- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 03: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

1. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, έχει έδρα την Αθήνα και εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διατηρεί πλήρη αυτοδιοίκηση και ανεξαρτησία στη διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας της, καθώς και στη γενικότερη δραστηριότητα της, οφείλει δε να μην επηρεάζεται κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της από πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή οικονομικές παρεμβάσεις ή επιρροές. Η σύσταση και η λειτουργία της εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του ν. 3148/1995 και του π.δ. 130/2000.

2. Εκτός από τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο, η ΕΟΕ έχει και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Καθορίζει την αθλητική ομοσπονδία με ειδική αθλητική αναγνώριση στην οποία υπάγεται άθλημα ή κλάδος αθλήματος, Ολυμπιακό και μη, όταν υπάρχει αμφισβήτηση για την υπαγωγή του, ή όταν δεν υπάρχει για το άθλημα ή τον κλάδο αθλήματος αθλητική ομοσπονδία στην οποία να έχει χορηγηθεί ειδική αθλητική αναγνώριση.
β) Αποφασίζει, αν ο αριθμός των αθλητικών σωματείων αθλητικής Ομοσπονδίας μειωθεί σε λιγότερα από είκοσι (20) συνολικά και αν τα αθλητικά σωματεία δεν αποφασίσουν, μαζί με άλλα, τη σύσταση άλλης ομοσπονδίας, την υπαγωγή τους σε άλλη ομοσπονδία που λειτουργεί νόμιμα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ανάκλησης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης αθλητικής ομοσπονδίας.
γ)Εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κατανομή ανά αθλητικό φορέα των οικονομικών επιχορηγήσεων του άρθρου 50 του παρόντος και των οικονομικών επιβραβεύσεων προς αθλητές που διακρίθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρόντος.