- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 52: Εναρμόνιση καταστατικών με τις διατάξεις του νόμου

1. Η μη εναρμόνιση του καταστατικού, των κανονισμών, των πράξεων και των αποφάσεων των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως ισχύει, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισής τους. Η διαπιστωτική πράξη της αναστολής εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από αιτιολογημένη έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΓΓΑ.

2.Αν οι ανωτέρω αθλητικοί φορείς, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ανάκληση, προβούν στην ανωτέρω εναρμόνιση, μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από εισήγηση της ΓΓΑ, να αρθεί η ανωτέρω ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης.

3. Εκτός από την ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης, η παράλειψη της υποχρέωσης εναρμόνισης του καταστατικού ή των κανονισμών της παραγράφου 1, συνεπάγεται για τα μέλη των Δ.Σ. των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών που παρέλειψαν την υποχρέωσή τους αυτή την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα που κατέχουν. Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από αιτιολογημένη έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΓΓΑ.

4. Για όσο χρόνο διαρκεί η ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισής τους, για τους αθλητικούς φορείς της παραγράφου 1 του παρόντος αναστέλλεται, με την ίδια απόφαση του Γ.Γ.Α. που ανακάλεσε την αθλητική αναγνώριση, η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος για την παροχή κρατικών επιχορηγήσεων και λοιπών κρατικών παροχών, διευκολύνσεων και κινήτρων για τους αθλητικούς φορείς που στερήθηκαν την ειδική αθλητική αναγνώριση και για τους αθλητές και προπονητές που υπάγονται σ’ αυτούς. Η άρση της αναστολής της εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων συντελείται με την τυχόν άρση της ανάκλησης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, με την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της παραγράφου 2.