- Ανοικτή Διακυβέρνηση - http://www.opengov.gr/consultations -

ΘΕΜΑ 7: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Θεωρείτε σκόπιμο να καταστεί υποχρεωτική, μέσω της πράξης ενσωμάτωσης των Οδηγιών, η χρήση ηλεκτρονικών καταλόγων για ορισμένα είδη συμβάσεων; Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης παρακαλείσθε να προσδιορίσετε τα είδη των δημοσίων συμβάσεων για τα οποία θα ήταν σκόπιμη μια τέτοια ρύθμιση. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, παρακαλείσθε να παρέχετε σχετική αιτιολόγηση.

Διευκρινίσεις: Σύμφωνα με τις οδηγίες , τα κράτη μέλη μπορούν να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση ηλεκτρονικών καταλόγων για ορισμένα είδη δημοσίων συμβάσεων. Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι είναι ένας μορφότυπος για την παρουσίαση των προσφορών και την οργάνωση των πληροφοριών κατά τρόπο ο οποίος είναι κοινός για όλους τους προσφέροντες και προσφέρεται για ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς θα πρέπει να μπορούν να απαιτούν ηλεκτρονικούς καταλόγους σε όλες τις διαθέσιμες διαδικασίες όπου απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας .

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και εξ όσων είστε σε θέση να γνωρίζετε, υπάρχει δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών καταλόγων μέσω του ΕΣΗΔΗΣ; Σε περίπτωση θετικής απάντησης, πότε ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα αυτή και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Διευκρινίσεις: Αναφορικά με τους κανόνες και τις λεπτομέρειες χρήσης των ηλεκτρονικών καταλόγων μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, υπάρχει σχετική εξουσιοδοτική διάταξη στην παράγραφο 2 του άρθρου 136 του ν. 4281/2014 για την έκδοση υπουργικής απόφασης. Η εξουσιοδότηση αυτή υπήρχε και στον ν. 4155/2013, πλην όμως η ισχύουσα έως σήμερα υπουργική απόφαση με αριθμό Π1/2390/2013 για τη λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ δν περιέχει διάταξη σχετική με τους ηλεκτρονικούς καταλόγους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Θεωρείτε ότι είναι σκόπιμη η λεπτομερέστερη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για τη χρήση του εργαλείου των ηλεκτρονικών καταλόγων από τις αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς; Παρακαλείσθε να προσδιορίσετε τα προτεινόμενα από εσάς θέματα προς ρύθμιση.

Διευκρινίσεις: Τα άρθρα 36 και 54 των Οδηγιών 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ, αντίστοιχα, ρυθμίζουν αναλυτικά τη χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 14: Ποια θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να είναι τα ελάχιστα στοιχεία-πεδία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον μορφότυπο του ηλεκτρονικού καταλόγου, ενόψει της τυποποίησης του μορφοτύπου αυτού;