- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παραστάσεων – Άδεια παράστασης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των θεατρικών χώρων, που επιλύει ένα σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα και εγγυάται πιο ασφαλή και σύγχρονα θέατρα για τους θεατές και τους εργαζομένους σε αυτά.
Το σχέδιο νόμου είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής, αποδοτικής συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον Δήμο Αθηναίων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και με την Πανελλήνια Ενωση Ελευθέρου Θεάτρου, την Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και την Ενωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας.
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις εργασίας, προβλέφθηκαν όλες οι απαραίτητες παράμετροι σε θέματα ασφάλειας, στατικότητας, χρήσης γης και άλλης πολεοδομικής φύσης, ώστε να ρυθμιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της λειτουργίας, που αντιμετώπιζαν πολλοί θεατρικοί χώροι και άλλοι χώροι συνάθροισης κοινού, οι οποίοι δεν διέθεταν τη σχετική άδεια. Επιπλέον, το νέο σχέδιο νόμου:
• Παρακολουθεί και ενισχύει τις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, που συνδυάζουν ποικίλες τέχνες με πρωτότυπους τρόπους, σε πρωτότυπους χώρους.
• Συνυπολογίζει τις σύγχρονες συνθήκες ζωής σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, ενθαρρύνοντας έτσι μια νέα κοινωνικότητα, μια ανάπτυξη με προϋποθέσεις πολιτισμού.
• Διευκολύνει τη νέα επιχειρηματικότητα και διασφαλίζει τους νομοταγείς επαγγελματίες. Συγχρόνως, όμως, προβλέπει και αποτελεσματικές κυρώσεις για εκείνους οι οποίοι, παραβλέποντας την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων, θα πραγματοποιούν παραστάσεις χωρίς την προβλεπόμενη πλέον άδεια.

O Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πάνος Παναγιωτόπουλος