Άρθρο 05: ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΑΙΚΤΗ

5.1 Για τη συμμετοχή σε Τυχερά Παίγνια που διεξάγονται με Παιγνιομηχανήματα απαιτείται η έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη.
5.2 Η έκδοση της Ατομικής Κάρτας Παίκτη γίνεται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης.
5.3 Ατομική Κάρτα Παίκτη εκδίδεται, κατόπιν αίτησής τους, σε άτομα ηλικίας άνω των είκοσι ενός (21) ετών, τα οποία δεν είναι Αυτοαποκλειόμενοι Παίκτες. Κάθε Παίκτης μπορεί να έχει μία μόνο Ατομική Κάρτα.
5.4 Τα στοιχεία των Αυτοαποκλειόμενων Παικτών καταχωρούνται στο Πληροφορικό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου (ΠΣΕΕ), και είναι διαθέσιμα μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος στον Φορέα Εκμετάλλευσης.
5.5 Η Ατομική Κάρτα Παίκτη πρέπει:
5.5.1 Να επιτρέπει την αναγνώρισή της από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα με την εισαγωγή της σε οποιοδήποτε Πιστοποιημένο Παιγνιομηχάνημα.
5.5.2 Να φέρει επ’ αυτής αποθηκευμένα μόνον τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία για την αναγνώρισή της από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα μέσω του οποίου θα γίνεται η ταυτοποίηση του Παίκτη. Η δομή των δεδομένων στη μνήμη της Ατομικής Κάρτας Παίκτη πρέπει να γνωστοποιείται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης προς την Ε.Ε.Ε.Π.
5.5.3 Να προστατεύεται από προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης (Personal Identification Number – PIN), ο οποίος πρέπει να ζητείται δύο συνεχόμενες φορές από το Παιγνιομηχάνημα πριν από την έναρξη της συμμετοχής του Παίκτη.
5.5.4 Nα επιτρέπει την αποθήκευση σε αυτήν πιστωτικών μονάδων, με καταβολή του αντίστοιχου ποσού σε μετρητά ή με τη μεταφορά ποσού από προπληρωμένη κάρτα, στα προς τούτο εξουσιοδοτημένα από τον Φορέα Εκμετάλλευσης ή τους Παραχωρησιούχους σημεία.
5.5.5 Nα αναγράφονται ευκρινώς, στην κύρια όψη της, τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης Παικτών και υποστήριξης σε θέματα υπεύθυνου παιχνιδιού.
5.5.6 Nα διαθέτει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται στις Τεχνικές Προδιαγραφές.
5.6 Το Σύστημα Διαχείρισης Ατομικής Κάρτας Παικτών που θα υιοθετηθεί από τον Φορέα Εκμετάλλευσης πρέπει να διαθέτει, σε ισχύ, πιστοποίηση συμμόρφωσης προς τους όρους της παραγράφου 5.5 και τις Τεχνικές Προδιαγραφές.
5.7 Οι ενήλικες που έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους και οι μη Αυτοαποκλειόμενοι μπορούν να ζητήσουν την έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη, προσκομίζοντας, σε οποιοδήποτε Πιστοποιημένο Κατάστημα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την επιβεβαίωση των προσωπικών τους στοιχείων.
5.8 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης οφείλει να διαθέτει, σε όλα τα εξουσιοδοτημένα σημεία έκδοσης Ατομικών Καρτών Παικτών, έντυπα με τους όρους έκδοσης και λειτουργίας της Ατομικής Κάρτας Παίκτη.
5.9 Στους όρους έκδοσης και λειτουργίας της Ατομικής Κάρτας Παίκτη περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα εξής:
5.9.1 Οι όροι και προϋποθέσεις έκδοσης ατομικής κάρτας.
5.9.2 Η διαδικασία έκδοσης και ακύρωσης της κάρτας.
5.9.3 Η διαδικασία γνωστοποίησης μεταβολής ατομικών στοιχείων.
5.9.4 Ο τρόπος και οι περιορισμοί χρήσης κάρτας για τη συμμετοχή στα Παίγνια με Παιγνιομηχανήματα.
5.9.5 Οι διαδικασίες αντικατάστασης κάρτας σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας.
5.9.6 Οι προϋποθέσεις μονομερούς απενεργοποίησης κάρτας από τον Φορέα Εκμετάλλευσης.
5.9.7 Η χρήση ατομικών στοιχείων και προστασία προσωπικών δεδομένων.
5.9.8 Οι τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης πελατών και Υπεύθυνου Παιχνιδιού.
5.10 Οι όροι έκδοσης και λειτουργίας της Ατομικής Κάρτας Παίκτη συντάσσονται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης και εγκρίνονται από την Ε.Ε.Ε.Π.
5.11 Η Ατομική Κάρτα Παίκτη εκδίδεται σύμφωνα με τους παρακάτω όρους και διαδικασίες:
5.11.1 Τα προσωπικά δεδομένα που παραχωρούνται από τον Παίκτη καταχωρούνται, από εκπαιδευμένο υπάλληλο του σημείου έκδοσης, στην ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Παικτών του Φορέα Εκμετάλλευσης, η οποία συνδέεται σε πραγματικό χρόνο με το Πληροφορικό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου (ΠΣΕΕ).
5.11.2 Μετά τον έλεγχο της ορθής καταχώρησής τους, δημιουργείται αυτόματα και εκτυπώνεται η συμπληρωμένη αίτηση έκδοσης κάρτας, η οποία έχει και χαρακτήρα υπεύθυνης δήλωσης προς την Ε.Ε.Ε.Π. Η αίτηση υπογράφεται από τον Παίκτη και τον υπεύθυνο του σημείου έκδοσης, ο οποίος διαβεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων που καταχωρήθηκαν και των αντιγράφων των δικαιολογητικών που συνοδεύουν την αίτηση.
5.11.3 Αντίγραφο της αίτησης καθώς και έντυπο με τους όρους έκδοσης και λειτουργίας της Ατομικής Κάρτας Παίκτη παραδίδονται στον Παίκτη.
5.11.4 Η αίτηση έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα ατομικά στοιχεία του Παίκτη (ημεδαπού ή αλλοδαπού):
α. Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο.
β. Ημερομηνία γέννησης.
γ. Αριθμό δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του προσώπου.
δ. Αριθμό φορολογικού μητρώου, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τους μονίμως διαμένοντες στην Ελλάδα. Για τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, συμπληρώνεται σχετική υπεύθυνη δήλωση που υπάρχει στο έντυπο της αίτησης.
ε. Πλήρη διεύθυνση μόνιμης διαμονής.
στ. Διεύθυνση αποστολής της Κάρτας και του προσωπικού αριθμού ταυτοποίησης (PIN).
η. Δήλωση περί μη αίτησης αυτοαποκλεισμού ή αποδοχής τυχόν περιορισμών μεταξύ των επιλογών που θα υποστηρίζονται από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα.
5.11.5 Η αίτηση έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη πρέπει να συνοδεύεται από:
α. Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ανάλογου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας και της ημερομηνίας γέννησης του αιτούντος.
β. Έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος.
5.11.6 Η Ατομική Κάρτα Παίκτη εκδίδεται εφόσον διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 5.3.
5.11.7 Απόρριψη αιτήματος έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη γίνεται αιτιολογημένα και εγγράφως. Τυχόν έγγραφες αντιρρήσεις του Παίκτη για την απορριπτική απόφαση, καθώς και οι ενέργειες του Φορέα Εκμετάλλευσης για την αντιμετώπισή τους, κοινοποιούνται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης στην Ε.Ε.Ε.Π. εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών.
5.11.8 Η αποστολή της Ατομικής Κάρτας Παίκτη και του μυστικού προσωπικού κωδικού ταυτοποίησης (PIN) γίνεται, σε διαφορετικούς χρόνους, με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του Παίκτη ή στη διεύθυνση που δήλωσε στην αίτηση έκδοσης. Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να παραδοθούν στον ίδιο τον Παίκτη, στο εξουσιοδοτημένο σημείο που συμπλήρωσε τη σχετική αίτηση.
5.12 Η αίτηση έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν φυλάσσονται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης σε ηλεκτρονική μορφή για τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια.
5.13 Σε περίπτωση που ο αιτών δεν είναι κάτοχος ελληνικού ΑΦΜ, η Ατομική Κάρτα Παίκτη είναι έγκυρη για έναν (1) μήνα από την ημερομηνία έκδοσής της. Με την παρέλευση του χρόνου ισχύος της η κάρτα λήγει αυτοδικαίως.
5.14 Η Ατομική Κάρτα Παίκτη μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί ως προς τους περιοριστικούς όρους βάσει των οποίων εκδόθηκε, με αίτηση του Παίκτη, με ανάλογη διαδικασία με αυτή της παραγράφου 5.11. Μείωση ή/και άρση των περιοριστικών όρων που έχουν τεθεί επιτρέπεται μόνον μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από την ημερομηνία που αυτοί υιοθετήθηκαν.
5.15 Η Ε.Ε.Ε.Π. δύναται να αρνηθεί να συγκατατεθεί στην έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη, ή να δώσει εντολή ανάκλησής της, εφόσον η κάρτα έχει ήδη εκδοθεί, όταν υπάρχουν ή προκύψουν βάσιμα στοιχεία για την ακαταλληλότητα ενός ατόμου ως Παίκτη Τυχερών Παιγνίων. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι, ενδεικτικά, ποινές για αδικήματα των άρθρων 51 και 52 του ν.4002/2011 (Α 180), η καταδίκη για βιαιοπραγία, οπλοκατοχή, διακίνηση ναρκωτικών, τοκογλυφία ή οι επανειλημμένες αναφορές από τους κατά περίπτωση υπεύθυνους για ανάρμοστη συμπεριφορά εντός των χώρων διεξαγωγής των Τυχερών Παιγνίων. Στη σχετική απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. θα προσδιορίζεται και η διάρκεια ισχύος της απαγόρευσης έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη για το συγκεκριμένο Πρόσωπο.
5.16 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης οφείλει να ακυρώσει αμέσως Ατομική Κάρτα Παίκτη, όταν δηλωθεί από αυτόν κλοπή, απώλεια ή καταστροφή της ή μετά από απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π.

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 11:18 | Βασίλης

    •Όταν ο έλεγχος του υπεύθυνου παιχνιδιού επιβάλλεται από την εκάστοτε αρχή και δεν είναι στην διάθεση του κάθε παίκτη υπεύθυνα να τον εφαρμόσει για τον εαυτό του τότε συχνά η εκάστοτε αρχή υπόκειται σε αγωγές από αυτούς που βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τον έλεγχο αυτό.
    •Να μην ξεχνάμε ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων έχουν θέματα με τα παίγνια άρα αν μετατραπεί το να παίζεις στα VLT σε μία δύσκολη και πολύπλοκη εμπειρία θα αποξενώσει τον απλό παίκτη και θα μετατρέψει τα VLT σε διασκέδαση μόνο για τους πολύ λίγους και πολύ αφοσιωμένους σε αυτά.
    •Στην περιοχή της Nova Scotia στον Καναδά που επιχειρήθηκε η εφαρμογή της κάρτας παίκτη είχε ως συνέπεια να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα καθώς οι παίκτες αρνήθηκαν να την χρησιμοποιήσουν και οδηγήθηκαν στην αναζήτηση μη νόμιμων εναλλακτικών.
    •Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την κάρτα παίκτη όπως περιγράφεται στον κανονισμό με την κάρτα επιβράβευσης όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες σαν κάρτα στην οποία ο παίκτης μαζεύει πόντους και κερδίζει αναμνηστικά, καφέ, δώρα κτλ.
    •Η κάρτα παίκτη θα πρέπει να εφαρμοσθεί προοδευτικά και κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην αποτρέπει τον παίκτη να παίξει στα νόμιμα VLT αλλά και να δίνει τα εργαλεία για υπεύθυνο παιχνίδι.

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 11:34 | Νικόλαος Κοζάκης

    Καλημέρα σας ,
    Έστω και καθυστερημένα μερικές πρατατηρήσεις, από την πλευρά του απλού «παίκτη-πελάτη»,πού κάνει μιά παραπάνω έρευνα ,
    ( επειδή δεν είναι γνωστό αν προλάβει να δημοσιευθεί το κείμενο που ακολουθεί , τουλάχιστον μιά ανάγνωση απο εσάς σίγορα δεν θα είναι βλαπτική )

    ( μερικές παρατηρήσεις δεν εμπίπτουν στην παρούσα διαβούλευση ,
    αλλά αυτή που είχε προναγγείλει το Υπ. Οικονομικών δεν έγινε
    και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γινει και ποτέ. )

    Δυστυχώς με τη «κάρτα» δημιουργείτε Εθισμένους τζογαδόρους ,
    και η εξήγηση :
    έστω ότι μπαίνω σαν πελάτης και πληροφορημένος ων ,
    έχω και ολα τα δικαιολογητικά και αποκτώ τη Κάρτα.
    Πάιζω κάποια χράματα – κερδίζω , χάνω – δεν έχει σημασία.

    Αλλά την επόμεη φορά που «θα βγω απο το σπίτι» για ψώνια πχ στην αγορά με Υποχρεώνετε να κρατάω πάντα την Κάρτα μαζί μου.

    Με Εθίζετε , αν και φυσικά δεν είναι αυτός ο σκοπός σας.

    Δηλαδή , είμαι κάπου στην «αγορά» καί επειδη τυχαιώς υπάρχει μία καθυστέρηση πχ σε ένα ραντεβού , ή η σύζυγός μου καθυστερεί σε μια ιατρική επισκεψη ή σε κάποιες αγορές πχ , μπαίνω αυθόρμητα σε ένα Hall και περνάω την ώρα μου παιζοντας μερικά κερματα που εχω μαζί μου.

    Με την όλη διαδικασία της Κάρτας με «σπρώχνετε» εκ των προτέρων να κρατάω Πάντα μαζί την Κάρτα και όχι με μιά αυθόρμητη – τυχαία επίσκεψη σε ένα Hall ή ένα πρακτορείο , αν τυχόν υπάρχει κάποια χρονική καθηστέρηση οπως τα παραπάνω παραδείγματα .

    Δεν νομίζω ότι ήταν αυτός ο σκοπός σας.
    ……………

    Γιά την ίδια την Κάρτα τώρα , έχουν γινει αναφορές σε προηγούμενες αναρτήσεις

    Παράτηρηση , όπως φαίνεται θα ήμαστε το Μοναδικό κράτος στον πλανήτη
    στην καθιέρωση της Υποχρεωτικής Καρτας.

    Καταργείστε την ‘Αμεσα, δεν θα προσφερει τίποτε και θα » διωξει » πολύ κόσμο που τους αρέσει αυτη η «διασκέδαση» σε άλλους «προορισμούς» .

    Το ίδιο το πλήθος των δικαιολογητικών είναι που σε αποτρέπει και σου δημιουργεί αποστροφή για το «προιόν» , για τους δε τουρίστες , μάλλον ευσεβής ο πόθος για χρήση των Hall κλπ, σπάνια κρατάνε διαβατήριο επάνω τους από τον φόβο της απώλειας .

    Θα «μου πείτε» μα το λέει ο Νόμος ( ο πρώτος 4002/11 22-08-2011 ) ,
    ναι αλλά αύριο θα εισαχθεί στην Βουλή η Ριζική τροποποίησή του ,
    με 67 άρθρα όπως «διέρευσε» στο διαδυκτιο εδώ και μία εβδομάδα περίπου , άρα μία ακόμη αλλάγή θα είναι .

    Το πως τώρα μία Ιδιωτική εταιρεία http://www.techlinkentertainment.com/
    με επικεφαλής τον Ελληνο-Καναδό κο JOHN XIDOS ,
    κατόρθωσε να πείσει κάποιους στο Υπουργείο
    το καλοκαίρι του 2011 , υπάρχουν οι αναφορές
    http://www.euro2day.gr/specials/topics/135/articles/649242/Article.aspx
    http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1127293
    ……………

    Με την επικείμενη Ριζική και εκ Θεμελίων αλλαγή του Νόμου 4002/11 22-08-2011 ,
    και τις τροποποιήσεις του με τους Νόμους , 4021/11 03-10-2011 και 4038/12 02-02-2012
    επαν-εισέρχεται το αποσυρθέν την ‘Ανοιξη άρθρο 325 με τίς όποιες του εφαρμογές και δυνατότητές του

    Το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του τότε είχε κάνει λόγο για Δημόσια διαβούλευση
    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/5ca6105d-6935-4139-8711-afc3b40f0edc

    Φυσικά τέτοιο πράγμα δεν έγινε και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει .
    Πιθανως ένεκα της επικείμενης και ήδη «τρέχουσας» διαδικασίας της πώλησης του Οργανισμού.

    Και κάτι τελευταίο , δημοσιεύθηκε στο διαδυκτιο ότι έχετε ήδη κανονισμό παιγίων .
    Υπάρχει κάπου δημοσιουμένος ; γιατί εδω http://www.gamingcommission.gov.gr/
    αναμένουμε την λειτουργία του Portal .

    Σας ευχαριστώ

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 10:44 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Μιχάλης.
    Ευχαριστούμε για την άποψή σας.

  • 9 Δεκεμβρίου 2012, 22:41 | Χριστινα Δημητρακοπούλου

    Πρέπει να υιοθετηθεί η δυνατότητα χρήσης της Ατομικής Κάρτας Παίκτη με χρήση των πιστωτικών μονάδων που έχουν πληρωθεί ή κερδηθεί σε ένα κατάστημα και σε άλλα καταστήματα πιθανώς και άλλων παραχωρησιούχων πρέπει να υπάρχει διαδικασία εκκαθάρισης από την ΟΠΑΠ.

    Άρθρο 5.12: Πρέπει να διευκρινιστεί το χρονικό σημείο εκκίνησης των δέκα (10) ετών για την φύλαξη της αίτησης έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη και των δικαιολογητικών που τη συνοδεύουν.

    Άρθρο 5.13: Να ακολουθείται η ίδια διαδικασία για την άμεση έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη και στην περίπτωση αλλοδαπών.

  • 9 Δεκεμβρίου 2012, 13:24 | Μιχάλης

    Πολύς λόγος για την μη καθιέρωση της ατομικής κάρτας παίκτη. Κανένας όμως (ως συνήθως) δεν αντιπροτείνει μεθόδους διασφάλισης του κοινωνικού ιστού.
    Ερωτώ λοιπόν πως θα διασφαλιστεί το όριο ηλικίας;
    Μήπως θέλουμε να γεμίσουν τα καταστήματα αυτά από μαθητές και φοιτητές που ανεξέλεγκτα να παίζουν το χαρτζιλίκι τους αδιαφορώντας για εμάς τους γονείς;
    Εχετε ακούσει για τον εθισμό στον τζόγο;
    Πώς αλλοιώς θα μπορούσε να περιοριστεί το ημερήσιο ύψος των χρημάτων που θα χάνει ο παίκτης;
    Μήπως θα πρέπει να χάσει όλη του την περιουσία σε μια μέρα;
    Πώς θα μπορούσε κάποιος να αυτοαποκλειστεί ή να αυτοπεριοριστεί από την εξάρτηση του στο τζόγο;
    Μήπως θα αυτοαποκλείεται από το ένα κατάστημα και θα παίζει στο άλλο;
    Εφόσον δεν υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, πιστεύω ότι αν μας ενδιαφέρει η προστασία της κοινωνίας, ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε από την οικονομική κρίση, θα ήταν ολέθριο λάθος η κατάργηση της ατομικής κάρτας παίκτη.
    Ευχαριστώ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2012, 16:28 | Χριστινα Δημητρακοπούλου

    Η έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη ως μόνος τρόπος συμμετοχής σε τυχερά παίγνια μέσω Παιγνιομηχανημάτων πρέπει να επανεξετασθεί. Η κάρτα παίκτη δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως, καθόσον δεν έχει υιοθετηθεί ανάλογη διαδικασία πουθενά στον κόσμο, ούτε συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας ή καλύτερης δυνατότητας ταυτοποίησης. Οι δε σχετικές προβλέψεις του άρθρου 5 προδιαγράφουν μία πολύπλοκη διαδικασία έκδοσης της, με βέβαιο αποτέλεσμα την αποθάρρυνση υποψηφίων παικτών από την συμμετοχή τους σε παίγνια μέσω Παιγνιομηχανημάτων.

    Για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης προτείνω η Ατομική Κάρτα να εκδίδεται άμεσα στο κατάστημα με αίτηση του παίκτη συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Στην παράγραφο 5.3.3 προτείνω ο αριθμός ταυτοποίησης της κάρτας να ζητείται μία φορά.

    Με την παράγραφο 5.15 τίθενται προϋποθέσεις συμμετοχής σε τυχερά παίγνια μέσω Παιγνιομηχανημάτων που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ιδιωτική συναλλακτική συμπεριφορά των πολιτών με αποτέλεσμα να αποκλείονται αδικαιολόγητα δυνητικοί παίκτες. Επιπλέον με τις προϋποθέσεις αυτές επιφυλάσσεται δυσμενέστερη μεταχείριση των τυχερών παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων έναντι άλλων τυχερών παιχνιδιών, η συμμετοχή στα οποία δεν υπόκειται σε αντίστοιχες προϋποθέσεις.

  • 7 Δεκεμβρίου 2012, 21:52 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΜΠΙΛΛΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ.
    Ευχαριστούμε για την άποψή σας.

  • 7 Δεκεμβρίου 2012, 21:57 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ιωαννιδης γιαννης.
    Εκτιμούμε την άποψη σας που καταγράφεται. Ευχαριστούμε.

  • 5 Δεκεμβρίου 2012, 23:09 | ιωαννιδης γιαννης

    Η κάρτα παίχτη εφαρμόζεται μόνο σε μία περιοχή του Καναδά οχι με μεγάλη επιτυχία.Στη Γερμανια πριν από λιγα χρόνια μια εταιρία με μεγάλη τεχνογωσία στο αντικείμενο προσπάθησε να την επιβάλλει μέσω της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα ηταν απογοητευτικα με αποτέλεσμα να την αποσύρουν μεσα σε 56 ημέρες δοκιμαστικης λειτουργίας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2012, 23:43 | ΜΠΙΛΛΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ

    Η κάρτα παίχτη εφαρμόζεται μόνο σε μία περιοχή του Καναδά οχι με μεγάλη επιτυχία.Στη Γερμανια πριν από λιγα χρόνια μια εταιρία με μεγάλη τεχνογωσία στο αντικείμενο προσπάθησε να την επιβάλλει μέσω της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα ηταν απογοητευτικα με αποτέλεσμα να την αποσύρουν μεσα σε 56 ημέρες δοκιμαστικης λειτουργίας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 13:51 | ΣΙΟΥΛΗ ΕΥΑΝΘΙΑ

    Σχετικά με την παράγραφο 15, τίπενται προυποθέσεις συμμετοχής σε τυχερά παίγνια μέσω Παιγνιομηχανημάτων, που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ιδιωτική συναλλακτική συμπεριφορά των πολιτών, με αποτέλεσμα να αποκλείονται αδικαιολόγητα δυνητικοί παίκτες. Επιπλέον, με τις προυποθέσεις αυτές επιφυλέσσεται δυσμενέστερη μεταχείριση των τυχερών παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων έναντι άλλων παιχνιδιών, η συμμετοχή στα οποία δεν υπόκειται σε αντίστοιχες προυποθέσεις.

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 13:17 | ΣΙΟΥΛΗ ΕΥΑΝΘΙΑ

    Σχετικά με την παράγραφο 3.3. προτείνω ο αριθμός ταυτοποίησης της καρτας να ζητείται μία φορά.

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 13:01 | ΣΙΟΥΛΗ ΕΥΑΝΘΙΑ

    Σχετικά με την παράγραφο 2, για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης, προτείνω η Ατομική Κάρτα να εκδίδεται άμεσα στο κατάστημα με αίτηση του παίκτη, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 12:54 | ΣΙΟΥΛΗ ΕΥΑΝΘΙΑ

    Σχετικά με την πρώτη παράγραφο, η έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη ως μόνος τρόπος συμμετοχής σε τυχερά παίγνια μέσω Παιγνιομηχανημάτων πρέπει να επανεξετασθεί. Η Κάρτα παίκτη δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως, καθόσον δεν έχει υιοθετηθεί ανάλογη διαδικασία πουθενά στον κόσμο, ούτε συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας ή καλύτερης δυνατότητας ταυτοποίησης. Οι δε σχετικές προβλέψεις του άρθρου 5 προδιαγράφουν μία πολύπλοκη διαδικασία έκδοσής της, με βέβαιο αποτέλεσμα την αποθάρρυνση υποψηφίων παικτών από την συμμετοχή τους σε παίγνια μέσω Παιγνιομηχανημάτων.

  • 30 Νοεμβρίου 2012, 17:28 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Ξανθακης Γιώργος.
    Η κάρτα θα εκδίδεται στα καταστήματα. Το διπλό pin επιβεβαιώνει ότι ο παίκτης δεν βρίσκεται σε κατάσταση τέτοια, ώστε να μην είναι κατάλληλος να παίξει (μέθη, υπνηλία, χρήση ουσιών, κλπ). Η άμεση έκδοση είναι θέμα του Φορέα Εκμετάλλευσης. Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει και επιτόπου παράδοση της κάρτας και του pin. Για την ανάκληση ή την άρνηση χορήγησης θα υπάρξουν κριτήρια, μετά τις πρώτες εμπειρίες. Πάντως μία τέτοια ενέργεια συνιστά ατομική διοικητική πράξη αρνητική για τον ενδιαφερόμενο, άρα θα χρειάζεται ειδική αιτιολογία.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 30 Νοεμβρίου 2012, 16:26 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Τόκας Γιώργος.
    Καλωσήρθατε. Η συμμετοχή σας στη διαβούλευση για τα τεχνικά-ψυχαγωγικά ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σημειώνουμε τις απόψεις σας. Πράγματι χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία το θέμα της κάρτας για να λειτουργήσει σωστά.
    Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις.

  • 30 Νοεμβρίου 2012, 16:26 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Νίκος.
    Καταγράφεται η παρατήρησή σας.
    Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.

  • 30 Νοεμβρίου 2012, 12:27 | Ξανθακης Γιώργος

    Άρθρο 5: Παρακαλούμε όπως αναθεωρηθεί και καταργηθεί η διαδικασία Ατομικής Κάρτας Παίκτη καθώς θα αποθαρρύνει πολλούς από την συμμετοχή τους στα νόμιμα παιγνιομηχανήματα. Άλλωστε, δεν υφίσταται τέτοια διαδικασία παγκοσμίως αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη ασφάλειας ή ταυτοποίησης του παίκτη.

    Άρθρο 5.2: Ο φορέας εκμετάλλευσης δεν μπορεί να διαχειριστεί τον αναμενόμενο τεράστιο όγκο αιτήσεων με αποτέλεσμα για μακρό χρονικό διάστημα στην αρχική φάση λειτουργίας των παιγνίων να υπάρχουν υποψήφιοι παίκτες χωρίς κάρτα. Για το λόγο αυτό η διαδικασία έκδοσης της κάρτας πρέπει να γίνεται από τα πιστοποιημένα καταστήματα.

    Άρθρο 5.5.3: Η διπλή αναγραφή του PIN δεν έχει νόημα. Ο σχετικός κωδικός πρέπει να εισάγεται μία φορά.

    Άρθρο 5.13: Προτείνεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για την άμεση έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη και στην περίπτωση αλλοδαπών.

    Άρθρο 5.15: Σύμφωνα με την παράγραφο αυτή η ΕΕΕΠ απολαμβάνει απόλυτη διακριτική ευχέρεια στον προσδιορισμό κριτηρίων που συνεπάγονται την άρνηση χορήγησης ή την ανάκληση Κάρτας Παίκτη. Η δυνατότητα αυτή δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη του ν. 4002/2011και σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια αυτά πρέπει να είναι σαφώς και περιοριστικά προσδιορισμένα.

  • 27 Νοεμβρίου 2012, 23:34 | Τόκας Γιώργος

    Καλημέρα/καλησπέρα σας εκεί στην επιτροπή.
    Παίρνω μέρος και σε αυτή τη διαβούλευση και ίσως κάποιοι να «στεναχωρηθούν» μια και ειδικά σε αυτό το άρθρο δεν θα είμαι ούτε καυστικός, ούτε ειρωνικός.
    Ισως αυτό να είναι επειδή ανέκαθεν ήμουν οπαδός κάποιου είδους «υπεύθυνου παιγνιδιού».
    Από την μία πλευρά λοιπόν η κάρτα παίκτη είναι μια δικλείδα ασφαλείας και ελέγχου εφαρμογής των κανόνων του παιγνιδιού σε επίπεδο χρήστη με την δυνατότητα εντοπισμού παραλείψεων/παραβάσεων αλλά και μεθόδου του χρήστη με σκοπό – πάντα – την υλοποίηση ή/και προσαρμογης πρακτικών και κανόνων λειτουργίας προς όφελος του.
    Από την άλλη πλευρά όμως επαυξάνω τους «προλαλήσαντες» σχετικά με το γραφειοκρατικό της διαδικασίας και τον χρόνο έκδοσης της κάρτας. Επαυξάνω επίσης και τα σχετικά με το «φακέλωμα» που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα όπως αυτό της διαρροής δεδομένων πάνω από 9.000.000 ατόμων όπως μαθαίνουμε από τις ειδήσεις. Επίσης ότι σίγουρο είναι το ότι αυτή η πρακτική θα τους ωθήσει στο παράνομο που η ανωνυμία είναι εξασφαλισμένη.
    Ισως κάποιες διαδικασίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν από εσάς με απώτερο σκοπό την προστασία του παίκτη πρωταρχικά αλλά και την προστασία των φορέων εκμετάλευσης από φαινόμενα όπως: «Τα ρυθμίσανε στο 10% για τον παίκτη».

    Γιώργος Τόκας.

  • 25 Νοεμβρίου 2012, 14:03 | Νίκος

    Αυτό με την φωτοτυπία ταυτότητας και με τον ΑΦΜ πρέπει κάποια φορά να αλλάξει. Δεν καθίσταται λογικό να επιβάλλεται φωτοαντίγραφο ταυτότητας και ΑΦΜ. Τα στοιχεία που ζητούνται είναι υπερβολικά ( και αυτό ισχύει για όλες τις υπηρεσίες που υποχρεούνται να ταυτοποιούν φυσικά πρόσωπα ) Το λογικό είναι οτι το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης και μια διεύθυνση κατοικίας και η αναγραφή του αριθμού ενός εγγράφου ταυτοποίησης, σε συνδυασμό με την επίδειξη του, αρκούν και περισσεύουν. Αίσθηση και περιέργεια προξενεί το γεγονός, οτι απο την διαδικασία ταυτοποίησης και ταυτοπροσωπίας, ΔΕΝ γίνεται δεκτό το δίπλωμα οδήγησης, που είναι ένα έγκυρο δελτίο και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνεται και με αυτό η ταυτοποίηση και ταυτοπροσωπία.

  • 25 Νοεμβρίου 2012, 10:51 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Στέφανος Μ..
    Κατά τη γνώμη μας, οι διαβουλεύσεις έχουν νόημα μόνο όταν συμμετέχει ενεργά ο φορέας που τις προκαλεί. Επίσης, οι διαβουλεύσεις πρέπει να οδηγούν σε αναθεωρήσεις και διορθώσεις, όταν το υλικό τους, αφού αξιολογηθεί, δείξει ότι αυτό χρειάζεται. Η θέσεις που αναπτύσσονται για την κάρτα παίκτη, τα χαρακτηριστικά της και την πιθανότητα η μη ορθή ή η υπερβολική εφαρμογή να οδηγήσει στα μη νόμιμα συστήματα παιξίματος, έχουν ενδιαφέρον και πρέπει να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη. Κανένας δεν τα ξέρει όλα, αλλά μπορεί, αν θέλει, να μάθει αρκετά.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 25 Νοεμβρίου 2012, 10:46 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΜΑΡΙΑ.
    Είναι μία άποψη. Η ζωή θα δείξει.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 23 Νοεμβρίου 2012, 13:08 | ΜΑΡΙΑ

    Όταν λέτε κάρτα παίκτη ενοείται ότι για να παίξει κανείς στα vlts θα είναι απαραίτητο να έχει την κάρτα;αν αυτό ενοείται τότε μην τα βάλεται καθόλου γιατί δεν πρόκειται να παίζει κανείς όλοι θα συνεχίσουν να παίζουν στα ήδη υπάρχον και μην μου πείτε οτι θα φοβηθούν και θα κλείσουν γιατί οι παρανομίας δεν κλείνει ποτέ επίσης σε προηγούμενα σχόλια διάβασα περι απαγόρευσης του ιντερνετικού παράνομου στοιχήματος μέχρι πέντε Δεκέμβρη και ότι έχουν ειδοποιηθεί όλοι εμπλεκόμενοι και εδω νόμιζω οτι κανείς δεν το πηρε στα σοβαρά γιατί απο ένα πρόχειρο έλενχο που έκανα καμία εταιρεία δεν έχει ειδοποιήσει κανένα και καμία δεν παραδέχεται τίποτα για να μην πώ για τις διαφημίσεις που συνεχίζουν κανονικά να υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα site όπως πχ Gazzeta κ.α

    Άν πραγματικά θέλετε να μπεί σε ένα σωστό δρόμο ο τζόγος τότε πρέπει να πάρετε πραγματικά και άμεσα μέτρα χωρίς διακρίσεις και καθυστερήσεις και επιτέλους να δείξετε σε αυτούς που κονομάνε (ιντερνετικές εταιρίες) ότι τα ψέματα τελιώσανε όπως έχει γίνει εδώ και χρόνια σε πολλά κράτοι.

  • 23 Νοεμβρίου 2012, 12:09 | Στέφανος Μ.

    Διαβάζοντας με προσοχή τα σχόλια επί της διαβούλευσης, παρατηρώ μία πραγματικά πρωτόγνωρη συνέπεια στις απαντήσεις σας αλλά και σεβασμό στα σχόλια και τις παρατηρήσεις. Τα συγχαρητήρια μου!

    Όσον αφορά στις απαντήσεις σας, όταν αξιολογείτε κάποιο σχόλιο θετικά (πχ. ενδιαφέρουσα παρατήρηση, θα ληφθεί υπ’ όψιν, κλπ) αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσετε πλήρως ή έστω μερικώς κάποιες πτυχές του παρόντος ? πχ. την Ατομική Κάρτα Παίκτη για την οποία αρκετές φορές έχετε εκφραστεί θετικά σε σχόλια που αφορούν στη κατάργηση της και στο ότι στρέφει παίκτες στο παράνομο παίξιμο.

    Με Εκτίμηση

    ΣΜ.

  • 22 Νοεμβρίου 2012, 11:34 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.
    Η άποψη αυτή έχει ήδη καταγραφεί.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Νοεμβρίου 2012, 11:11 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Nίκος. Α.
    Η άποψη αυτή έχει ήδη καταγραφεί.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 22 Νοεμβρίου 2012, 11:11 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Θανάσης Κ.
    Είναι ακριβώς έτσι.
    Ευχαριστούμε για την ερώτηση.

  • 20 Νοεμβρίου 2012, 12:42 | Θανάσης Κ

    Σύμφωνα με την παράγραφο 5.11.8 Η αποστολή της Ατομικής Κάρτας Παίκτη και του μυστικού προσωπικού κωδικού ταυτοποίησης (PIN) γίνεται, σε διαφορετικούς χρόνους, με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του Παίκτη ή στη διεύθυνση που δήλωσε στην αίτηση έκδοσης. Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να παραδοθούν στον ίδιο τον Παίκτη, στο εξουσιοδοτημένο σημείο που συμπλήρωσε τη σχετική αίτηση.

    Από τα ανωτέρω συνάγονται τα εξής και παρακαλώ διευκρινίστε αν η άποψή μας είναι λανθασμένη:

    Αν η Κάρτα παίκτη αποσταλεί, τότε κατά την τραπεζική πρακτική, η αποστολή PIN και κάρτας θα πρέπει να γίνουν σε διαφορετικό χρόνο ώστε να αποτραπεί υποκλοπή των στοιχείων. Ωστόσο, στο τελευταίο εδάφιο προβλέπεται και η παράδοση των στοιχείων αυτών στον ίδιο τον παίκτη στο κατάστημα που συμπλήρωσε τη σχετική αίτηση. Σε αυτή την περίπτωση, πάλι κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική, εφόσον μπορεί να εκδοθεί η Κάρτα τεχνικά επιτόπου, η Κάρτα δύναται να παραδοθεί ταυτόχρονα με το pin σε χωριστό κλειστό φάκελο στον παίκτη προς άμεση χρησιμοποίηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι προσκομίζει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και γίνονται οι σχετικές εγγραφές στο σύστημα κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό. Έτσι καλύπτεται και το ζήτημα των τουριστών. Παρακαλώ διευκρινίστε αν η ερμηνεία μας της διάταξης είναι ορθή.

  • 19 Νοεμβρίου 2012, 16:39 | Nίκος. Α

    Καλησπέρα θέλοντας να συμβάλω ενεργά στην επιτυχία αυτου του εγχειρήματος θα ήθελα να καταθέσω στην προσωπική μου άποψη,Η κάρτα παίκτη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει την υποχρεωτική απαίτηση για την συμμετοχή των παικτών τουλάχιστον για ένα διάστημα 6μηνών με 1 χρόνο,αυτό που θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά θα ήταν να είναι προαιρετική η κάρτα που όμως για τον κάτοχο της κάρτας θα υπάρχει κάποια επιβράβευση έτσι η κάρτα δεν θα είχε και την μορφή της υποχρέωσης και την υποψία του συνεχούς ελέγχου.Η άποψη μου για ένα λεπτό ζήτημα όπως έιναι να απαιτείται κάρτα για την συμμετοχή στα vlts εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο εισαγωγή της και με μεταβατική περίοδο ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί στην έλληνα παίκτη όσο ποιο ομάλα γίνεται τότε είμαι σίγουρος οτι θα φέρει τα εντελώς αντίθετα αποτέλεσματα.

    ΥΓ: ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.Ε.Π ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπόψην σας τα σχόλια του κόσμου και να μην γίνεται η διαβούλευση απλά για να γίνεται απο τα πρώτα σχόλια διακρίνω οτι η κάρτα εάν δεν τροποιηθεί ώς προς την εισαγωγή της όλοι συμφωνούν πώς δεν θα έχει αποτυχία και θα αυξήσει τον παράνομο τζόγο.

  • 19 Νοεμβρίου 2012, 16:37 | ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όλες τις προηγόυμενες τοποθετήσεις, όσον αφορά οτι οι κάρτες παικτη θα αποδειχθούν »βούτυρο στο ψωμί» των παρανόμων.

    Μια επισύμανση θα ήθελα να κάνω. Αναφερθήκατε πως η κάρτα παίκτη ήδη υπάρχει σε Αμερική κ Καναδά. Αυτό που δεν μας είπατε είναι οτι η καρτα σε καμία απο τις δύο χώρες, δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
    Ναι, να υπάρχει για να προστατεύει από ολα όσα αναφερετε, αλλα για μόνο για όσους το επιθυμουν.

    Ευχαριστω

  • 19 Νοεμβρίου 2012, 09:45 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Σπύρος κοντοστάνος.
    Σημειώνουμε την άποψη.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 19 Νοεμβρίου 2012, 01:54 | Σπύρος κοντοστάνος

    Η γνώμη μου είναι οτι η κάρτα το μόνο που θα καταφέρει είναι να ωθήσει τους παίκτες να παίξουν σε παράνομα καί όχι να τα αποτρέψει απο αυτά

  • 18 Νοεμβρίου 2012, 21:54 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Fotis P..
    Αυτή είναι η επιδίωξη και είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Αλλοιώς, θα είναι πάλι όλα τα ίδια.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 18 Νοεμβρίου 2012, 21:31 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Βαγγέλης Δρεμούρας.
    Αν θέλετε, διαβάστε τις απαντήσεις μας σε σχόλια λοιπών συμμετεχόντων για τη σχέση νόμιμου και παράνομου παιχνιδιού. Οι απόψεις σας για την κάρτα καταγράφονται.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 18 Νοεμβρίου 2012, 13:01 | Βαγγέλης Δρεμούρας

    Η Πολιτεία γνωρίζει ότι μεγάλο μέρος του χρήματος που καταλήγει στο τζόγο είναι «μαύρο». Ή όχι;
    Εκείνο που δεν ξέρω είναι αν η Πολιτεία φιλοδοξεί να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή και την εγκληματικότητα που παράγουν αυτό το χρήμα (εδώ επιτρέψτε μου να γελάσω ειρωνικά).
    Έχετε την εντύπωση οτι ο παίκτης που διαθέτει τέτοιο χρήμα θα το «δηλώσει» μέσω της κάρτας στην εφορία; Και μη μου πείτε οτι η ΕΕΕΠ θα αρνηθεί τη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, γιατί τα στοιχεία της κάρτας είναι προσωπικά δεδομένα…! Και φιλοδοξείτε να πείσετε γι αυτό και αυτούς τους μεγαλοπαίκτες…!
    Εδώ ο εισαγγελέας ανοίγει λογαριασμούς στην Ελβετία…
    Μέχρι τώρα, μεγάλο μέρος αυτού του χρήματος κατέληγε στον ΟΠΑΠ και σε άλλους νόμιμους παρόχους και μέσω αυτών στα δημόσια ταμεία, σε χορηγίες κ.λ.π.
    Η κάρτα παίκτη θα το στείλει όλο στους παράνομους.
    Ο παίκτης δε φακελώνεται. Ούτε υπακούει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
    Και όχι μόνο ο «μεγαλοπαίκτης» που περιέγραψα, αλλά κανένας παίκτης. Αν θέλει να περιορίσει τα ποσά που παίζει, μόνο η θέλησή του μπορεί να τον βοηθήσει και όχι οι υποκρισίες που εισάγετε με την κάρτα, ευελπιστώντας τάχα οτι ο τζογαδόρος θα βάλει ο ίδιος όριο!
    Για πολλούς λόγους η κάρτα στην πορεία της λειτουργίας της θα καταργηθεί.
    Καταργήστε την λοιπόν από την αρχή. Αντιληφθείτε από τώρα οτι η υποκρισία του περιορισμού τάχα του τζόγου, μέσω της κάρτας, ρίχνει νερό στο μύλο του παράνομου και η Πολιτεία δεν πείθει οτι μπορεί να το καταστείλει.
    Στο σημείο αυτό οφείλω να δικαιολογήσω γιατί θεωρώ την κάρτα και τις… «τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης» που…«θα αναγράφονται ευκρινώς στην κύρια όψη της», υποκριτικές.
    Μα, για τον απλούστατο λόγο ότι αν η Πολιτεία ήθελε πραγματικά τον περιορισμό του τζόγου δε θα νομιμοποιούσε τα VLTs. Θα περιοριζόταν στη δίωξή τους.
    Δε θα επεδίωκε να κάνει «κάθε γωνιά και φρουτάδικο, κάθε μαθητικό δωμάτιο και μικρό διαδικτυακό καζίνο».

  • 18 Νοεμβρίου 2012, 11:43 | Fotis P.

    Επειδή η εποχή του υπερδανεισμού μας δίδαξε ότι δεν είναι αρκετό το κράτος να εμπιστεύεται την ορθή κρίση των πολιτών, αλλά οφείλει να τους προστατεύει από την θελκτική προπαγάνδα – μάρκετινγκ των πωλητών κάθε είδους και επειδή είναι προφανής η δυνατότητα τέτοιων παιγνίων να οδηγήσουν σε καταστροφές, θεωρώ απολύτως απαραίτητη την σήμανση τέτοιων χώρων σύμφωνα με την εκείνη που ισχύει για τα τσιγάρα: π.χ. «Τα τυχερά παιγνίδια μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή», » Τα τυχερά παιγνίδια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την οικογενειακή ηρεμία», «Τα τυχερά παιγνίδια προκαλούν εθισμό», «Τα τυχερά παιγνίδια έχουν οδηγήσει κάποιους στην αυτοκτονία».
    Κακά τα ψέματα, το κατάντημα μας είναι μεγάλο, ας βάλουμε κάπου και λίγο φρένο.

  • 17 Νοεμβρίου 2012, 19:06 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΛΙΒΑΝΟΣ Λ.
    Σημειώνουμε την άποψή σας.
    Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.

  • 17 Νοεμβρίου 2012, 19:05 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο xristos lavriwtis.
    Ο σκοπός της διαβούλευσης είναι αυτός που περιγράφετε, γιαυτό και η Ε.Ε.Ε.Π. συμμετέχει ενεργά σε αυτή. Η άποψή σας καταγράφεται.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 17 Νοεμβρίου 2012, 18:10 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Σωκρατης.
    Ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
    Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 17:48 | Σωκρατης

    Θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένα θέματα για την κάρτα παίκτη.
    Η εφαρμογή της κάρτας παίκτη, για τους λόγους τους οποίους εφαρμόζεται όπως αναφέρατε:

    «Μέσω αυτής προστατεύεται ο παίκτης διότι μπορούν να μπούν όρια στο ύψος του ημερήσιου ποσού που παίζεται από τον ίδιο ή/και από την ΕΕΕΠ, μπορεί ο ίδιος να βάλει άλλους περιορισμούς πχ διαστήματα που δεν θέλει να παίζει κλπ. Επίσης μέσω της κάρτας ο παίκτης έχει πλήρη εικόνα του τι έχει παίξει, δηλαδή γνωρίζει την παικτική του συμπεριφορά και μπορεί να κάνει τις επιλογές του εν γνώσει των δεδομένων αυτών.»

    θα έπρεπε να είναι προαιρετική, για όσους επιθυμούν τις παραπάνω υπηρεσίες, γιατί η διαδικασία που περιγράφεται στον Κανονισμό, είναι αποτρεπτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που παίζουν VLTs και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα στον περιορισμό του παράνομου τζόγου.
    Η πλειοψηφία των υφιστάμενων παικτών στα σημερινά παράνομα στέκια και που αποτελούν το πελατολόγιο των VLT’s, θα αντιδράσουν με την αποχή τους από τα νόμιμα VLT’s και θα στραφούν (με τους κινδύνους-ποινές) του 4002, στην παράνομη δραστηριότητα.
    Γνώμη μου είναι και αυτή καταθέτω, ότι για ένα διάστημα σταδιακής προσαρμογής της αγοράς στη νόμιμη δραστηριότητα, οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται μόνο με μετρητά και προαιρετικά να χρησιμοποιείται η κάρτα παίκτη για τους λόγους που αναφέρατε.
    Έτσι, εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση σε νόμιμη αγορά και τα δημόσια έσοδα θα πετύχουν τους στόχους τους.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 15:58 | xristos lavriwtis

    Σκοπός της διαβούλευσης αν δεν κάνω λάθος είναι να μαζευτούν κάποια συμπεράσματα ώστε να υλοποιηθεί το νομοσχέδιο όσο το περισσοτερον σωστότερο και αποδοτικότερο, Βάση αυτού θα ήθελα να πω την γνώμη μου που απο συζητήσει με πολύ κόσμο όλοι συμφωνούν μαζί μου:H κάρτα παίκτη πρώτον δεν είναι επιθυμητή στον κόσμο γιατί κανείς δεν θέλει να παρακολουθούνται οι κινήσεις πόσο μάλλον οι «παίκτης» κατα δεύτερον αν υποθέσουμε οτί θα ισχύσει αυτή η κάρτα για τα λεγόμενα φρουτάκι τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί και για το καζίνο και για το ίντερνετ αλλίως υπάρχει θέμα διαχωρισμόυ και άρα οδηγούνται οι παίκτες ήτε στα καζίνο ήτε στα πάρανομα που εκέι δεν ισχύει το μέτρο αυτό. Εν ολίγης η γνώμη μου είναι ότι η κάρτα δεν θα οφελήσει πουθενά καί ίσως οδηγήσει και αρκετούς παίκτες στα χιλιάδες πάρανομα που όλα είναι ανώνυμα και κρυφά.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 13:01 | ΛΙΒΑΝΟΣ Λ

    Η Κάρτα παίκτη είναι αποτυχία μόνο και σάν σκέψη γιατί κανείς δεν θα θέλει να «φακελωθεί» αρα αυτομάτος θα στραφεί στα τζόγο που δεν απαιτεί τέτοιο έλεγχο ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ , με λίγα λόγια η κάρτα παίκτη θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα γιαυτό ας σκεφτεί λίγο καλύτερα η αρμόδια αρχή αυτά πέρι κάρτας.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 12:37 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.
    Η κάρτα παίκτη είναι ο πιό σύγχρονος τρόπος διεξαγωγής των παιχνιδιών. Μέσω αυτής προστατεύεται ο παίκτης διότι μπορούν να μπούν όρια στο ύψος του ημερήσιου ποσού που παίζεται από τον ίδιο ή/και από την ΕΕΕΠ, μπορεί ο ίδιος να βάλει άλλους περιορισμούς πχ διαστήματα που δεν θέελι να παίζει κλπ. Επίσης μέσω της κάρτας ο παίκτης έχει πλήρη εικόνα του τι έχει παίξει, δηλαδή γνωρίζει την παικτική του συμπεριφορά και μπορεί να κάνει τις επιλογές του εν γνώσει των δεδομένων αυτών. Η κάρτα είναι νέος τρόπος που τώρα υιοθετείται από διάφορες χώρες. Σήμερα η κάρτα υπάρχει στην Αμερική και στον Καναδά.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 11:46 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Thomas.
    Πρόκειται για έντυπο που συμπληρώνεται επιτόπου. Η διαδικασία γίνεται μία φορά, στην έκδοση της κάρτας.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 11:06 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Στέφανος Φωτίου.
    Η κάρτα παίκτη είναι προσωπική και μοναδική. Η κάρτα δεν αρκεί για να παίξει κανείς. Χρειάζεται και PIN που το γνωρίζει μόνο ο κάτοχος.Αν κάποιος δώσει σε άλλον την κάρτα του ο έλεγχος θα είναι σε θέση να τον εντοπίσει, με μία σειρά τρόπους. Ο αλλοδαπός δεν έχει λόγο να χησιμοποιήσει κάρτα άλλου διότι μπορεί να εκδώσει δική του.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 11:07 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο κατσιμπελης Αναστάσιος.
    Θα πρέπει να μπορούν να πάρουν την κάρτα επιτόπου.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  • 15 Νοεμβρίου 2012, 21:29 | κατσιμπελης Αναστάσιος

    Για τους τουρίστες της μιας εβδομάδας που μας επισκέπτονται πόσο εύκολο θα είναι να τους
    Προμηθευσουμε κάρτα παίκτη;;

  • 15 Νοεμβρίου 2012, 14:41 | Στέφανος Φωτίου

    Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος απλός παίκτης/εθισμένος/αυτοαποκλειόμενος κ.τ.λ. χρησιμοποιεί κάρτες από την 70χρονη μάνα του, τον 80χρονο πατέρα του κ.τ.λ; Τι συμβαίνει αν αυτοί πεθάνουν και ο παίκτης συνεχίζει και παίζει με αυτές; Πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτός ο παίκτης; Πώς μπορεί να γίνει έλεγχος των κερδών που θα αποκομίζει αυτός ο παίκτης; Πώς μπορεί να ελεγχθεί εάν ένας αλλοδαπός χρησιμοποιεί κάρτα/κάρτες ενός ιμεδαπού;;

  • 15 Νοεμβρίου 2012, 14:18 | Thomas

    Η συμπλήρωση ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ και συναφών εγγράφων καθιστά την όλη διαδικασία ΑΚΡΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ και θα στείλει με μαθηματικη ακριβεια τους παίκτες σε παράνομες αίθουσες.

    Έχετε σκεφτεί πχ. πως θα παίζουν οι τουρίστες που βγαίνουν από το κρουαζιερόπλοιο για 2-3 ώρες?

    Πως θα ελέγχεται η πιστότητα της Υπευθυνης Δήλωσης που θα υπογράφει μη μόνιμος κάτοικος Ελλάδας?

    Σε πόσες ημέρες θα γίνεται η έγκριση? θα επιτρέπεται να παίζει ο παίκτης έως ότου εγκριθεί?

  • 15 Νοεμβρίου 2012, 12:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ Χ

    Η Κάρτα παίκτη με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που ζητούνται είναι ξεκάθαρα φακέλομα του έλληνα πολίτη και μάλιστα σε καμία ευρωπαική χώρα δεν ισχύει αυτό.Λέμε ξεκάθαρα όχι στην κάρτα παίκτη