AGRO 2-3: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 3: Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία ή/και διάθεση στην αγορά προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης»

AGRO 2-3: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 3: Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία ή/και διάθεση στην αγορά προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης»

  • 29 Μαΐου 2019, 16:55 | Μαρία Σπέντζου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ευχαριστούμε πολύ για όλες τις αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις.

  • Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    AGRO 2-4
    § 4.2 Απαιτήσεις για την παραλαβή πρώτων υλών
    Πρέπει η επιχείρηση να τεκμηριώνει ότι το σύσπορο βαμβάκι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που πρόκειται να εκκοκκίσει έχει υγρασία μικρότερη από 13% και περιεκτικότητα σε ξένες ύλες μικρότερη από 7%.

    ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να καθοριστεί μέθοδος προσδιορισμού του ποσοστού ξένων υλών.

    § 4.3 Διαδικασία εκκόκκισης
    Πρέπει η επιχείρηση να πραγματοποιεί ετήσιους δειγματοληπτικούς ελέγχους υπολειμμάτων ΦΠΠ σε εκκοκκισμένο βαμβάκι (τελικό προϊόν) βάσει σχεδίου αναλύσεων και δειγματοληψιών κατόπιν τεκμηριωμένης ανάλυσης επικινδυνότητας.

    ΣΧΟΛΙΟ: Προφανώς η υλοποίηση των αναλύσεων αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που δεν παράγουν αλλά προμηθεύονται προϊόν από γεωργικές εκμεταλλεύσεις που πιστοποιούνται κατά AGRO 2.

    Πρέπει οι αναλύσεις να πραγματοποιούνται σε διαπιστευμένα εργαστήρια για τις σχετικές μεθόδους ανάλυσης.

    ΣΧΟΛΙΟ: Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα διαπιστευμένα εργαστήρια για ίνα. Επίσης δεν υπάρχουν MRLs για ίνα βαμβακιού.

    § 4.5 Ιχνηλασιμότητα
    Πρέπει ειδικότερα όσον αφορά στις ποσότητες σύσπορου βάμβακος και ίνας, να τηρούνται τα κάτωθι στοιχεία:
    • παραλαμβανόμενες ποσότητες συσπόρου βάμβακος (ημερομηνία, στοιχεία παραγωγού-ών/γεωργικής εκμετάλλευσης, υγρασία, ξένες ύλες, αριθμός χεριού, μεταφορικό μέσο, αποθήκη)
    • παραγόμενες ποσότητες ίνας (ημερομηνία, αριθμοί δεμάτων, ποιοτικά χαρακτηριστικά δεμάτων (π.χ. χρώμα, μήκος ίνας, αντοχή, δείκτες λεπτότητας/ωριμότητας) ανά παρτίδα εκκόκκισης.

    ΣΧΟΛΙΟ: Πιστεύουμε ότι πρέπει να καθοριστεί ένα αποδεκτό minimum συχνότητας μετρήσεων των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παρτίδας πχ 1 στα 5 δέματα της παρτίδας.

    § 4.6 Επισήμανση προϊόντων
    Πρέπει η επιχείρηση να μεριμνά για την καταγραφή των κάτωθι στοιχείων επί της συσκευασίας των τελικών προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (εκκοκκισμένο βαμβάκι): αριθμός πιστοποιητικού, επωνυμία ή λογότυπο φορέα πιστοποίησης, η ένδειξη «Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» (προαιρετικά), ημερομηνία και ώρα παραγωγής, κωδικός εργοστασίου εκκόκκισης, το Σήμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς και στοιχεία παρτίδας τελικού προϊόντος.

    ΣΧΟΛΙΟ: Η επιχείρηση δεν μπορεί να αναμένει την έκδοση του πιστοποιητικού (ισχύος ενός έτους) για την έναρξη των εκκοκκίσεων ώστε να τοποθετείται ο αριθμός πιστοποιητικού επί των δεμάτων. Είναι απαγορευτική η μετέπειτα επικόλληση σήματος σε χιλιάδες δέματα. Ίσως να εξεταστεί το θέμα της αναγραφής στο πιστοποιητικό του κωδικού των μπαλών που παράγονται.

    Συνιστάται προς διευκόλυνση της τήρησης της ιχνηλασιμότητας, τα προϊόντα να φέρουν επί της συσκευασίας τους Γραμμωτό Κώδικα (barcode), που να περιλαμβάνει στοιχεία παρτιδοποίησης, ώστε μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ανάγνωσης του ανωτέρω κώδικα (scanner) να συλλέγονται ηλεκτρονικά στοιχεία που θα εξυπηρετούν τον έλεγχο ισοζυγίων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Διαγραφή της σύστασης. Το πρότυπο δίνει πιο πάνω κατευθυντήριες οδηγίες για την τήρηση της ιχνηλασιμότητας.

    § 4.8 Εσωτερική Επιθεώρηση
    ΣΧΟΛΙΟ: Δεν ορίζεται ποιος είναι αρμόδιος για την εσωτερική επιθεώρηση.

  • Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    AGRO 2-3
    § 4.1 Γενικές απαιτήσεις
    Υποχρεούται η επιχείρηση να εξασφαλίζει την τήρηση των νομικών υποχρεώσεων στους τομείς του περιβαλλοντικού, κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου και ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας.

    ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να διευκρινιστούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα τα οποία θα απαιτηθούν από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

    § 4.3 Διαδικασία τυποποίησης/ συσκευασίας
    Πρέπει η επιχείρηση να πραγματοποιεί ετήσιους δειγματοληπτικούς ελέγχους υπολειμμάτων ΦΠΠ σε τελικά προϊόντα βάσει σχεδίου αναλύσεων και δειγματοληψιών κατόπιν τεκμηριωμένης ανάλυσης επικινδυνότητας.

    ΣΧΟΛΙΟ: Προφανώς η υλοποίηση των αναλύσεων αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που δεν παράγουν αλλά προμηθεύονται προϊόν από γεωργικές εκμεταλλεύσεις που πιστοποιούνται κατά AGRO 2.

    Πρέπει οι αναλύσεις να πραγματοποιούνται σε διαπιστευμένα εργαστήρια για τις σχετικές μεθόδους ανάλυσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Πρέπει το εργαστήριο όπου διενεργούνται οι αναλύσεις υπολειμμάτων να είναι διαπιστευμένο για τις εν λόγω αναλύσεις από αρμόδια εθνική αρχή κατά το πρότυπο ISO 17025 ή ισοδύναμο πρότυπο.

    § 4.6 Επισήμανση προϊόντων
    Συνιστάται προς διευκόλυνση της τήρησης της ιχνηλασιμότητας, τα προϊόντα να φέρουν επί της συσκευασίας τους Γραμμωτό Κώδικα (barcode), που να περιλαμβάνει στοιχεία παρτιδοποίησης, ώστε μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ανάγνωσης του ανωτέρω κώδικα (scanner) να συλλέγονται ηλεκτρονικά στοιχεία που θα εξυπηρετούν τον έλεγχο ισοζυγίων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Διαγραφή της σύστασης. Το πρότυπο δίνει πιο πάνω κατευθυντήριες οδηγίες για την τήρηση της ιχνηλασιμότητας.

    § 4.8 Εσωτερική Επιθεώρηση
    ΣΧΟΛΙΟ: Δεν ορίζεται ποιος είναι αρμόδιος για την εσωτερική επιθεώρηση.