- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 88 – Ειδικές ρυθμίσεις για τις τελούσες σε εκκαθάριση ΑΑΕ

1. Σε περίπτωση που Α.Α.Ε. έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης λόγω υποβιβασμού της ομάδας της από την κατώτερη επαγγελματική κατηγορία του αθλήματος ή λόγω αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, και την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο η ομάδα του Αθλητικού Σωματείου απέκτησε δικαίωμα ανόδου ξανά σε επαγγελματική κατηγορία, τα μέλη του Σωματείου έχουν την ευχέρεια ν’ αποφασίσουν:
(α) είτε την ίδρυση νέας Α.Α.Ε., ανεξάρτητα αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η εκκαθάριση της προηγηθείσας,
(β) είτε την αναβίωση της σε εκκαθάριση τελούσας Α.Α.Ε., εφόσον δεν έχει παρέλθει έτος από τη θέση της σε εκκαθάριση και μόνον εάν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς όλα τα χρέη της, κατι το οποίο θα προκύπτει αποκλειστικά με βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή-λογιστή. Η απόφαση για την αναβίωση λαμβάνεται στη Γενική Συνέλευση των Σωματείου κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 73 του παρόντος.

2. Από την πρώτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αγωνιστική περίοδο κι εφεξής, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο Α.Α.Ε. τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, εφόσον δημιουργηθεί για το ίδιο άθλημα νέα Α.Α.Ε. από το ίδιο ιδρυτικό Αθλητικό Σωματείο ή, σε περίπτωση συγχώνευσης, από το Σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, η νέα αυτή Α.Α.Ε. διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτον, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο χρονικό διάστημα έως τη θέση της σε εκκαθάριση, εφόσον δεν έχει επέλθει για κάθε μιά απ’ αυτές παραγραφή, σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις. Διακοπή παραγραφής που έχει επέλθει με έγερση αγωγής ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο προβάλλεται και έναντι της νέας Α.Α.Ε., στις τυχόν δε εκκρεμείς δίκες διάδικος καθίσταται η νέα Α.Α.Ε. με την ιδιότητα του καθολικού διαδόχου. Για κάθε καταβολή που η νέα Α.Α.Ε. προβαίνει κατ’ εφαρμογήν των οριζομένων στην παρούσα παράγραφο, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά της προηγούμενης Α.Α.Ε.

3. Πριν από την παροδο μίας δεκαετίας από τη θέση σε εκκαθάριση μιας Α.Α.Ε. δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Α.Α.Ε. που τυχόν συστήνεται από το ίδιο Αθλητικό Σωματείο για το ίδιο άθλημα πρόσωπα που στην προηγούμενη Α.Α.Ε. είχαν την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. αυτής ή του μετόχου της με ποσοστό τουλάχιστον 10%, εκτός και αν η προηγούμενη αυτή ΑΑΕ έχει εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων που τη βάρυναν κατά το χρόνο που τέθηκε σε εκκαθάριση.

4. Α.Α.Ε. η οποία για οποιονδήποτε λόγο τίθεται σε εκκαθάριση χάνει κάθε δικαίωμα χρήσης ή εκμετάλλευσης του σήματος και των λοιπών διακριτικών γνωρισμάτων του ιδρυτικού Αθλητικού Σωματείου.