- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 54: Σκοπός-Επωνυμία-Έδρα-Σήμα Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών

1. Σκοπός της Α.Α.Ε. που ιδρύεται είναι η δημιουργία, η οργάνωση και η διοίκηση επαγγελματικής αθλητικής ομάδας, η κτήση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση γηπέδων, αθλητικών εγκαταστάσεων και προπονητικών κέντρων, η αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το σήμα, το έμβλημα και την επωνυμία της Α.Α.Ε., η σύναψη συμβάσεων χορηγίας ή διαφήμισης με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την ανάπτυξη της αθλητικής δραστηριότητας της και η άσκηση οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας έχει σχέση με την αθλητική της δραστηριότητα, η οργάνωση επίσημων ή φιλικών αθλητικών αγώνων επαγγελματικού χαρακτήρα της ομάδας αυτής και η συμμετοχή της σε κάθε είδους αγώνες, η οργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν το άθλημα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τους ισχύοντες εκάστοτε κανονισμούς, τους σκοπούς και τις αποφάσεις του οικείου αθλητικού σωματείου, της οικείας επαγγελματικής ένωσης και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, καθώς και η εν γένει διαχείριση οποιωνδήποτε θεμάτων αφορούν τη δραστηριότητά της αυτή.

2. Τo καταστατικό της εταιρείας περιέχει με ποινή ακυρότητας, ρητό όρο ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους αθλητικούς κανονισμούς των οικείων επαγγελματικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών, καθώς και των διεθνών ομοσπονδιών που αφορούν αγωνιστικά θέματα και τις αποφάσεις των αρμόδιων κατά τον παρόντα νόμο αρχών και οργάνων.

3. Στην επωνυμία της εταιρείας αναφέρεται υποχρεωτικά ως πρώτο συνθετικό η επωνυμία του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου, ο κλάδος άθλησης, καθώς και οι λέξεις «Ανώνυμη Εταιρεία».

4. Η εταιρεία χρησιμοποιεί υποχρεωτικά ως σήμα της το έμβλημα του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου και τα διακριτικά γνωρίσματα της εμφάνισής του για τους αγώνες της ομάδας της. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα για τη με οποιονδήποτε τρόπο χρήση του σήματος και του διακριτικού τίτλου του σωματείου. Η χρήση αυτή δεν περιορίζει τα δικαιώματα του σωματείου στον τίτλο, στο έμβλημα, στο σήμα και στα διακριτικά εμφάνισης, που εξακολουθούν να ανήκουν στο σωματείο και χρησιμοποιούνται ελεύθερα από αυτό σε όλα τα τμήματά του.

5. Η έδρα της εταιρείας πρέπει να συμπίπτει κατά την ίδρυσή της με την έδρα του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου. Επιτρέπεται η μεταγενέστερη μεταβολή της έδρας Α.Α.Ε., εφόσον συναινεί η οικεία αθλητική ομοσπονδία και ο οικείος επαγγελματικός σύνδεσμος, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, για την οποία απαιτείται η απαρτία που προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις του ΚΝ 2190/1920.