- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 02: Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού

1. Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού (Ε.Σ.Α.Σ.), που έχει σκοπό την υποβολή στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού εισηγήσεων, γνωμοδοτήσεων και προτάσεων αναφορικά με τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό και προγραμματισμό.

2. Το Ε.Σ.Α.Σ συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελείται από έντεκα (11) μέλη με τετραετή θητεία, ως εξής:
α)τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, ως Πρόεδρο, τον οποίο αναπληρώνει όταν κωλύεται ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού,
β)τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) ως Αντιπρόεδρο,
γ)τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής,
δ)τον Πρόεδρο της αθλητικής Ομοσπονδίας που ορίζει για το σκοπό αυτό η ολομέλεια της Ε.Ο.Ε.,
ε)τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών,
στ)τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Αθλητισμού της ΓΓΑ,
ζ)πέντε (5) επιστήμονες εγνωσμένου κύρους με ενασχόληση σε θέματα του αθλητισμού, τους οποίους ορίζει ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός, ως μέλη.

3. Το Ε.Σ.Α.Σ. μπορεί να καλεί εκπροσώπους των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, συλλογικών φορέων, της Ελληνικής Αστυνομίας, αθλητικών ομοσπονδιών και των υπολοίπων αθλητικών φορέων του παρόντος νόμου προκειμένου να μετάσχουν στις συνεδριάσεις του, χωρίς δικαίωμα ψήφου,.

4. Οι δαπάνες λειτουργίας του Ε.Σ.Α.Σ. βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διαθέτει το απαραίτητο για τη γραμματειακή υποστήριξη του οργάνου προσωπικό. Τα μέλη του Ε.Σ.ΑΣ. δικαιούνται αποζημίωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

5. Το Ε.Σ.Α.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) εισηγείται το πρόγραμμα του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού, ανά τετραετία και ανά έτος,
β) παρακολουθεί την εκτέλεση του προγράμματος του αθλητικού σχεδιασμού και εισηγείται τις αναγκαίες διορθωτικές ή συμπληρωματικές παρεμβάσεις,
γ)ιεραρχεί την ανάπτυξη και τη δυναμική των αθλημάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη διεθνή παρουσία τους και χαράσσει αντίστοιχες πολιτικές για την υποστήριξη του Αθλητισμού,
δ)εισηγείται στον αρμόδιο Υπουργό κίνητρα για την ανάπτυξη του αθλητισμού, το ύψος, τα κριτήρια και την κατανομή των οικονομικών επιχορηγήσεων των αθλητικών φορέων και των οικονομικών επιβραβεύσεων προς αθλητές που διακρίθηκαν αγωνιστικά, των άρθρων 50 και 14, αντίστοιχα, του παρόντος.
ε) εισηγείται για τις προϋποθέσεις ανάληψης διεθνών διοργανώσεων από τις αθλητικές ομοσπονδίες,
στ) αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα κατασκευής ή συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων,
ζ) γνωμοδοτεί σχετικά με την αντιμετώπιση της κάθε μορφής βίας στον αθλητισμό,
η) γνωμοδοτεί για τη χορήγηση άδειας για την απόκτηση και μεταβίβαση μετοχών Α.Α.Ε. σε πολίτες κρατών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταιρείες πουν δεν έχουν συσταθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ή τη νομοθεσία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν την καταστατική έδρα, την κεντρική διοίκηση ή την κύρια εγκατάστασή τους σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
η)γνωμοδοτεί για κάθε θέμα που ανακύπτει στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων του.

5. Το Ε.Σ.Α.Σ. λειτουργεί σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται η οργάνωση, η λειτουργία, η άσκηση και η κατανομή αρμοδιοτήτων και κάθε άλλο ειδικότερο σχετικό ζήτημα.