- Ανοικτή Διακυβέρνηση - http://www.opengov.gr/consultations -

Άρθρο 03: ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

3.1 Τα Πρακτορεία πρέπει να πληρούν τους όρους της κείμενης νομοθεσίας σε θέματα πολεοδομίας, ασφάλειας, πυρασφάλειας, αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.
3.2 Πέραν των όσων προβλέπονται στον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, ισχύουν οι κάτωθι περιορισμοί αποστάσεων:
3.2.1 Όλα τα Πρακτορεία οφείλουν να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα απόσταση, μετρούμενη ως η κοντινότερη διαδρομή πεζήαπό την κύρια είσοδο πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων. Στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής δεν υπάγονται τα Πρακτορεία, τα οποία λειτουργούσαν πριν την εφαρμογή της παρούσας, πλην της περίπτωσης μετεγκατάστασης.
3.2.2 Τα Πρακτορεία τύπου Α, Γ και ΣΤ οφείλουν να απέχουν μεταξύ τους απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων, μετρούμενη ως η κοντινότερη διαδρομή πεζή από τις κύριες εισόδους τους.
3.2.3 Τα Πρακτορεία τύπου Β οφείλουν να απέχουν μεταξύ τους τις αποστάσεις που ορίζονται για τα Καταστήματα τύπου Β από τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων.
3.2.4 Τα Πρακτορεία τύπου Δ’ οφείλουν να απέχουν μεταξύ τους απόσταση 500 τουλάχιστον μέτρων, μετρούμενη ως η κοντινότερη διαδρομή πεζή από τις κύριες εισόδους τους.
3.3 Με εξαίρεση τις ως άνω αποστάσεις ο Φορέας Εκμετάλλευσης δικαιούται να κατανέμει γεωγραφικά και να εγκαθιστά τα Πρακτορεία του ελευθέρως εντός των κανόνων που θέτει η κάθε κατηγορία Πρακτορείου και των κάτωθι γενικών αρχών και περιορισμών χωροθέτησης:
3.3.1 Για την γεωγραφική κατανομή των Πρακτορείων του, ο Φορέας Εκμετάλλευσης οφείλει να λαμβάνει υπόψη εμπορικά, πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Τέτοια κριτήρια ενδεικτικά συνιστούν, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των προηγούμενων δύο (2) ετών του αντίστοιχου νομού/περιφέρειας, όπως δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθυσμός, το κατά κεφαλήν εισόδημα, η πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε γεωγραφικής περιοχής, ο τουριστικός τυχόν χαρακτήρας της περιοχής, καθώς και σχετικά δημογραφικά στοιχεία της τελευταία διαθέσιμης απογραφής.
3.3.2 Στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικής υπεύθυνου παιγνιδιού, που υπαγορεύει τη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις πιθανές συνέπειες που εγκυμονεί η ευρεία διασπορά Τυχερών Παιγνίων, ο Φορέας Εκμετάλλευσης υποχρεούται, στο μέτρο που είναι δυνατό, να διεξάγει τα Τυχερά Παίγνια κατά προτεραιότητα μέσω τύπων Πρακτορείων που επιτυγχάνουν την ελαχιστοποίηση σε απόλυτο αριθμό των σημείων πώλησης των τυχερών Παιγνίων αλλά και τη μικρότερη διασπορά τους.
3.3.3 Ο Φορέας εκμετάλλευσης διεξάγει τα Τυχερά Παίγνια που απαιτούν διαφορετικά ηλικιακά όρια καταρχήν και στο μέτρο που είναι εφικτό από διαφορετικές κατηγορίες Πρακτορείων.
3.3.4 Η επέκταση του δικτύου του θα πρέπει να δικαιολογείται στο μέτρο που είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και του παράνομου στοιχηματισμού.
3.4 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης υιοθετεί καταγεγραμμένη πολιτική χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των Πρακτορείων του, η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο μέτρα εξειδίκευσης και διαδικασίες σχετικά με:
3.4.1 Τα κριτήρια χωροθέτησης και τη βαρύτητα αυτών ανά γεωγραφική περιοχή ή κατηγορίες γεωγραφικών περιοχών.
3.4.2 Τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Πρακτορείων και τις προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν σύμφωνα με την παρούσα, την κείμενη νομοθεσία και τις επιπλέον απαιτήσεις του Φορέα Εκμετάλλευσης.
3.4.3 Τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα Πρακτορεία ανά Τυχερό Παίγνιο και τον τρόπο κατανομής των Τυχερών Παιγνίων στα Πρακτορεία με βάση την εμπορική του πολιτική.
3.4.4 Τους κανόνες μετεγκατάστασης Πρακτορείων και της διαδικασίες έγκρισης της μετεγκατάστασης αυτών από το Φορέα Εκμετάλλευσης.
3.4.5 Τους κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού και περιστολής της επέκτασης του δικτύου του που εφαρμόζει.
3.4.6 Τις ιδιότητες που πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο τωνΥπευθύνων Πρακτορείου.
3.4.7 Τα είδη των Τυχερών Παιγνίων που διεξάγονται ανά κατηγορία Πρακτορείου (τύπος Πρακτορείου, γεωγραφική περιοχή ή άλλη κατηγοριοποίηση)
3.5 Ο Φορέας Εκμετάλλευσης γνωστοποιεί την πολιτική της προηγούμενης παραγράφου καθώς και κάθε τροποποίηση αυτής στην Ε.Ε.Ε.Π χωρίς υπαίτια καθυστέρηση.
3.6 Ο Φορέας εκμετάλλευσης απαγορεύεται να εκχωρεί, ή να περιορίζει ή να δεσμεύεται έναντι οποιουδήποτε τρίτου αναφορικά με την αρμοδιότητά του και ευθύνη του δυνάμει της παρούσας για την χωροθέτηση και εγκατάσταση των Πρακτορείων του και παραμένει αποκλειστικά και τελικά υπεύθυνος για την εφαρμογή της παρούσας. Επιπλέον, οφείλει στα συμβατικά του κείμενα να είναι σε θέση ανά πάντα χρόνο να εφαρμόσει τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα που τυχόν κρίνει ο ίδιος απαραίτητα ή του υποδειχθούν από την Ε.Ε.Ε.Π για τη συμμόρφωσή του με την παρούσα.
3.7 Οι ειδικότερες κανονιστικές αποφάσεις που διέπουν τη διεξαγωγή και λειτουργία των παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων και του παιγνίου bingo lotto δύναται να καθορίζουν περιορισμούς ως προς τον αριθμό των σχετικών τύπων πρακτορείων.
3.8 Το ωράριο λειτουργίας των Πρακτορείων προσδιορίζεται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης, εντός των ορίων από 09.00 μέχρι 02.00 της επομένης ή, εάν πρόκειται για ημέρα Παρασκευή ή Σάββατο ή παραμονή επίσημης αργίας, από 09.00 μέχρι 04.00 της επομένης.