- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 47: Υποχρεώσεις – Δικαιώματα Ομοσπονδίας

1. Η ομοσπονδία τηρεί υποχρεωτικά τα βιβλία της παραγράφου 5 του άρθρου 35 του παρόντος νόμου, εκτός από το βιβλίο εσόδων – εξόδων, το οποίο αντικαθίσταται με βιβλία Γ΄ κατηγορίας και επιπλέον βιβλίο δημοσίευσης των αποφάσεων των δικαιοδοτικών του οργάνων και πρακτικών συνεδριάσεων αυτών.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 35 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων κάθε αθλητικής ομοσπονδίας.

3. Προκειμένου να συμμετάσχει αντιπροσωπευτική ομάδα αθλητικής ομοσπονδίας ή αθλητικού σωματείου σε διεθνείς αγώνες ή αθλητικές συναντήσεις στο εξωτερικό, και εφόσον η σχετική δαπάνη καλύπτεται από κρατική επιχορήγηση, υποβάλλεται, είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν τη μετάβαση, στη Γ.Γ.Α., αίτηση προς έγκριση μετάβασης, η οποία αναφέρει:

α)τον τόπο, το χρόνο και το σκοπό της μετάβασης,
β)τα πλήρη στοιχεία και την ιδιότητα των μελών που πρόκειται να μεταβούν και
γ)τον αναλυτικό προϋπολογισμό της σχετικής δαπάνης.

4. Οι τιμές των εισιτηρίων των κάθε είδους αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων καθορίζονται:
α) με απόφαση του Δ.Σ. του γηπεδούχου σωματείου, προκειμένου για φιλικούς αγώνες και
β) με απόφαση του Δ.Σ. της αθλητικής ομοσπονδίας, προκειμένου για αγώνες πρωταθλημάτων ή κυπέλλου της αρμοδιότητάς της.

5. Οι αθλητικές ομοσπονδίες παρεμφερών αθλημάτων, Ολυμπιακών και μη, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ανάπτυξης του αθλήματός τους ή λόγω έλλειψης ή μείωσης του απαραίτητου για την χορήγηση ή διατήρηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης αριθμού μελών αδυνατούν να λάβουν ή διατηρήσουν αυτήν, μπορούν με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 36 του παρόντος, να συγχωνεύονται σε μια νέα αθλητική ομοσπονδία, στην οποία χορηγείται η ειδική αθλητική αναγνώριση, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 48.

6. Οι αθλητικές ομοσπονδίες αποδέχονται με τους κανονισμούς τους, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιντόπινγκ, για τη φαρμακοδιέγερση.

7. Η επιλογή προπονητών των εθνικών ομάδων γίνεται από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες μετά από δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων στην οποία καθορίζονται, κατά την κρίση της οικείας ομοσπονδίας, εκτός των άλλων, τα κριτήρια της επιλογής και ο τρόπος βαθμολόγησης αυτών. Στις αποστολές των εθνικών ομάδων συμμετέχουν υποχρεωτικά οι αρμόδιοι γιατροί της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.