- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 55 – Όργανα διαιτησίας – κωλύματα

  1. Κάθε αθλητική Ομοσπονδία που καλλιεργεί ομαδικό άθλημα καταρτίζει Κανονισμό διαιτησίας, ο οποίος θεσπίζεται και ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του παρόντος νόμου. Ο Κανονισμός αυτός οφείλει να κατοχυρώνει τις αρχές της διαφάνειας των διαδικασιών και της ισονομίας μεταξύ των διαγωνιζόμενων και να διασφαλίζει το ανεπηρέαστο έργο των οργάνων διαιτησίας και γενικά των διαιτητών.

  1. Ειδικότερα ο Κανονισμός διαιτησίας οφείλει να προβλέπει τουλάχιστον ότι:

α) Στην αθλητική Ομοσπονδία λειτουργεί τριμελής ή πενταμελής Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (Κ.Ε.Δ.), της οποίας η θητεία είναι διετής ή τριετής, συγκεντρώνει δε για το άθλημα όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την επιλογή, την αξιολόγηση, τον ορισμό και τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών, των παρατηρητών διαιτησίας και των λοιπών βοηθητικών οργάνων διαιτησίας των εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων της Ελλάδας.

β) Η Κ.Ε.Δ. στελεχώνεται από μη εν ενεργεία διαιτητές που υπήρξαν διεθνείς για πέντε τουλάχιστον έτη ή καθηγητές διαιτησίας και εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι ή δεν επαρκούν, από μη εν ενεργεία διαιτητές που έχουν ορισθεί σε αγώνες της ανώτατης κατηγορίας για δέκα τουλάχιστον έτη. Ορίζονται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και μπορούν να παυθούν από τη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας με απόφαση των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των μελών της για ιδιαίτερα σοβαρό λόγο.

γ) Η Κ.Ε.Δ. συνεργάζεται με την αθλητική Ομοσπονδία και την Ομοσπονδία διαιτητών για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τη βελτίωση της διαιτησίας του αθλήματος. Ειδικότερα συνεργάζεται με την Ομοσπονδία διαιτητών για την προεπιλογή και αξιολόγηση των διαιτητών και τη διοργάνωση των περιφερειακών και κεντρικών σεμιναρίων.

δ) Προκειμένου για περιφερειακά πρωταθλήματα και ειδικά ως προς το ποδόσφαιρο για εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μπορούν να συγκροτηθούν, με απόφαση του Δ.Σ. της αθλητικής Ομοσπονδίας, τριμελή όργανα διαιτησίας που συγκεντρώνουν όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με τη διαιτησία για το πρωτάθλημα της δικαιοδοσίας τους.

ε) Τα τοπικά όργανα διαιτησίας είναι μονομελή ή τριμελή, ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής Ένωσης και συγκεντρώνουν όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με τη διαιτησία των πρωταθλημάτων της δικαιοδοσίας τους.

στ) Τα μέλη των περιφερειακών και τοπικών οργάνων διαιτησίας έχουν διετή θητεία, ασκούν τα καθήκοντά τους σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ. και παύονται με απόφαση της οικείας αθλητικής Ένωσης, κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 περίπτωση β΄ του παρόντος άρθρου.

ζ) Οι αποφάσεις των οργάνων διαιτησίας είναι οριστικές, άμεσα εκτελεστές και δεν χρήζουν επικύρωσης από άλλα όργανα ή επιτροπές της αθλητικής Ομοσπονδίας ή της Ένωσης.

η) Το έργο και τις εργασίες των οργάνων διαιτησίας υποβοηθά και παρακολουθεί χωρίς δικαίωμα ψήφου ένας μη εν ενεργεία διαιτητής που ορίζεται για μεν την Κ.Ε.Δ. και τα περιφερειακά όργανα διαιτησίας με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας διαιτητών του αθλήματος, για δε τα τοπικά όργανα διαιτησίας με απόφαση του Δ.Σ. του οικείου συνδέσμου διαιτητών.

θ) Το ύψος και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης και των εξόδων κίνησης των διαιτητών, των παρατηρητών και των βοηθητικών οργάνων της διαιτησίας καθορίζονται από το Δ.Σ. της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας, ύστερα από γνώμη της Κ.Ε.Δ. και της οικείας Ομοσπονδίας διαιτητών, πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου.

  1. Για τους διαιτητές ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, κριτές, παρατηρητές, βοηθητικά όργανα της διαιτησίας και μέλη των συνδέσμων διαιτητών, ομοσπονδιών διαιτητών, οργάνων διαιτησίας και όλων των οργάνων του παρόντος κεφαλαίου, ισχύουν τα κωλύματα και οι λοιπές διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος. Επίσης, δεν μπορεί να είναι διαιτητής ούτε να συμμετέχει σε οποιοδήποτε όργανο διαιτησίας ή Ομοσπονδίας διαιτητών, εφαρμοζομένων αναλόγως και των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 3, όποιος του έχει επιβληθεί οποιοσδήποτε περιοριστικός όρος στο πλαίσιο ποινικής προδικασίας.

4 Με απόφαση του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας θεσπίζεται Κανονισμός λειτουργίας των οργάνων διαιτησίας του αθλήματος.