- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 92 Διάθεση εισιτηρίων αθλητικών συναντήσεων- Σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ελέγχου πρόβασης

1. Για τους αγώνες ομαδικών αθλημάτων επαγγελματικών κατηγοριών καθώς και για τους διεθνείς αγώνες οποιασδήποτε αθλητικής διοργάνωσης, τα εισιτήρια εκδίδονται πάντοτε αριθμημένα και ονομαστικά, με τον αριθμό του εισιτηρίου να αντιστοιχεί σε μία θέση καθήμενου θεατή. Με απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος, αν η αθλητική συνάντηση διεξάγεται σε περιοχή δικαιοδοσίας του, καθορίζονται και άλλοι αγώνες, εκτός των περιπτώσεων του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, για τους οποίους πρέπει να εκδοθούν αριθμημένα και ονομαστικά εισιτήρια. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θεατών για κάθε αθλητική εγκατάσταση, καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις για τις οποίες εκδίδονται πάντοτε αριθμημένα εισιτήρια.

2. Με ευθύνη του αθλητικού φορέα που εκδίδει τα εισιτήρια αθλητικής συνάντησης όπου μετέχουν Α.Α.Ε., αυτά σφραγίζονται από την αστυνομική αρχή, πριν από τη διάθεσή τους στο φίλαθλο κοινό. Απαγορεύεται η θέση σε κυκλοφορία και η διάθεση εισιτηρίων που δεν έχουν κατά τα ανωτέρω σφραγιστεί.

3. Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ύστερα από εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας και γνώμη της διοργανώτριας αρχής της συνάντησης, μπορεί με απόφασή του να απαγορεύσει τη διάθεση εισιτηρίων της συνάντησης στο φιλοξενούμενο αθλητικό σωματείο ή Α.Α.Ε. και στους φιλάθλους τους, καθώς και στα μέλη των Λεσχών, των παραρτημάτων αυτών, συνδέσμων φιλάθλων ή άλλων παρόμοιων οργανώσεων.

4. Απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε Λέσχες φίλων αθλητικών σωματείων και Α.Α.Ε., παραρτήματα αυτών, συνδέσμους φιλάθλων ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις. Τα μέλη τους προμηθεύονται τα εισιτήριά τους, ατομικά, και σύμφωνα με τη διαδικασία που τα προμηθεύονται οι μη οργανωμένοι σε Λέσχες, συνδέσμους ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις φίλαθλοι.

5.Απαγορεύεται ο καθορισμός ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων που προορίζονται αποκλειστικά για θέσεις μελών των Λεσχών, παραρτημάτων αυτών, συνδέσμων φιλάθλων ή άλλων παρόμοιων οργανώσεων. Η απαγόρευση καταλαμβάνει και την έκδοση εισιτηρίων διαρκείας.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Αθλητισμού ρυθμίζεται ο τρόπος έκδοσης και διάθεσης των εισιτηρίων της παραγράφου 1 και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

7. Για την έκδοση, τη διάθεση και γενικά για τον έλεγχο της διακίνησης των εισιτηρίων της παραγράφου 1, εφαρμόζεται από τις οικείες διοργανώτριες των αγώνων αρχές σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ελέγχου πρόσβασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και Πολιτισμού και Αθλητισμού, και με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/1997 και του ν. 3862/2010 (Α΄ 113), όπως αυτοί ισχύουν, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εισαγωγή, τη λειτουργία, τη δαπάνη εγκατάστασης και συντήρησης του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ελέγχου πρόβασης, η αρμόδια για την κεντρική διαχείριση του συστήματος επιτροπή και κάθε άλλο ειδικότερο σχετικό ζήτημα. Στις ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, η πιστοποίηση των χρηστών φιλάθλων του συστήματος, η τυχόν έκδοση κάρτας φιλάθλου, η αναγραφή στο εισιτήριο του ΑΜΚΑ ή του αριθμού του διαβατηρίου του φιλάθλου, η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων φιλάθλων ή δικτύου βάσεων δεδομένων, συστημάτων διαχείρισης εισιτηρίων, ο καθορισμός των τεχνικών και κατασκευαστικών προδιαγραφών για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήματος, ο καθορισμός των υπεύθυνων για τη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και για την επεξεργασία και φύλαξη των δεδομένων που αυτά παράγουν, ο καθορισμός των φορέων και των προσώπων που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών και ο τρόπος της καταστροφής τους.

8. Οι τιμές των εισιτηρίων των κάθε είδους αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του γηπεδούχου σωματείου, προκειμένου για φιλικούς αγώνες, και με απόφαση των οικείων επαγγελματικών συνδέσμων ή αθλητικών ομοσπονδιών, προκειμένου για αγώνες πρωταθλημάτων ή κυπέλλου της αρμοδιότητάς τους.

9. Επιτρέπεται σε αθλητικά σωματεία, αθλητικές ομοσπονδίες και επαγγελματικούς συνδέσμους να εκδίδουν μέχρι τριακόσιες (300) ονομαστικές και αριθμημένες προσκλήσεις, δηλαδή εκατό (100) στα αθλητικά σωματεία, εκατό (100) στους επαγγελματικούς συνδέσμους και εκατό (100) στις αθλητικές ομοσπονδίες, με τις οποίες παρέχεται σε φιλάθλους δικαίωμα εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για την παρακολούθηση των αγώνων δωρεάν. Επιτρέπεται επίσης η έκδοση άλλων εκατό (100) προσκλήσεων, στα σωματεία, για μαθητές, φοιτητές, στρατευμένους. Εκτός από τις προσκλήσεις της παρούσας παραγράφου, δεν χορηγείται από κανέναν φορέα, αθλητικό ή μη, δελτίο ελεύθερης εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τη διεξαγωγή αγώνων. Οι προσκλήσεις της παρούσας παραγράφου εκδίδονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

10. Σε περίπτωση παράβασης της διάταξης της παραγράφου 9 επιβάλλεται σε βάρος του αθλητικού φορέα που υπέπεσε στη παράβαση, πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο (10) της τιμής του εισιτηρίου. Επιπλέον ο φορέας που παραβίασε τη διάταξη στερείται του δικαιώματος έκδοσης προσκλήσεων του παρόντος άρθρου για μια (1) αγωνιστική περίοδο. Ο έλεγχος της τήρησης των προσκλήσεων της πρηγούμενης παραγράφου γίνεται από τα αρμόδια για την τήρηση της τάξης όργανα.

11. Αθλητής ή μέλος σωματείου ή Α.Α.Ε. ή οποιοσδήποτε διαθέτει υπερτιμημένα εισιτήρια αγώνων ή προσκλήσεις κατά παράβαση της παραγράφου 10 του παρόντος άρθρου τιμωρείται και για παράβαση των αρχών του φιλάθλου πνεύματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107.

12. α)Όποιος με πρόθεση θέτει σε κυκλοφορία ή διαθέτει με οποιοδήποτε τρόπο στο κοινό εισιτήρια αθλητικής συνάντησης, κατά παράβαση των διατάξεων των παραγράφων 2 έως και 6, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
β)Με την ποινή της περίπτωσης α τιμωρείται και όποιος εκδίδει ή θέτει σε κυκλοφορία αριθμό εισιτηρίων μεγαλύτερο από αυτόν που επιτρέπεται για μία αθλητική συνάντηση ή αθλητική εγκατάσταση, καθώς και όποιος είναι μέλος διοίκησης αθλητικού σωματείου ή Α.Α.Ε. ή έχει οποιαδήποτε σχέση παροχής υπηρεσιών προς τους ανωτέρω αθλητικούς φορείς και επιτρέπει ή διευκολύνει την είσοδο σε αθλητική εγκατάσταση αριθμού θεατών μεγαλύτερου από αυτόν που έχει καθοριστεί για τη συνάντηση ή την εγκατάσταση.
γ)Αν οι υπαίτιοι των πράξεων των περιπτώσεων α και β είναι μέλη διοικήσεων αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων, Α.Α.Ε., επαγγελματικών ενώσεων, επιβάλλεται, εκτός από τις ποινές των ανωτέρω περιπτώσεων, και πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.