- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 53: Σύσταση – Νομική μορφή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας

1. Με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του παρόντος, τα σωματεία μπορούν να ιδρύουν αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (Α.Α.Ε.), κατά την έννοια των διατάξεων του παρόντος και του ν. 2190/1920, οι οποίες υποκαθίστανται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τμήματος του αθλητικού σωματείου που μετατρέπεται σε εταιρεία. Δεν περιλαμβάνονται στην υποκατάσταση οι ενοχικές υποχρεώσεις που αφορούν τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Εκκρεμείς δίκες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πραναφέρθηκαν συνεχίζονται επ` ονόματι της εταιρείας, η οποία νομιμοποιείται ενεργητικά και παθητικά, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης. Με εξαίρεση τη μετατροπή αυτή, δεν επηρεάζεται η μορφή και η λειτουργία του αθλητικού σωματείου, το οποίο διατηρεί τα υπόλοιπα αθλητικά του τμήματα.

2. Για τη σύσταση αθλητικής ανώνυμης εταιρείας απαιτείται:
α) Απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του αθλητικού σωματείου, η οποία λαμβάνεται με την παρουσία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των μελών του και την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η γενική συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες και αρκεί η παρουσία του μισού τουλάχιστον των μελών του σωματείου.
β) Οικονομοτεχνική μελέτη από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών ή συμβούλων, από την οποία προκύπτει η βιωσιμότητα της υπό ίδρυσης Α.Α.Ε. για μία πενταετία τουλάχιστον.
γ) Γνώμη της οικείας επαγγελματικής ένωσης και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σχετικά με τη δυνατότητα βιωσιμότητας της συγκεκριμένης Α.Α.Ε., καθώς και την εκπλήρωση τυχόν κριτηρίων που θέτει η ίδια.
δ) Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από γνωμοδότηση του Ε.Σ.Α.Σ. Η άδεια χορηγείται μόνο αφού εξακριβωθεί η νομιμότητα της ανωτέρω απόφασης της γενικής συνέλευσης των μελών του ιδρυτικού σωματείου, εκτιμηθεί η βιωσιμότητα της υπό ίδρυση Α.Α.Ε. και η τήρηση όλων των προϋποθέσεων του παρόντος νόμου. Η άδεια αυτή ανακαλείται, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αν πάψουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε, καθώς και σε περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβιάσεων του νόμου. Αν ανακληθεί η άδεια, η ομάδα της Α.Α.Ε. αποβάλλεται από το πρωτάθλημα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της αρμόδιας επαγγελματικής ένωσης, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από την ανωτέρω απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η μη συμμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου της επαγγελματικής ένωσης με την ανωτέρω απόφαση μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της σε αυτό, έχει ως συνέπεια, εκτός των άλλων, την έκπτωση των μελών του, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 27 του παρόντος.

3. Στην απόφαση της ιδρυτικής γενικής συνέλευσης ορίζεται και προσωρινή επιτροπή, στην οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση να προχωρήσει στη διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας σύμφωνα με την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία. Η προσωρινή αυτή επιτροπή αποτελείται από πέντε (5) τουλάχιστον μέλη και, μέχρι την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Α.Α.Ε. κατά την περίπτωση γ της παρούσας, οπότε και παύει να υφίσταται, μεριμνά ιδίως:
α) για την τήρηση των διατυπώσεων που επιβάλλονται κατά την ίδρυση της εταιρείας,
β) για την πιστoποίηση καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου της, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό,
γ) για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την έγκριση του καταστατικού της εταιρείας.

4. Δεν μπορεί να συσταθεί νέα αθλητική ανώνυμη εταιρεία από το ίδιο αθλητικό σωματείο, για το ίδιο άθλημα.

5. Για την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία των ως άνω εταιρειών, καθώς και για όσα θέματα δεν προβλέπουν ειδικά οι διατάξεις του παρόντος νόμου, ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 και της κείμενης νομοθεσίας.