- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 51-Συνέπειες προσωρινής και οριστικής ανάκλησης άδειας λειτουργίας

Άρθρο 51
Συνέπειες προσωρινής και οριστικής ανάκλησης άδειας λειτουργίας
1. Η προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης επιβάλλεται για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μηνών, κατά το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία του οργανισμού εκτός από την ικανότητα παράστασής του σε εκκρεμείς δίκες.
2. Με την απόφαση οριστικής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, ο οργανισμός λύεται και τίθεται υπό εκκαθάριση. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι η εκκαθάριση διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες για τη νομική μορφή του διατάξεις, επιφυλασσομένων τυχόν αντίθετων διατάξεων στον παρόντα νόμο, ότι τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου ενεργούν ως εκκαθαριστές και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Σε περίπτωση διαφωνίας ή άρνησης των προσώπων που ασκούν την εποπτεία να ενεργήσουν ως εκκαθαριστές, ο Υπουργός Πολιτισμού ορίζει με απόφασή του τους εκκαθαριστές.
3. Ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί, εναλλακτικώς, να ορίσει με απόφασή του ότι η διαχείριση των δικαιωμάτων του οργανισμού του οποίου ανεκλήθη οριστικώς η άδεια, αναλαμβάνεται από υφιστάμενο οργανισμό διαχείρισης (διάδοχος οργανισμός). Στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα ακόλουθα:
α. Οι συλλογικές συμβάσεις που έχει συνάψει ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, του οποίου η άδεια ανακαλείται, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στον διάδοχο οργανισμό.
β. Οι συμβάσεις των χρηστών με τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, του οποίου η άδεια ανακαλείται, ισχύουν και μετά από τη θέση σε ισχύ της ανάκλησης. Η αξίωση καταβολής της οφειλόμενης αμοιβής περιέρχεται στον διάδοχο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης. Η καταβολή της οφειλόμενης αμοιβής έχει ενέργεια απόσβεσης χρέους.
γ. Οι συμβάσεις ανάθεσης που έχουν συναφθεί με τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, του οποίου η άδεια ανακαλείται, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στον διάδοχο οργανισμό, εκτός αν μέλος του ανακληθέντος οργανισμού γνωστοποιήσει εγγράφως εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης στον διάδοχο οργανισμό ότι δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από αυτόν. Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, του οποίου η άδεια ανακαλείται, υποχρεούται να παραδώσει στον διάδοχο οργανισμό όλα τα έγγραφα που αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων των μελών του, εκτός από εκείνα που αφορούν σε μέλη που έχουν ήδη προβεί στη γνωστοποίηση του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και κάθε απαραίτητη σχετική πληροφορία.