- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 49: Κανονισμοί-Οργάνωση Υπηρεσιών Ομοσπονδιών

1. Τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αθλήματος ή των αθλημάτων που υπάγονται στην αθλητική Ομοσπονδία, τις σχέσεις αθλητών και αθλητικών σωματείων, όλων των κατηγοριών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με γενικούς ή ειδικούς κανονισμούς που ψηφίζει η γενική συνέλευση των μελών κάθε αθλητικής ομοσπονδίας. Για την κατάρτιση των παραπάνω κανονισμών λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις του παρόντος και οι κανονισμοί των διεθνών ομοσπονδιών. Η τήρηση των κανόνων αυτών είναι υποχρεωτική για τους αθλητές και για τα αθλητικά σωματεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικείας ομοσπονδίας.

2. Οι κανονισμοί και οι τροποποιήσεις τους υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό. Αν κατά τον έλεγχο νομιμότητας κανονισμού διαπιστωθεί ότι ρυθμίσεις αυτού πρέπει να τροποποιηθούν, ή να συμπληρωθούν, ή να εναρμονιστούν με διατάξεις του παρόντος ή άλλων νόμων, ο κανονισμός αναπέμπεται στην οικεία ομοσπονδία προς συμμόρφωση. Αν η ομοσπονδία δεν συμμορφωθεί μέσα σε τρεις (3) μήνες από την αναπομπή, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός αποφασίζει την αναστολή της τακτικής επιχορήγησης της ομοσπονδίας για τρεις (3) μήνες και μετά την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, αν και πάλι η ομοσπονδία δεν συμμορφωθεί, ανακαλείται η ειδική αθλητική αναγνώρισή της.

3. Κάθε αθλητική ομοσπονδία ρυθμίζει με το καταστατικό της ή με κανονισμούς της, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και της κείμενης νομοθεσίας, τα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, διάρθρωσης των οργανικών μονάδων της και της λειτουργίας της, καθώς και τα θέματα τα σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού της.