- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 35: Υποχρεώσεις – Δικαιώματα Αθλητικού Σωματείου

1. Το αθλητικό σωματείο μπορεί, με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, να ορίζει αντίτιμο για τις υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί. Το αντίτιμο αυτό καταβάλλεται από όσους δέχονται τις σχετικές υπηρεσίες, είτε είναι μέλη είτε όχι του αθλητικού σωματείου. Η διάταξη δεν εφαρμόζεται στους αθλητές των αγωνιστικών ομάδων του σωματείου.

2. Εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) και της οικείας Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και οι διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας, και εφόσον δεν αναιρείται ο μη κερδοσκοπικός σκοπός του, το αθλητικό σωματείο μπορεί :
α)να δέχεται δωρεές, εφόσον αυτές δεν προέρχονται από άλλα αθλητικά σωματεία, ή από φυσικά, ή από νομικά πρόσωπα που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με αθλητικές δραστηριότητες,
β) να συνάπτει συμβάσεις χορηγίας ή διαφήμισης με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την ανάπτυξη της αθλητικής δραστηριότητας του,
γ)να συνάπτει συμβάσεις εμπορικής εκμετάλλευσης της επωνυμίας, του εμβλήματος και των λοιπών διακριτικών του στοιχείων,
δ)να ασκεί οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα σχετική με την αθλητική του δραστηριότητα.

3. Με απόφαση του αρμόδιου, κατά τις διατάξεις του Κ.Πολ.Δ., δικαστηρίου, μπορεί να διαλυθεί το αθλητικό σωματείο, αν το ζητήσει η διοίκησή του, ή το ένα τρίτο των μελών του, ή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αν:
α) μειώθηκε ο αριθμός των μελών του κάτω από τα είκοσι (20),
β) είναι αδύνατο να αναδειχθεί διοίκηση ή γενικά να εξακολουθήσει να λειτουργεί το σωματείο σύμφωνα με το καταστατικό του και τον παρόντα νόμο,
γ) από τη μακρόχρονη αδράνεια ή από την απουσία αθλητικής δραστηριότητας συνάγεται ότι ο σκοπός του έχει εγκαταλειφθεί, ή
δ) επιδιώκει σκοπό διαφορετικό από εκείνον που καθορίζεται στο καταστατικό του ή αν ο σκοπός του αντιβαίνει στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

4. Μετά την εκκαθάριση, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του αθλητικού σωματείου που προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, παραχωρήσεις, χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και παροχές κάθε φύσεως από το Ελληνικό Δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την εξυπηρέτηση αθλητικών σκοπών. Η διάταξη δεν εφαρμόζεται για τα αθλητικά σωματεία της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του παρόντος.

5. Κάθε αθλητικό σωματείο τηρεί υποχρεωτικά, εκτός από όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία, και τα εξής βιβλία:
α) μητρώου μελών,
β) μητρώου αθλητών,
γ) μητρώου προπονητών,
δ) πρακτικών συνεδριάσεων γενικών συνελεύσεων,
ε)πρακτικών συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου,
στ) πρωτοκόλλου, για όλα τα έγγραφα που εισέρχονται και εξέρχονται,
η) χορηγιών, δωρεών και λοιπών συμβάσεων της παραγράφου 2.

6. Τα βιβλία, πριν από τη χρήση τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας, θεωρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας.