- Ανοικτή Διακυβέρνηση - https://www.opengov.gr/consultations -

Γενικές αρχές και κανόνες διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων

Η Ε.Ε.Ε.Π. θέτει σε διαβούλευση έναν κώδικα, με βάση τον οποίο θα διεξάγονται τα τυχερά παίγνια μέσω των ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων, δηλαδή μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του τηλεφώνου. Με βάση την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου, αυτός ο κώδικας θα επιτρέψει την πιο οργανωμένη παροχή των σχετικών υπηρεσιών προς του καταναλωτές, θεσπίζοντας μία σειρά αρχών, που πρέπει να τηρούνται, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών και ιδίως των ανηλίκων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τα παιχνίδια που διεξάγονται μέσω των ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων δεν είναι τυχερά παιχνίδια με την έννοια που είναι ευρέως γνωστή, δηλαδή παιχνίδια καζίνο ή στοίχημα. Είναι παιχνίδια που έχουν υποχρεωτικά μία η περισσότερες φάσεις πνευματικής ικανότητας των συμμετεχόντων και μόνο μία φάση κλήρωσης. Παράδειγμα ενός τέτοιου παιχνιδιού είναι εκείνο που οι τηλεθεατές συμμετέχουν, μέσω αυξημένης χρέωσης SMS ή κλήσης, στην επίλυση γρίφων ή στην απάντηση ερωτήσεων, όπου, στη συνέχεια, όσοι επιτύχουν, συμμετέχουν σε κλήρωση για να αναδειχθεί εκείνος ή εκείνοι πού θα λάβουν τα δώρα.

Τα παραπάνω παιχνίδια παίζονται συνήθως ευκαιριακά, από το σπίτι την ώρα που βλέπει κανείς τηλεόραση ή από το κινητό, και αποτελούν παράγοντα ευρύτερης διασκέδασης ή κοινωνικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με τα γνωστά τυχερά παιχνίδια στα οποία ο παίκτης συμμετέχει με βασικό σκοπό να παίξει. Παρόλα αυτά χρειάζεται να τηρούνται κανόνες, ώστε τα παιχνίδια να διεξάγονται έντιμα και να προστατεύονται οι καταναλωτές, αφού για να συμμετέχει κανείς υποβάλλεται σε κόστος που είναι εκείνο της αυξημένης χρέωσης του SMS ή της τηλεφωνικής κλήσης.

Θα είναι σημαντικό, για την καλύτερη δυνατή έκβαση της προσπάθεια να συμμετέχουν στη διαβούλευση εκτός των επαγγελματιών του χώρου και οι πολίτες, ώστε να αποτυπωθούν οι απόψεις των καταναλωτών.

Η διαβούλευση, μετά από σχετικό αίτημα φορέων της αγοράς, παρατείνεται και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου.

Η Ε.Ε.Ε.Π. ευχαριστεί εκ των προτέρων όσους θα θελήσουν να συμμετέχουν, που ελπίζει ότι θα είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Ευγένιος Γιαννακόπουλος
Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π.