Άρθρο 28: ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ

28.1 Αν παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου, του Κανονισμού ή των όρων των Αδειών Εκμετάλλευσης και των χορηγουμένων πιστοποιήσεων, η Ε.Ε.Ε.Π. με απόφαση της:
28.1.1 επιβάλει κατ’ αποκοπή το πρόστιμο που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, ως ποσό ή ως ποσοστό επί των ακαθαρίστων εισπράξεων, ανά παράβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, ή/και
28.1.2 ανακαλεί προσωρινά μέχρι 3 μήνες ή οριστικά την Άδεια Εκμετάλλευσης ή/και τις πιστοποιήσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
28.2 Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων καθορίζονται ο τρόπος και τα όργανα βεβαίωσης της παράβασης, η διαδικασία ελέγχου, πιστοποίησης παραβάσεων και επιβολής προστίμων, το ύψος και τα κριτήρια επιμέτρησης των προστίμων, η διαδικασία είσπραξής τους, ο τρόπος καταβολής και η ειδικότερη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

  • 1 Ιουλίου 2012, 17:22 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Κοινακης Κωστας
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 29 Ιουνίου 2012, 10:03 | Κοινακης Κωστας

    Γιατί δεν κάνομε το πιο απλό αφού τόσα χρόνια δεν μπορούμε να βρούμε μαι δίκαιη λύση για όλους.
    Ας αντιγράψουμε τη νομοθεσία από ένα άλλο κράτος (αυτό το κάνομε συχνά) της ΕΕ που η νομοθεσία του να μην έχει αλλάξει πχ 5 χρόνια τώρα ΑΡΑ είναι πετυχημένη. Να την αντιγράψουμε όμως ολόκληρη από το Α μέχρι το Ω
    γιατί έχω παρατηρήσει ότι γίνονται αντιγραφές σε μόνο ότι συμφέρει ημε…
    Γιατί δηλαδή τόσα χρόνια δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση δίκαιη για όλους και για το μικρό και για το μεγάλο
    Πως λειτουργούν τα παιχνίδια στην υπόλοιπη Ευρώπη?
    Οι πρόγονοι μας έδωσαν τα φώτα στην ευρώπη Οι νεώτεροι γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν τα αυτονόητα?

    Με τα μέτρα που πάτε να εφαρμόσετε στα παιχνίδια μόνο στην ανεργία θα μας οδηγήσετε, Που είναι η ανάπτυξη που μας έταζαν όλοι προεκλογικά?
    Το νομοσχέδιο μόνο να εισπράττει θέλει, απο οπουδήποτε.
    Ένα μεροκάματο βγάζουμε και θέλουν να το πάρουν Τώρα η ώρα στους υπολογιστές σε Internet cafe κοστίζει 2 με 3 ευρώ, έχω δει και με 1ευρώ
    Αν κάνομε όλα αυτά που λένε για κάθε υπολογιστή το κόστος θα ανέβει πάνω απο 5. Πίος θα τα δώσει?
    Βλέπω λοιπόν τα internet cafe να γίνονται σκέτο cafe εμένα και καθ΄ ένα που επινικοιάζει υπολογιστές να βάζω λουκέτο.
    Στο ταμείο ανεργίας μερικές χιλιάδες επαγγελματίες και υπάλληλοι (όπως τότε με το Σημητη) Αν το κάνουν και 2 χρόνια το επίδομα όπως τάζουν ακόμα καλύτερα. Και μετά σου λένε έχει πρόβλημα το ΤΕΒΕ το ΙΚΑ ο ΟΑΕΔ ο κόσμος δεν απορροφά το ΕΣΠΑ και όλοι μαζί φωνάζουν για ανάπτυξη.

  • 27 Ιουνίου 2012, 10:06 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Νεκτάριος Ορφανίδης.
    Τα πρόστιμα επιβάλλονται από την Ε.Ε.Ε.Π.
    Ευχαριστούμε για την ερώτηση.

  • 26 Ιουνίου 2012, 00:02 | Νεκτάριος Ορφανίδης

    Ποιος θα έχει την ευθύνη επιβολής των όποιων προστίμων?το σδοε, η αστυνομία η η επιτροπή ελέγχου παιγνίων?ο 3037/2002 ήταν σαφής ως προς τον καθορισμό αρμοδιοτήτων. Τον ελέγχο είχε η ελληνική αστυνομία.

  • 23 Ιουνίου 2012, 13:59 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΜΑΣΚΑΝΤΟΥΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ.
    Το σχέδιο του κανονισμού δεν αφορά τυχερά παιχνίδια, αλλά τεχνικά-ψυχαγωγικά, αυτά δηλαδή που παίζουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι για να διασκεδάσουν, χωρίς κέρδος. Είναι γνωστό ότι μπορούν να γίνουν μετατροπές τους σε τυχερά. Αυτό είναι θέμα ελέγχου απο την Πολιτεία στην συνέχεια.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 23 Ιουνίου 2012, 13:17 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΝΙΖΑΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.
    Εγινε προσπάθεια οι διατυπώσεις να είναι το δυνατόν απλές και ευθείς. Μπορεί όμως να μην πέτυχε απολύτως. Αν μας δώσετε ένα παράδειγμα, μπορούμε να το επεξεργαστούμε περισσότερο. Ο σκοπός είναι να αποφύγουμε τα πρόστιμα. Αλλά,πράγματι,όταν επιβάλλονται, πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά που λέτε, συνυπολογιζομένου και του βάρους της παράβασης. Η παρατήρηση για τους ελέγχους και τις επικαλύψεις είναι σωστή.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 23 Ιουνίου 2012, 12:43 | ΝΙΖΑΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΣ.
    ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ (ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΝΑΙ
    ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ).
    ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ – ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ.

  • 22 Ιουνίου 2012, 16:06 | νικος μαρκιδης

    χαιρομαι οταν οι εδω συμμετεχοντες εχουν τετοιες αποψεις περι των ποινων των παραβατων. ευγε! καποιος σοβαρος λογος θα υπαρχει για να ζητουν τοσο αυστηρες ποινες. να συμπληρωσω λοιπον κι εγω με τη σειρα μου οτι θα πρεπει να υπαρξει ακομη ενα αρθρο ή παραγραφος του συγκεκριμενου οπου θα αναγραφονται και οι ποινες των μελων των επιτροπων ελεγχου οταν αυτα χρηματιζονται, λαδωνονται..τα παιρνουν με λιγα λογια ή εκβιαζουν τους αλλους παραβατες. οι οποιες φυσικα δε θα ειναι χρηματικες ή «σε 6μηνη διαθεσιμοτητα» αλλα απαγχονισμος, ηλεκτρικη καρεκλα, δημευση της περιουσιας ακομα και των εγγονων τους αλλα και των ακομα κι εξ αγχιστιας παπουδων τους!!! ε, τι λετε οι προλαλησαντες?

  • 22 Ιουνίου 2012, 12:22 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Στέφανος.
    Οι ποινές που προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 4002/2011 είναι εξαιρετικά σοβαρές. Είναι βέβαια προφανές ότι πρέπει να διεξάγονται οι ανάλογοι έλεγχοι ώστε να εντοπίζονται οι παραβάσεις.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 11:43 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Εμμανουήλ Αλυγιζάκης.
    Και τα δύο σχόλια σας είναι αναλυτικά και διαφωτιστικά, το δε περιεχόμενό τους θα μας βοηθήσει πολλαπλά.
    Η αρχή που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε.Ε.Π. είναι να θεσπίσει έναν κανονισμό, ο οποίος από το ύφος και τις διαδικασίες που περιλαμβάνει θα παρέχει ένα λογικό πλαίσιο ρύθμισης της αγοράς. Η Ε.Ε.Ε.Π. θεωρεί κατ’ αρχήν ότι όσοι αδειοδοτηθούν και πιστοποιηθούν θα τηρούν τις προβλεπόμενες διατάξεις. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ο ν. 4002/2011 θεσπίζει ένα ιδιαίτερα αυστηρό σύστημα ποινικών και διοικητικών συνεπειών για εκείνους που παραβαίνουν τα προβλεπόμενα.
    Ευχαριστούμε για τα σχόλια.

  • 22 Ιουνίου 2012, 11:54 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.
    Η Ε.Ε.Ε.Π. πιστοποιεί το κατάστημα για την καταλληλότητά του να φιλοξενεί παιχνιδομηχανές, από πλευράς χώρων. Η άδεια λειτουργίας συνεχίζει να χορηγείται από τις υπηρεσίες που κάθε φορά προβλέπουν οι διατάξεις.
    Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να υποστηρίζεται και να διαφυλάσσεται.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 11:22 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Γεωργιος Ζουρκας του Αθανασιου.
    Τη διατύπωση αυτή την περιλαμβάνει ο ν. 4002/2011 (Α 180).
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 10:47 | ΜΑΣΚΑΝΤΟΥΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

    Για το θέμα αυτό έχουμε προηγούμενη εμπειρία. Τι χαρακτηρίζω κακή .Ο στόχος της ενέργειας είναι εισπρακτικός, άρα για την περίσταση άγιος. Προσοχή, διότι θα οργιάσουν οι λωποδύτες. Το παιχνίδι με ηλεκτρονικές μηχανές επιδέχεται απίθανες παρεμβάσεις. Όλα τα μηχανήματα μιας αίθουσας κερδίζουν μόνο όταν και όσα θέλει ο επόπτης επιχειρηματίας. Θα ήταν άριστα να μην υπάρχουν, γνωρίζουμε όμως όλοι πως οι εθισμένοι με το τζόγο βρίσκουν τρόπους να παίξουν ταξιδεύοντας σε όμορες χώρες και αλλού, άρα χάνονται έσοδα. Προσοχή μόνο μη γεμίσει πάλι ο τόπος φρουτάκια.Ευχαριστώ

  • 22 Ιουνίου 2012, 09:54 | Εμμανουήλ Αλυγιζάκης

    Συμπληρώνοντας το σχόλιο που έκανα στο «Άρθρο 10: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΓΝΙΩΝ» θα ήθελα να σας ενημερώσω, με βάση την εμπειρία μου ως μέλος της Α Επιτροπής παιγνίων, ότι αν οι συνέπιες του νόμου και τα πρόστιμα δεν είναι εξοντωτικά, επειδή είναι πολλά τα λεφτά που διακινούνται μέσω των τυχερών παιγνίων, τότε η παραβατικότητα θα είναι μεγάλη.
    Η δυνατότητα μετατροπής των τεχνικών και των περιορισμένου κέρδους παιγνίων σε πλήρως ελεγχόμενα τυχερά παίγνια θα είναι, όπως έχει αποδείξει περίτρανα η εμπειρία του παρελθόντος αυτοσκοπός κάθε επιχειρηματία.
    Δεν ήταν λίγες οι φορές που μας είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι αμέσως μετά την αποχώρηση μας από τον χώρο που είχαμε προβεί μετά από έλεγχο με το Σ.Δ.Ο.Ε. σε σφράγιση παιγνιομηχανημάτων ώστε να μην λειτουργούν, ότι θα τα ξεσφραγίσουν άμεσα μετά την αποχώρηση μας και θα τα θέσουν σε λειτουργία γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα κέρδη που θα αποκομίσουν μέχρι να γίνει ο τελικός έλεγχος από τις αρμόδιες τότε επιτροπές.
    Κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία περίοδος χάρητος για τους παρανομούντες αλλά θα πρέπει να γίνεται άμεση αφαίρεση άδειας λειτουργίας και να μην δύνεται η δυνατότητα σε κανέναν συγγενή πρώτου βαθμού να ανοίξει παρόμοια επιχείρηση αφού θα έχει διαπιστωθεί παράβαση.
    Επιπλέον τα πρόστιμα για κάθε παίγνιο που θα αλλοιώνεται θα πρέπει να είναι εξωπραγματικά, π.χ. 50 φορές το κόστος άδειας λειτουργίας των αλλοιωμένων περιορισμένου κέρδους σε ελεγχόμενα τυχερά και 150 φορές το κόστος της άδειας για τα αλλοιωμένων τεχνικών παιγνίων σε ελεγχόμενα τυχερά.
    Τέλος θα πρέπει να προβλέπονται αυστηρότατες ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή, για του παραποιήσαντες τα μηχανήματα αφού ουσιαστικά συνιστά εξαπάτηση και κανονική κλοπή χρημάτων από πρόθεση.
    Μόνο έτσι θα αποτραπεί η παρανομία στην πλειοψηφία των επιχειρηματιών του χώρου.

  • 21 Ιουνίου 2012, 22:55 | ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ.
    ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΠΑΙΤΗΤΟ. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

  • 21 Ιουνίου 2012, 17:24 | Γεωργιος Ζουρκας του Αθανασιου

    Αρθρ.28.1.2

    Διαγραφεται το»προσωρινα μεχρι 3 μηνες».

  • 20 Ιουνίου 2012, 10:53 | Στέφανος

    Οι ποινές είναι ..χαριστικές. Εδώ μιλάμε για ΠΟΛΛΑ λεφτά, οι ιδιοκτήτες ανοίγουν τα μαγαζιά τους ακόμη και να τους έχει αφαιρεθεί η άδεια, είναι πρώην συνάδελφοι αστυνομικών, και πολλά άλλα.

    Οι ποινές στον τζόγο για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να είναι ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΕΣ και να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ.

    Δηλαδή:
    ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΕΣ: Αν παράπτωμα, το ελάχιστο πρόστιμο (πχ δεν άφησες απόδειξη κλπ) τόσο μεγάλο όσο και τρεις μήνες έσοδα από την επιχείρηση. Στα σοβαρά θέματα μπαίνεις φυλακή. ΤΕΛΕΙΑ.

    ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ: Αν δεν εφαρμοστεί, καμπάνα (ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ) στον υπεύθυνο από πλευράς ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΤΕΛΕΙΑ.

    Απλά πράγματα.