- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 10: Μεταγραφές Αθλητών

1. Ο ερασιτέχνης αθλητής μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο στη δύναμη του οποίου ανήκει σε άλλο οποτεδήποτε, υπό την επιφύλαξη τυχόν υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης κατάρτισης σύμφωνα με τους κανονισμούς της οικείας ομοσπονδίας.

2. Ο αμειβόμενος αθλητής μεταγράφεται από το αθλητικό σωματείο στη δύναμη του οποίου ανήκει σε άλλο σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασής του και για σπουδαίο λόγο οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως των όρων της σχετικής σύμβασης. Ως σπουδαίος λόγος θεωρείται ιδίως η έλλειψη προπονητή, η έλλειψη ικανών μέσων προπόνησης, η μειωτική ή αντίθετη στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας συμπεριφορά των παραγόντων του σωματείου, και κάθε άλλος λόγος που μπορεί αντικειμενικά να διαταράξει την αρμονική συνεργασία αθλητή και σωματείου. Στα ατομικά αθλήματα, ο αθλητής που μεταγράφεται για σπουδαίο λόγο έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε όλους τους επίσημους αγώνες της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας την ίδια αγωνιστική περίοδο. Στα ομαδικά αθλήματα, έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στους αγώνες και τα πρωταθλήματα της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

3. Επιτρέπεται ο δανεισμός ερασιτεχνών, αμειβόμενων και επαγγελματικών αθλητών από το αθλητικό σωματείο ή την Α.Α.Ε. όπου ανήκουν σε άλλο αθλητικό σωματείο ή Α.Α.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι συναινούν και ο αθλητής και τα δύο αθλητικά σωματεία ή Α.Α.Ε.. Ο αριθμός των αθλητών που μπορεί μια ομάδα να δανείσει δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από δύο (2) στην ίδια αγωνιστική κατηγορία.

4. Οι συμβάσεις των αμειβόμενων και επαγγελματιών αθλητών κατατίθενται υποχρεωτικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και κοινοποιούνται στην οικεία αθλητική Ομοσπονδία, διαφορετικά θεωρούνται άκυρες και η συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες αντικανονική.

5. Ως προς τους αμειβόμενους και επαγγελματίες αθλητές ισχύουν περαιτέρω οι διατάξεις των άρθρων 71 επ. του παρόντος.