- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 04: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

1. α) Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (Δ.Ο.Α.) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα αυτή της Ε.Ο.Ε. Η Δ.Ο.Α. τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και εποπτεύεται από τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα όργανα διοίκησης της Δ.Ο.Α. μπορούν να συνέρχονται και στην Αθήνα και αλλού, με απόφασή τους.
β) Στους σκοπούς της Δ.Ο.Α. συμπεριλαμβάνονται ιδίως: α) η ίδρυση και η λειτουργία στην Αρχαία Ολυμπία, Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου, που θα μεριμνά για τη διατήρηση και διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος, β) η μελέτη και η εφαρμογή των παιδαγωγικών και κοινωνικών αρχών του Ολυμπιακού κινήματος, γ) η επιστημονική θεμελίωση της Ολυμπιακής ιδέας, σύμφωνα προς τις αρχές που έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες και όσοι αναβίωσαν τη σύγχρονη Ολυμπιακή κίνηση.
γ)Όργανα διοίκησης της Δ.Ο.Α. είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, που αποκαλείται διαφορετικά «Εφορεία» και ο πρόεδρος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ο.Α. είναι εννεαμελές, εκλέγεται από την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και απαρτίζεται από προσωπικότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού, με αναγνωρισμένο κύρος. Πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ο.Α. είναι μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ε. Το μέλος ή τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ελλάδα είναι ex officio Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ο.Α. με δικαίωμα ψήφου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι απαραίτητα μέλος της Ε.Ο.Ε. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται. Μέλος που διορίζεται σε αντικατάσταση άλλου, διανύει το υπόλοιπο της θητείας του προκατόχου του. Οι αρμοδιότητες και η λειτουργία των οργάνων της διοίκησής της της ΔΟΑ καθορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.
δ. Οι πόροι της Δ.Ο.Α. είναι:
ααα) επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,
βββ)ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή `Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς,
γγγ) επιχορηγήσεις από δημόσιους ή μη φορείς και οργανισμούς,
δδδ) έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, καταπιστεύματα,
εεε)έσοδα από χορηγίες κάθε φύσεως και κάθε είδους κοινωνικούς πόρους,
στστστ)έσοδα από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων,
ζζζ)έσοδα από διοργάνωση συνόδων, σεμιναρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων,
ηηη)έσοδα από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή.
ε. Η Δ.Ο.Α. απολαμβάνει όλων των διοικητικών και δικαστικών ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου.