- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 25: Εκπαιδευτής

1. Εκπαιδευτής είναι το φυσικό πρόσωπο με την απαιτούμενη κατάρτιση, την οποία πιστοποιεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), που:
α)τίθεται επικεφαλής ομάδας ατόμων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής, υπαίθριες και μη, ή σε προγράμματα Άθλησης για Όλους, ομαδικά ή ατομικά, ή
β)αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την υποστήριξη ή την εποπτεία εκτέλεσης ομαδικών και ατομικών προγραμμάτων σε γυμναστήρια, αίθουσες ή στην ύπαιθρο, ή
γ)παρέχει σε μεμονωμένα άτομα, ή σε ομάδα ατόμων, καθοδήγηση και βοήθεια στους τομείς της άσκησης και της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης.
2. Ο εκπαιδευτής μεριμνά για την εξασφάλιση της ομαλής εξέλιξης της αθλητικής δράσης και την ασφάλεια των προσώπων της παραγράφου 1. Σε κάθε περίπτωση ο προπονητής είναι και εκπαιδευτής.

3. Η πιστοποίηση των εκπαιδευτών γίνεται από πενταμελή επιτροπή της Γ.Γ.Α. που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελείται από:
α)τρεις (3) υπαλλήλους της Γ.Γ.Α., τους οποίους υποδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού,
β)έναν (1) καθηγητή Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), τον οποίο υποδεικνύει η αρμόδια σχολή και
γ)έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων, τον οποίο υποδεικνύει η ανωτέρω Ομοσπονδία.

4. Η ύπαρξη εκπαιδευτή είναι υποχρεωτική όταν οι αθλητικές δραστηριότητες της παραγράφου 1 ασκούνται στο πλαίσιο οργανωμένης δραστηριότητας, με κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Αν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή οι φορείς που διοργανώνουν τις ανωτέρω αθλητικές δραστηριότητες παραβούν την υποχρέωσή τους αυτή, επιβάλλεται σε βάρος τους, με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη μετά από προηγούμενη ακρόασή τους, πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, την πιθανή επανάληψή της, και το βαθμό της υπαιτιότητας του προσώπου ή του φορέα που παραβιάζει τη διάταξη.

5. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της πιστοποίησης των εκπαιδευτών και της λειτουργίας της επιτροπής της παραγράφου 5 του παρόντος, και κάθε σχετικό με αυτή ζήτημα, καθώς και με την επιβολή των κυρώσεων της παραγράφου 6 του παρόντος.

6. Η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 27 ισχύει και για τους εκπαιδευτές.