- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 57 – Αξιολόγηση διαιτητών

1. Με Κανονισμούς που καταρτίζονται από τις οικείες αθλητικές Ομοσπονδίες, ύστερα από γνώμη της Ομοσπονδίας διαιτητών, ρυθμίζονται:
α) τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης των διαιτητών και η ένταξή τους στους πίνακες όλων των κατηγοριών πρωταθλημάτων,
β) τα κριτήρια επιλογής των παρατηρητών διαιτησίας για κάθε κατηγορία πρωταθλήματος,
γ) το πειθαρχικό δίκαιο που έχει σχέση με την εκ μέρους τους διεύθυνση αγώνων,
δ) οι περιορισμοί, τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα των διαιτητών και παρατηρητών, και
ε) κάθε άλλο συναφές θέμα.
Οι Κανονισμοί της παραγράφου αυτής υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, κατ`ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 30 του παρόντος νόμου.

2. Για την αξιολόγηση των διαιτητών λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη και τα ακόλουθα κριτήρια:
α) τίτλοι σπουδών και κατά προτίμηση πτυxίο Σ.Ε.Φ.Α.Α.,
β) γνώση ξένης γλώσσας, προκειμένου για διεθνείς διαιτητές,
γ) ηλικία,
δ) εμπειρία, που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή σε αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων και διεθνών διοργανώσεων,
ε) απόδοση σε αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων και διεθνών διοργανώσεων, όπωςαυτή προκύπτει από τις βαθμολογίες των παρατηρητών,
στ) φυσική κατάσταση και υγεία, που διαπιστώνονται από προβλεπόμενες αγωνιστικές δοκιμασίες, εργομετρικές και ιατρικές εξετάσεις, και
ζ) επίδοση σε εξετάσεις, των οποίων οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές και κάθε άλλο συναφές ζήτημα καθορίζονται από την ομοσπονδία διαιτητών,
η) πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις που τυχόν έχουν επιβληθεί σε βάρος τους κατά την άσκηση ή επ’ αφορμή εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

3. Οι υποψήφιοι για αξιολόγηση και ένταξη στους οικείους πίνακες διαιτητές, καθώς και οι προς επιλογή παρατηρητές, απαιτείται να έχουν υποβάλει:
α) δήλωση συμμετοχής,
β) αντίγραφο ποινικού μητρώου και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από
όπου να προκύπτει ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους κανένα κώλυμα από αυτά που προβλέπονται για τους διαιτητές από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, και ότι σε περίπτωση επιγενόμενης εμφάνισης ενός τέτοιου κωλύματος, θα υποβάλει αμελλητί συμπληρωματική δήλωση,
γ) αποδεικτικό ότι υπέβαλαν κατά το τελευταίο έτος δήλωση περιουσιακής κατάστασης των ιδίων, των συζύγων τους και των ανηλίκων ή προστατευόμενων τέκνων τους κατά τις διατάξεις του ν. 2429/1996, όπως ισχύει, καθώς και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, εφόσον πρόκειται για πίνακες διαιτητών αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών, ή στο Ελεγκτικό Συμβούλιο στις λοιπές περιπτώσεις.

4. Όποιος υποψήφιος, κατά παράβαση των εδώ προβλεπομένων, συμπεριληφθεί σε πίνακες χωρίς να έχει υποβάλει τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β΄και γ` της παρούσας παραγράφου διαγράφεται αυτοδικαίως από τους πίνακες. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος υποβάλει ψευδή δήλωση ή αποσιωπήσει επιγενόμενο κώλυμα της περίπτωσης β`της παρούσας παραγράφου, διαγράφεται από τους πίνακες και δεν μπορεί εφεξής να συμμετέχει σε όργανα διαιτησίας ή να ασκεί καθήκοντα παρατηρητή διαιτησίας. Αν δεν διαγραφεί, μέσα σε τριάντα (3) ημέρες από τότε που το αρμόδιο για τη διαγραφή όργανο έλαβε γνώση της παράνομης πράξης ή παράλειψής του, η διαγραφή τεκμαίρεται ως επελθούσα άνευ ετέρου, εκπίπτουν δε αυτοδικαίως και τα μέλη του οργάνου που παρέλειψαν να προβούν στη διαγραφή.

5. Υποχρέωση για υποβολή του αποδεικτικού που προβλέπεται στην περίπτωση γ` της παραγράφου 3 έχουν, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τον ορισμό τους, και όσοι μετέχουν στα όργανα ή τις επιτροπές διαιτησίας.
Σε περίπτωση που δεν υποβάλουν τις ανωτέρω δηλώσεις ή υποβάλουν δηλώσεις με ψευδές περιεχόμενο ή αποσιωπήσουν επιγενόμενο κώλυμα, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το όργανο και αντικαθίστανται άμεσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οικείο Κανονισμό διαιτησίας.
Την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης της περ. γ’ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου έχουν όσοι αναφέρονται σ’ αυτήν, για πέντε (5) έτη μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση ή τη μη συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε όργανο.