- Ανοικτή Διακυβέρνηση - http://www.opengov.gr/consultations -

Άρθρο 06: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

6.1 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης οφείλει να τηρεί το νομοθετικό πλαίσιο διεξαγωγής και λειτουργίας Τυχερών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα, τους όρους της άδειας που του έχει χορηγηθεί και τις διατάξεις του Κανονισμού, καθώς και κάθε σχετική οδηγία ή κώδικα δεοντολογίας που εκδίδεται από την Ε.Ε.Ε.Π., καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας.
6.2 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης συνεχίζει να υπέχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άδεια και για το τμήμα της εκμετάλλευσης που έχει παραχωρηθεί στους Παραχωρησιούχους. Για τον λόγο αυτόν, και ιδίως για τη διασφάλιση της απόδοσης των κερδών στους Παίκτες, οφείλει να λαμβάνει επαρκείς εγγυήσεις από τους Παραχωρησιούχους.
6.3 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης οφείλει ιδιαίτερα:
6.3.1 Να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στα Καταστήματα διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα ατόμων που δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους και των Αυτοαποκλειόμενων.
6.3.2 Να αποθαρρύνει την αλόγιστη χρήση Παιγνίων και να εφαρμόζει μέτρα για την τήρηση των περιορισμών του άρθρου 42 του Κανονισμού.
6.3.3 Να εκμεταλλεύεται μόνο Πιστοποιημένα Παιγνιομηχανήματα, μέσω των οποίων διεξάγονται Πιστοποιημένα Παίγνια, και τα οποία είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν αποκλειστικά σε Πιστοποιημένα Καταστήματα.
6.3.4 Να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείεται η συνομολόγηση στοιχημάτων μεταξύ των Παικτών ή/και τρίτων που βασίζονται στην πρόβλεψη του αποτελέσματος των διεξαγομένων Παιγνίων.
6.3.5 Να διασφαλίζει ότι τα Πιστοποιημένα Παιγνιομηχανήματα και Παίγνια δεν έχουν διαφοροποιηθεί, αλλοιωθεί, προγραμματιστεί εκ νέου ή με άλλο τρόπο υποστεί τροποποίηση οποιουδήποτε στοιχείου ή χαρακτηριστικού τους, από εκείνα που λήφθηκαν υπόψη προκειμένου το Παιγνιομηχάνημα ή το Παίγνιο να λάβει την πιστοποίηση, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Ε.Ε.Ε.Π.
6.3.6 Να διασφαλίζει ότι κανένα πρόσωπο, πλην των Πιστοποιημένων Τεχνικών, δεν έχει πρόσβαση στα σημεία ρύθμισης των Πιστοποιημένων Παιγνιομηχανημάτων ή στο λογισμικό των Πιστοποιημένων Παιγνίων.
6.3.7 Στην περίπτωση που διαπιστώσει:
α. οποιαδήποτε επέμβαση μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στις ρυθμίσεις ενός Πιστοποιημένου Παιγνιομηχανήματος ή Παιγνίου,
β. δυσλειτουργία ενός Πιστοποιημένου Παιγνιομηχανήματος, η οποία δεν επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή των Παιγνίων κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού,
γ. φθορές που δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την ασφαλή λειτουργία ενός Πιστοποιημένου Παιγνιομηχανήματος,
να διακόψει αμέσως τη λειτουργία του και να μην το θέσει σε επαναλειτουργία πριν αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα και διασφαλιστεί ότι το μηχάνημα πληροί όλες τις προϋποθέσεις πιστοποίησής του. Τα γεγονότα αυτά, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισής τους, αναφέρονται αμέσως στην Ε.Ε.Ε.Π.
6.3.8 Στην περίπτωση που διαπιστώσει απόσπαση, αλλοίωση, παραποίηση ή καταστροφή του σήματος του άρθρου 38 ενός Πιστοποιημένου Παιγνιομηχανήματος, να αναφέρει αμέσως το συμβάν στην Ε.Ε.Ε.Π. και να θέσει το μηχάνημα εκτός λειτουργίας, μέχρι αυτό να ελεγχθεί από την Ε.Ε.Ε.Π. και να χορηγηθεί νέο σήμα νόμιμης λειτουργίας.
6.3.9 Να εξασφαλίζει ότι παρέχεται στα εξουσιοδοτημένα όργανα της Ε.Ε.Ε.Π. πλήρης και απρόσκοπτη πρόσβαση στο Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα, στους Διαχειριστές Συστήματος Παιγνίων, στα Δίκτυα Επικοινωνιών, καθώς και στα Πιστοποιημένα Παιγνιομηχανήματα, Παίγνια και Καταστήματα, τόσον αυτού όσο και των Παραχωρησιούχων.
6.4 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης οφείλει να εκπαιδεύει τους Υπεύθυνους Εκμετάλλευσης των Καταστημάτων και τους εργαζόμενους σε αυτά, ώστε να είναι σε θέση:
6.4.1 Να παρέχουν πληροφόρηση για την υπεύθυνη διεξαγωγή των Τυχερών Παιγνίων και πληροφορίες που αφορούν στην απεξάρτηση από τον εθισμό σε αυτά.
6.4.2 Να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή στα Τυχερά Παίγνια όσων κάνουν χρήση ή παρουσιάζουν ενδείξεις ότι βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών ή εμφανίζουν συμπτώματα υπνηλίας ή είναι προφανές ότι η γενική τους κατάσταση δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπεύθυνη διεξαγωγή Παιγνίων.
6.4.3 Να είναι σε θέση να χειρίζονται με διακριτικότητα και ευαισθησία μη αποδεκτή συμπεριφορά Παίκτη και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για περιορισμό αυτών των συμπεριφορών.
6.4.4 Να ενημερώνουν τους Παίκτες και τους οικείους τους για τη δυνατότητα αποκλεισμού ή θέσπισης περιορισμών συμμετοχής στα Τυχερά Παίγνια.
6.4.5 Να συνδράμουν συγγενείς και φίλους Παικτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κρούσματα εθισμού των Παικτών στα Τυχερά Παίγνια.
6.4.6 Να τηρούν αρχείο συμβάντων στο Κατάστημα, στο οποίο καταγράφονται γεγονότα για τα οποία χρειάστηκε επιτόπου αντιμετώπιση, καθώς και ο τρόπος χειρισμού που υιοθετήθηκε.
6.5 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης οφείλει να συμμορφώνεται με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Παικτών, τα οποία απαγορεύεται να δημοσιοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο. Προς τούτο ενημερώνει και δεσμεύει δεόντως όλους όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, και λαμβάνει κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση των Παικτών με τεχνικά ή άλλα μέσα που εύλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους.
6.6 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης, υποχρεούται να διασφαλίζει, με όλα τα πρόσφορα μέσα, ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία, την άδεια, τον Κανονισμό και τις αποφάσεις της Ε.Ε.Ε.Π., τίθενται ως συμβατικοί όροι στους Παραχωρησιούχους, τους Πράκτορες της ΟΠΑΠ Α.Ε., τους Υπεργολάβους και το απασχολούμενο προσωπικό.
6.7 Σε κάθε περίπτωση παραβίασης, εκ μέρους των Παραχωρησιούχων ή των Πρακτόρων της ΟΠΑΠ Α.Ε. ή των Υπεργολάβων ή του εμπλεκόμενου προσωπικού, της νομοθεσίας που ρυθμίζει την αγορά των Παιγνίων και ιδιαιτέρως εκείνων των ρυθμίσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της απάτης και του εγκλήματος, στην προστασία των ανηλίκων, στην προστασία του καταναλωτή, στην αποτροπή του εθισμού ή της κατασπατάλησης χρήματος σε Τυχερά Παίγνια, οφείλει να ενημερώνει άμεσα την Ε.Ε.Ε.Π.
6.8 Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή/και τη διαχείριση του Φορέα Εκμετάλλευσης δεν πρέπει να έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εκβίαση, πλαστογραφία, ενεργητική ή παθητική δωροδοκία, επικίνδυνη ή βαριά σωματική βλάβη, παρασιώπηση εγκλήματος, έγκλημα περί το νόμισμα, κοινώς επικίνδυνο έγκλημα, έγκλημα κατά της προσωπικής ελευθερίας, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για έγκλημα που προβλέπεται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών και φοροδιαφυγής.