- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 111 Ανώτατη Επιτροπή Αθλητικής Διαφάνειας

1.Συγκροτείται στο Υπουργείο Αθλητισμού Επιτροπή με την ονομασία «Ανώτατη Επιτροπή Αθλητικής Διαφάνειας (Α.Ε.Α.Δ.)» . Η Επιτροπή αποτελείται από επτά (7) μέλη με τους ισάριθμους αναπληρωματικούς τους. Τέσσερα (4) μέλη, καθώς και τα ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, είναι συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι κληρώνονται από κατάλογο υποψηφίων, ο οποίος καταρτίζεται ύστερα από δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιότητας του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ένα (1) μέλος είναι Καθηγητής Νομικής Σχολής ελληνικού Πανεπιστημίου και ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέλος της Επιτροπής είναι ακόμη ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε., τον οποίο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Ανάλογα με το θέμα που συζητείται, συμμετέχει στην Επιτροπή και ένας εκπρόσωπος της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας, ο οποίος ορίζεται από την κάθε ομοσπονδία με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η θητεία των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών, είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης αυτής για άλλα τέσσερα (4) έτη μία φορά. Τα μέλη της Επιτροπής απολαμβάνουν λειτουργική ανεξαρτησία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Στο πλαίσιο της Επιτροπής λειτουργεί Συμβούλιο Εισηγητών, το οποίο αποτελείται από ένα συνταξιούχο Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως Πρόεδρο, και τρεις (3) δικηγόρους παρ’ Αρείω Πάγω, εγνωσμένου κύρους και με προηγούμενη ενασχόληση στο πεδίο του αθλητικού ή του δημοσίου δικαίου, με τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τέσσερα (4) έτη. Τα μέλη του Συμβουλίου Εισηγητών ορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το Συμβούλιο Εισηγητών αποφαίνεται για το αν μια υπόθεση είναι «σοβαρή», υπό την έννοια της παραγράφου 3 του παρόντος, ώστε να δικαιολογείται η εξέτασή της από την Ανώτατη Επιτροπή Διαφάνειας.

3. Η Ανώτατη Επιτροπή Αθλητικής Διαφάνειας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό επί προσφυγών κατά αποφάσεων της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος.
β) Αποφαίνεται, μόνο για παράβαση νόμου και πλάνη περί τα πράγματα, κατά αποφάσεων των δευτεροβάθμιων δικαιοδοτικών οργάνων των Ομοσπονδιών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων δικαιοδοτικών οργάνων των Ομοσπονδιών αφορούν σοβαρές υποθέσεις αθλητικής διαφάνειας, βίας ή ντόπινγκ, όπως η συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής κρίνεται από το Συμβούλιο Εισηγητών της προηγούμενης παραγράφου, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση ή τη γνώση της προσβαλλόμενης απόφασης. Για το σκοπό αυτό, οι αθλητικές ομοσπονδίες διαβιβάζουν αμελλητί τις αποφάσεις των δευτεροβάθμιων δικαιοδοτικών συμβουλίων τους στο Συμβούλιο Εισηγητών του Α.Α.Ε.Δ. Ενώπιον της Ανώτατης Επιτροπής Αθλητικής Διαφάνειας μπορεί να προσφύγει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση ή τη γνώση της προσβαλλόμενης απόφασης.

4. Εφαρμόζονται και εν προκειμένω οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως και 10 του άρθρου 109 του παρόντος.

5. Η Επιτροπή εδρεύει και συνεδριάζει σε χώρο που ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο και βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη. Καθήκοντα γραμματέων της Επιτροπής εκτελούν μόνιμοι υπάλληλοι της Γ.Γ.Α., που ορίζονται από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού.

6. Οι αποφάσεις του Α.Ε.Α.Δ. εκτελούνται αμέσως μετά την κοινοποίησή τους, προσβάλλονται με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, και η προθεσμία για την προσβολή τους δεν αναστέλλει την εκτέλεσή τους.