- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 106 Επίλυση Οικονομικών Διαφορών Αθλητών-Προπονητών και Α.Α.Ε.

1.Oι οικονομικές διαφορές που προκύπτουν από τις συμβάσεις μεταξύ αθλητών ή προπονητών και A.A.E. επιλύονται από τα κατά τόπο αρμόδια δικαστήρια, ή με προσφυγή στη διαμεσολάβηση, κατά τις κείμενες διατάξεις.

2.Οι επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών συγκροτούνται σε πρώτο βαθμό στις επαγγελματικές ενώσεις του οικείου κλάδου άθλησης με απόφαση του ΔΣ της οικείας ένωσης για τετραετή θητεία και με κύρια αρμοδιότητα την επίλυση των οικονομικών αθλητικών διαφορών που προκύπτουν από τα συμβόλαια μεταξύ αθλητών ή προπονητών και A.A.E., όπως τη διακοπή ή λύση του συμβολαίου. Oι δευτεροβάθμιες επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών συγκροτούνται στις ομοσπονδίες του οικείου κλάδου άθλησης, με τετραετή θητεία, με απόφαση του ΔΣ της οικείας ομοσπονδίας, με μυστική ψηφοφορία, και έχουν ως έργο τη σε δεύτερο βαθμό κρίση των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων επιτροπών επίλυσης οικονομικών διαφορών του οικείου κλάδου άθλησης.

3. Οι πρωτοβάθμιες επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών αποτελούνται από τρία (3) μέλη ως εξής:
α)από έναν συνταξιούχο ανώτερο δικαστικό λειτουργό, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι κληρώνονται από κατάλογο υποψηφίων, ο οποίος καταρτίζεται ύστερα από δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιότητας του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,
β)από έναν εκπρόσωπο της οικείας επαγγελματικής ένωσης, κατά προτίμηση νομικό, με τον αναπληρωτή του, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επαγγελματικής ένωσης,
γ)από έναν εκπρόσωπο των αθλητών, ή κατά περίπτωση των προπονητών, κατά προτίμηση νομικό, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου αθλητών ή προπονητών.

4. Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών αποτελούνται από πέντε (5) μέλη ως ακολούθως:
α) από τρία μέλη που επιλέγονται και διορίζονται κατά τη διαδικασία της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου,
β) από έναν εκπρόσωπο της οικείας Ομοσπονδίας, με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση νομικό, που ορίζονται με απόφαση του οικείου διοικητικού συμβουλίου,
γ) από έναν εκπρόσωπο των αθλητών, ή κατά περίπτωση των προπονητών, κατά προτίμηση νομικό, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου αθλητών ή προπονητών.

5. Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων επιτροπών είναι προσωρινά εκτελεστές. Η Επιτροπή στην ίδια απόφαση με ειδική αιτιολογία μπορεί να διατάσσει τη μερική ή συνολική αναστολή εκτέλεσής της. Η έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης ασκείται μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών από την κοινοποίησή της. Η συζήτηση της υπόθεσης ορίζεται υποχρεωτικά εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεση της έφεσης. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από τη συζήτηση της έφεσης.

6.Οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων επιτροπών επίλυσης οικονομικών διαφορών, καθώς και αυτές των πρωτοβάθμιων, μετά την άπρακτη πάροδο της οριζόμενης στην προηγούμενη παράγραφο προθεσμίας, καθίστανται εκτελεστές, σύμφωνα με όσα προβλέπουν, κατά τους όρους και τις διατάξεις του παρόντος και της κείμενης νομοθεσίας, οι σχετικές διατάξεις των καταστατικών των αθλητικών ομοσπονδιών και των επαγγελματικών ενώσεων. Αν οι Α.Α.Ε. δεν εκτελούν τις παραπάνω αποφάσεις, δεν επιτρέπεται η εγγραφή ή μεταγραφή. Η τυχόν ακυρότητα και οι αγωνιστικές συνέπειες από την παράνομη εγγραφή ή μεταγραφή αθλητή ελέγχονται αυτεπαγγέλτως από το οικείο δικαιοδοτικό όργανο.