- Ανοικτή Διακυβέρνηση - http://www.opengov.gr/consultations -

Άρθρο 12 Προσωπικό – Οργανισμός της Αρχής – Αντικατάσταση άρθρου 357 ν. 4412/2016

 

Αντικαθίσταται ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου 357 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) ως εξής:

«Άρθρο 357
Προσωπικό – Οργανισμός της Αρχής

1. Στην Αρχή συστήνονται σαράντα πέντε (45) θέσεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών, η πλήρωση των οποίων γίνεται:
α) με πρόσληψη, σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α’ 6), ύστερα από προκήρυξη της Αρχής, στην οποία εξειδικεύονται τα εκάστοτε απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,
β) με μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4440/2016 (Α’ 224).
2. Στην Αρχή συστήνονται εβδομήντα πέντε (75) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού του άρθρου 2 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή μόνιμου υπαλλήλου, η πλήρωση των οποίων γίνεται:
α) με πρόσληψη σύμφωνα με τον ν. 4765/2021, ύστερα από προκήρυξη της Αρχής, στην οποία εξειδικεύονται τα εκάστοτε απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 50/2001,
β) με μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων σύμφωνα με τον ν. 4440/2016.
Τις θέσεις της παρούσας καταλαμβάνουν επιστήμονες με τριετή, τουλάχιστον, εμπειρία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
3. Οι ειδικότητες και ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα του πάσης φύσεως προσωπικού καθορίζεται με τον Οργανισμό της Αρχής της παρ. 5.
Η άσκηση καθηκόντων ειδικού επιστήμονα ή υπαλλήλου της Αρχής είναι ασυμβίβαστη προς την κατοχή κάθε άλλης θέσης σε φορέα του δημοσίου τομέα κατά την έννοια της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143). Είναι επίσης ασυμβίβαστη και συνεπάγεται αναστολή της άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος ή λειτουργήματος. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σχέσης εργασίας εκ μέρους της Αρχής.
Οι μετατασσόμενοι και αποσπώμενοι οφείλουν να συγκεντρώνουν τα προσόντα διοριζόμενου – προσλαμβανόμενου για την αντίστοιχη θέση. Το μετατασσόμενο προσωπικό διατηρεί την ίδια σχέση εργασίας, εντάσσεται σε αντίστοιχες κενές θέσεις και εξακολουθεί να ασφαλίζεται στους ίδιους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Για τη διακοπή της απόσπασης απαιτείται η γνώμη της Αρχής. Η απόσπαση του πάσης φύσεως προσωπικού μπορεί επίσης να διακοπεί, ύστερα από εισήγηση της Αρχής, αν οι ανάγκες για τις οποίες έγινε η συγκεκριμένη απόσπαση, μπορεί να καλυφθούν από μόνιμο ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό της. Για τις αποδοχές του πάσης φύσεως προσωπικού που τοποθετείται με απόσπαση εφαρμόζεται το άρθρο 23 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
Οι παρ. 2, 3, 5 και 6 του άρθρου 4 του ν. 3051/2002 (Α’ 220), εφαρμόζονται και στο πάσης φύσεως προσωπικό της Αρχής.
4. Συστήνεται στην Αρχή μία (1) θέση Γενικού Διευθυντή, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πενταετή θητεία. Η πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή γίνεται σύμφωνα με την παρ. 1. Η παρ. 3 εφαρμόζεται και στον Γενικό Διευθυντή. Η θητεία του Γενικού Διευθυντή μπορεί να διακόπτεται πριν από τη λήξη της για λόγους που ανάγονται σε αδυναμία ή σε πλημμελή εκπλήρωση των καθηκόντων του, με πράξη του Προέδρου, που εκδίδεται ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Αρχής. Με τον Οργανισμό της Αρχής της παρ. 5 εξειδικεύονται τα καθήκοντα, τα προσόντα του Γενικού Διευθυντή, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα ανωτέρω.
5. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών, και μετά από γνώμη της Αρχής, εκδίδεται Οργανισμός της Αρχής , με τον οποίο καθορίζονται οι ειδικότητες και ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα του πάσης φύσεως προσωπικού, η οργάνωση, η διάρθρωση των οργανικών μονάδων της Αρχής σε Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία, οι αρμοδιότητες αυτών και ο τρόπος επιλογής των διευθυντών και των προϊσταμένων των τμημάτων και γραφείων, τα προσόντα του προσωπικού και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»