- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - http://www.opengov.gr/civilprotection -

Άρθρο 20 Μεταφορά Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

1. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πλην του στρατιωτικού προσωπικού, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων, διάρθρωσης και υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργεί εφεξής ως αυτοτελής υπηρεσία αυτού, με την εξαίρεση του δευτέρου εδαφίου. Τα περιφερειακά μετεωρολογικά κέντρα, τα μετεωρολογικά γραφεία των αεροδρομίων και των αερολιμένων και οι μετεωρολογικοί σταθμοί των άρθρων 25 έως 29 του π.δ. 161/1997 (Α’ 142) υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αναλαμβάνει τον συντονισμό και έλεγχο των έργων και εργασιών που εκτελούν σε ό,τι αφορά την αποστολή τους.
2. Οι υπηρεσίες της παρ. 1, με τη διάρθρωση, τις αρμοδιότητες, την έδρα και τη χωρική αρμοδιότητα που έχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αποτελούν τις οργανωτικές και εκτελεστικές δομές υλοποίησης και επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
3. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ως αρμόδιος ο Διοικητής ή Υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, νοείται εφεξής ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
4. Το τακτικό προσωπικό του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πλην του εξαιρουμένου στρατιωτικού προσωπικού. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για το προσωπικό που απασχολείται στις ως άνω υπηρεσίες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το προσωπικό του πρώτου εδαφίου, το οποίο μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με όμοια διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ως άνω προσωπικό κατατάσσεται σε ισάριθμες θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες καταργούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καθίστανται οργανικές θέσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αυξάνοντας αντίστοιχα τις προβλεπόμενες θέσεις κατά τον Οργανισμό του Υπουργείου. Πάσης φύσεως μισθολογικές διαφορές και επιδόματα, που ελάμβανε το μεταφερόμενο προσωπικό, εξακολουθούν να διατηρούνται, ως προσωπική διαφορά. Ο χρόνος προϋπηρεσίας του αναγνωρίζεται για όλες τις υπηρεσιακές και μισθολογικές συνέπειες.
5. Η Ε.Μ.Υ μεταφέρεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το παρόν με το προσωπικό, την οργάνωση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τα οχήματα που έχει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Συλλογικά όργανα, στα οποία συμμετέχει προσωπικό της Ε.Μ.Υ. εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος και χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε ενέργεια ή διατύπωση.
6. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του άρθρου 21 το σύνολο των διοικητικών πράξεων της παραπάνω υπηρεσίας, εκδίδεται σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις και η μισθοδοσία του προσωπικού της Ε.Μ.Υ. καλύπτεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.