Άρθρο 02: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

2.1 Πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού είναι η κατ’ επάγγελμα εκμετάλλευση της διεξαγωγής Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων. H εκμετάλλευση Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων γίνεται μόνον από κατόχους Άδειας Εκμετάλλευσης, με Πιστοποιημένα Παιγνιομηχανήματα και Παίγνια, σε Πιστοποιημένα Καταστήματα.
2.2 Στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού δεν εμπίπτουν τα Τεχνικά-Ψυχαγωγικά Παίγνια που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου.
2.3 Οι κάτοχοι Αδειών Εκμετάλλευσης διασφαλίζουν ότι, κατά τη διεξαγωγή των Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων, τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, προστατεύονται με τους καταλληλότερους τρόπους τα δικαιώματα των καταναλωτών, οι ανήλικοι καθώς και ότι η όλη διαχείρισή τους συμμορφώνεται προς τη δημόσια τάξη, τις αρχές του δημοσίου συμφέροντος και τις διατάξεις του Κανονισμού.
2.4 Η Πιστοποίηση Καταστήματος αφορά την καταλληλότητα των χώρων, αποκλειστικά και μόνο με βάση τις απαιτήσεις του Κανονισμού. Οι κάτοχοι Αδειών Εκμετάλλευσης και οι Υπεύθυνοι Εκμετάλλευσης Καταστήματος έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη κάθε προβλεπόμενης από τις κείμενες διατάξεις άδειας για τη νόμιμη, ασφαλή και σύμφωνη με τους υγειονομικούς κανόνες λειτουργία των Καταστημάτων.
2.5 Τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό έγγραφα διακινούνται κατ’ αρχήν σε έντυπη μορφή (με χαρτί). Η Ε.Ε.Ε.Π., κατά την τρέχουσα λειτουργία της, μπορεί να υιοθετήσει ηλεκτρονικό τρόπο διακίνησης.
2.6 Στις περιπτώσεις μεταβολών, μετακινήσεων, επεμβάσεων και περιστατικών που αφορούν Πιστοποιημένα Παιγνιομηχανήματα, Παίγνια και Καταστήματα, που, κατά τον Κανονισμό, αναγγέλλονται στην Ε.Ε.Ε.Π. προς ενημέρωσή της, χωρίς να απαιτείται έγκρισή της, η πράξη αναγγελίας πραγματοποιείται εντός τριών (3) εργασίμων ημερών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διάταξή του.
2.7 Τα ποσά των προβλεπομένων στον Κανονισμό τελών και παραβόλων καθορίζονται με την προβλεπόμενη στην παράγραφο 10 του άρθρου 50 του ν. 4002/11 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
2.8 Σε περίπτωση ανάκλησης της Άδειας Εκμετάλλευσης ή της Πιστοποίησης Παιγνίων, Παιγνιομηχανημάτων ή Καταστημάτων, καθώς και στην περίπτωση διακοπής της εκμετάλλευσης για οποιονδήποτε λόγο, τέλη και παράβολα που έχουν καταβληθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον Κανονισμό, δεν επιστρέφονται.
2.9 Η Ε.Ε.Ε.Π., κατά την κρίση της, μπορεί να διασταυρώνει, συνολικά ή δειγματοληπτικά, την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται στο πλαίσιο του Κανονισμού για τη χορήγηση των προβλεπομένων αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων.

  • Το σχέδιο κανονισμού θέσατε στη διαβούλευση είναι προσωρινό έως την έκδοση του Κώδικα Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων (Κ.Δ.Ε.Π.).
    Για άλλη μία φορά συζητάμε για ένα προσωρινό μέτρο.
    Πιθανόν ο Κ.Δ.Ε.Π. να προβλέπει νέους κανόνες αυστηρότερους οι οποίοι να θέτουν νέα εμπόδια στη συνέχεια, άρα και αν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδικασίες του σχεδίου δεν θα γνωρίζει τι θα απογίνει στην συνέχεια.
    Το σχέδιο κανονισμού θα έπρεπε να συνοδεύεται και με σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο να καθορίζει το ύψος των τελών και των παραβόλων έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τα έξοδα καθώς το ύψος τους μπορεί να είναι αποτρεπτικό, ασύμφορο και να θέτει νέα εμπόδια.
    Διαπιστώσαμε από σχόλια σας στην διαβούλευση ότι πιστεύετε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν πρέπει να σταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε..
    Και ο νόμος 3037 δεν περιείχε πρότυπα μηχανών καθώς δεν τα χρειαζόταν, απλά απαγόρευε την λειτουργία όλων των παιγνίων. Ένας λόγος ο οποίος τιμωρηθήκαμε με το μεγαλύτερο ημερήσιο πρόστιμο ήταν ότι στο ν.3037/02 δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία 98/34.
    Σας παραθέτουμε τμήμα από την οδηγία 98/34
    10. «Σχέδιο τεχνικού κανόνα»: το κείμενο μιας τεχνικής προδιαγραφής ή άλλης απαίτησης, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών διατάξεων, που εκπονείται προκειμένου η τεχνική αυτή προδιαγραφή ή απαίτηση να καθιερωθεί αμέσως ή εν τέλει ως τεχνικός κανόνας, και το οποίο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, μπορεί να υποστεί ουσιαστικές τροπολογίες.

    Επίσης σας παραθέτουμε σημαντικά τμήματα από τα κείμενα της εμπεριστατωμένης γνώμης της Ε.Ε. στη διαδικασία 2008-184GR και της εμπεριστατωμένης γνώμης της Ε.Ε της διαδικασίας 2011-166-GR που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προκειμένου να συμμορφωθούμε και να καταφέρουμε απαλλαγούμε από την επιβολή του προστίμου που έχει ως σκοπό το πάρων σχέδιο.

    2008-184-GR

    «Και εδώ φαίνεται να παραμένουν ανοικτά ορισμένα ζητήματα και αυτό δημιουργεί ασάφειες στους οικονομικούς φορείς. Τα προτεινόμενα μέτρα φαίνεται να παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων εντός της Εσωτερικής Αγοράς κατά τρόπο δυσανάλογο. Στην περίπτωση νέων μέτρων, που η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων έχει εισηγηθεί, συνιστούν τεχνικοί κανόνες, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν, με βάση τη διαδικασία που καθορίζει η Οδηγία 98/34/ΕΚ , όταν είναι ακόμα υπό μορφή σχεδίου.

    Επιπροσθέτως, βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 ε) του γνωστοποιηθέντος κειμένου, το εν λόγω ετήσιο τέλος μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κανόνας αυτός δημιουργεί ασάφειες στον οικονομικό φορέα σε σχέση με το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβάλει και με το μελλοντικό ύψος του εν λόγω ποσού. Η Επιτροπή επιθυμεί να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα κριτήρια που εφαρμόζονται για να αποφασιστεί η αναπροσαρμογή του τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων. Πράγματι, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, μη εισάγοντα διακρίσεις και εκ των προτέρων γνωστά, κατά τρόπο που να περιορίζουν την άσκηση της εξουσίας εκτιμήσεως των εθνικών αρχών, προκειμένου αυτή να μη χρησιμοποιείται κατά τρόπο αυθαίρετο (βλ. υπόθεση C-309/99 Canal Satelite Digital SL).

    Το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται στα παιγνιομηχανήματα ανεξαρτήτως του κέρδους που αποδίδει το μηχάνημα. Αυτό φαίνεται να αποθαρρύνει τους οικονομικούς φορείς από την εισαγωγή και εγκατάσταση παιγνιομηχανημάτων στην ελληνική αγορά, εφόσον το σχετικό κόστος καθιστά μη επικερδή αυτήν τη δραστηριότητα. Το κόστος που είναι συνδεδεμένο με κάθε μηχάνημα, ανεξαρτήτως των κερδών, θα μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο τέτοιων μηχανημάτων στην ελληνική αγορά.

    Από την πλευρά της βελτίωσης της νομοθεσίας, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ασαφές και ελλιπές, διότι η έλλειψη των διατάξεων αυτών στερεί από το σχέδιο κειμένου τους βασικούς κανόνες εφαρμογής του και καθιστά ασαφή την όλη νομοθεσία περί ψυχαγωγικών παιγνίων.»

    2011-166-GR

    «Με άλλα λόγια, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η απαγόρευση για την εγκατάσταση των επίμαχων παιγνίων δεν θα παραμείνει πραγματικά σε ισχύ εξαιτίας άλλων μέτρων τα οποία θα απαιτηθεί να υιοθετηθούν μετά τη θέση του νομοσχεδίου σε ισχύ και τα οποία θα καταστήσουν το ισχύοντα νόμο μη εφαρμόσιμο στο μεταξύ.

    Δεύτερον, τα δικαιολογητικά έγγραφα που συνοδεύουν τους φακέλους, η απαιτούμενη διάρκεια εξέτασης τους και το ύψος του παραβόλου/των τελών πρέπει να καθοριστούν καθώς η έλλειψη σαφών υποδείξεων δημιουργεί ασάφειες για τους οικονομικούς διοργανωτές.

    Τρίτον, τα σχετικά παράβολα/τέλη, η απαιτούμενη διάρκεια εξέτασης των επίμαχων μηχανημάτων και άλλες σχετικές υποχρεώσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να μην αποτελούν εμπόδια στο εμπόριο σε αντίθεση με το άρθρο 34 ΣΛΕΕ (βλ. για περισσότερες λεπτομέρειες τη γνώμη της Επιτροπής αναφορικά με την κοινοποίηση 2008/184/GR).

    Τέταρτον, υπενθυμίζεται στις ελληνικές αρχές ότι έχουν την υποχρέωση κατά την έννοια της οδηγίας 98/34 να κοινοποιήσουν οποιοδήποτε τεχνικό κανονισμό ο οποίος θα υιοθετηθεί ως αποτέλεσμα.»

  • 29 Ιουνίου 2012, 09:19 | ΒΛΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 2.6 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΟΔΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΧΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΙΓΝΙΟΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ . ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΕΡΑ.

  • 29 Ιουνίου 2012, 01:18 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Βασιλης Καραμποϊτης.
    Ναι το έχετε αναφέρει και σας έχουμε απαντήσει.
    Ευχαριστούμε που επανήλθατε με προτάσεις.

  • 28 Ιουνίου 2012, 18:16 | Βασιλης Καραμποϊτης

    Οσο αφορα τα internet cafe με ψυχαγωγικα παιχνιδια. Η Περιπτωση ειναι δύσκολη και το αποτελεσμα θα ειναι ή να ειναι ο νομος τοσο «σφιχτος» που να οδηγησουν τα καταστηματα σε λουκέτο, ειδικα τα μεικτα.
    Ή να μεινουν παράθυρα και να «μπαζει» η κατασταση απο παντου.
    Αντι να πιστοποιήται το κάθε παιχνιδι, θα μπορουσε να υπάρχει ένα μητρόο με πιστοποιημένα καταστηματα που να περιγραφεται το πόσους Η/Υ έχει με ψυχαγωγικα παιχνιδια και πόσους μονο για ιντερνετ.(άλλωσε τον αριθμο τον γνωριζουν οι διευθυνσεις υγειας απο τις κατοψεις).
    Εχοντας γνωση για το ποια ειναι και που ειναι τα καταστηματα, κάνετε ελέγχους και διαπιστωνετε την σωστη και νομιμη λειτουργεια τους.
    Ευθυνη του καταστηματαρχη για τις ηλικιες, τα PEGI των παιχνιδιων και γενικοτερα για την νομιμοτητα του καταστηματος. Δεν νομιζω οτι υπάρχει λογος πιστοποιησης των Η/Υ ή και των παιχνιδιών. Γραφειοκρατεια σε όλο το μεγαλειο της. Τα παιχνιδια για Η/Υ ειναι ΟΛΑ μεγαλων κατασκευαστων με πιστοποιησεις σε όλο το κοσμο. Οι Η/Υ ειναι ΟΛΟΙ (οι τα μερη τους) CE. Ο υπευθυνος του καταστηματος ειναι υπευθυνος για να μην υπάρχουν και να μην εκτελουνται τυχερά παιχνιδια, και αν τον «τσιμπισουν» με τυχερά, την πρωτη πληρωνει προστιμο, την δευτερη του περνετε την άδεια και τελειωσε. Μεν το κανουμε επιστημη.Οριο τετραγωνικών για καθε Η/Υ και χωρις όριο 3ων μηχανηματων στα μεικτα.

    Οσο για τα μεικτα καταστηματα. Εγω εχω καταστημα μεικτο χωρις τραπεζοκαθισματα. Εχω 10 Η/Υ με 4,2 τμ για καθε μηχανημα. Γιατι να διακαιουμε μέχρι 3 η/υ με παιχνιδια? (νομιζω σας το έχω ξανααναφερει).

    ελέγχους απο Υγειονομικο και ΣΔΟΕ για τετραγωνικα, αριθμο Η/Υ, παράνομη χρηση τυχερων παιχνιδιων και θέματα ηλικιων, και τελειωσε.
    Απλα πράγματα.

  • 28 Ιουνίου 2012, 11:16 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΑΝΕΣΤΗΣ Δ..
    Δημοσιεύουμε το σχόλιο, το οποίο για να απαντηθεί χρειάζεται επεξεργασία. Η γενική στάση είναι ότι θίγει σημαντικά ερωτήματα, που προκύπτουν απο την λειτουργία της αγοράς. Μόλις υπάρχει η απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε.
    Ευχαριστούμε για την συνεισφορά.

  • 28 Ιουνίου 2012, 11:13 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Διονύσιος.
    Η ενδιαφέρουσα και εκτενής ανάλυσή σας για το διαδικτυακό πόκερ, κρατείται για να χρησιμοποιηθεί όταν έρθει η ώρα προδιαγραφών και ρύθμισης των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Ο κανονισμός αυτός αφορά τα αμιγώς τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια.
    Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις.

  • 28 Ιουνίου 2012, 11:56 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο telis K.
    Πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο κανονισμός δεν αφορά το διαδίκτυο. Με τον κανονισμό αυτόν δεν ρυθμίζονται τα διαδικτυακά παιχνίδια που παίζονται μέσω των υπολογιστών. Ρυθμίζονται τεχνικά -ψυχαγωγικά παιχνίδια που παίζονται με προεγκατεστημένο λογισμικό. Άλλωστε όλες οι παιχνιδομηχανές των ηλεκτρονικών τεχνικών -ψυχαγωγικών παιγνίων είναι υπολογιστές. Η συζήτηση τώρα γίνεται για εκείνους τους υπολογιστές που οι επιχειρηματίας Internet cafe θα αποφασίσουν να χρησιμοποιούν και να εκμεταλλεύονται επαγγελματικά σαν παιχνιδομηχανές. Δηλαδή να εγκαταστήσουν σε αυτούς παιχνίδια και να εκμεταλλεύονται τις σχετικές υπηρεσίες εισπράττοντας χρήματα για αυτές απο τους πελάτες τους. Με λίγα λόγια, ο κανονισμός δεν παρεμβαίνει καθόλου στην κύρια δραστηριότητα των internet cafe, που είναι η παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Παρεμβαίνει όταν ο επιχειρηματίας αποφασίσει ότι τον ενδιαφέρει να κάνει και μία άλλη δραστηριότητα, εκείνη της εκμετάλλευσης υπηρεσιών τεχνικών -ψυχαγωγικών παιχνιδιών.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 28 Ιουνίου 2012, 09:11 | telis K

    αν υποθέσαμε ότι σε ένα κατάστημα έχει αυτή τη στιγμή 50 υπολογιστές, με μέση τιμή που πληρώνει ο πελάτης 1 euro ανά ώρα, και μειώσει τους υπολογιστές του σε 30 το κατάστημα δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα του. ο λόγος είναι ότι όλα τα έξοδα μένουν ίδια (ενοίκιο, προσωπικό, εισφορές, τηλέφωνα, ιντερνέτ κτλ) εκτός από μια μικρή μείωση στο ρεύμα.
    ο πελάτης κάθετε σε έναν υπολογιστή όχι μόνο για να παίξει (μπορείτε να το διαπιστώσετε με μια επίσκεψη), όταν καθίσει θα δει το mail του, θα δει το λογαριασμό του στα sosial media, θα διαβάσει ορισμένες σελίδες και θα παίξει. ουσιαστικά θα χρήσετε έναν υπολογιστή σε παιχνιδομηχάνημα για το 30%-40% της χρήσης του. σε μια περίοδο που διακόπτουν το ιντερνέτ από τα σπίτια, δεν αγοράζουν νέους υπολογιστές λόγο οικονομικών προβλημάτων (δείτε τα στατιστικά), των οδηγείτε στην ιντερεντικη και τεχνολογική απομόνωση διότι ο καταστηματάρχης για αρχή θα αυξήσει την τιμή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα (ώσπου να κλείσει ΔΕΔΟΜΕΝΟ)
    το έσοδο σε ενα Internet station διαφέρει από ένα κατάστημα με τα κλασικά ηλεκτρονικά μηχανήματα. ο χρόνος που πρέπει να παραμείνει ο πελάτης μέσα στο κατάστημα για να αφήσει ενα euro είναι μια ώρα, στο π σε παιχνιδομηχάνημα ειναι πολύ λιγότερο. Το σύνολο των εξόδων για να έχεις ένα πελάτη στο κατάστημα σου για αρκετή ώρα είναι μεγαλύτερο.

    ευχαριστώ

  • 28 Ιουνίου 2012, 07:21 | Διονύσιος

    Η νομιμοποίηση του διαδικτυακού πόκερ στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετική μεταχείριση από αυτή των άλλων παιχνιδιών που πρόκειται να παρέχονται και μέσω διαδικτύου.

    Πρώτα από όλα, το πόκερ είναι το μοναδικό παιχνίδι, από αυτά που πρόκειται να νομιμοποιηθούν για δραστηριοποίηση μέσω διαδικτύου, που παίζεται μεταξύ των παικτών κι όχι μεμονωμένα ανάμεσα στον κάθε παίκτη και στην εταιρία/καζίνο. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος του παιχνιδιού εξαρτάται από το πλήθος των παικτών που παίζουνε, αλλά και από τον όγκο παιχνιδιών που παίζει ο κάθε παίκτης. Τα κέρδη της εκάστοτε εταιρίας εξαρτώνται από την προμήθεια (ή rake ή γκανιότα) που παράγει ο κάθε παίκτης όταν παίζει σε ένα τουρνουά ή σε ένα παιχνίδι μετρητών.
    Μία ιδιαιτερότητα του διαδικτυακού πόκερ, που δεν έλαβαν υπόψη τους οι νομοθέτες σε άλλες χώρες όπου πρόσφατα το παιχνίδι νομιμοποιήθηκε, είναι η δυνατότητα ενός παίκτη να παίζει ταυτόχρονα σε δύο ή και περισσότερα τραπέζια (το επονομαζόμενο “multi-tabling”). Αυτό αυξάνει το ωριαίο κέρδος της εταιρίας από την προμήθεια που παράγει ο παίκτης. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη των εταιριών που πρόκειται να αδειοδοτηθούν εξαρτώνται άμεσα από τη δυνατότητα των Ελλήνων παικτών να παράγουν μεγάλη ωριαία προμήθεια. Αυτό όμως απαιτεί αυξημένη κίνηση στα τραπέζια του πόκερ και μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, κάτι που αποκλείεται να υπάρξει αν οι Έλληνες παίκτες είναι καταδικασμένοι να παίζουν μόνο με Έλληνες παίκτες. Απαιτείται, επομένως, οι Έλληνες παίκτες να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια πόκερ που συμμετέχουν και παίκτες από τον υπόλοιπο κόσμο (κι όχι μόνο από την ίδια τη χώρα, όπως γίνεται στην Ιταλία και στη Γαλλία), ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να αποκομίζει τα μέγιστα από τη φορολόγηση της μεγάλης προμήθειας που θα παράγει ο κάθε παίκτης. Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι και ο παίκτης έχει επίσης μεγάλη ωφέλεια όταν παίζει σε πολλά τραπέζια ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει γιατί ως νέο μέλος μιας διαδικτυακής εταιρίας πόκερ του έχει δοθεί από την εταιρία μία ημερολογιακή προθεσμία, από την ημερομηνία που έκανε την πρώτη του κατάθεση στο λογαριασμό του, για να εξαργυρώσει ένα μπόνους πρώτης κατάθεσης. Είναι ένα μπόνους που οι εταιρίες διαδικτυακού πόκερ προσφέρουν στα νέα μέλη κι εξαρτάται από το ποσό της πρώτης κατάθεσης του παίκτη, ενώ ο ρυθμός εξαργύρωσής του εξαρτάται από το ρυθμό παραγωγής προμήθειας. Έτσι, έναν νέο παίκτη τον συμφέρει να παράγει προμήθεια με γρήγορους ρυθμούς, επομένως να παίζει σε πολλά τραπέζια ταυτόχρονα. Συμπερασματικά, αν η αγορά του διαδικτυακού πόκερ κλειδωθεί εντός συνόρων, είναι καταδικασμένη να προσφέρει τα ελάχιστα δυνατά:
    Α) στις εταιρίες, αφού οι παίκτες τους δε θα μπορούν να παίζουν πολλά τραπέζια ταυτόχρονα με τη μειωμένη κίνηση στα τραπέζια και πολύ δύσκολα θα ανταπεξέρχονται στις προθεσμίες εξαργύρωσης μπόνους πρώτης κατάθεσης και
    Β) στους παίκτες, που δε θα μπορούν εύκολα να επωφεληθούν οικονομικά από την εξαργύρωση του μπόνους πρώτης κατάθεσης λόγω της μειωμένης κίνησης στα τραπέζια και προπαντώς
    Γ) στο Ελληνικό Δημόσιο, αφού δύσκολα κάποια εταιρία θα πληρώσει σεβαστά ποσά για αδειοδότηση δραστηριοποίησης στη χώρα μας με μια τόσο μικρή προοπτική απόσβεσης, αλλά και επειδή οι παίκτες δε θα μπορούν να παράγουν μεγάλα ωριαία ποσά προμήθειας, ώστε να παράγονται παράλληλα και μεγάλα ποσά φόρων από αυτήν την προμήθεια.
    Μία λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρόσβασης των Ελλήνων παικτών στα παγκόσμια δίκτυα πόκερ, με ταυτόχρονο έλεγχο των εσόδων των εταιριών από το κράτος είναι η εξής: η αδειοδότηση εταιριών διαδικτυακού πόκερ στη χώρα μας (θυγατρικών των ήδη υπαρχουσών ή νέων), οι οποίες θα παρέχουν παιχνίδια πόκερ σε μια από τις πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες πόκερ παγκόσμιας εμβέλειας. Δικλείδα ασφαλείας της εγγραφής Ελλήνων παικτών στην εταιρία πχ Pokerstars.gr αντί της εταιρίας Pokerstars.eu θα είναι ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, οι οποίοι θα υποχρεώνονται κατά την εγγραφή τους στην εταιρεία να συμπεριλαμβάνουν στα στοιχεία του λογαριασμού τους το ΑΦΜ, αποδεικτικό ταυτότητας (πχ διαβατήριο, ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης), καθώς και διεύθυνσης κατοικίας (πχ επικυρωμένο αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ). Έτσι ο Έλληνας παίκτης θα μπορεί και να παράγει μεγάλη προμήθεια σε καθημερινή βάση έχοντας πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται ότι για όλη την προμήθεια που παράγει θα φορολογείται από το Ελληνικό Δημόσιο η εταιρία Pokerstars.gr κι όχι η Pokerstars.eu, στην οποία δεν έχει καμία δικαιοδοσία το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτές οι δικλείδες ασφαλείας ως τώρα χρησιμοποιούνταν ως πάγια τακτική από τις εταιρείες διαδικτυακών παιχνιδιών με αληθινά χρήματα μόνο ως προϋπόθεση ανάληψης κερδών από έναν παίκτη κι όχι ως προϋπόθεσης κατάθεσης χρημάτων ή δημιουργίας νέου λογαριασμού. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι θεμιτό να ισχύσει για κάθε είδους παροχής υπηρεσιών παιχνιδιών αληθινών χρημάτων μέσω διαδικτύου και όχι μόνο για το πόκερ.

    Μία άλλη ιδιαιτερότητα του διαδικτυακού πόκερ είναι ο καθορισμός της προμήθειας, που αποτελεί το μοναδικό μέσο άμεσης οικονομικής εκμετάλλευσης του παιχνιδιού από τις εταιρίες που το παρέχουν. Αν η συνολική γκανιότα που πληρώνει ο παίκτης στα τραπέζια του διαδικτυακού πόκερ σήμερα αυξηθεί με τη νομιμοποίησή του στη χώρα μας, το παιχνίδι θα γίνει τόσο οικονομικά ασύμφορο για τους παίκτες, που ο συνολικός τζίρος θα μειωθεί δυσανάλογα, κάτι που θα οδηγήσει στις ίδιες συνέπειες με αυτές του κλειδώματος του παιχνιδιού εντός συνόρων που προαναφέρθηκαν, με αποτέλεσμα τον «αργού θανάτου» του παιχνιδιού. Μοναδική συμφέρουσα για όλους λύση (κι ιδιαίτερα για να εξασφαλίσει μέσω του διαδικτυακού πόκερ το Ελληνικό Δημόσιο μια μακροχρόνια σταθερή πηγή εσόδων) είναι η διατήρηση των ποσοστών προμήθειας σε σταθερά επίπεδα, όπως έχουν τώρα που δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο για το παιχνίδι στη χώρα μας και η φορολόγηση αυτής της υπάρχουσας προμήθειας. Έτσι ο κάθε παίκτης μέσα από την προμήθεια που πληρώνει θα έχει δώσει ένα ποσοστό αυτής ως φόρο (όπως ακριβώς λειτουργεί ο ΦΠΑ) και στο τέλος του έτους, από την προμήθεια που απομένει στα χέρια της εταιρίας και αφού αυτή δηλώσει όλα της τα έσοδα/έξοδα, να φορολογηθεί επί των καθαρών της ετησίων κερδών. Ο φόρος που θα αποδίδει ο παίκτης μέσω της προμήθειας που παράγει καλό είναι να μην υπερβαίνει το 10% της συνολικής προμήθειας του παίκτη, ώστε να είναι βιώσιμο το παιχνίδι και να μη γίνει οικονομικά ασύμφορο για το απόλυτο σύνολο των παικτών, κάτι που θα οδηγήσει επίσης στον «αργό θάνατο» του παιχνιδιού. Αυτός ο τρόπος φορολόγησης του παίκτη είναι σαφώς προτιμότερος από τη φορολόγηση των κερδών του, η οποία αντιτίθεται σαφέστατα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και αυτό γιατί, αν για παράδειγμα ένας παίκτης έχει μέσα σε ένα έτος καθαρά κέρδη και αυτά φορολογηθούν, ενώ το επόμενο έτος έχει απώλειες μεγαλύτερες από τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, θα έχει φορολογηθεί έχοντας σημειώσει απώλειες! Αυτό το σενάριο είναι αρκετά πιθανό σε παιχνίδια χρημάτων με διακύμανση κεφαλαίου όπως το πόκερ και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αντιθέτως, με τον τρόπο που προτείνεται παραπάνω, της καταβολής φόρου από πλευράς παικτών ως ποσοστό της προμήθειας που πληρώνουν θα εξασφαλίσει μία σταθερή φορολόγηση του παίκτη η οποία δε θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία), σε όσο βάθος χρόνου κι αν αναφερόμαστε (μηνιαίο, ετήσιο, πολυετές).
    Αναφορικά με τις εταιρείες στις οποίες Έλληνες παίκτες έχουν ήδη λογαριασμό και δραστηριοποιούνται σε παιχνίδια πόκερ, αφού η ανάλογη εταιρεία αποκτήσει άδεια λειτουργίας για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, μπορεί να καθοριστεί η εξής διαδικασία:
    Α) Η υποβολή των ανωτέρω αναφερθέντων δικαιολογητικών ατομικών στοιχείων (ΑΦΜ, αποδεικτικό διαμονής εντός Ελλάδας, αποδεικτικό ταυτοποίησης του ατόμου)
    Β) Η ενημέρωση των παικτών από την εταιρεία μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την προθεσμία υποβολής των στοιχείων
    Γ) Η παροχή ενός εύλογου διαστήματος προσαρμογής (πχ 4 μήνες) για την υλοποίηση της εν λόγω διαδικασίας για τους Έλληνες παίκτες.
    Μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου θα ενεργοποιείται φραγή παροχής υπηρεσιών παιχνιδιών πόκερ σε Έλληνες φορολογούμενους που δεν έχουν πραγματοποιήσει την παραπάνω διαδικασία. Τελικώς όλοι οι Έλληνες παίκτες θα συνεισφέρουν (μέσω ποσοστού της προμήθειας που παράγουν) στη φορολογία, ενώ ταυτόχρονα οι εταιρείες θα ελέγχονται από την εφορία παρέχοντας φόρους από τα καθαρά τους κέρδη και ελέγχοντας τους παίκτες μέσω των στοιχείων ταυτοποίησης ότι δεν είναι ανήλικοι.

    Από τα παραπάνω γίνεται άμεσα κατανοητό ότι με την ικανοποίηση αυτών των προτάσεων στο επικείμενο νομοσχέδιο η αδειοδότηση του διαδικτυακού πόκερ στη χώρα μας θα προσελκύσει πάρα πολλές ξένες εταιρίες οι οποίες θα σπεύσουν να αγοράσουν άδειες λειτουργίας, κάτι που θα φέρει πολύ ζεστό χρήμα και μάλιστα γρήγορα, στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου. Από την άλλη, ειδικά για το διαδικτυακό πόκερ, υπάρχει η μοναδική πολυτέλεια να δίνονται άδειες λειτουργίας ελεύθερα σε πολλές εταιρίες χωρίς αριθμητικό περιορισμό, αφού δε θίγονται ανταγωνιστικά συμφέροντα του ΟΠΑΠ, κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα στο εισόδημα των πρακτόρων και κατ’ επέκταση του ίδιου του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, θα φορολογείται ο τζίρος της συνολικής προμήθειας (rake) που παράγουν οι παίκτες, κάτι που δε συνέβαινε ως τώρα. Οπότε κρίνεται σκόπιμη η ειδική νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, διαφοροποιώντας το σαφώς από την αδειοδότηση άλλου είδους παιχνιδιών, όπως το στοίχημα και τα παιχνίδια καζίνο. Ανάλογη νομοθεσία μπορεί να θεσμοθετηθεί και για άλλα παρόμοια παιχνίδια που εξαρτώνται και από παικτική στρατηγική αλλά και από τον παράγοντα της τύχης, όπως το μπριτζ και το τάβλι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το πόκερ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως πνευματικό παίγνιο
    ικανοτήτων στρατηγικής από την αρμόδια διεθνή ομοσπονδία πνευματικών παιγνίων International Mind Sports Association (IMSA) http://www.pokernewsdaily.com/poker-recognized-as-a-skill-game-by-imsa-10821/ .

  • 28 Ιουνίου 2012, 01:23 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Ιωάννης Τσιότσικας.
    Το έχουμε πει αρκετές φορές ότι ο κανονισμός αυτός δεν αφορά το διαδίκτυο. Αντιλαμβανόμαστε ορισμένες ιδιαιτερότητες στην ρύθμιση των Internet cafe και θα τις επιλύσουμε. Είναι επίσης σίγουρο ότι όλοι καταλαβαίνουμε πως τα παιχνίδια πρέπει να ρυθμιστούν και στα καταστήματα αυτά.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 28 Ιουνίου 2012, 00:09 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΓΙΑΝΝΗΣ.
    Φυσικά τίθεται θέμα προστασίας, όταν τα παιχνίδια παρέχονται επαγγελματικά και δημόσια. Το πρόστιμο δεν αφορά τα τυχερά αλλά τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια. Το πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται, όταν φτιάξουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στην αγορά να λειτουργεί νόμιμα, χωρίς εμπόδια εισόδου, με έλεγχο και συμμόρφωση. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται με το σχέδιο κανονισμού αυτής της διαβούλευσης.
    Πρέπει να είναι σαφές ότι το πρώτο μέλημα είναι η ομαλή αδειοδότηση και πιστοποίηση της αγοράς, ως έχει, χωρίς σοβαρές, αλλά με πολύ λογικές επιβαρύνσεις τελών. Στην συνέχεια η αγορά πρέπει, τηρώντας τον κανονισμό, να δουλεύει ελεύθερα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, διότι υπάρχει ένα
    βαρύ παρελθόν. Αν όμως δεν το υπερβούμε, όλοι μαζί, θα μείνουμε στο παρελθόν. Η Ε.Ε.Ε.Π., που έχει τον ρυθμιστικό ρόλο, θέλει να κάνει τη
    δουλειά της σωστά. Σχεδιάζει, ρωτάει, συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση,
    ξανασχεδιάζει και αποφασίζει. Το σημαντικό είναι, νομίζουμε, η αποκάλυψη
    των προβλημάτων, αλλά και η ρεαλιστική πρόταση λύσεων.
    Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις και τα σχόλια.

  • 27 Ιουνίου 2012, 19:05 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟ,ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΖΟΓΑΡΕΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟ PC Η ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΣΩΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΤΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ,ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΘΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡςΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ.

  • 27 Ιουνίου 2012, 17:20 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΒΛΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
    Σωστές παρατηρήσεις. Ως εκμεταλλευτής ορίζεται αυτός που έχει την άδεια εκμετάλλευσης. Μπορεί να είναι αυτός που έχει τις παιχνιδομηχανές ή αυτός που έχει το κατάστημα ή και τρίτος που, αφού πάρει την άδεια εκμετάλλευσης, θα βρεί χώρους, μηχανές και παιχνίδια. Τα άλλα θα τα ξαναδούμε.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 27 Ιουνίου 2012, 17:14 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Geoliberale.
    Ο κανονισμός αφορά τους επαγγελματίες και όχι το ιδιωτικό παιχνίδι. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μόνο η φοροδιαφυγή. Μας ενδιαφέρει τα παιχνίδια να παίζονται με ασφάλεια, ανάλογα με την ηλικία, να επιτηρούνται οι ανήλικοι και να μην χρησιμοποιούνται οι παιγνιακές υποδομές των τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών για να παίζονται τυχερά. Την παιγνιοκάρτα πως την εννοείτε; Βοηθήστε μας, αν θέλετε, με παράδειγμα.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 27 Ιουνίου 2012, 17:59 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΙΩΑΝΝΗΣ Π..
    Σωστό.Γιαυτό γίνεται μία κανονική διαβούλευση, στην οποία συμμετέχει ενεργά η ΕΕΕΠ. Για να μάθουμε πως δουλεύει η αγορά και, άρα, πως πρέπει να ρυθμιστεί σωστά και αληθινά, χωρίς υπερβολές, προκαταλήψεις και ανακρίβειες.Προσθέτουμε αυτό που έχειξαναειπωθεί: ο κανονισμός αφορά τους επαγγελματίες και όχι τους ιδιώτες. Ιδιωτικά, τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια παίζονται ελεύθερα.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 27 Ιουνίου 2012, 14:26 | ΑΝΕΣΤΗΣ Δ.

    Είμαι μέτοχος σε εταιρία υποστήριξης internet cafe σε software και hardware και εκπροσωπώ περίπου 40 καταστήματα internet cafe που διαθέτουν από 10 pc έως και 70 pc το καθένα , από τα οποία τα μισά καταστήματα περίπου έχουν και άδεια για cafe με μπαρ ενώ τα υπόλοιπα είναι αμιγές καταστήματα με αυτόματους πωλητές για σνακ και καφέ.
    Από τα καταστήματα που προαναφέρω να σας ενημερώσω ότι έχουν επιδοτηθεί τα 5 καταστήματα μέσω ΕΣΠΑ ή ΕΟΜΕΧ και από τα οποία τα 2 είναι μικτά με καφέ και έχουν από 60 pc .
    Θέλω να επισημάνω ότι είμαι υπέρ της νομιμοποίησης των ψυχαγωγικών παιχνιδιών για να σταματήσει να πληρώνει η Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη εποχή που ζούμε το πρόστιμο των 31000€ ημερησίως εξαιτίας του γελίου νόμου 3037/2002 που απαγόρευε τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και κατέστρεψε σε μια μέρα εκατοντάδες επιχειρηματίες και έστειλε στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνταν σε αυτές τις επιχειρήσεις.
    Όπως καταλαβαίνω από αυτά που θέλετε να περάσετε με τον κανόνα που θέσατε σε διαβούλευση δεν έχετε μιλήσει με κανέναν από τον κλάδο των internet cafe για να σας εξηγήσει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αργοπεθάνει και με αυτά που θέλετε να βάλετε (μείωση pc ,ετήσιο τέλος ) θα στείλετε μερικές εκατοντάδες επιχειρηματίες και μερικές χιλιάδες υπαλλήλων στην καταστροφή και στην ανεργία.
    Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις που μου τις έχουν μεταφέρει από τα καταστήματα.
    1)Μπορεί κάποιος να μου δώσει μια λογική εξήγηση γιατί θα πρέπει τα μικτά καταστήματα να έχουν 3 pc ενώ το κατάστημα μπορεί να είναι πάνω από 150τμ και γιατί τα αμιγές να έχουν 30pc ενώ μπορεί και αυτά να είναι άνω των 150 τμ όταν για κάθε pc θέλετε και 3τμ ?
    2)Εάν ένα κατάστημα πιστοποίηση 30 pc που θα έχουν εγκατεστημένα πιστοποιημένα παιχνίδια έχει δικαίωμα να βάλει και άλλα 10-20 pc τα οποία θα έχουν μόνο internet χωρίς εγκατεστημένα παιχνίδια και φυσικά το κατάστημα να έχει τα τμ που απαιτούνται?
    3)Όταν ένας χρήστης του Η/Υ κατεβάσει(σύνηθες φαινόμενο στα καταστήματα μας) και εγκαταστήσει ένα παιχνίδι δωρεάν από το διαδίκτυο πχ (LOL)το οποίο δεν εισάγετε από την Ελλάδα οπό κάποια εταιρία γιατί δεν έχει οικονομική εκμετάλλευση πως θα πιστοποιηθεί αυτό το παιχνίδι ? είναι παράνομο να το παίζουν οι χρήστες εντός του καταστήματος αφού θα το έχουν εγκαταστήσει οι ίδιοι ?
    4)Όταν μια πλατφόρμα παιχνιδιών έχει περισσότερα του ενός παιχνίδια πχ (steam , mame) που αριθμός τους αλλάζει αυτόματα χωρίς την παρέμβαση του καταστηματάρχη και ο χρήστης μπορεί από μόνος του να επιλέξει ποιο θα παίξει , τι θα πρέπει να πιστοποιηθεί η πλατφόρμα παιχνιδιών η το κάθε παιχνίδι χωριστά (κάτι που δεν μπορεί να γίνει γιατί η λίστα των παιχνιδιών αλλάζει κατευθείαν από την πλατφόρμα και όχι από τον καταστηματάρχη) ?
    5)Τα demo παιχνίδια θα χρειάζονται πιστοποίηση ?
    6)Δεν θα μπω σε αναλυτικές τεχνικές ερωτήσεις αλλά απλά να σας ενημερώσω ότι ένα κατάστημα έχει πολλές αλλαγές σε κομμάτια hardware (VGA , Τροφοδοτικά , RAM , Μητρικές, Δίσκους )τι θα γίνετε θα χρειάζεται πιστοποίηση ο Η/Υ κάθε φορά που θα γίνετε κάποια αλλαγή ?
    Είναι στην διάθεση σας το mail μου ώστε να σας στείλω οτιδήποτε χρειάζεστε σχετικά με οικονομικά στοιχεία καταστημάτων (έξοδα-έσοδα)για να καταλάβετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα internet cafe και να αποφασίσετε ποιο λογικά εάν πρέπει να μπει κάποιο τέλος ετήσιο (μιας και φορολογούμαστε όπως όλα τα καταστήματα βάση τζίρου της ταμειακή μηχανή)και εάν θα πρέπει να περιορίσετε τον αριθμό των Η/Υ στα καταστήματα.
    Να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν ότι θα οδηγήσετε στην ανεργία χιλιάδες νέους που ασχολούνται γύρω από τα καταστήματα των internet cafe στην καταστροφή εκατοντάδες επιχειρηματίες ,θα προστεθούν εκατοντάδες ξενοίκιαστα καταστήματα και γενικά προσπαθώντας να πάρετε ίσως πίσω μερικές χιλιάδες € από τα πρόστιμα που έχουμε πληρώσει στην ΕΕ να χαθούν πολύ περισσότερα βγάζοντας αυτόν τον κανόνα που έχετε βάλει σε διαβούλευση

  • 27 Ιουνίου 2012, 14:37 | Geoliberale

    Στα τεχνικά παιχνίδια (π.χ. τύπου pacman) είναι αστείο να μπεί οποισδηποτε κανόνας ή regulation. Τα παιδιά τα παιζουν στο σπιτι τους, στο κινητό τους, στο ipad τους και εννίοτε και σε κατάστημα με φίλους.

    Το μόνο που πρέπει να σας ενδιαφέρει ειναι η φοροδιαφυγή αφού αυτά δεν κόβουν απόδειξη.
    Ο πιο απλός τρόπος ειναι η εκδοση «παιχνιοκάρτας» που θα αφαιρεί μονάδες, θα ειναι συνδεμένη ηλεκτρονικά και κάθε μήνα ο μαγαζάτορας θα εισπράτει τις μονάδες που «εγραψαν» τα δικά του μηχανήματα ή θα συμψηφίζεται με τις ωφειλές του σε φπα.
    Αυτό θα επιτρέπει και υπαρξη μηχανημάτων χωρίς επίβλεψη.

    Τα τυχερά, ναι, θέλουν κανόνες,

  • 27 Ιουνίου 2012, 12:16 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο nikos tsaoysogloy.
    Δεν συμμετέχετε σε τίποτα περισσότερο από μία πραγματική διαβούλευση, προκειμένου να ληφθεί τελικά μία απόφαση. Αυτό που όλοι θέλουμε είναι να ρυθμίσουμε με απλό και ρεαλιστικό τρόπο τη νόμιμη λειτουργία μίας αγοράς. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε με τη γνώμη και τις προτάσεις σας, παρακαλούμε να το κάνετε.
    Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.

  • 27 Ιουνίου 2012, 11:34 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Sofos dimitris.
    Τα Παιχνίδια του κανονισμού αυτής της διαβούλευσης δεν είναι τυχερά, αυτό που λέμε «τζόγος «, αλλά τεχνικά -ψυχαγωγικά, που παίζουν τα παιδιά και οι μεγάλοι για να διασκεδάσουν, χωρίς κέρδος. Τα παιχνίδια αυτά δεν θα έλθουν, βρίσκονται ήδη στην αγορά και λειτουργούν και, κατά τις κείμενες διατάξεις, πρέπει να αδειοδοτηθούν και να πιστοποιηθούν. Ο τελικός σκοπός είναι να παίζονται με ασφάλεια απο τις ηλικίες που πρέπει και να μην μετατρέπονται σε τυχερά.
    Ευχαριστούμε για την παρατήρηση.

  • 27 Ιουνίου 2012, 11:17 | ΙΩΑΝΝΗΣ Π.

    1. Μόλις δουν στις Βρυξέλλες τι είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε για τα τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια θα μας το ξαναστείλουν πίσω. Είδα κάποια σχόλια συνάδελφών μου σε κάποια άρθρα που προσπαθούν να εξηγήσουν κάποια πράγματα. Είδα κ κάποια σχόλια μη συναδέλφων είναι προφανές ότι δε γνωρίζουν τα στοιχειώδη γύρω απ το επάγγελμα αυτό.

    2. Τα παιχνίδια έχουν πεθάνει από μόνα τους δεν χρειάζεται να το προσπαθούμε εμείς με νομοσχέδια. Όχι μετρητές να κλειδώσετε αλλά κ τα κλειδιά να πάρετε εσείς κ να βάλουμε κ σκοπούς να τα προσέχουν για ένα μήνα για να δείτε τα ταμεία 8Α ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ!!! PHOTOPLAY ταμείο μήνα 8€ μάλιστα κύριοι 8€ στο σύνολο μάλιστα, όχι 16€, δηλαδή 4€ θα πάρουμε.
    Άντε σε καλή μεριά. Κανονικά επίδομα αλληλεγγύης χρειάζεται.
    Τα σημερινά παιδιά έχουν όλα Η/Υ στα σπίτια τους για να μην πω για iPad, Phone κ Pod κ PSII κλπ κλπ.
    Σε εμάς θα έρθουν να ρίξουν τα κέρματα τους??? Γιατί????
    Για αυτό βαράνε μύγες κ τα ίντερνετ καφέ.

    3. Θα ευχόμουν να πέρναγε από την Κομισιόν αυτό για να δούμε πόσοι θα προσέλθουν να προμηθευτούν τις σχετικές άδειες που θα πρέπει να πληρώσουν για αυτές για να ασκήσουν αυτήν την δραστηριότητα.
    ΚΑΝΕΝΑΣ. Δεν συμφέρει επενδυτικά κ για να προλάβω να απαντήσω σε όσους θα πουν «μα καλά γιατί κάνετε ακόμη αυτήν την δουλειά?» απαντώ γιατί έχουμε τα μηχανήματα από παλαιά από τότε που σε μια νύχτα οι φωστήρες των επαγγελμάτων οι πολιτικοί μας αποφάσισαν να κλείσουν τα τεχνικά παιχνίδια επειδή δεν μπορούσαν να βάλουν σε τάξη κάποια πράγματα.

    4. Κύριοι στην Αγγλία παράδειγμα τα παιχνίδια αυτά είναι FREE ακόμη κ όταν δίνουν δίνουν κ όφελος στον παίκτη μικρό φυσικά έως 5-7 λίρες δηλαδή κάπου έως 10€. Από εκεί κ πάνω φορολογούνται κλιμακωτά.
    Ενώ εμείς εδώ γυρεύομαι τον PAC MAN να τον σκοτώσουμε όπως κ όλα τα άλλα επαγγέλματα.

    5. Ταμειακάκιδες ένας κλάδος που γράφει καθημερινές απώλειες διότι κλείνουν η μια πίσω από την άλλη οι επιχειρήσεις κ πληθαίνουν οι διακοπές από τις ενάρξεις στις ΔΟΥ.
    Είδαν εμάς ως νέα αγορά για να μπορέσουν να κάνουν καμιά πώληση…
    που κύριοι στο πακ μαν που δεν κάνει ούτε 100€ σήμερα τα πετάγαμε κ σήμερα μου λέτε να τους βάλουμε κ φορολογικό μηχανισμό μα καλά πόσο θα κάνει ο Φ/Μ πιο πολύ απ το ίδιο το μηχάνημα???

    Κανένας άλλος δεν γνωρίζει καλύτερα έναν επαγγελματικό κλάδο από αυτούς που τον ασκούν για αυτό κύριοι ακούστε αυτά που σας λένε αυτοί που μέχρι τώρα δίνουν αγώνα καθημερινό κάνοντας αυτήν την δουλειά.

  • 27 Ιουνίου 2012, 11:10 | Sofos dimitris

    Ολοι ξερουμε τι θα πει τζογος, και ποσες οικογενειες εχουν καταστραφει. Καλο θα ειναι να μην βγουν ποτε στην κυκλοφορια.

  • 27 Ιουνίου 2012, 09:49 | ΒΛΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ.ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ.
    1.ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΗΜΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΜΗΧΑΝΩΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΝΟΜΗΜΕΣ ΑΓΟΡΕΣ.
    2.ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ…. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ,ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΕΙ Η ΛΕΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
    3.Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΕΣ . ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ-ΕΜΠΟΡΟ-ΤΕΧΝΙΚΟ- -ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ(OPERATOR)-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ(ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ,ΑΙΘΟΥΣΑ)-ΥΠΕΥΘΗΝΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ(OPERATOR) ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΟΤΑΝ ΜΗΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ(OPERATOR)ΕΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ Η ΜΕ ΕΝΟΙΚΕΙΟ.ΕΣΕΙΣ ΟΡΙΖΕΤΕ ΩΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ,ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΠΟΤΗΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΡΑΣ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΤΗΣ.ΕΑΝ ΕΔΩ ΟΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΘΕΛΗΜΕΝΑ.

  • 26 Ιουνίου 2012, 21:32 | nikos tsaoysogloy

    καλησπερα αν και πιστευω οτι μετεχω σε κατι προαποφασισμενο κανωτα στραβα ματια και πεφτω στην παγιδα σας αναρωτιεμαιγιατι τοσες διατυπωσεις τοσος κοπος ενδεχωμενος και πολυ χρημα προκειμενου να δουλεψουν τα ψυχαγωγικα μην ανυσηχειτε κυριοι το 2002τοτηλεοπτικοσας τσιρακι οκιτρινομακης εχτισε την πρωσωρινη καριερα τουεπανω στο κλαδο των ηλεκτρωνικων παιχνιδιων σημερα λοιπον ελευθερα νατα αφηστε τα τυχερα ο κοσμακης ειναι αφραγγος ‘αφηστε λοιπον ταψοφια κοιταξτε τι παιζει στον υπολοιπο κοσμο εκτος βεβαια αποβορεια κορεα αφγανισταν ιραν κλπ.εμεις που ειμασταν αιμοδοτες και πληρωναμε 900 ε το χρονο για το τετριςτο πακμαν το φοτο πλαυ εχουμε πλεον προβλημα επιβιωσης βεβαια δεν ξεχνω τα λαθη μας τις λαμογιες ολων μας αλλα νομιζω οτι οι ποινες καποτε πρεπει να τελειωνουν ‘και απο την αλλη αυτοιπου γουσταρουν την δουλεια τους οπως εγω και βεβαια να υπαρχει ελενχος πραγματικος και τα οποια τελη να ειναι λογικα φτανει πια η λασπη στο ανεμιστηρα κολεσε και το μοτερ καηκε.

  • Ο παραπάνω κανονισμός, πρέπει να εφαρμοστεί αποκλειστικά για χώρους που λειτουργούν με παιγνιομηχανήματα τύπου coin up. Τα Internet cafe δεν έχουν καμία σχέση με αυτά, όπως και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με την μορφή κεντρική μονάδα – πληκτρολόγιο – ποντίκι – οθόνη . Πρακτικά στα Internet Cafe ενοικιάζουμε τους υπολογιστές στους χρήστες.
    Δεν υπάρχει τρόπος πρακτικά να ελεγχθεί από τους μαγαζάτορες αλλά και το κράτος, το είδος του παιχνιδιού που ο κάθε χρήστης επιλέγει να παίξει. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων παιχνιδιών παίζονται ή μόνο στο διαδίκτυο ή και στο διαδίκτυο (ένα τέτοιο παιχνίδι με δύο τρόπους παιξίματος θέλει αδειοδότηση ;). Επίσης είναι πρακτικά και τεχνικά αδύνατο να απαγορέψουμε σε πελάτες μας να «κατεβάσουν» και να εγκαταστήσουν ένα παιχνίδι τοπικά. Η καλύτερη λύση θα ήταν να συντάξετε έναν νέο κανονισμό λειτουργίας ειδικά για τα Internet cafe. Ο παραπάνω κανονισμός είναι ελλιπής σε σχέση με την λειτουργία τέτοιων καταστημάτων.

  • 25 Ιουνίου 2012, 22:11 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο tasosr1.
    Πως το εννοείτε; Μπορεί να έχει ενδιαφέρον.
    Ευχαριστούμε για την πρόταση.

  • 25 Ιουνίου 2012, 21:46 | tasosr1

    για καλη λειτουργεια τον παιγνιον ως προς το κρατος και την κοινωνια θα προτινα να εχουν τα μηχανηματα σφραγισμενους μετρητες που να ελενγχονται

  • 25 Ιουνίου 2012, 17:46 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Για την πληρότητα της απόφασης και τη συμμόρφωση του ΑΡΘΡΟΥ 16, πιστεύω ότι πρέπει να αναφέρονται Το ΦΕΚ 549Β/7-4-2011 και η οδηγία 768/2008/ΕΚ.

  • 24 Ιουνίου 2012, 11:49 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Μάρκος Καπίρης.
    Για την περίπτωση που η αίθουσα είναι αμιγής χώρος παιχνιδομηχανημάτων, διερευνούμε πως και αν αδειοδοτείται και απο ποιόν.Μόλις έχουμε την απάντηση θα σας ενημερώσουμε. Αναφερόμαστε πάντα στην κύρια άδεια λειτουργίας, διότι όπως είπαμε η ΕΕΕΠ πιστοποιεί την καταλληλότητα απο πλευράς εμβαδού και διάταξης για την εγκατάσταση των παιχνιδομηχανών. Το δεύτερο πρέπει να το ρωτήσει ο ενδιαφερμόμενος που κατέχει την κύρια άδεια, διότι υπάρχει μιά εξαιρετικά μεγάλη ποικιλλία και θα διακινδυνεύσουμε να δώσουμε ανακριβή πληροφόρηση. Πάντως μπορούμε να το διερευνήσουμε και εμείς.
    Ευχαριστούμε για την ερώτηση.

  • 24 Ιουνίου 2012, 07:44 | Μάρκος Καπίρης

    Ευχαριστώ για την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημά μου. Εστω όμως οτι μια αίθουσα τεχνικων παιγνίων δεν βρίσκεται εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Λόγω του οτι υπάρχουν αποχωρητήρια, θα πρέπει ή όχι να γνωμοδοτεί και η Υειονομική Υπηρεσία κατα την αδειοδότηση ως προς την καταλληλότητα και επάρκεια των αποχωρητηρίων ; Και κατι άλλο: Μήπως θα πρέπει σε συνενόηση με το Υπουργείο Υγείας να επισημανθεί σε ποια καταστηματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα επιτρέπονται τα τεχνικά παίγνια; (π.χ. μπορεί να συνδυαστούν με ενα ζαχαροπλαστείο ή εστιατόριο;)

  • 23 Ιουνίου 2012, 12:39 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο νικος μαρκιδης.
    Αυτό όμως συνέβη και είναι μιά πραγματικότητα που τώρα πρέπει να την αλλάξουμε. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουμε.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 23 Ιουνίου 2012, 12:03 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Νικος Κορωνακης.
    Το κόστος πιστοποίησης της παιχνιδομηχανής δεν επηρρεάζεται από τον τρόπο με τον οποίο πληρώνει ο πελάτης. Αν το παιχνίδι γίνεται διαδικτυακά, τότε δεν αποτελεί αντικείμενο αυτού του κανονισμού.Το θέμα του διαδικτύου αυτό θα ρυθμιστεί με άλλο κανονισμό και, πράγματι, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δύσκολο.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 23 Ιουνίου 2012, 11:02 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Μάρκος Καπίρης.
    Η ΕΕΕΠ δεν αδειοδοτεί την κύρια χρήση του καταστήματος. Πιστοποιεί ότι ο χώρος, από πλευράς εμβαδού και διάταξης, είναι κατάλληλος για να φιλοξενήσει παιχνιδομηχανές, στις οποίες παίζονται παιχνίδια. Εφόσον για την κύρια δραστηριότητα του καταστήματος (πχ καφενείο) προβλέπεται άδεια, ο ένδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει την άδεια αυτή σε ισχύ, που σημαίνει ότι πληρούνται όλες οι προβλεπόμενες προδιαγραφές νόμιμης λειτουργίας του καταστήματος κατά την κύρια δραστηριότητα. Οι προυποθέσεις για να δωθεί η πιστοποίηση είναι μόνο αυτές που αναφέρονται στο σχέδιο του κανονισμού.
    Ευχαριστούμε για την ερώτηση.

  • 23 Ιουνίου 2012, 11:23 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Hρακλής.
    ‘Εχετε, δυστυχώς, δίκιο. Για να έχετε μιά σύγκριση, το πρόστιμο για το οποίο συζητάμε των 32.000 την ημέρα ισούται με τις μέσες αποδοχές περισσοτέρων από 1000 εργαζόμενους. Να σημειώσουμε ότι ο κανονισμός που είναι σε διαβούλευση δεν αφορά αυτό που λέμε «τζόγος», δηλαδή τα τυχερά παιχνίδια, αλλά τα τεχνικά-ψυχαγωγικά, δηλαδή εκείνα που παίζουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι για να διασκεδάσουν, χωρίς κέρδος.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 23 Ιουνίου 2012, 00:58 | Hρακλής

    Πρέπει να γλιτώσουμε τα πρόστιμα της ΕΕ, τέλος. Κακό πράγμα ο τζόγος, όμως ακόμα κι εγώ -που Κύριος οίδε πόσο μ’ αρέσουν τα χαρτιά κι η ρουλέτα- δεν παίζω ποτέ, προφυλάσσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Νομιμοποιείστε ό,τι πρέπει να νομιμοποιήσετε για να μην πληρώνουμε, το θεωρώ εξωφρενικό. Τα ίδια ισχύουν, παρεμπιπτόντως, για τις χωματερές και την διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα.

  • 22 Ιουνίου 2012, 16:29 | Μάρκος Καπίρης

    Στο άρθρο 2 παρ. 4 λέει «ασφαλή και σύμφωνη με τους υγειονομικούς κανόνες λειτουργία των Καταστημάτων». Ερώτηση: θα εμπλέκεται η Υγειονομική Υπηρεσία στα καταστήματα αυτά κατά την αδειοδότησή τους εκδίδοντας καποια καταλληλότητα;

  • 22 Ιουνίου 2012, 16:22 | ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ

    21 Ιουνίου 2012, 13:39 | Γεώργιος Μόσχος Μόνιμος ΣύνδεσμοςΔεν ξανασυμμετέχω στις διαβουλεύσεις σας γιατί είναι προσχηματικές!
    Ποτέ δεν μου απαντήθηκε κάτι για το οποίο έκανα προτάσεις ούτε καν μια έκφραση ευχαριστίας (πλην μιας και μοναδικής φοράς από τον κ. Παμπούκη). Έτσι, δεν γνωρίζω πόσο ή εάν βοήθησα σε κάτι οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετέχω σε ένα θέατρο πολιτικής!
    Παρακαλώ να μην μου ξαναστείλετε προτάσεις για διαβούλευση! Είστε απαράδεκτοι πολιτικάντηδες!

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΑ ¨ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ¨.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 22 Ιουνίου 2012, 15:12 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Ταμπούρλος Σπύρος.
    Το σχέδιο του κανονισμού που βλέπετε δεν αφορά σε τυχερά παιχνίδια, αλλά στα τεχνικά-ψυχαγωγικά, δηλαδή σε εκείνα που παίζουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι για να διασκεδάζουν, χωρίς κέρδος. ´Ενας βασικός σκοπός του κανονισμού είναι ακριβώς αυτός: να μην μετατρέπονται τα παιχνίδια αυτά σε τυχερά.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • Παρακαλω απαντηστε μου πως ειναι δυνατον να ψαχνετε εν ετοι 2012 εγκατεστημενα λογισμικα σε υπολoγιστες την στιγμη που ολα γινοντε online k ειναι αδυνατον να το ελεγξετε.Θελω να πω οτι καποιος που εχει internet cafe και χρειαζεται παιχνιδια ψυχαγωγικα η και τυχερα γιατι οχι, για την καλυτερη λειτουργια του καταστηματος του,κατασκευαζει η συνεργαζεται με καποιον που εχει ιδη server στο internet k μαλιστα με αδεια που εσεις χορηγησατε η που θα χορηγησετε λιαν συντομως. Αυτη τη στιγμη ολη η ελλαδα παιζει με paysafe απο το περιπτερο κ εσεις ψαχνετε για κρυμενα λογισμικα.Γνωριζετε πιστευω οτι ολα τα sites δινουν ποσοστα για καινουργιους πελατες σε αυτους που τους το προτεινουν .Τουλαχιστον προσπαθηστε να παρετε τα νομιμα. .Θεωρω οτι πρεπει να βαλετε αμεσα εως 100 ευρω σημα λειτουργιας για ενα χρονο σε καθε υπολογιστη, η οποιοδηποτε ψυχαγωγικο μηχανημα,κ να μην ψαξετε αν ο καθε υπολογιστης εχει εστω παιδικα παιχνιδια που στο φιναλε προσφεροντε δωρεαν δοκιμαστικα στο internet κ αν σου αρεσει το αγοραζεις.Hθελα ακομα να ρωτησω αν υπαρχει διαφορα σε ενα υπολογιστη που εχει χρονοχρεωση με κερμα κ σε ενα που παιρνει με server η με καρτα μελους η χρεωση παραμενει ιδια

  • 22 Ιουνίου 2012, 15:01 | νικος μαρκιδης

    μα καλα, επρεπε να πληρωσουμε μεχρι σημερα πανω απο 30 εκατομμυρια ευρω σε προστιμα για να ξυπνησουμε? ελεος!!! καταστρεψατε πολυ κοσμο με την «εν μια νυκτι» απαγορευση ΟΛΩΝ ανεξεραιτως των ηλεκτρονικων παιχνιδιων τοτε, εκλεισαν καταστηματα, καφενεια, εμειναν περιουσιες ολοκληρες στα τελωνεια της χωρας, επειδη καποιοι φωστηρες τα θεωρησαν ΟΛΑ τεχνικα παιγνια εντασσομενα στην κατηγορια του τζογου και ετσι καταστροφικα για την τσεπη οικογενειαρχων ενω στην ουσια το μονο που σας ενδιεφερε τοτε και τωρα ειναι πως να βαλλετε στο χερι…τα κερδη απο αυτα. αποδειξη? ολες αυτες οι αηδιες που παιζονται σημερα στα πρακτορεια του ΟΠΑΠ! αισχος

  • 22 Ιουνίου 2012, 13:54 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο kalatzis vasileios.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 11:33 | Ταμπούρλος Σπύρος

    Με προβληματίζει το γεγονός ότι μια δραστηριότητα στα όρια της νομιμότητας με ιδιαίτερες ψυχολογικές προεκτάσεις και δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις (ΤΖΟΓΟΣ), δεν τίθεται καν σε αμφισβήτηση.
    Μήπως στο βωβό της «επιχειρηματικότητας» πήραμε φόρα σε κατήφορο χωρίς τέλος;

  • 22 Ιουνίου 2012, 11:24 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Γαστουνιώτης Χρήστος.
    Αν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν εγκατεστημένο λογισμικό παιχνιδιών, πρέπει να πιστοποιηθούν. Αν χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου δεν χρειάζεται να πιστοποιηθούν με βάση το σχέδιο αυτού του κανονισμού.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 11:37 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Visarion.
    Στη διαδικασία της Οδηγίας 98/34 της Ε.Ε τίθενται σχέδια κανονισμών που υιοθετούν τεχνικούς κανόνες και τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό γίνεται ώστε από τον προέλεγχο μέσω διαβούλευσης να αποφεύγεται η θέσπιση τέτοιων κανόνων και προδιαγραφών που κλείνουν ή καθοδηγούν τις αγορές οδηγώντας τελικά, στην παραβίαση των σχετικών αρχών που έχουν υιοθετηθεί από τις συνθήκες.
    Το σχέδιο κανονισμού δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Προβλέπει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με απλές διαδικασίες για τον τρόπο διεξαγωγής μιας επαγγελματικής δραστηριότητας.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 11:43 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Γεώργιος Μόσχος.
    Όπως θα δείτε από τις απαντήσεις μας στα υπόλοιπα σχόλια, αυτή η διαβούλευση είναι ουσιαστική. Μας ενδιαφέρει να πάρουμε πληροφορίες και αντιδράσεις για να βελτιώσουμε το σχέδιο του κανονισμού. Έχετε δίκιο ότι, αν δεν παίρνετε απάντηση στα σχόλιά σας, ποτέ δεν θα ξέρετε αν βοηθήσατε ή όχι, πράγμα εξαιρετικά αποθαρρυντικό για κάποιον ο οποίος έδωσε χρόνο για να συμμετέχει σε διαβούλευση. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε σχόλια και παρατηρήσεις στο σχέδιο του κανονισμού, αυτά είναι επιθυμητά και καλοδεχούμενα. Επίσης, θα λάβετε και απάντηση.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Ιουνίου 2012, 10:27 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΓΚΕΩΡΓΚΙΕΒΑ ΛΙΝΤΙΑ.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 21 Ιουνίου 2012, 23:50 | kalatzis vasileios

    ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΗΟΥΡΓΙΑΣ ΠΛΑΦΩΝ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΕΙΝΑ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΔΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ

  • 21 Ιουνίου 2012, 19:28 | ΓΚΕΩΡΓΚΙΕΒΑ ΛΙΝΤΙΑ

    Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένα μεγάλο μέρος στη ζωή μας. Προσωπικά δεν γνώριζα και χρειάζεται μια τόσο λεπτομερή νομοθεσία. Καλό είναι να γίνει και να είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο.
    Ευχαριστώ.

  • 21 Ιουνίου 2012, 13:55 | Visarion

    Ενημερωτικά, ο κανονισμός δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ αν δεν τεθεί ολόκληρος σε διαβούλευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της υπηρεσίας TRIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αρμόδιος για την Ελλάδα ο ΕΛΟΤ).

    Διαφορετικά, εάν τεθεί σε ισχύ χωρίς ευρωπαϊκή διαβούλευση, θα καταδικασθούμα (πάλι) από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

  • 21 Ιουνίου 2012, 13:39 | Γεώργιος Μόσχος

    Δεν ξανασυμμετέχω στις διαβουλεύσεις σας γιατί είναι προσχηματικές!
    Ποτέ δεν μου απαντήθηκε κάτι για το οποίο έκανα προτάσεις ούτε καν μια έκφραση ευχαριστίας (πλην μιας και μοναδικής φοράς από τον κ. Παμπούκη). Έτσι, δεν γνωρίζω πόσο ή εάν βοήθησα σε κάτι οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετέχω σε ένα θέατρο πολιτικής!
    Παρακαλώ να μην μου ξαναστείλετε προτάσεις για διαβούλευση! Είστε απαράδεκτοι πολιτικάντηδες!

  • 21 Ιουνίου 2012, 11:10 | Γαστουνιώτης Χρήστος

    Παρακαλώ ενημερώστε αν είναι δυνατό, τι θα γίνει με τις «επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου» ή τα «internet cafe» που ήδη λειτουργούν και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (PC).
    Σε ποιες κατηγορίες των ορισμών περιλαμβάνονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές;
    Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πρέπει να πιστοποιηθούν;

    Ευχαριστώ.