- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 10- Εποπτικό συμβούλιο

Άρθρο 10
Εποπτικό συμβούλιο
(άρθρο 9 Οδηγίας)
1. Κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης οφείλει να διαθέτει εποπτικό συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί τις δραστηριότητες και τις ενέργειες των φυσικών ή νομικών προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού. Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου μπορούν να είναι από τρία (3) έως πέντε (5). 2. Η εκπροσώπηση των διαφορετικών κατηγοριών μελών του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης στο εποπτικό συμβούλιο πρέπει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη. 3. Κάθε μέλος του εποπτικού συμβουλίου υποβάλλει στη γενική συνέλευση των μελών ετήσια ατομική δήλωση σχετικά με συγκρούσεις συμφερόντων, η οποία περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 31. 4. Το εποπτικό συμβούλιο συνέρχεται τακτικά και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές ετησίως και έχει τουλάχιστον τις ακόλουθες εξουσίες: α) Την άσκηση των εξουσιών που τού έχουν τυχόν εκχωρηθεί από τη γενική συνέλευση των μελών δυνάμει μεταξύ άλλων της παραγράφου 4 του άρθρου 9. β) Την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και της εκτέλεσης των καθηκόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του γενικού διευθυντή, των υπολοίπων διευθυντών, καθώς επίσης και των προσώπων εκείνων στους οποίους έχουν ανατεθεί σχετικά καθήκοντα και αρμοδιότητες. γ) Την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης των μελών και ιδίως των γενικών πολιτικών που παρατίθενται στις περιπτώσεις γ) έως στ) της παραγράφου 3 του άρθρου 9. δ) Την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου, των σχετικών διατάξεων του νόμου 2121/1993 και του καταστατικού. 5. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του το εποπτικό συμβούλιο μπορεί να ζητά οποιεσδήποτε πληροφορίες, στοιχεία, βιβλία ή έγγραφα του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης που απαιτούνται δυνάμει των ανωτέρω.
6. Το εποπτικό συμβούλιο υποβάλλει τουλάχιστον άπαξ ετησίως στη γενική συνέλευση των μελών έκθεση σχετικά με την άσκηση των εξουσιών του. 7. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να μετέχει στο εποπτικό συμβούλιο. Τα μέλη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου απαγορεύεται να είναι σύζυγοι ή να έχουν μεταξύ τους συγγένεια μέχρι δεύτερου βαθμού. Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου ευθύνονται για κάθε πταίσμα.
8. Ως μέλη εποπτικού συμβουλίου μπορούν να διοριστούν και τρίτα πρόσωπα με σχετική επαγγελματική εμπειρία ή δικαιούχοι. 9. Οι αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου κοινοποιούνται εντός ενός (1) μηνός στον ΟΠΙ.