- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 161 – ∆ωροδοκία – ∆ωροληψία για αλλοίωση αποτελέσµατος αγώνα

1. Όποιος παρεµβαίνει µε αθέµιτες ενέργειες, µε σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη, τη µορφή ή το αποτέλεσµα αγώνα οποιουδήποτε οµαδικού ή ατοµικού αθλήµατος, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηµατική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

2. Όποιος, για τον ίδιο σκοπό, απαιτεί ή δέχεται δώρα ή άλλα ωφελήµατα ή οποιαδήποτε άλλη παροχή ή υπόσχεση αυτών τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηµατική ποινή από διακόσιες χιλιάδες (200.000) έως ένα εκατοµµύριο (1.000.000) ευρώ.

3. Με την ίδια ποινή της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου τιµωρείται και όποιος για τον ίδιο σκοπό κατά την παράγραφο αυτή προσφέρει, δίνει ή υπόσχεται σε αθλητή, προπονητή, διαιτητή ή διοικητικό παράγοντα ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται µε οποιονδήποτε τρόπο µε τον αθλητή, τον διαιτητή, το Σωµατείο, την Α.Α.Ε. ή το Τ.Α.Α., δώρα, ωφελήµατα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές.

4. Εάν από την αξιόποινη πράξη των προηγούµενων παραγράφων 1 έως 3 επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης ή αν ο αγώνας το αποτέλεσµα του οποίου αλλοιώνεται περιλαµβάνεται σε στοιχηµατικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού, τότε ο δράστης τιµωρείται µε κάθειρξη µέχρι δέκα (10) ετών.

5. Αν κάποιος από τους υπαίτιους των πράξεων των παραγράφων 1 έως 4 καταστήσει δυνατή µε αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόµενα εγκλήµατα ή µε τον ίδιο τρόπο συµβάλει ουσιωδώς στην τιµωρία τους, απαλλάσσεται από την ποινή για τις πράξεις αυτές. Αν δεν έχει ακόµη ασκηθεί ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας πληµµελειοδικών µε αιτιολογηµένη διάταξή του απέχει από την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά του προσώπου αυτού, αν, δε, το πρόσωπο αυτό έχει ήδη τελέσει κάποιο από τα διωκόµενα εγκλήµατα των παραγράφων 1 ως 4, το δικαστήριο επιβάλλει σε αυτόν ποινή ελαττωµένη κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το δικαστήριο, εκτιµώντας όλες τις περιστάσεις και ιδίως την έκταση της συµµετοχής του υπαίτιου στην εγκληµατική πράξη και το βαθµό της συµβολής του στην αποκάλυψη ή τιµωρία της, µπορεί να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής για τρία έως δέκα έτη, εφαρµοζοµένων κατά τα λοιπά των άρθρων 99 έως 104 του Ποινικού Κώδικα.

6. Για τις αξιόποινες πράξεις των παραγράφων 1 έως 4, η έρευνα και οι διενεργούµενες ανακριτικές πράξεις µπορούν να συµπεριλαµβάνουν και όλες τις ενέργειες του άρθρου 253Α του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας, υπό τις αναφερόµενες εκεί προϋποθέσεις. Κατά την ποινική διαδικασία για τα εγκλήµατα αυτά µπορεί να λαµβάνονται µέτρα προστασίας µαρτύρων σύµφωνα µε το άρθρο 9 του ν. 2928/2001.

7. Εκτός από τις παραπάνω ποινές, στα πρόσωπα που υποπίπτουν στα αδικήµατα των παραγράφων 1 έως 4 επιβάλλεται και πειθαρχική ποινή για παράβαση του φιλάθλου πνεύµατος, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 150, ύστερα από παραποµπή της οικείας Οµοσπονδίας στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύµατος.