- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 27: Κωλύματα όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό

1. Δεν μπορεί να γίνει προπονητής, εκπαιδευτής, διαιτητής, βοηθητικό όργανο διαιτησίας, κριτής, μέλος αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης, αθλητικής ομοσπονδίας, επαγγελματικής ένωσης, αθλητικής ανώνυμης εταιρείας, ή οποιουδήποτε άλλου αθλητικού φορέα, ή μέλος των οργάνων διοίκησής τους, ή σύμβουλος των ανωτέρω οργάνων, ή διευθυντής τους, ή μέτοχος αθλητικής ανώνυμης εταιρείας, ούτε και μπορεί να αναλάβει με οποιοδήποτε τρόπο κάθε είδους αρμοδιότητα ή έργο σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση των ανωτέρω αθλητικών φορέων, ή να συμμετέχει σε επιτροπές ή σε άλλα νομικά πρόσωπα που αυτοί ιδρύουν:
α)όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για οποιοδήποτε κακούργημα,
β)όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για πλημμέλημα που τελέστηκε από δόλο, σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6)μηνών,
γ)αυτός κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε κακούργημα,
δ)όποιος στερήθηκε με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση τα πολιτικά του δικαιώματα, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η στέρηση,
ε)όποιος τιμωρήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 107 και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τιμωρία,
στ)όποιος τελεί υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική, δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) ή και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις (άρθρο 1676 Α.Κ.),
ζ)όποιος από τη θέση στην οποία βρίσκεται, ή λόγω της ιδιότητας την οποία κατέχει, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη γνησιότητα και τη διαφάνεια των αποτελεσμάτων αθλητικών συναντήσεων ή να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων τους για λόγους παράνομου στοιχηματισμού.

2.Το κώλυμα της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 ισχύει μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

3. Δεν αίρουν το κώλυμα η αποκατάσταση, η χάρη, η άρση των συνεπειών της καταδίκης και η αναστολή εκτέλεσης της ποινής, έστω και αν πέρασε ο χρόνος της αναστολής, ούτε και η παραγραφή της ποινής που έχει επιβληθεί με την καταδικαστική απόφαση.

4. Αν συντρέξει σε πρόσωπο από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1, κατά το χρονικό διάστημα που φέρει την ιδιότητα του μέλους αθλητικού σωματείου ή κατέχει αξίωμα από αυτά της ίδιας παραγράφου, έστω και μία από τις περιπτώσεις των κωλυμάτων των περιπτώσεων α έως και η της ίδιας παραγράφου, το πρόσωπο αυτό, ανάλογα με την ιδιότητά του, χάνει αυτοδικαίως την ιδιότητα που φέρει, ή εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Η έκπτωση διαπιστώνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου αθλητικού φορέα, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τότε που το όργανο έλαβε γνώση του κωλύματος. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριάντα (3Ο) ημερών, η έκπτωση διαπιστώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ο οποίος κηρύσσει, με την ίδια πράξη του, έκπτωτα από το αξίωμα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου και τα μέλη του οργάνου που δεν διαπίστωσαν την έκπτωση.