- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 04: Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου και άδεια παράστασης

1. Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου εκδίδεται από τον οικείο δήμο, μετά τη χορήγηση προέγκρισης, με την επιφύλαξη της παρέκκλισης του άρθρου 7 παρ. 2 του παρόντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1/21220/1-11-2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Τουρισμού (Β’ 2496), κατόπιν αίτησης του ιδιοκτήτη ή του προσώπου στο όνομα του οποίου πρόκειται να εκδοθεί η άδεια. Η άδεια έχει αόριστη διάρκεια.

Η αίτηση συνοδεύεται από φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει:

α. Φωτογραφίες του κτιρίου

β. Βεβαίωση στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.

γ. Βεβαίωση κύριας χρήσης από αρμόδιο μηχανικό. Στην ίδια βεβαίωση δηλώνεται υπεύθυνα ότι το κτίριο υφίσταται νομίμως σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (Α’ 79), ή ότι το κτίριο ή τμήματα του έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχει ανασταλεί η κατεδάφιση τους με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και ότι το κτίριο πληροί τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές και λοιπές διατάξεις και κανονισμούς, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του, όπως κάθε φορά ισχύουν .

δ. Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης του κτιρίου, εφόσον υπάρχει. Σε περίπτωση κτισμάτων ή διηρημένων ιδιοκτησιών οι οποίες έχουν υπαχθεί σε οποιοδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών, κατατίθεται βεβαίωση εξαίρεσης ή περαίωσης από την αρμόδια αρχή που εξέδωσε την πράξη ή την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ), ή βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ ή βεβαίωση εξόφλησης του 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ, ανάλογα με τις διατάξεις του νόμου στον οποίο έχουν υπαχθεί. Επίσης υποβάλλονται αντίγραφα κατόψεων –τομών της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης , ή κατά περίπτωση (ανάλογα με την υπαγωγή στον αντίστοιχο νόμο εξαίρεσης – τακτοποίησης – ρύθμισης) τα αντίγραφα των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια αρχή ή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Σε κτίρια προ της ισχύος του ΓΟΚ/1955 για τα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια, κατατίθενται σχέδια αποτύπωσης (κάτοψη – τομή).

ε. Mετά την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου του άρθρου 4 του ν.3843/2010, αντί των δικαιολογητικών της περίπτωσης δ, υποβάλλονται το πιστοποιητικό πληρότητας ή ενημέρωσης της Ταυτότητας Κτιρίου και αντίγραφα κατόψεων τομών όπως αυτά επίσης υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα.

στ. Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Αρχή, χρονικής διάρκειας πέντε (5) ετών που ανανεώνεται 2 μήνες πριν τη λήξη του.

ζ. Παράβολο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή απόφαση 61167/17-12-2007 των Υφυπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών (Β’ 243).

2. Τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 μπορεί να τροποποιούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

3. Σε αδειοδοτημένα θέατρα μπορούν νομίμως να δίνονται παραστάσεις από διαφορετικούς θιάσους χωρίς να είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στο όνομα των διαφορετικών θιασαρχών.
Για τις περιπτώσεις αντικατάστασης της άδειας εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1/21220/1-11-2011 ( Β’ 2496), όπως ισχύει.

4. Με την επιφύλαξη του άρθρου 3 παράγραφος 3,η άδεια παράστασης εκδίδεται από τον οικείο δήμο, μετά από αίτηση του υπεύθυνου της παράστασης, με την οποία προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα στο οποίο διενεργείται η αδειοδοτούμενη παράσταση καθώς και το περίγραμμα του χώρου μέσα στον οποίο αυτή διενεργείται.
Η αίτηση συνοδεύεται από πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας για χρήση χώρου συνάθροισης κοινού.
Για παραστάσεις με μέγιστο πληθυσμό πενήντα (50) ατόμων, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του υπεύθυνου της παράστασης, σχετικά με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέσων ασφάλειας του κοινού και των εργαζομένων.
Για παραστάσεις με μέγιστο πληθυσμό μεγαλύτερο των πενήντα (50) ατόμων, η υπεύθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου υποβάλλεται από αρμόδιο μηχανικό.

5. Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου καθορίζεται ο ετήσιος ανώτατος αριθμός παραστάσεων που μπορούν να δοθούν σε ένα χώρο με άδεια παράστασης. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τις σαράντα (40) παραστάσεις ετησίως.
Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου μπορεί να ορίζονται χώροι στους οποίους επιτρέπεται η διενέργεια παραστάσεων χωρίς να παραβλάπτονται ουσιωδώς οι υφιστάμενες χρήσεις γης της περιοχής.