- Ανοικτή Διακυβέρνηση - https://www.opengov.gr/consultations -

ΘΕΜΑ 5: ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΟΡΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Δεδομένου ότι το δυναμικό σύστημα αγορών λειτουργεί ως μια εξ ολοκληρου ηλεκτρονική διαδικασία και όλες οι επικοινωνίες στο πλαίσιο αυτού πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα , για την εφαρμογή του απαιτείται η ύπαρξη σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος και ο καθορισμός των κανόνων και λεπτομερειών λειτουργίας και χρήσης του συστήματος.
α) Υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας ηλεκτρονικού υποσυστήματος στο ΕΣΗΔΗΣ για τα δυναμικά συστήματα αγορών;
β) Σε περίπτωση θετικής απάντησης στο α), έχουν ρυθμισθεί οι κανόνες και λεπτομέρειες λειτουργίας και χρήσης του υποσυστήματος;
γ) Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, πότε αναμένεται να ρυθμισθούν τα σχετικά θέματα με την εφαρμογή δυναμικών συστημάτων αγορών και υπό ποιες προϋποθέσεις;

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Σε σχέση με τα δυναμικά συστήματα αγορών, έχετε διαπιστώσει σημεία στα οποία θα ήταν σκόπιμο να επέλθουν βελτιώσεις, προσθήκες ή αλλαγές κυρίως σε επίπεδο διαδικαστικών λεπτομερειών; Παρακαλείσθε να αναφέρετε τα σημεία αυτά και να παραθέσετε τυχόν προτάσεις για βελτίωση.

Διευκρινίσεις: Σύμφωνα με το άρθρο 34 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ και άρθρο 52 της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ η χρήση του δυναμικού συστήματος αγορών προκρίνεται για αγορές τρέχουσας χρήσης, της οποίας τα γενικά διαθέσιμα στην αγορά χαρακτηριστικά ικανοποιούν τις ανάγκες της αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντος φορέα. Το δυναμικό σύστημα αγορών λειτουργεί ως μια εξ ολοκληρου ηλεκτρονική διαδικασία και είναι ανοικτό καθ’όλη την περίοδο ισχύος του σε κάθε οικονομικό φορέα που πληροί τα κριτήρια επιλογής. Το δυναμικό σύστημα αγορών αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να βελτιώσει και να απλοποιήσει τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων τόσο για τις αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς όσο και για τους οικονομικούς φορείς.
Τα δυναμικά συστήματα αγορών, όπως ρυθμίζονται στις ισχύουσες Οδηγίες 2004/18/ΕΚ και 2004/17/ΕΚ απεδείχθησαν αρκετά δύσκολα στην πρακτική εφαρμογή τους και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν μάλλον σε περιορισμένο βαθμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη χρήση των δυναμικών συστημάτων αγορών λόγω πολυπλοκότητας , με τις καινούριες Οδηγίες επιχειρήθηκε η απλούστευση των σχετικών ρυθμίσεων προκειμένου οι αναθέτοσες αρχές/αναθέτοντες φορείς να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει το μέσο αυτό. Προς το σκοπό αυτό προβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι για τα δυναμικά συστήματα αγορών οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς ακολουθούν τους κανόνες της κλειστής διαδικασίας.