατηγικό και επιχειρησιακό πλάνο που έχετε. Γιατί δεν το έχετε ενημερώσει και δεν έχετε συζητήσει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους? Τους εργαζόμενους.

    Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση δημιουργεί η «Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας» (τι πομπώδης τίτλος). Η λειτουργία της υποδεικνύει ότι το πλάνο είναι η απλή διοικητική μεταστέγαση των δύο φορέων, χωρίς να υπάρχει μία διοικητική αναδιάρθρωση για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο γίνεται όλη αυτή η μετακίνηση. Θα έπρεπε αυτή να υπάρχει στο σχέδιο νόμου, ώστε να είναι σαφής η όποια στρατηγική και επιχειρησιακή στόχευση του εγχειρήματος. Εάν αυτό θα καλυφθεί με τα γενικά και αόριστα που αναφέρονται στο άρθρο 21 λυπάμαι αλλά αυτό δείχνει την κλασσική νεοελληνική προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας».

    Επίσης πως θα προφυλαχτεί η πολιτεία και οι πολίτες από τους Μετεωρολόγους «καριέρας» των Καναλιών (μερικοί έχουν γίνει και βουλευτές μέσω αυτού), αν η ίδια η πολιτεία δεν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα, κώδικα δεοντολογίας κ.λ.π., ώστε να αποφεύγονται οι μη επιχειρησιακές προβλέψεις και οι στομφώδεις χαρακτηρισμοί των μετεωρολογικών φαινομένων για λόγους άγρας θεαματικότητας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο κλπ) που δημιουργούν σύγχυση και ενίοτε υποστηρίζουν ή αποδομούν πολιτικά αφηγήματα (σωστά ή λάθος)? Έχετε αντιληφθεί την πίεση που δημιουργεί σε μία επιχειρησιακή υπηρεσία τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Να ζητείται να ανταποκρίνονται επιχειρησιακά σε επικοινωνιακούς χρόνους?

    Τέλος στην παράγραφο 4 στο προτελευταίο εδάφιο, για όσους γνωρίζουν, θα πρέπει να προστεθεί και η λέξη «αποζημιώσεις» αν θέλουν πραγματικά να υλοποιηθεί αυτό που υπονοεί το συγκεκριμένο εδάφιο.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 15:56 | Μαρία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το Άρθρο 20 κατακερματίζει και αποδυναμώνει την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημιουργώντας τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα σε διεργασίες που αφορούν την ανάπτυξη και την υπάρχουσα χρηματοδότηση της ΕΜΥ για τα οποία ο νομοθέτης δείχνει ότι έχει άγνοια.

    Ένα από πιο σημαντικά θέματα που θα προκύψουν είναι το εξής:
    Η παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την υπόσταση και την ανάπτυξη της ΕΜΥ αλλά εντελώς αδιάφορη και άσχετη με το ΥΚΚΠΠ. Μια διασπασμένη ΕΜΥ στην οποία δε θα ανήκουν τα περιφερειακά μετεωρολογικά κέντρα, τα μετεωρολογικά γραφεία των αεροδρομίων και οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι αδύνατο να λειτουργήσει ως πάροχος αεροναυτιλίας.

    Συνεπώς η εξαιρετικά σημαντική για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ΕΜΥ χρηματοδότηση EUROCONTROL η οποία επετεύχθη μετά από αγώνες πολλών ετών, με την εφαρμογή του Άρθρου 20, δε διαφαίνεται να μπορεί να συνεχιστεί με συνέπεια την υποβάθμιση της Υπηρεσίας.

    Οι τόσο ριζικές αλλαγές στη δομή ενός φορέα ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες εξαιρετικά κρίσιμες για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, προϋποθέτουν εκ των προτέρων ενδελεχή και εμπεριστατωμένο διάλογο με τον εμπλεκόμενο φορέα το οποίο ουδέποτε συνέβη.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αγνοήθηκε πλήρως, ενώ το προσχέδιο του νομοσχεδίου κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μία ημέρα πριν την ανάρτησή του προς διαβούλευση και αρχικά της δόθηκε διορία δύο μόλις ωρών για να σχολιάσει ένα τόσο κρίσιμο για την ύπαρξη και την επιβίωσή της αλλά και για την ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας νομοσχέδιο, χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:54 | Ευθύμης Παπαδημητρίου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι πασιφανές από στελέχη που έχουν εργαστεί σε διάφορα Μετεωρολογικά πόστα της περιφέρειας(Μετεωρολογικά Κέντρα,Πτέρυγες Μάχης,Σμηναρχίες Μάχης,Μετεωρολογικούς Σταθμούς Αεροδρομίων) ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει στο ‘’πεδίο’’ καθώς:

    1) Είναι διφορούμενο όταν εξαιρείται από τη μετάβαση στο ΥΚΚκΠΠ το Στρατιωτικό Προσωπικό της ΕΜΥ ενώ στο ΠΔ που αναφέρεται παρακάτω αναγράφεται ρητά ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ στην Ελλάδα από μετεωρολογικής απόψεως με πιστοποίηση ISO σε Πτέρυγες,Σμηναρχίες,Αεροπορικά Αποσπάσματα,Μετεωρολογικούς Σταθμούς Αεροδρομίων, τα οποία στελεχώνονται κατά 90% από Στρατιωτικό Προσωπικό εξυπηρετώντας το σύνολο πτήσεων και επιβατών στα 45 αεροδρόμια της χώρας.

    2) Το άρθρο δεν εξηγεί αν θα αντικατασταθεί το Στρατιωτικό Προσωπικό από Πολιτικό Προσωπικό που πρόκειται να προσληφθεί…Αν ΝΑΙ, σε τι βάθος χρόνου θα συμβεί αυτό,ποιός θα τους εκπαιδεύσει και τι θα γίνει το Στρατιωτικό Προσωπικό με την εμπειρία που διαθέτει στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ και συγκεκριμένα στις ασφαλείς αποπροσγειώσεις 50.000.000 τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο και στην ασφαλή διεξαγωγή των αεροδιακομιδών από οποιοδήποτε νησί της επικράτειας όλο το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο?

    3) Το άρθρο δεν εξηγεί αν θα δοθεί δυνατότητα μετάταξης Στρατιωτικού Προσωπικού σε Πολιτικό Προσωπικό του ΥΚΚκΠΠ.Αν τελικά δοθεί, με τι όρους θα γίνει αυτό?Με τι καθεστώς μεταθέσεων-τοποθετήσεων?Με τι χρονικό ορίζοντα σύνταξης ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε?

    4) Είστε σίγουροι ότι η πρόβλεψη-πρόγνωση καιρού θα είναι καλύτερη-αρτιότερη δίχως το Στρατιωτικό Προσωπικό?

    5) Θα συνεχιστεί η εκπαίδευση δοκίμων στη ΣΙ και ΣΜΥΑ ειδικότητας ΜΤ και ΥΜΕ?

    6) Οι στρατιωτικοί μετεωρολόγοι εργάζονται με πενιχρό μισθό,με μεταθέσεις,δίχως παροχή στέγης και εισητηρίων ΜΜΜ στην Κάσο,Λέρο,Καστελόριζο,Αστυπάλαια,Κύθηρα κ.ο.κ.Σε αυτά τα αεροδρόμια θα πηγαίνει Πολιτικό Προσωπικό από δω και πέρα?

    7) Οι στρατιωτικοί μετεωρολόγοι εργάζονται δεκαετίες τώρα στην αεροναυτιλία δίχως να αμείβονται με χρήματα που δικαιούνται βάσει Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών προς εξυπηρέτηση αεροναυτιλίας (Eurocontrol).Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία και το ΦΕΚ Β’276 άλλαξε αυτό.Θα συνεχίσει το Στρατιωτικό Προσωπικό να έχει πρόσβαση στο επίδομα που δικαιούται (Eurocontrol)?

    8) Δεν θα ήταν αμεσότερο-ταχύτερο και περισσότερο ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ο διαχωρισμός της ΕΜΥ σε δύο σκέλη?

    α. ΕΜΥ/ΣΤΡΚΟ ΠΡΣΚΟ με καθεστώς λειτουργίας ως έχει

    β. ΕΜΥ/ΠΟΛ ΠΡΣΚΟ με το νέο καθεστώς που προτείνεται

    9) Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι η ακρίβεια και η εγρήγορση που απαιτείται στην παρατήρηση καιρού στις πολεμικές μοίρες ή σε ένα αεροδρόμιο της περιφέρειας με ομίχλη ή λαίλαπα καταιγίδων γίνεται ΜΟΝΟ με ανθρώπινη παρουσία ώστε να μεταβιβάζει ταχύτατα την πληροφορία σε οποιοδήποτε φορέα-δίκτυο(ΠΕΠ,ΕΜΥ,ΑΤΑ,ΥΠΑ,Αεροπορικές Εταιρείες,Ιδιώτες).Οι Αυτόματοι Μετεωρολογικοί Σταθμοί ΔΕΝ αντικαθιστούν τον άνθρωπο αλλά λειτουργούν ως βοηθοί αυτού στο ‘’πεδίο’’, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ θέλουμε να πετύχουμε ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ στην ασφάλεια πτήσεων και επιβατικού κοινού λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε όλα τα αεροδρόμια μεταξύ ΥΠΑ,FRAPORT,διοικητικών φορέων κτλ.

    Ευχαριστώ πολύ

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:56 | Αλεξάνδρα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Πρέπει να αποσυρθεί, διότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για μετεωρολογία εξαιρώντας τους στρατιωτικούς μετεωρολόγους. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετεωρολόγων παρατηρητών που στελεχώνουν τους μετεωρολογικούς σταθμούς είναι στρατιωτικό προσωπικό.Το ίδιο ισχύει και για τα γραφεία καιρού. Εάν οι μετεωρολογικοί σταθμοί δεν υπάγονται στην ΕΜΥ και κατ’ επέκταση στο ΥΠΕΘΑ (ότι ισχύει ως τώρα) από ποιούς θα στελεχώνονται; Θα γίνουν προσλήψεις σε πολιτικό προσωπικό;
    Να σημειωθεί ότι διορισμοί πολιτικού προσωπικού (ΠΕ,ΤΕ, ΔΕ) μετεωρολόγων δεν έχουν γίνει πάνω από 15 έτη, ενώ η ΠΑ κάθε χρόνο δέχεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων σπουδαστές με υψηλές βαθμολογίες (παλαιότερα ΣΥΔ, μετέπειτα Σχολή Ικάρων και ΣΜΥΑ) οι οποίοι στελεχώνουν τις παραπάνω θέσεις. Ορισμένοι πολιτικοί υπάλληλοι της ΕΜΥ έχουν εμπάθεια προς τους στρατιωτικούς και τους θεωρούν χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, πράγμα το οποίο δεν ισχύει.
    Η άρθρο αυτό φαντάζει περισσότερο ως επιθυμία/όνειρο κάποιων να απαλλαγούν από τους στρατιωτικούς και όχι σοβαρή πρόταση που έχει προκύψει από μελέτη.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:36 | Σωματείο Υπαλλήλων Π.Α. «Ο ΙΚΑΡΟΣ»
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στο άκουσμα των σχετικών εξαγγελιών του κ. Πρωθυπουργού, έγινε σαφές σε όλους ότι αποτελούν κυβερνητικούς στόχους η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων μετεωρολογικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, η εκπροσώπηση της χώρας στο Διεθνές περιβάλλον αλλά και η επαρκής υποστήριξη της κρίσιμης αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Από τη μελέτη των άρθρων 20 και 21 του σχετικού νομοσχεδίου, προκύπτουν τα εξής:
    1) Δεν εξασφαλίζεται μέσω αυτών η θεσμική, οικονομική, διοικητική Αυτοτέλεια και Ενότητα της ΕΜΥ.
    2) Δεν αναφέρεται (προφανώς εκ παραδρομής) ότι η ΕΜΥ ως σήμερα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 161/1997 (Α΄142), αλλά ταυτόχρονα και με τις σχετικές διατάξεις του ΠΔ 79/2018 (Α΄148) (κυρίως ως προς το Οργανόγραμμα και την κατανομή των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών της).
    3) Δεν εξασφαλίζεται επαρκώς η συνέχιση υποστήριξης της Διεθνούς Αεροναυτιλίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας (όπως αυτές απορρέουν από τους ICAO, EUROCONTROL κτλ).
    4) Δε λαμβάνεται μέριμνα για την ολοκλήρωση υλοποίησης του υφιστάμενου, εν εξελίξει, έργου ΕΣΠΑ (ποσοστό ωρίμανσης υλοποίησης ~ 80%) και την παραλαβή όλου του κρίσιμου σύγχρονου απαραίτητου εξοπλισμού αυτού. Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο, μέχρι στιγμής, πραγματοποιείται και με τη σημαντική συμβολή στελεχών του ΥΠΕΘΑ.
    5) H Κεντρική Υπηρεσία της EMY, είναι κρίσιμο να συνεχίσει να λειτουργεί στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται επί σχεδόν έναν αιώνα, λόγω του τεράστιου κόστους μετεγκατάστασης των τεχνολογικών υποδομών της (Data Center, υπερ-υπολογιστής, rack servers, γραμμές, εσωτερική καλωδίωση κτλ) αλλά και της πολυπλοκότητας και του χρόνου που απαιτείται για να γίνει αυτή (δεδομένου ότι πρέπει να λειτουργεί επιχειρησιακά αδιάκοπα επί 24ωρου βάσεως, 365 μέρες το χρόνο). Επομένως, εγείρονται σοβαρά θέματα ασφάλειας πτήσεων, αεροναυτιλίας, ναυτιλίας, εθνικής άμυνας, διεθνών υποχρεώσεων κτλ).
    6) Η Υπηρεσία στελεχώνεται με ειδικότητες πολιτικού προσωπικού (μετεωρολόγων, πληροφορικής, μηχανικών, τεχνικών μετεωρολογικών οργάνων, παρατηρητών μετεωρολόγων, διοικητικών κτλ), που συνεργάζονται αρμονικά με το αντίστοιχο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για την υποστήριξη των κρίσιμων υποδομών (RADAR, Αυτόματοι Μετ. Σταθμοί, Σταθμοί Δορυφορικής Λήψης, Συστήματα ΤΠΕ, Συστήματα Μετ. Υποστήριξης Α/Δ, κα), το οποίο αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι εφεξής δε θα υπάγεται στο ανθρώπινο δυναμικό της ΕΜΥ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσεπίλυτων προβλημάτων καθημερινά.
    Αντιλαμβανόμενοι ότι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αποτελεί πρωταρχικό στόχο του κ. Υπουργού και δεδομένης της αναγκαιότητας αδιάκοπης επιχειρησιακής λειτουργίας τόσο της ΕΜΥ, όσο και της Πολιτικής Προστασίας προτείνουμε:
    Η άμεση απαραίτητη συνεργασία με το ΥΚΚΠΠ να διασφαλιστεί χωρίς τη διάσπαση και τη μεταφορά Τμήματος της ΕΜΥ σ’ αυτό, αλλά με τη μορφή Μνημονίων Συνεργασίας και Αναλυτικών Συμβάσεων, σε όποιους τομείς κρίνεται αναγκαίο (πχ Προειδοποιήσεις Καιρού, Έκτακτα Δελτία επιδείνωσης καιρικών συνθηκών κτλ) και με τη θεσμική συμμετοχή έμπειρων στελεχών και επιστημόνων της ΕΜΥ σε αντίστοιχες Επιτροπές ή Δράσεις του ΥΚΚΠΠ (πχ Task Force).
    Η συλλογική εμπειρία καταδεικνύει πως απόπειρες μεταρρυθμίσεων που έγιναν με βιαστικό ή αποσπασματικό τρόπο οδήγησαν σε οδυνηρές συνέπειες με μαθηματική ακρίβεια (πχ δυσλειτουργίες, ατυχήματα, καταστροφές κτλ).
    Ας μη διασπαστεί σε επιμέρους τμήματα, εντελώς ξαφνικά, ένα σχήμα που εργάζεται αποδεδειγμένα επιτυχώς επί δεκαετίες, στην προσπάθεια βελτιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
    Αντιθέτως, ας δημιουργηθεί ένα νέο ΠΔ, από το ΥΠΕΘΑ, που θα εξασφαλίζει ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο οργανόγραμμα μιας αυτοτελούς και επιστημονικά ανεξάρτητης Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις υποδομές της και θα εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, την εθνική οικονομία και την Εθνική Ασφάλεια της Χώρας.

    Με εκτίμηση,
    Σωματείο Πολιτικού Προσωπικού Πολεμικής Αεροπορίας «Ο Ίκαρος»

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 21:16 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Πόσο εύκολο θα ήταν, σε μια σύγχρονη Ελλάδα, να γίνει ένα app-πρόγραμμα που να «ενώνει» τις Υπηρεσίες στους τομείς που τους απασχολούν?

    Ώστε να παραμείνει ο κόσμος στις θέσεις τους (χωρικά τουλάχιστον, γιατί και αυτό είναι αμφιλεγόμενο), να παραμείνουν τα επιδόματα (αν και ελάχιστα) ως έχουν και να γίνεται συνάντηση, ακόμα και απομακρυσμένα, των αρμοδίων σε κατάσταση ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Η παραμονή της ΕΜΥ, ή έστω ένα κομμάτι της, στο ΥΠΕΘΑ αποτελεί λύση για πολλά μελλοντικά προβλήματα, όπως αποτροπή ιδιωτικοποίησης των ΜΣ και ΜΚ, επιχειρησιακή λειτουργία των Αεροδρομίων μας (χωρίς διαρροή πληροφοριών σε κατάσταση ασκήσεων), συνέχιση της συνεργασίας πολιτών – στρατιωτικών για την επίτευξη αναβαθμίσεων σε απαρχαιωμένα μέχρι σήμερα συστήματα, αλλά και μοχλός πίεσης (αν συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία ΥΠΕΘΑ και ΥΚΚΠΠ) για εισροή χρηματικών ποσών ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ανάπτυξη κ.α.

    Εν κατακλείδι θα ήταν οικονομικά, ανθρωπιστικά και επιχειρησιακά θεμιτό, να αρχίσει η αλλαγή, με τη δημιουργία προγράμματος-διαύλου επικοινωνίας με κόστος μερικών χιλιάδων, και να δοκιμαστεί με συνέπεια και επαγγελματισμό και από τους δύο φορείς και εφόσον κάτι τέτοιο δε λειτουργήσει, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αλλαγές.

    Είναι σημαντικό ο κόσμος που δουλεύει για κάποιο Υπουργείο, να είναι ευχαριστημένος και συγκεντρωμένος στο έργο του, και να μη δέχεται ριζικές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.

    Ένα από αυτά είναι ότι, εφόσον οι αλλαγές θα είναι και σε θέσεις εργασίας-αρμοδιότητες, μπορεί να μπουν άτομα που να μην είναι έτοιμα ή ικανά να το διαχειριστούν (με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται) και άλλα πολλά που δε θα αναφέρω εδώ.

    Καλή Συνέχεια!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:45 | Αντώνης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    -Η αποστολή της ΕΜΥ θα είναι αυτή που ορίζεται στο άρθρο 1 του ΠΔ 161/97; Θα συνεχίζει η ΕΜΥ να υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις;
    -Ποια η τύχη του στρατιωτικού προσωπικού ειδικότητας μετεωρολόγου;
    -Με ποιο σκεπτικό τα μετεωρολογικά κλιμάκια των Πολεμικών Μονάδων ( μετεωρολογικά κέντρα, μετεωρολογικά γραφεία και μετεωρολογικοί σταθμοί) υπάγονται στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ το στρατιωτικό προσωπικό ειδικότητας μετεωρολόγου είναι εκτός ΕΜΥ;
    -Ποιος φορέας θα είναι αρμόδιος για τον εφοδιασμό και τη συντήρηση του μετεωρολογικού και εξειδικευμένου εξοπλισμού των μετεωρολογικών κλιμακίων των Πολεμικών Μονάδων;
    -Θα προκύψει θέμα στελέχωσης της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΜΥ και των κλιμακίων της; (κυρίως των Αερολιμένων) χωρίς το στρατιωτικό προσωπικό ειδικότητας μετεωρολόγου;
    -Υπάρχει πρόθεση ίδρυσης Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
    Στα ανωτέρω ερωτήματα ο συντάκτης του παρόντος άρθρου οφείλει να δώσει απαντήσεις.
    Επειδή η υπαγωγή της ΕΜΥ σε άλλο φορέα ( και μάλιστα χωρίς το στρατιωτικό προσωπικό) δεν σημαίνει και αναβάθμιση της παρεχόμενης μερικής υποστήριξης, εισηγούμαι να εξεταστεί ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της ΕΜΥ, η ενίσχυση του προσωπικού της και η παραμονή της στο ΥΕΘΑ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στο παρών σχέδιο εξαιρείται ένα πολυ μεγάλο ποσοστό του προσωπικού δλδ το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΜΥ που υπηρετει είτε στην κεντρική υπηρεσία είτε στα κλιμάκια/γραφεία της υπηρεσίας.
    Το προσωπικό αυτό τι θα απογίνει?
    Θα παραμείνει σε διάθεση θα αλλάξει ειδικότητα και θα μεταφερθεί σε άλλες θέσεις του υπουργείου ΕΑ ή δρομολογείται μια δέυτερη ΕΜΥ με επίκεντρο το ΠΜΚ/ΑΤΑ?
    Κάθε φύσεως αποδοχές θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν τόσο για το πολιτικό προσωπικό όσο και για το στρατιωτικό προσωπικό πχ EUROCONTROL

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 23:37 | Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Καλησπέρα σας

    Στην 6η παράγραφο αναφέρω οτι : » Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, υπάρχει αναλυτικός πίνακας «…

    O σύνδεσμος αυτός είναι ο παρακάτω

    https://kolydas.eu/2023/11/22/σε-ποιά-υπουργεία-εντάσσονται-οι-μετε/

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στο κείμενό μου υπήρχαν και άλλοι σχετικοί σύνδεσμοι αλλά δεν πέρασαν στο Draft κείμενο που βλέπω τώρα . ΔΕν γνωρίζω αν τελικώς περάσουν και αν θα πρέπει να σας ξαναστείλω το κείμενο .

    Προσθέστε και την ιδιότητα μου . Σας ευχαριστώ

    Με εκτίμηση
    Θ.Ν. Κολυδάς
    Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 22:34 | Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1. Η αλλαγή της υπαγωγής της ΕΜΥ σήμερα στο ΥΚΚΠΠ αποτελεί μια επιλογή ανάλογη αυτής που είχε εφαρμοστεί προ 100ετιας όταν η ΕΜΥ διασπάστηκε από το ΕΑΑ και βρέθηκε κάτω από το Υπουργείο Αεροπορίας . Τότε μετά την κύρωση από την Ελλάδα το 1921 της πρώτης Αεροπορικής Σύμβασης των Παρισίων του έτους 1919 για τη διεθνή Αεροπλοΐα, η χώρα μας αναλάμβανε πλέον συμβατικές υποχρεώσεις στον τομέα της μετεωρολογικής υποστήριξης των πτήσεων των αεροσκαφών Η Διεθνής Μετεωρολογική Διάσκεψη της Ουτρέχτης το 1923 διατύπωσε την άποψη ότι η μετεωρολογική υπηρεσία κάθε χώρας θα πρέπει να βρίσκεται υπό την εξάρτηση υπηρεσιών, με τις οποίες είχε στενή σχέση από άποψη πρακτικών εφαρμογών της αεροναυτιλίας.

    Ο ιδρυτικός νόμος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΜΥ) του ελληνικού κράτους (Ν. 5258/1931), παρά τους φιλόδοξους στόχους των οραματιστών, του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και του Υπουργού Αεροπορίας Αλέξανδρου Ζάννα και τη ρητή σε αυτόν διατύπωση ότι η νέα ΜΥ «αποτελεί τη μόνη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του κράτους», δυστυχώς, στις δεκαετίες που ακολούθησαν χαλκεύτηκε. Στο πέρασμα του χρόνου έμειναν άλυτες οι παθογένειες μας στο κομμάτι της εθνικής μας μετεωρολογικής συνεργασίας για την πραγματοποίηση των εθνικών μας στόχων. Ούτε, δυστυχώς, και το μεταγενέστερο νομικό καθεστώς που αφορούσε την ΕΜΥ (ΠΔ161/97) , συντέλεσε στην επίλυση τους, γιατί κυρίως είχε συντελεστεί η διάσπαση και η κατοχύρωση θεσμικά των μετεωρολογικών αρμοδιοτήτων του κράτους μας, σε επικαλυπτόμενα πεδία διαφόρων δημοσίων φορέων, δίχως υποχρεωτικές στρατηγικές στη συνεργασία τους. Εντός της ΕΜΥ, υπήρξαν παράλληλα και εσωτερικά προβλήματα, καθώς η μείωση του πολιτικού προσωπικού την τελευταία 20ετία στην Υπηρεσία έφτασε στο 70%, ενώ από το 2010 και μετά ξεπέρασε το 58%.

    2.Η θέση της ΕΜΥ, ως εθνικού μας αντιπροσώπου στον Οργανισμό του ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), θέση που επιβάλλεται από τη σύμβαση του και έχει τις εξ αυτής υποχρεώσεις που απορρέουν, χρειάζεται να είναι ουσιαστικά η αρμόζουσα κεντρική και καθοριστική σε μια αναθεώρηση του όλου θεσμικού πλαισίου των κατακερματισμένων μετεωρολογικών δραστηριοτήτων της χώρας μας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αποτελεί τον βασικό σύμβουλο του κράτους, όχι μόνο στα θέματα πρόγνωσης του καιρού, αλλά και της παρακολούθησης των περισσότερων μετεωρολογικών παραμέτρων, καθώς και στον σχεδιασμό βέλτιστων πρακτικών για επίλυση προβλημάτων που αφορούν την προστασία του πολίτη από τις φυσικές καταστροφές και την ένταση των καιρικών φαινομένων. Σε όλα τα κράτη οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες αποτελούν υπηρεσίες Δημοσίου συμφέροντος και το έργο τους υποβοηθείται από ερευνητικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρεται το νεοσυσταθέν Κέντρο Έρευνας Φυσικών Καταστροφών και Διαχείρισης Κρίσεων του Ν. 5029/2023,το οποίο όμως μελλοντικά θα πρέπει και αυτό να υπαχθεί στην Πολιτική Προστασία και η λειτουργία του θα πρέπει να συνδεθεί και με τις δράσεις της ΕΜΥ.

    3. α. Στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο θα πρέπει να διευκρινιστούν οι περιπτώσεις ορισμένων επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων που παρουσιάζονται μεταξύ φορέων. Ως παράδειγμα αναφέρεται οτι στο προσφάτως ψηφισθέν ΠΔ. 82/2022 του ΕΑΑ, παρότι στο άρθρο 1 ορίζεται ότι αυτό αποτελεί Ερευνητικό Φορέα του Δημοσίου Τομέα, στο άρθρο 12 αυτού αναφέρεται ότι στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) ορίζονται δύο επιχειρησιακές μονάδες, όπου μια από αυτές είναι η Μονάδα Παρακολούθησης και Πρόγνωσης καιρού (ΜΕΤΕΟ). Η Μονάδα αυτή -σύμφωνα με το ΠΔ- λειτουργεί “εξειδικευμένα επιχειρησιακά μοντέλα πρόγνωσης: καιρού, πλημμυρικών επεισοδίων σε επιλεγμένες λεκάνες, κεραυνικής δραστηριότητας, κυματισμού, μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Επίσης λειτουργεί συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης καταιγιδοφόρων συστημάτων μέσω δορυφορικής τηλεπισκόπησης, ευρωπαϊκής εμβέλειας δίκτυο εντοπισμού κεραυνών, καθώς και δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της χώρας, με εκατοντάδες σταθμούς σε όλη την επικράτεια”. Με άλλα λόγια ασκούνται ακριβώς οι ίδιες αρμοδιότητες και αντικείμενα τα οποία αποτελούν επιχειρησιακές δράσεις με αυτά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ανάλογες επικαλύψεις μικρότερης κλίμακος παρουσιάζονται στο ΙΑΑΔΕΤ κυρίως στον τομέα της τηλεπισκόπησης, καθώς επίσης και στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των εσωτερικών υδάτων, καθώς και του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ . Οι ανωτέρω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές, ενώ παράλληλα από πλευράς υποδομών υπάρχουν Οργανισμοί και Υπηρεσίες του Δημοσίου που διαθέτουν μετεωρολογικούς σταθμούς ανά την επικράτεια όπου λίγοι από αυτούς πληρούν τα κριτήρια του WMO .

    β. Συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλη διασπορά σε δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών μεταξύ των υπηρεσιών Δημοσίου αλλά και Ιδιωτικού συμφέροντος,όπως είναι οι Υποδομές Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΔΕΗ (ιδιωτική ΑΕ πλέον από το 2001), ο ΕΛΓΑ – Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών, παραχωρησιούχοι οδικών αξόνων κ.α.
    Εφόσον οι δύο βασικοί φορείς ΕΜΥ και ΕΑΑ στο μέλλον θα εντάσσονται και θα λειτουργούν εφεξής κάτω από την ίδια «ομπρέλα», είναι ευκαιρία και προς όφελος της κοινωνίας, να εφαρμοστεί το Άρθρο 1 του π.δ. 161/1997 παρ.2 εδαφιο στ. σύμφωνα με το οποίο «η ΕΜΥ θα συντονίζει τη λειτουργία των μετεωρολογικών σταθμών ειδικών δικτύων άλλων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών της χώρας για τυποποίηση και εκμετάλλευση δεδομένων». Η Ενιαία Βάση Γεωχωρικών Πληροφοριών θα πρέπει να υλοποιηθεί , κάτω από το νέο σχήμα με εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Ν3882/10 που υλοποίησε την Οδηγία Inspire

    γ. Με την υπαγωγή της ΕΜΥ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα μπορούν να υλοποιηθούν πολλές δράσεις ακόμη , όπως η έκδοση Χάρτη Κινδύνου Πλημμύρας ή φυσικών καταστροφών, αντίστοιχου με τον Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς. Η δράση αυτή δεν είναι άλλη παρά η εφαρμογή του Χάρτη Meteoalarm o οποίος παρότι παράγεται από το 2007 δεν έχει ενσωματωθεί μέχρι σήμερα στα Επιχειρησιακά Σχέδια της ΓΓΠΠ .

    4.α. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του προγράμματος Copernicuς είναι επιτακτική. Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η διάκριση ερευνητικών και επιχειρησιακών φορέων και προγραμμάτων στον τομέα της Μετεωρολογίας γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη, ειδικά στα ερευνητικά-επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως παράδειγμα αναφέρεται το πρόγραμμα EFFIS του COPERNICUS το οποίο πριν λίγα χρόνια ήταν ερευνητικό και πειραματικό, ενώ αργότερα και μετά από την αξιολόγησή του από το JRC, έγινε καθαρά επιχειρησιακό. Το πρόγραμμα αυτό πλέον είναι ελεύθερο και διαθέσιμο προς όλους τους πολίτες . Με τον ίδιο τρόπο θα αναβαθμιστεί πολύ σύντομα και το πρόγραμμα EFAS για τις πλημμύρες.

    β. Μαζί με την αναδιάταξη των φορέων θεωρείται σκόπιμο η σημερινή ΕΜΥ να μετασχηματιστεί σε Εθνική Μετεωρολογική και Υδρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥΥ) όπου στο πλαίσιο λειτουργίας της θα ενταχθεί η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής
    Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, (πρώην Ειδική Γραμματεία Υδάτων -ΕΓΥ) , που πλέον ανήκει στο Υπουργείο ΚΚΠΠ. Η αλλαγή αυτή θα σηματοδοτήσει και τις νέες κατευθύνσεις της νέας ΕΜΥΥ, όπου συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, θα δίνει την πρέπουσα βαρύτητα στο τμήμα της Υδρολογίας για την πρόληψη των πλημμυρών. Η απλούστερη και πιο αποτελεσματική πολιτική υλοποίησης θα ολοκληρωθεί με την Σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας που περιγράφεται στο άρθρο 7 του Νομοσχεδίου. Εκεί όπου οι μετεωρολογικοί φορείς της χώρας, θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα συμβουλεύουν την Πολιτεία.

    5. Σχετικά με την υποστήριξη της αεροναυτιλίας καθίσταται σαφές οτι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν. Η ΕΜΥ μετά την ψήφιση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας έχει πλέον την δυνατότητα να στηρίξει τη σταθερή στελέχωση και ροή προσωπικού, καθώς και την άμεση (επανα)λειτουργία όλων των βασικών υποδομών (σταθμοί, ραντάρ, lightnings). Με βάση τον τελευταίο εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/373 της Επιτροπής, της 1ης Μαρτίου 2017, που θέτει υψηλές προδιαγραφές οι προκλήσεις είναι μεγάλες και είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές κυρίως στην ενδυνάμωση του ρόλου του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου που παράγει αυτές τις υπηρεσίες.

    6. Οι μελλοντικές αλλαγές θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα από ένα νέο Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΜΥ με ένα σύγχρονο Προεδρικό Διάταγμα λειτουργίας, κάτι το οποίο δεν ευοδώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για τη νέα δομή της ΕΜΥ Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι σε ορισμένα κράτη υπάρχει συνύπαρξη Υδρολογικών και Μετεωρολογικών Υπηρεσιών οι οποίες υπάγονται στα Υπουργεία Κλίματος και Περιβάλλοντος, Γεωργίας , Ενέργειας Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, υπάρχει αναλυτικός πίνακας που περιγράφει σε ποια υπουργεία υπάγονται οι μετεωρολογικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, όπου για λόγους στρατηγικής ενίοτε και χρηματοδότησης, συνυπάρχουν οι Υδρολογικές, Μετεωρολογικές και οι Γεωφυσικές Υπηρεσίες σε ενιαία μορφή, είτε ως φορείς Δημοσίου συμφέροντος, είτε ως Ινστιτούτα. Πριν από λίγα χρόνια για ανάλογους λόγους η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας (το Met Office) άλλαξε φορέα υπαγωγής και από Υπουργείο Άμυνας που βρισκόταν υπήχθη στο Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Το ίδιο έγινε και στο Ισραήλ, όπου πλέον η μετεωρολογία ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών, Εθνικών Υποδομών και Οδικής Ασφάλειας, ενώ και στη γειτονική Ιταλία έχει δρομολογηθεί μεταβατικό στάδιο αλλαγής του φορέα της.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 21:30 | nikal
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1. Στο άρθρο 20 αναφέρεται : «Τα περιφερειακά μετεωρολογικά κέντρα, τα μετεωρολογικά γραφεία των αεροδρομίων και των αερολιμένων και οι μετεωρολογικοί σταθμοί των άρθρων 25 έως 29 του π.δ. 161/1997 (Α’ 142) υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αναλαμβάνει τον συντονισμό και έλεγχο των έργων και εργασιών που εκτελούν σε ό,τι αφορά την αποστολή τους.»

    Για τη διασφάλιση της ενιαίας ΕΜΥ και για την αποφυγή διοικητικών δυσλειτουργιών, θεωρώ ότι τα περιφερειακά μετεωρολογικά κέντρα, τα μετεωρολογικά γραφεία των αεροδρομίων και των αερολιμένων και οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ πρέπει να υπάγονται στην ΕΜΥ. Έτσι κι αλλιώς, η ΕΜΥ εποπτεύεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παρακαλώ όπως διορθώσετε το σημείο αυτό.

    2. Στο άρθρο αυτό επίσης αναφέρεται : «Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ως αρμόδιος ο Διοικητής ή Υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, νοείται εφεξής ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.»

    Σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση, ο Διοικητής της ΕΜΥ είναι Ανώτατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ο Υποδιοικητής πολιτικός υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ Περιβάλλοντος/ΠΕ Μετεωρολόγων. Με την ανωτέρω φράση γεννάται το ερώτημα : O Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εκτός των άλλων καθηκόντων του θα διοικεί και την ΕΜΥ; Νομίζω ότι το πρόσωπο που θα διοικεί την ΕΜΥ (Διοικητής ή Πρόεδρος, αυτό θα πρέπει να καθοριστεί από το νέο Οργανόγραμμα της ΕΜΥ) πρέπει να βρίσκεται σε ιεραρχική βαθμίδα μεταξύ των Διευθυντών της ΕΜΥ και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι στη βαθμίδα του Γενικού Διευθυντή. Παρόμοια μέριμνα πρέπει να ληθφεί και για το πρόσωπο που θα αναπληρώνει αυτόν που θα διοικεί την ΕΜΥ.

    3. Ένα σχόλιο για τα συστήματα παρατήρησης της ΕΜΥ. Στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταφοράς της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία, ανέφερε «… δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα δεδομένα..». Νομίζω ότι τα δεδομένα αυτά είναι αυτά που προέρχονται κυρίως από τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς και τα Μετεωρολογικά Ραντάρ. Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ληφθεί μέριμνα για την απρόσκοπτη, συνεχή και αξιόπιστη λειτουργία ΟΛΩΝ των συστημάτων παρατήρησης της ΕΜΥ. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

    4. Συναφώς, προκειμένου η Πολιτική Προστασία να έχει μία καλύτερη εικόνα της καιρικής κατάστασης, απαιτείται η αύξηση του αριθμού των μετεωρολογικών παρατηρήσεων, τόσο ως προς το χώρο όσο και ως προς το χρόνο. Σήμερα υπάχουν δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών και άλλων φορέων και ιδιωτών που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετες πληροφορίες. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, κρίνεται επιβεβλημένη η εποπτεία των μετεωρολογικών σταθμών άλλων φορέων (ει δυνατό και ιδιωτών) υπό μία κοινή «ομπρέλα», την ΕΜΥ, όπου θα γίνεται και η εκμετάλλευση των δεδομένων όλων αυτών των σταθμών προς όφελος της Πολιτικής Προστασίας και κατ΄ επέκταση του κοινωνικού συνόλου. Αυτό εξάλλου είναι και απαίτηση των Διεθνών Μετεωρολογικών Οργανισμών (WMO, EUMETNET).

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 13:03 | Αλέξανδρος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα (ως πάροχος αεροναυτιλίας) λειτουργεί ειδικός λογαριασμός, για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL). σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας, προσωπικού και επενδύσεων, για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη, τη διάθεση υπηρεσιών μετεωρολογίας και την προαγωγή της ασφάλειας των πτήσεων και την αεροναυτιλία.

    Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η εν λόγω εξαιρετικά κρίσιμη για την ανάπτυξή της ΕΜΥ χρηματοδότηση να συνεχίσει να καταβάλλεται και στο νέο σχήμα;

    Και με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό όταν σύμφωνα με το Άρθρο 20 του παρόντος τα περιφερειακά μετεωρολογικά κέντρα, τα μετεωρολογικά γραφεία των αεροδρομίων και οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και όχι στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία σήμερα αποτελεί τον πάροχο αεροναυτιλίας;

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:35 | ΧΡΥΣΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καμία σχέση δεν έχει με τη βασική ή την εφαρμοσμένη έρευνα και τη διεξαγωγή της, αφού ο βασικός σκοπός που επιτελεί σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4662/2020 άρθρο 28 είναι “η μελέτη, επεξεργασία, σχεδιασμός, οργάνωση και συντονισμός του συνόλου των δράσεων πολιτικής προστασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών, τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, που δύναται να προκαλέσουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, με στόχο την προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον έλεγχο εφαρμογής των ανωτέρω, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα αυτά”. Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 2α αρ. 29 του ν. 4662/2020 για την επίτευξη των σκοπών της η ΓΓΠΠ συνεργάζεται (και δεν ενσωματώνει όπως επιχειρείται από το παρόν νομοσχέδιο) με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό την αξιοποίηση γνώσεων, δεξιοτήτων και προϊόντων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας. Το άρθρο 19 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ασάφεια (τι ακριβώς σημαίνει η μεταφορά της εποπτείας του ΕΑΑ στο ΓΠΠΠ;) και οδηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που μετράει ήδη 181 χρόνια λειτουργίας με ιδιαίτερες επιτυχίες στο ενεργητικό του, σημαντική προσφορά και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, σε αχαρτογράφητα νερά επιχειρώντας ηθελημένα ή μη να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα ερευνητική λειτουργία του.
    Αξιοσημείωτο είναι και προκαλεί πολύ μεγάλο προβληματισμό το ότι από όσο γνωρίζουμε για την εξέλιξη αυτή δεν έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση με τη διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου ενώ παράλληλα το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας έχει τοποθετηθεί αρνητικά. Παράλληλα η υπαγωγή του ΕΑΑ στο ΓΓΠΠ ανατρέπει και τη μέχρι σήμερα δομή του Ερευνητικού Ιστού της χώρας όπως αυτή περιγράφεται στον περί έρευνας νόμο 4310/14 και πολύ φοβόμαστε ότι θα επιφέρει μετρήσιμες και πολύ αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της έρευνας γενικότερα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα κακό προηγούμενο υπαγωγής Ερευνητικών Κέντρων σε Γραμματείες Υπουργείων με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας σε αυτές. Η Έρευνα για να είναι αποδοτική και να αναπτύσσεται θα πρέπει να διεξάγεται σε ένα πλαίσιο που μπορεί να της εξασφαλίζει την απαραίτητη ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και τις συνέργειες με την Ανώτατη Εκπαίδευση για να μπορέσει στη συνέχεια να προσφέρει τα αποτελέσματά της στην κοινωνία ως επιστημονική πρόοδο, υπηρεσίες ή ως προιόντα καινοτομίας. Ο ενιαίος χώρος Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης με γενναία και σταθερή χρηματοδότηση είναι το ιδανικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε μπροστά αλλά δυστυχώς και με συγκεκριμένες ενέργειες (πχ μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας – ΓΓΕΚ στο Υπουργείο Ανάπτυξης το 2019) είμαστε πολύ μακριά από αυτό και από ότι φαίνεται βαδίζουμε σε χειρότερες ακόμη κατευθύνσεις. Είναι ενδεικτικό του όλου σχεδιασμού, της νοοτροπίας και της λανθασμένης κατεύθυνσης που έχουν πάρει τα πράγματα στο χώρο της Έρευνας αυτό που έχει γραφτεί για το άρθρο 19 στην Ανάλυση των συνεπειών της Ρύθμισης: “Προβλέπεται η μετα-φορά της εποπτείας του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης και της πλήρους αξιοποίησης του φορέα.” Επιπλέον ακόμη και αν δεχτούμε την τελείως λανθασμένη για τη διεξαγωγή της έρευνας λογική της “πλήρους αξιοποίησης” των Ερευνητικών Φορέων από Υπουργεία (πιθανά οι εμπνευστές του συγκεκριμένου άρθρου δεν έχουν γνώση για το τι σημαίνει και ποιοι οι σκοποί της βασικής έρευνας), το μεγαλύτερο ποσοστό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (π.χ. Αστροφυσική-Κοσμολογία, Διαστημική Φυσική, Ενέργεια, Ατμοσφαιρική ρύπανση, κ.α.) δεν σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
    Η απλούστερη και πιο αποτελεσματική πολιτική είναι να ακολουθεί το παράδειγμα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ). Ο ΟΑΣΠ λειτουργεί διάφορες επιτροπές (Σεισμικού Κινδύνου, Σεισμοτεκτονικής, Ηφαιστειακού Κινδύνου, και άλλες), στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ερευνητικοί φορείς και τα Πανεπιστήμια που έχουν σχετικό αντικείμενο. Το αντικείμενο των επιτροπών αυτών είναι η συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων και ο συμβουλευτικός ρόλος προς το ΥΚΚΠΠ, και έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα όλων των συμμετεχόντων φορέων. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα αντίστοιχο σώμα (επιτροπή), στο οποίο θα συμμετέχουν οι μετεωρολογικοί φορείς της χώρας, θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα συμβουλεύουν την Πολιτεία.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 08:49 | Ioannis
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η αποστολή της ΕΜΥ περιλαμβάνει και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελληνικά (και πολλές φορές τα ευρωπαϊκά σύνορα). Μια ματιά στον κανονισμό λειτουργίας, όπου περιγράφονται επιγραμματικά και μόνο όλα όσα απαιτούνται, αρκεί. Οι υποχρεώσεις αυτές φυσικά παραμένουν με τη νέα υπαγωγή.

    Αν πρέπει να αποφασιστεί σε ποιο υπουργείο υπάγεται (ή γειτνιάζει) η πλειονότητα των υποχρεώσεων αυτών, αυτό φυσικά και είναι το Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκεί (πριν χρόνια) ανέκυψε και η αναγκαιότητα δημιουργίας της ΕΜΥ, για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών που προέκυψαν.

    Θα περίμενε λοιπόν κανείς, να υπάρχει κάτι ουσιαστικό που να δικαιολογεί την αλλαγή που προβλέπει το νομοσχέδιο. Αποτελεί ερώτημα λοιπόν, ποια αδυναμία έρχεται να καλύψει αυτή η αλλαγή; Ποια ακριβώς υποχρέωση της ΕΜΥ αναφορικά με την πολιτική προστασία δεν καλύφθηκε και η αιτία (της μη κάλυψης) ήταν η υπαγωγή στο Άμυνας;

    Στην αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρεται τίποτα, παρά μόνο το γενικόλογο: «στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης και της πλήρους αξιοποίησης της υπηρεσίας»

    Ποια ακριβώς ήταν η μη ορθολογική διαχείριση και η ελλιπής αξιοποίηση και πώς προκύπτει ότι αιτία αυτών αποτέλεσε η σημερινή υπαγωγή; Αυτό πρέπει να περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση ή (έστω) να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης στα αρμόδια τμήματα της Βουλής.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 22:37 | Δημήτρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Πέρα από τις αδυναμίες του συγκεκριμένου άρθρου, που από ό,τι έχω πληροφορηθεί, έγινε χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση με την εμπλεκόμενη υπηρεσία, παρά μάλλον αποτελεί απαύγασμα της επιθυμίας συγκεκριμένων ατόμων να «μεταπηδήσουν» σε άλλα μετερίζια, με άγνωστα προσωπικά και εν τέλη επιχειρησιακά οφέλη, ας κάνουμε κάποιες προτάσεις:
    Στις Παραγράφους 1 και 2 του παρόντος Άρθρου αναφέρεται ότι τα Περιφερειακά Μετεωρολογικά Κέντρα, Μετεωρολογικά Γραφεία και Μετεωρολογικοί Σταθμοί υπάγονται στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου και καθορίζει το έργο και την αποστολή τους. Δεδομένου ό,τι σημαντικό μέρος αυτών καλύπτει ανάγκες της Εθνικής Άμυνας (Στρατιωτικά Αεροδρόμια, κλπ), ποιος καθορίζει το έργο τους; Η ΓΓΠΠ ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ) τις ανάγκες του οποίου εξυπηρετούν, ενώ και η στοχοθεσία τους είναι σε πολλά θέματα σημαντικά διαφοροποιημένη. Είναι σημαντικό να τονιστούν και να προβλεφθούν οι διαφορετικές προτεραιοποιήσεις του έργου της Πολιτικής Προστασίας συγκριτικά με αυτό της Εθνικής Άμυνας. Πρέπει αυτό να θεσμοθετηθεί σαφώς γιατί θα υπάρξουν περιπλοκές, σε καίριες φάσεις, της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων.
    Στην Παράγραφο 3 όπου αντικαθίσταται ο Διοικητής ή Υποδιοικητής της ΕΜΥ (και όχι της ΠΑ όπως λανθασμένα αναφέρεται) από τον ΓΓΠΠ δημιουργούνται τα ακόλουθα ερωτήματα. Ναι μεν θα έχει τον επιχειρησιακό και διοικητικό έλεγχο του πολιτικού προσωπικού (που θα μεταταχθεί στο ΥΚΚΠΠ), πλην όμως θα έχει μόνο τον επιχειρησιακό έλεγχο του στρατιωτικού προσωπικού, που διοικητικά (και λόγω ιδιότητας) θα ανήκει στο ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ. Οπότε, σε επιμέρους θέματα θα υπάρχει δυσλειτουργία και δυσαναλογία καθηκόντων, γεγονός που θα γίνει ορατό στο άμεσο μέλλον.
    Στην παράγραφο 4 οι μισθολογικές συνέπειες και μεταβολές θα πρέπει να εφαρμόζονται στο σύνολο του προσωπικού που θα υπάγεται διοικητικά ή επιχειρησιακά στο ΥΚΚΠΠ καθώς δεν μπορεί για το ίδιο έργο να αμείβονται διαφορετικά εργαζόμενοι είτε του ΥΚΚΠΠ είτε του ΥΠΕΘΑ. Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα οδηγήσει στην ανάληψη σημαντικού αριθμού νομικών δράσεων από το «σχεδόν αποκλειστικά» θιγόμενο στρατιωτικό προσωπικό. Διότι, για τους μη έχοντες γνώσεις λειτουργίας της ΕΜΥ, το στρατιωτικό προσωπικό είναι αυτό που βγάζει την πλειονότητα του δύσκολου και απαιτητικού επιχειρησιακού έργου, καλύπτοντας όλο το εύρος της Επικράτειας και όχι οι ολιγάριθμοι ΜΥ (συγκριτικά μιλώντας πάντα) που βρίσκονται εντός των τειχών της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. Όπως αναφέρθηκε και σε πρότερο σχόλιο, δεν μπορεί οι νέοι μετεωρολόγοι να καλύπτουν κρίσιμες θέσεις σε ακριτικές περιοχές, όπως π.χ. το Καστελόριζο, με όποιο προσωπικό κόστος, χωρίς να αμείβονται το ίδιο ή και περισσότερο από τον αντίστοιχου βαθμού και χρονικής εμπειρίας Δημόσιο Υπάλληλο που υπηρετεί στο ίδιο Υπουργείο. Προτείνεται η εξέταση χορήγησης ειδικού επιδόματος, από το ΥΚΚΠΠ αποκλειστικά ή και σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ, με την μορφή «Προσωπικής Διαφοράς» ή με όποια άλλη διατύπωση επιλεγεί για την εξομοίωση των αμοιβών.
    Επιπλέον, η κάλυψη διοικητικών θέσεων της υπό τη ΓΓΠΠ νέας ΕΜΥ και του νέου οργανογράμματος που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα προκύψει, θα πρέπει να γίνεται από τον συνδυασμό των δύο κατηγοριών προσωπικού με βάση το προσοντολόγιό τους, την σχετικότητα των τίτλων σπουδών τους με τη Μετεωρολογία ή με την Πολιτική Προστασία, καθώς και τον χρόνο προϋπηρεσίας τους.
    Το δίκτυο των Μετεωρολογικών Σταθμών θα πρέπει να είναι ενιαίας μορφής (όχι ιδιοκτησιακού καθεστώτος), τυποποιημένο και εγκαταστημένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, μέλος του οποίου είναι η Ελλάδα και υποχρεούται να τις ακολουθεί. Η τυποποίηση των καταγραφών και των Μετεωρολογικών πληροφοριών είναι απαραίτητη για την ορθή αξιοποίηση των στοιχείων, τη διεξαγωγή ερευνών και την πληρέστερη κλιματολογική κάλυψη της Επικράτειας. Μέχρι τώρα η πανσπερμία Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών κάθε είδους είναι θεμιτή μεν, μη σωστή όμως επιχειρησιακά και σχετικά μη αξιοποιήσιμη επιστημονικά, ως μη πληρούσα τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 13:56 | Άννα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1. Η ΕΜΥ μεταφέρεται στο Υπουργείο ΚΚΠΠ ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα μετ. γραφεία των πολιτικών αεροδρομίων ανήκουν στις υποδομές της ΕΜΥ, δεν είναι ανεξάρτητες απο αυτήν και βάση του π.δ. 161/1997 υπάγονται στον Διοικητή της ΕΜΥ, μόνο τα μετ. γραφεία των στρατιωτικών αεροδρομίων ανήκουν διοικητικά σε μονάδες. Στο παρόν νομοσχέδιο στην παρ 1 αναφέρεται ότι «….οι μετεωρολογικοί σταθμοί των άρθρων 25 έως 29 του π.δ. 161/1997 (Α’ 142) υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» ενώ στην παρ. 3 ανφέρεται ότι «Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ως αρμόδιος ο Διοικητής ή Υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, νοείται εφεξής ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας». Δηλαδή η ΕΜΥ ως αυτοτελής φορέας θα υπάγεται στον Γενικό Γραμματέα και οι μετεωρολογικοί της σταθμοί στον Υπουργό; Χρειάζεται να διορθωθεί αυτό το σημέιο για να λειτουργεί η ΕΜΥ ως αυτοτελής υπηρεσια και να γίνει εφαρμογή του Αρθρου 28 του π.δ. 161/1997 όπου «η ΕΜΥ έχει την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας των μετωρολογικών σταθμών του δικτύου της που αποτελούν εθνικό δίκτυο μετ. σταθμών».
    2. Επίσης στη νομοθεσία που αφορά την ΕΜΥ, δεν υφίσταται ο όρος «Διοικητής ή Υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας» που αναφέρεται στην παρ.3 του παρόντος νομοσχεδίου, αλλά Διοικητής ή Υποδιοικητής της ΕΜΥ, ενώ σύμφωνα με το Άρθρο 6 του π.δ. 161/1997 ο Υποδικοιτής της ΕΜΥ είναι πολιτικός υπάλληλος της ΕΜΥ ειδικότητας ΠΕ Μετεωρολόγων. Εφόσον λοιπόν η οργανική θέση του Υποδιοικητή της ΕΜΥ και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο Υπουργείο ΚΚΠΠ, μπορεί απλά να μετονομάστει η θέση Υποδιοικητή της ΕΜΥ σε θέση Γενικού Διευθυντή της ΕΜΥ.
    3. Στην παρ. 4 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το τακτικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθίσταται προσωπικό του Υπουργείου ΚΚΠΠ. Θα πρέπει να συμπληρωθεί και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
    4. Εφόσον δύο βασικοί φορείς ΕΜΥ και ΕΑΑ εντάσσονται και θα λειτουργούν εφεξής κάτω από την ίδια «ομπρέλα», είναι ευκαιρία και προς ώφελος της κοινωνίας, να εφαρμοστεί το Άρθρο 1 του π.δ. 161/1997 παρ.2 εδαφιο στ. σύμφωνα με το οποίο «η ΕΜΥ συντονίζει τη λειτουργία των μετεωρολογικών σταθμών ειδικών δικτύων άλλων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών της χώρας για τυποποίηση και εκμετάλλευση δεδομένων».

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 13:03 | Αναστασία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα περιφερειακά μετεωρολογικά κέντρα, τα μετεωρολογικά γραφεία των αεροδρομίων και οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα υπάγονται απευθείας στον Υπουργό και όχι στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
    Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την ΕΜΥ;
    Οι υπάλληλοι των περιφερειακών μετεωρολογικών κέντρων, των μετεωρολογικών γραφείων και των σταθμών δεν θα είναι πλέον υπάλληλοι της ΕΜΥ;

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 10:11 | Θόδωρος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1. Υπάρχει Ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία που το δίκτυο σταθμών παρατήρησης να ΜΗΝ υπάγεται άμεσα σε αυτή αλλά στον υπουργό?
    2. ποιο θα είναι το νέο σύστημα διοίκησης μετά την αποχώρηση της στρατιωτικής ηγεσίας? (και της τεράστιας ζημιάς που έχει επιφέρει στην Μετεωρολογία στην Ελλάδα)
    3. οι στρατιωτικοί μετεωρολόγοι είναι αρκετοί, έμπειροι στα πόστα τους (και ατομικά αξιόλογοι, παρά την αποτυχημένη γενική διοίκηση). Πρακτικά η ΕΜΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει (άμεσα) χωρίς αυτούς. Δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το καθεστώς υπαγωγής τους στο νέο καθεστώς?

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 22:51 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α..
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Είναι ευκαιρία και επιβάλλεται τώρα με την επιχειρούμενη υπαγωγή της ΕΜΥ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η έκδοση Χάρτη Κινδύνου Πλημμύρας ή γενικώς και άλλων φυσικών καταστροφών, αντίστοιχων με τον Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς, προκειμένου οι αρμόδιες πυροσβεστικές δυνάμεις να τίθενται σε ανάλογο Επιχειρησιακό Στάδιο (εκ των προτέρων επιφυλακή δυνάμεων) και όχι να διατάσσεται επιφυλακή, όταν η πλημμύρα είναι ήδη σε εξέλιξη σε κάποια περιοχή. Γιατί τότε είναι πλέον αργά.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:13 | giannis
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να δίνεται η δυνατότητα επιλογής (εθελοντικής) μετάταξης του εν ενεργεία προσωπικού της ΕΜΥ (στρατιωτικού και μη στρατιωτικού) μεταξύ των δύο Υπουργείων.

    Την δυνατότητα επιλογής να την έχει το σύνολο του προσωπικού της ΕΜΥ (κεντρικής υπηρεσίας, μετεωρολογικών κέντρων, μετεωρολογικών γραφείων, μετεωρολογικών σταθμών), στρατιωτικού και μη στρατιωτικού. Για να μπει στην ρύθμιση το προσωπικό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται «εν ενεργεία» μέχρι ημερομηνία που θα οριστεί (λ.χ. την ημερομηνία υπογραφής της ΚΥΑ). Το προσωπικό που θα προσληφθεί πέρα από αυτήν την ημερομηνία δεν θα υπόκειται σε αυτήν την ρύθμιση.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:23 | Γιαννης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Θεωρω οτι το αρθρο που αφορα την υπαγωγη της ΕΜΥ στο υπουργειο κλιματικης αλλαγης ειναι πολυ προχειρο και χωρις ο οσυντακτης του να γνωριζει την οργανωση και το εργο που παραγει η ΕΜΥ σε τομεις οπως η Αεροναυτιλια,η υποστηριξη των πτησεων (πολιτικων και στρατιωτικων) καθως και την υποστηριξη της Ναυτιλιας.
    Γνωριζει ο συντακτης του νομου την τραγικη ελλειψη πολιτικου προσωπικου σε προγνωστες που χωρις την συμμετοχη του στρατιωτικου προσωπικου δεν μπορει να λειτουργει σε 24ωρη βαση το ΕΜΚ.
    Γνωριζει ο συντακτης του αρθρου οτι βασικοι τομεις λειτουργιας της ΕΜΥ οπως τα RAdar ,οι δορυφοροι, τα δικτυα ,το Metsell ,οι Μετεωρολογικοι σταθμοι κ.λ.π ειναι στελεχωμενοι και λειτουργουν μονο απο στρατιωτικο προσωπικο!!.
    Γνωριζει ο συντακης του αρθρου το εργο των Μετεωρολογικων κεντρων!!.
    Γνωριζει ο συντακτης του αρθρο ποιο προσωπικο της ΕΜΥ τρεχουν τα εργα ΕΣΠΑ και πως αυτα θα ολοκληρωθουν!!
    Γνωριζει ο συντακτης του νομου την τραγικη ελλειψη τεχνικου προσωπικου και τις γνωσεις που πρεπει να εχουν για την λειτουργια των συστηματων πχradar,AΜΣ,κλπ και αν μπορουν να λειτουργουν χωρις το στρατιωτικο προσωπικο!!.
    Αυτα τα λιγα,αν και μπορω να γραψω αρκετα ακομη,παντα καλοπροερετα και με μονο σκοπο να προβληματισθειτε αν μπορει να λειτουργησει η ΕΜΥ οπως την περιγραφεται στον ανωτερω νομο.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 22:11 | Γιώργος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1. Εξαιρείται από το νομοσχέδιο το στρατιωτικό προσωπικό. Γνωρίζεται ότι όλοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί στα πολιτικά αεροδρόμιο της χώρας από το Καστελόριζο, την Κάσο, την Χίο μέχρι τη Κέρκυρα στελεχώνονται από 90% από στρατιωτικούς μετεωρολόγους? Πώς γίνεται να συνεχίσουν να στελεχώνονται τα αεροδρόμια αυτά με στρατιωτικούς? Υπάρχει μέριμνα για πρόσληψη πολιτικού προσωπικού? Γιατί μέχρι στιγμής η δουλειά βγαίνει από το φιλότιμο χαμηλόβαθμων στρατιωτικών μετεωρολόγων με μισθούς των 800 ευρω, χωρίς μέριμνα για τη στέγαση τους σε στρατιωτικά καταλύμματα όπως οι συνάδελφοι τους σε στρατιωτικά αεροδρόμια και χωρίς αεροπορική υποστήριξη αναγκαζόμενοι να πληρώνουν απαγορευτηκα σε τιμή αεροπορικά εισιτήρια?
    2. Επειδή η αντικατάσταση του στρατιωτικού προσωπικού με αντίστοιχο πολιτικό προσωπικό φαντάζει αδύνατο γιατί κανείς πολίτης μετεωρολόγος δε θα είναι να πρόθυμος να στελεχώσει ένα αεροδρόμιο όπως της Κάσου ή της Αστυπάλαιας με μισθό 800-900 ευρω, υπάρχει μέριμνα για οικονομική ενίσχυση του στρατιωτικού προσωπικού με τη μορφή επιδόματος ?
    3. Πριν τη μεταφορά της ΕΜΥ σε άλλο υπουργείο χρήζει επιτακτικής ανάγκης επίλυσης βασικών ζητημάτων που αφορούν τη διάρθρωση του προσωπικού της ΕΜΥ καθώς πλέον μιλάμε για κυρίως στρατιωτικό προσωπικό και για πολύ λιγότερο πολιτικό προσωπικό σε δύναμη.
    4.Θεωρώ σχεδόν βέβαιο πως κανείς δε γνώριζε ή συνεχίζει να γνωρίζει πως την υποστήριξη των πολιτικών αεροδρομίων μέσω των μετεωρολογικών σταθμών υποστηρίζονται αποκλειστικά σχεδόν από στρατιωτικό προσωπικό. Οπότε ή οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στους σταθμούς.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:03 | Κωνσταντίνος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    …Γνωρίζεται ότι πέραν του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας υπάρχουν και όλοι φορείς ή ΝΠΔΔ ή γενικά υπηρεσίες (βλέπε ΕΛΚΕΘΕ (buoys) – ΔΕΗ – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – κ.λ.π) οι οποίες διαθέτουν δίκτυο-α μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα τα στοιχεία των οποίων χάνονται ή αναλύονται αυτόνομα, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό;

    Είναι γνωστό ότι και ιδιώτες όπως η Ιονία οδός ή η ΕΟ1 επίσης διαθέτουν δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών γιατί δεν καλύπτονται από το υπάρχον δίκτυο. Ο νέος φορέας θα καλύπτει κράτος και ιδιώτες ή θα δρα ο καθένας όπως θέλει, όπως γίνεται μέχρι σήμερα;

    Για καλύτερη ανάλυση και εκμετάλλευση, όλων αυτών των σταθμών καθώς και την μείωση του κρατικού κόστους, προτείνεται η ένταξη και αυτών των μετεωρολογικών σταθμών στον νέο φορέα.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:48 | Basiliy
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Bravo