- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 06: Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

1. Για τις κατηγορίες αναπηριών που καλύπτει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (I.P.C.), αναγνωρίζεται μια μόνο αθλητική ομοσπονδία, η συνομοσπονδία με την ονομασία Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.). Η συνομοσπονδία αυτή, η οποία συστάθηκε με το π.δ. 22/2004 (Α΄ 16), κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2725/1999, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα την Αθήνα, υπάγεται στην εποπτεία της ΓΓΑ, έχει τους σκοπούς που αναφέρονται στο άρθρο 2 του π.δ. 22/2004 και αποτελεί το νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας στο διεθνές παραολυμπιακό κίνημα .

2. Στην ολομέλεια της διοίκησης (Ο.Δ.) της Ε.Π.Ε. μετέχουν δεκατρία (13) μέλη, ως εξής:
α)έντεκα (11) εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Ο.Α.με.Α.), οι οποίοι εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Α.με.Α., τέσσερις (4) από τους οποίους εκπροσωπούν υποχρεωτικά και ισότιμα τις κατηγορίες αναπηριών, όπως αυτές προβλέπονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (I.P.C.),
β)ένας (1) εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.), που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση της Ο.Σ.Ε.Κ.Κ. και
γ)ένας (1) μη εν ενεργεία Παραολυμπιονίκης-Αθλητής ΑμεΑ, ο οποίος εκλέγεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.
Η ολομέλεια της διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής εκλέγει μεταξύ των μελών της τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία αυτής, καθώς και τα μέλη που συγκροτούν την προβλεπόμενη στο άρθρο 7 του Π.Δ. 22/2004 εκτελεστική επιτροπή.

3. Για τα κωλύματα και τη θητεία των μελών του Δ.Σ. της Ε.Π.Ε. ισχύουν όσα ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 27 του παρόντος.

4. Στο Δ.Σ. της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Ο.Α.με.Α.) εκπροσωπούνται όλες οι κατηγορίες αναπηριών, με ένα τουλάχιστον μέλος κατά κατηγορία αναπηρίας. Μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εκλέγονται οι πρώτοι πλειοψηφήσαντες κατά κατηγορία αναπηρίας. Τα υπόλοιπα μέλη εκλέγονται κατά σειρά επιτυχίας.