Άρθρο 19: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

19.1 Για τη διεξαγωγή Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα απαιτείται πιστοποίηση του Καταστήματος στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθούν, που εκδίδεται από την Ε.Ε.Ε.Π. μετά από αίτηση των κατόχων Αδειών Εκμετάλλευσης.
19.2 Επιτρέπεται η εγκατάσταση, λειτουργία και διεξαγωγή, στο πλαίσιο άσκησης επιτηδεύματος, των Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα σε Αμιγείς ή Μικτούς Χώρους.
19.3 Οι πιστοποιήσεις των Καταστημάτων διεξαγωγής Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα διακρίνονται σε κατηγορίες ως εξής:
19.3.1 Πιστοποίηση τύπου Α` για τα Καταστήματα διεξαγωγής Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα σε αμιγείς χώρους.
19.3.2 Πιστοποίηση τύπου Γ` για Καταστήματα διεξαγωγής αποκλειστικά Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα σε μικτούς χώρους.
19.3.3 Για την εγκατάσταση παιγνιομηχανημάτων αποκλειστικά Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα σε θαλασσοπλοούντα πλοία, απαιτείται η έκδοση πιστοποίησης τύπου Δ`.
19.4 Σε όλα τα πιστοποιημένα Καταστήματα:
19.4.1 Απαγορεύεται να εγκαθίστανται ή και να λειτουργούν μη Πιστοποιημένα Παίγνια και Παιγνιομηχανήματα.
19.4.2 Απαιτούνται τουλάχιστον τρία (3) τετραγωνικά μέτρα καθαρού εμβαδού ανά Παιγνιομηχάνημα.
19.4.3 Αναρτάται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο της πρόσοψης του Καταστήματος σήμα νόμιμης λειτουργίας με τον κωδικό αριθμό και τον τύπο πιστοποίησης του Καταστήματος.
19.4.4 Απαγορεύεται η εγκατάσταση αυτόματων ταμειακών μηχανών (ATM) εντός των Καταστημάτων.
19.5 Το ωράριο λειτουργίας των Καταστημάτων με Παιγνιομηχανήματα Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τις κείμενες διατάξεις, διαμορφώνεται ελεύθερα, με απόφαση και ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης του Καταστήματος.
19.6 Η φύση της δραστηριότητας που πραγματοποιείται στα Καταστήματα με πιστοποίηση τύπου Α’ και Γ’ δεν επιβάλλει την τήρηση ελαχίστων αποστάσεων από χώρους στους οποίους ασκείται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

  • 2 Ιουλίου 2012, 08:50 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΒΛΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
    Ναι.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 1 Ιουλίου 2012, 19:09 | nikos tsaoysogloy

    πιστοποιηση λοιπονκαι πρασινα αλογα 10 χρονια τωρα καθε 2-=3 ημερεςβλεπουν το φως της δημοσιοτητας συλληψειςκατασχεσεις δηθεντυχερων παιχνιδιων κανενας απο αυτους δεν μπηκε στην διαδικασιατου να εχει την οποιαδηποτεαδεια και απο ποιον αραγε απο την αλλη τα ψυχαγωγικα αφανιστηκαν στο ονομα τηςκαθαρσης ελεος πια οποιος θελει τζογο τον βρισκει στην καλυρερη στα πρακτορεια οπαπ και στην χειροτερη σεδιαφορους χωρους τοερωτημα ειναι επιτελους μετΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗς ΚΑΤΟΧΗς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟς ΝΑ υπαρξει οριστικος διαχωρισμος στο θεμα αυτο .δικαιωμα στην δουλεια εχουν ολοι κερδη θα εχουν ολοι με τον τηλεοπτικο κανιβαλισμο και διασυρμο δεν βγαινει ακρη εχουμε ολοι υποχρεωσεις δωστε μας δουλεια.

  • 1 Ιουλίου 2012, 17:06 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο σωτηροπουλος γιαννης
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 1 Ιουλίου 2012, 15:29 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Ο.Σ.Η.Π.Ε.
    Αν και τα περιλαμβανόμενα στο σχόλιο αναφέρονται στον ν. 4002/2011 (Α 180), οι απόψεις σας κρατούνται.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 30 Ιουνίου 2012, 18:18 | σωτηροπουλος γιαννης

    έχετε φαντασθεί τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα καταστήματα για να βγάλουν μια αδεια?Τωρα θα πρέπει να βγάλουν άλλη η να κάνουν επέκταση και να πληρώσουν Μιλώ για τεχνικά παιχνίδια στα μαγαζιά Είναι παντελώς λάθος Δεν πρέπει να αντιλαμβάνονται όλα τα παιχνίδια σαν τυχερά και να αντιμετωπίζονται σαν τέτοια Μην ξεχνάτε πως η εγκατάσταση λογισμικού τα κάνει να έχουν πιστοποίηση αλλιώς είναι υπολογιστές που είναι ελεύθεροι Είναι εύκολο να είναι όλα μέσω διαδικτύου αλλά έτσι πριμοδοτούνε τα μονοπώλια Δεν χρειάζεται τίποτα για τα τεχνικά παιχνίδια αλλιώς δεν θα σταθεί τίποτα στην ΕΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που θα προσφύγουμε πάλι λόγο πολλών φόρων και απαγορεύσεων

  • Παράγραφος 19.4.2

    Υπάρχουν ηλεκτρονικά παιχνίδια που απαιτούν μερικές δεκάδες τετραγωνικών εκατοστών και τοποθετούνται σε μπαρ ή σε σταντ καταστημάτων. Υπάρχουν παιχνίδια που καταλαμβάνουν έως και 10 τετραγωνικά μέτρα.

    Μπορείτε να εξηγήσετε το συγκεκριμένο μέτρο, το μέτρο μπαίνει για να προφυλάξει το κοινό από την ψυχαγωγία , μπαίνει περιοριστικά.

    Παράγραφος 19.4.4

    Υπάρχουν ξενοδοχεία με ηλεκτρονικά παίγνια που διαθέτουν και ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

    Μπορείτε να εξηγήσετε το σκοπό του συγκεκριμένου μέτρου, είναι ένας ακόμη περιορισμός για την προφύλαξη του κοινού από την ψυχαγωγία

    Το σχέδιο κανονισμού αναφέρετε σε ψυχαγωγικά και όχι τυχερά παίγνια.

  • 29 Ιουνίου 2012, 21:30 | ΒΛΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19.4.4 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΕΡΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΒΑΛΕΙΣ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ( CHANGE MACHINES ) ΑΥΤΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ; Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΕΡΜΑΤΑ.

  • 23 Ιουνίου 2012, 18:14 | Βασίλειος Θεοδώρου

    Δεδομένου ότι η εξοικείωση των ανηλίκων με τα τεχνικά παίγνια είναι μεγάλη διότι αποτελούν ένα διαδεδομένο τρόπο ψυχαγωγίας σε όσους διαθέτουν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή ή/και οποιαδήποτε παιγνιομηχανή συνδεόμενη με τηλεοπτικό δέκτη. Συνεπώς η δυνατότητα συνλειτουργίας τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων με τυχερά στον ίδιο χώρο μπορεί να λειτουργήσει εκπαιδευτικά και προτρεπτικά στη διάδοση του ηλεκτρονικού τζόγου. Άλλωστε υπάρχει σχετική επιστημονική τεκμηρίωση που αφορά στην μάθηση μέσω μίμησης προτύπου, αλλά και την έμφυτη περιέργεια των νέων, η οποία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην εξάρτηση από κάθε μορφής παίγνια. Καθότι δεν διαπίστωσα ρητή απαγόρευση της συνύπαρξης των δυο μορφών παιγνίων, θα πρότεινα όπως αυτή γίνει – δηλαδή να απαγορεύεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος η συνύπαρξη τεχνικών-ψυχαγωγικών με τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια. Η σχετική απαγόρευση να αναγράφεται στην άδεια. Στο παρελθόν η μη ύπαρξη τέτοιας ρητής απαγόρευσης έφερε τα γνωστά προβλήματα με την ακατανόητη απαγόρευση όλων των παιγνίων, που οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  • 23 Ιουνίου 2012, 13:36 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Δημήτρης.
    Σημειώνεται η άποψή σας.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 10:14 | Δημήτρης

    Νομίζω, αγαπητοί, ότι η αυστηρότητα τήρησης ωραρίου και μάλιστα όχι πέραν της 2ας νυκτερινής είναι απαραίτητος όρος λειτουργίας και πιστοποίησης τέτοιων καταστημάτων. Δεν είναι δυνατόν να δίνει η πολιτεία τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να ξεμερώνονται σε τέτοιους χώρους. Γιατί άραγε η πολιτεία δεν έχει φροντίσει για παρόμοιους χώρους με παρόμοιους όρους λειτουργίας τέχνης και πολιτισμού;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 22 Ιουνίου 2012, 09:11 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Στέφανος.
    Η πιστοποίηση τύπου Β’ αφορά καταστήματα στα οποία διεξάγονται τυχερά παιχνίδια και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο του κανονισμού, ο οποίος αφορά μόνο τα τεχνικά-ψυχαγωγικά.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 20 Ιουνίου 2012, 10:09 | Στέφανος

    Σε τι αναφέρεται η πιστοποίηση τύπου Β’ και γιατί υπάρχει το σχετικό κενό;