- Ανοικτή Διακυβέρνηση - http://www.opengov.gr/consultations -

ΜΕΡΟΣ Ι. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

1. ΟΡΙΣΜΟI
1.1. Τυχερό Παίγνιο είναι το παίγνιο που η διεξαγωγή του γίνεται μέσω ραδιοτηλεοπτικού ή κάθε είδους τηλεπικοινωνιακού μέσου και για το οποίο συντρέχουν σωρευτικά, πέραν των προϋποθέσεων της διάταξης περίπτωσης β του άρθρου 25 του ν.4002/2011 (Α 180) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι εξής προϋποθέσεις :
1.1.1. Η δομή του παιγνίου διαθέτει δυο τουλάχιστον φάσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον της μιας το αποτέλεσμα να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις γνώσεις των συμμετεχόντων ενώ μιας το πολύ, έστω και εν μέρει, από την τύχη, η δε τυχαιότητα να παράγεται αποκλειστικά και μόνο μέσω κλήρωσης.
1.1.2. Προκειμένου για παίγνια που διεξάγονται μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η διεξαγωγή επιβάλλεται να συμβαίνει σε πραγματικό (παρόντα) χρόνο (real time), με τη συμμετοχή φυσικού προσώπου ως παρουσιαστή.
1.2. Συμμετοχή είναι κάθε σύνδεση του Παίκτη με τον Πάροχο, σύμφωνα με τους κανόνες διεξαγωγής και τους όρους συμμετοχής του Παιγνίου.
1.3. Πάροχος είναι το πρόσωπο που εκμεταλλεύεται το Τυχερό Παίγνιο και είναι εγκαταστημένο στην ελληνική επικράτεια.
1.4. Παίκτης καλείται όποιος πραγματοποίησε τουλάχιστον μία Συμμετοχή.
1.5. Έπαθλο ή Κέρδος είναι το οικονομικό όφελος που αποδίδεται στον νικητή Παίκτη, το οποίο παρέχεται με τη μορφή χρήματος ή/και εκπτώσεων, αγαθών ή υπηρεσιών.

2. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
2.1. Στο πεδίο της απόφασης αυτής και προκειμένου περί Παιγνίων που διεξάγονται από ραδιοτηλεοπτικά μέσα, υπάγεται κάθε περίπτωση εκπομπής που περιέχει Τυχερό Παίγνιο. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται και επί των εκπομπών που περιέχουν ένθετο με Τυχερά Παίγνια, αποκλειστικά στο βαθμό που αφορά στο προσφερόμενο ένθετο Τυχερό Παίγνιο.
2.2. Παίγνια ή διαγωνισμοί ή κληρώσεις που διεξάγονται από ραδιοτηλεοπτικό ή κάθε είδους τηλεπικοινωνιακό μέσο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 53 του ν.4002/2011 (Α 180) όπως ισχύει και η συμμετοχή του κοινού σε αυτά πραγματοποιείται είτε χωρίς αντίτιμο (δωρεάν) είτε με κλήση/μήνυμα από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, το οποίο υπόκειται στη βασική χρέωση που επιβάλλει ο πάροχος σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας για την υπηρεσία αυτή στους συνδρομητές του (υπηρεσία χωρίς αυξημένη χρέωση) είτε με ταχυδρομική συμμετοχή που δεν ξεπερνά το κόστος αποστολής μιας απλής επιστολής, δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της απόφασης αυτής.

3. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΠΑΙΓΝΙΟΥ ΚΑΙ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΧΟΥ
3.1. Η διεξαγωγή Τυχερών Παιγνίων, μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων του ν.4002/2011 (Α 180), επιτρέπεται υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις :
3.1.1. Αποδοχή εκ μέρους του Παρόχου των γενικών αρχών και κανόνων διεξαγωγής των παιγνίων αυτών, όπως ορίζονται στην απόφαση αυτή.
3.1.2. Απόδοση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 50 παράγραφος 5 του ν.4002/2011 (Α 180) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και του φόρου στα κέρδη των Παικτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις.
3.2. Ο Πάροχος πρέπει :
3.2.1. Να μην βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
3.2.2. Να μην είναι προβληματική επιχείρηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 παράγραφος 2.1 σημεία 9,10 και 11 των Κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2004/C/244/02 για τον ορισμό της Προβληματικής Επιχείρησης.
3.3.Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή/και τη διαχείριση του Παρόχου και σε κάθε περίπτωση το φυσικό πρόσωπο που εκπροσωπεί νόμιμα τον Πάροχο, πρέπει :
3.3.1 Να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για κακούργημα.
3.2.2. Να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εκβίαση, πλαστογραφία, ενεργητική ή παθητική δωροδοκία, επικίνδυνη ή βαριά σωματική βλάβη, παρασιώπηση εγκλήματος, έγκλημα περί το νόμισμα, κοινώς επικίνδυνο έγκλημα, έγκλημα κατά της προσωπικής ελευθερίας, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για έγκλημα που προβλέπεται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών και φοροδιαφυγής.
3.2.3. Να μην είναι υπόδικοι και να μην έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα (βλ. άνω αναφερόμενα εγκλήματα), έστω και αν το αδίκημα παραγράφηκε.
3.4. Ο Πάροχος υποχρεούται να εξασφαλίζει πως οι υπό τα ανωτέρω στοιχεία (3.2 και 3.3) υποχρεώσεις, συντρέχουν στο πρόσωπο του κάθε υπεργολάβου με τον οποίο συμβάλλεται για τη διεξαγωγή ή/και προβολή του Τυχερού Παιγνίου.
4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
4.1. Η Συμμετοχή των ανηλίκων σε Τυχερό Παίγνιο απαγορεύεται.
4.2. Ο Πάροχος υποχρεούται να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η φερεγγυότητα της διεξαγωγής των Τυχερών Παιγνίων, να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα η συμμετοχή των πολιτών σε αυτά, να αποτρέπεται η εκ μέρους τους υπέρμετρη σπατάλη χρημάτων και να προστατεύονται οι καταναλωτές και ιδίως οι ανήλικοι και άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από τον εθισμό στα εν λόγω Παίγνια.
4.3. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Παικτών εμπίπτει στις διατάξεις του ν.2472/1997 (Α 50) περί Προστασίας του Ατόμου από την Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
5. ΟΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
5.1. Ο Πάροχος υποχρεούται με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο να ενημερώνει το κοινό και τους Παίκτες πως πρόκειται για Τυχερό Παίγνιο.
5.2. Τα Τυχερά Παίγνια πρέπει να διοργανώνονται και να διεξάγονται με διαφάνεια και η οργάνωση και η διεξαγωγή τους επιβάλλεται να διέπονται από δεσμευτικούς όρους.
5.3. Στις φάσεις το αποτέλεσμα των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις γνώσεις των συμμετεχόντων δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται με κανένα τρόπο ο παράγων της τυχαιότητας, όπως για παράδειγμα η διαχείριση της διαβάθμισης του επιπέδου δυσκολίας των ερωτήσεων.
5.4. Απαγορεύεται η με κάθε τρόπο προτροπή σε επαναλαμβανόμενη Συμμετοχή.
5.5. Ο Πάροχος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους καταναλωτές, πριν τη συμμετοχή τους στο Τυχερό Παίγνιο, σχετικά με το σύνολο των παραγόντων που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν.
5.6. Οι διατάξεις της απόφασης αυτής εφαρμόζονται και σε όλες τις μορφές εμπορικής επικοινωνίας των Τυχερών Παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων αυτοπροβολής.