- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 73 – Ίδρυση Αθλητικών Ανωνύµων Εταιρειών

1. Α.Α.Ε. επιτρέπεται να ιδρύουν µόνο Αθλητικά Σωµατεία (α) που έχουν αποδεδειγµένα: α) δύο (2) τουλάχιστον οµάδες ερασιτεχνών αθλητών (παίδων – κορασίδων, εφήβων – νεανίδων) σε λειτουργία στο αντίστοιχο άθλημα και οι οποίες συµµετέχουν ενεργά στα αγωνιστικά προγράµµατα της οικείας αθλητικής Οµοσπονδίας και (β) όταν προκύπτει τεκμηριωμένα η δυνατότητα εξασφάλισης της οικονοµικής βιωσιµότητας της Α.Α.Ε. τουλάχιστον για µία τριετία.

2. Για την ίδρυση Α.Α.Ε. απαιτείται: (α) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των µελών του Αθλητικού Σωµατείου, η οποία λαµβάνεται µε την παρουσία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των µελών του και µε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, (β) οικονοµοτεχνική µελέτη από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή συµβούλων, από την οποία προκύπτει η βιωσιµότητα της υπό ίδρυση ΑΑΕ για µία τριετία, (γ) γνώµη της οικείας Οµοσπονδίας και του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου σχετικά µε τη δυνατότητα βιωσιµότητας της συγκεκριµένης ΑΑΕ, καθώς και την εκπλήρωση τυχόν κριτηρίων που θέτει η ίδια και (δ) άδεια της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού. Η άδεια χορηγείται µόνον αφού εξακριβωθεί η νοµιµότητα της ως άνω απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των µελών του ιδρυτικού Σωµατείου και της όλης διαδικασίας και εκτιµηθεί η βιωσιµότητα της υπό ίδρυση Α.Α.Ε. Η άδεια αυτή ανακαλείται οποτεδήποτε, εάν παύσουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και σε περιπτώσεις σοβαρών ή επανειληµµένων παραβιάσεων του νόµου. Με την έκδοση της απόφασης ανάκλησης η Α.Α.Ε. τίθεται αυτοδικαίως σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η απόφαση ανάκλησης κοινοποιείται στην αρμόδια για την εποπτεία των ανωνύμων εταιρειών Διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

3. Είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, δημοσιεύεται πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της τυχόν ιδρυθησόμενης ΑΑΕ., πλην του αναφερόμενου στην παρ. 2 του άρθρου 80 του παρόντος μέρους του, του οποίου αυτοδικαίως δικαιούχος είναι το ιδρυτικό Αθλητικό Σωματείο. Η προαναφερόμενη πρόσκληση δημοσιεύεται τουλάχιστον σε μία τοπική εφημερίδα και σε μία πανελλήνιας κυκλοφορίας, αποστέλλεται δε προς δημοσίευση και στους ιστότοπους της οικείας Ομοσπονδίας και του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου. Όσοι επιθυμούν, αποστέλλουν δεσμευτική επιστολή, στην οποία δηλώνουν το ποσό με το οποίο ή έως του οποίου επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της ιδρυθησόμενης ΑΑΕ, συνοδευόμενη με ανέκκλητη εγγυητική επιστολή νόμιμα λειτουργούσας στην Ελλάδα Τράπεζας για το ποσό αυτό, διάρκειας τριών τουλάχιστον μηνών, καθώς και επαρκή στοιχεία απ΄ τα οποία προκύπτει η περιουσιακή τους κατάσταση και δικαιολογείται η νόμιμη προέλευση του ποσού αυτού. Οι παραπάνω επιστολές με τα συνοδευτικά τους έγγραφα επιδίδονται με δικαστικό επιμελητή στην έδρα του Σωματείου, το αργότερο έως την 15:00 της προηγούμενης ημέρας από την ορισθείσα για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης. Με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου, επιστολές που θα παραληφθούν μετά από την προαναφερόμενη προθεσμία, καθώς και επιστολές οι οποίες δεν συνοδεύονται από τα προαναφερόμενα στοιχεία, δεν γίνονται δεκτές, αλλά απορρίπτονται ως απαράδεκτες χωρίς να εξετασθούν, ακόμη και αν η Γενική Συνέλευση, λόγω ελλείψεως απαρτίας ή αναβολής για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά κατά την αρχικώς ορισθείσα ημερομηνία. Εξαιρετικά στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις (μη πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης κατά την αρχικώς ορισθείσα ημερομηνία, αλλά σε επόμενη, για οποιονδήποτε λόγο), εφόσον δεν είχε παραληφθεί εμπροθέσμως και προσηκόντως, κατά τα προαναφερόμενα, καμία απολύτως επιστολή, επιτρέπεται εκ νέου η αποστολή επιστολών συμμετοχής στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της ιδρυθησόμενης Εταιρείας έως την 15:00 της προηγούμενης ημέρας από τη νέα ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς να απαιτείται νέα δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης.

4. Εφόσον δεν επιτευχθεί η αναφερόμενη στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου απαρτία, η Γενική Συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες, απαιτουμένης για την επίτευξη απαρτίας της παρουσίας του ημίσεος των μελών και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων. Εάν ούτε τότε επιτευχθεί απαρτία, η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης ματαιώνεται.

5. Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου, με τα προαναφερόμενα ποσοστά απαρτίας και πλειοψηφίας, αποφασίζει το ύψος και τον τρόπο κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκλέγει δε πενταμελή Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, στην οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση να προχωρήσει στις διαδικασίες ίδρυσης της Εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης καταβολής του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς και να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων της, εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση της ίδρυσής της, με θέμα την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου. Έως τότε, για τη διοίκηση και διαχείριση όλων των εταιρικών και αγωνιστικών θεμάτων αρμόδια είναι η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

6. Για την κάλυψη του µετοχικού κεφαλαίου, εφόσον δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος, σειρά προτεραιότητας κατόπιν έχουν τα µέλη του ιδρυτικού της Εταιρείας Σωµατείου. Προς το σκοπό αυτόν, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Α.Α.Ε. υποχρεούται µέσα σε προθεσµία πέντε (5) ηµερών από την ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης να καλέσει µε πρόσκληση τα µέλη του Σωµατείου προκειµένου να ασκήσουν το δικαίωµά τους για το σύνολο ή το εναποµείναν µέρος του µετοχικού κεφαλαίου, εντός δεκαπέντε (15) ηµερών από τη δηµοσίευση της πρόσκλησης, δηλώνοντας τον αριθµό των µετοχών και καταβάλλοντας ταυτόχρονα ολοσχερώς σε µετρητά την αξία των µετοχών τις οποίες επιθυµεί να αναλάβει καθένα από αυτά. Η πρόσκληση δηµοσιεύεται σε δύο ηµερήσιες εφηµερίδες που εκδίδονται στην Αθήνα και, κατά την κρίση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, έχουν ευρύτερη κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, οι οποίες επιλέγονται από τις εφηµερίδες του άρθρου 3 του ν.δ. 3757/1957, όπως εκάστοτε ισχύει, και σε µία τοπική ηµερήσια ή εβδοµαδιαία εφηµερίδα που εκδίδεται στην περιοχή της έδρα του ιδρυτικού Αθλητικού Σωµατείου, εφόσον η έδρα του είναι εκτός του Νοµού Αττικής. Σε περίπτωση υπερκάλυψης του µετοχικού κεφαλαίου από τα µέλη του ιδρυτικού Αθλητικού Σωµατείου, οι µετοχές διανέµονται στα µέλη που εγγράφησαν ανάλογα µε το ποσό που κατέβαλε καθένα από αυτά, το δε πλεονάζον κεφάλαιο επιστρέφεται στα µέλη που το κατέβαλαν.

7. Εάν ούτε από τα µέλη του ιδρυτικού Αθλητικού Σωµατείου δεν καλυφθεί πλήρως το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΑΕ, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή υποχρεούται, µέσα σε προθεσµία πέντε (5) ηµερών που αρχίζει από τη λήξη της προηγούµενης 15ήμερης προθεσµίας, να απευθυνθεί προς το κοινό για την κάλυψη µε δηµόσια εγγραφή του υπολειπόµενου µέρους του µετοχικού κεφαλαίου, µε καταβολή σε µετρητά της αξίας των µετοχών. Η προθεσµία για την κάλυψη του µετοχικού κεφαλαίου στην περίπτωση αυτήν είναι δεκαπέντε (15) ηµέρες από τη δηµοσίευση της σχετικής πρόσκλησης. Για τη µε δηµόσια εγγραφή κάλυψη κατά τα ανωτέρω του µετοχικού κεφαλαίου, δεν απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δεν υπάρχει υποχρέωση εισαγωγής των µετοχών στο Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών.

8. Εάν, µετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, παραµείνει ακάλυπτο µέρος του µετοχικού κεφαλαίου, το ιδρυτικό Αθλητικό Σωµατείο δικαιούται να το αναλάβει µέσα σε δέκα (10) ηµέρες από τη λήξη της παραπάνω προθεσµίας, µε ταυτόχρονη καταβολή της αξίας των µετοχών ολοσχερώς σε µετρητά. Εάν και πάλι παραμένει ακάλυπτο μέρος του μετοχικού κεφαλαίο, εφόσον μεν το καταβληθέν καλύπτει το ελάχιστο απαιτούμενο από το νόμο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε ακολουθεί σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των µετόχων της Α.Α.Ε. για την τροποποίηση του περί µετοχικού κεφαλαίου άρθρου του καταστατικού της Εταιρείας και την προσαρµογή του στο ύψος του ποσού που πραγµατικά καταβλήθηκε. Εάν το καταβληθέν δεν καλύπτει το υποχρεωτκό για την περίπτωση ελάχιστο όριο μετοχικού κεφαλαίου, τότε η ίδρυση της ΑΑΕ ματαιώνεται και τα καταβληθέντα επιστρέφονται στο σύνολό τους σ’ αυτούς που τα κατέβαλαν.

9. Η ίδρυση της Α.Α.Ε. πρέπει να έχει ολοκληρωθεί υποχρεωτικά το αργότερο δέκα (10) ηµέρες πριν από την έναρξη του οικείου πρωταθλήµατος.

10. Σε κάθε περίπτωση ίδρυσης ΑΑΕ και αύξησης του µετοχικού της κεφαλαίου, ισχύουν οι περιορισμοί και τα κωλύματα για την απόκτηση μετοχών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.

11. Οι Α.Α.Ε. µπορούν να αυξήσουν το µετοχικό τους κεφάλαιο µε κεφαλαιοποίηση οποιασδήποτε οφειλής τους προς µετόχους ή τρίτους, πάντοτε ύστερα από σύµφωνη γνώµη αυτών. Προς τούτο απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των µετόχων της Α.Α.Ε., που λαµβάνεται σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ. 3 και 4, 31 παρ. 2 και 13 παρ. 10 του κ.ν. 2190/1920, όπως κάθε φορά ισχύει. Οι εκδιδόµενες µετοχές χορηγούνται στους δικαιούχους των κεφαλαιοποιούµενων οφειλών. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 80 του παρόντος ισχύει αναλόγως.