- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 35 – Αθλητής

1. Αθλητής είναι το φυσικό πρόσωπο που αποτελεί το βασικό κύτταρο του αθλητισμού, το οποίο:
α) επιδίδεται συστηματικά ως μέλος Αθλητικού Σωματείου σε αθλητική δραστηριότητα, είτε ατομικά, είτε ως μέλος ομάδας, με σκοπό, μέσω της σωματικής του άσκησης, τη βελτίωση των ψυχοσωματικών του ικανοτήτων, της φυσικής του κατάστασης, της υγείας, της ποιότητας της ζωής του γενικά, χωρίς να αμείβεται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο γι αυτό από το Αθλητικό Σωματείο (ερασιτέχνης αθλητής) ή
β) συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες, ατομικά ή ως μέλος ομάδας Αθλητικού Σωματείου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών του και την κατάκτηση διάκρισης, επικράτησης και νίκης επί αντίπαλου αθλητή ή ομάδας και την παράλληλη απόκτηση οικονομικού κέρδους ή αμοιβής ή άλλης παροχής, όπως οδοιπορικά, βελτίωση τροφής, παροχές σε είδος, υποτροφίες, ο οποίος συνδέεται με το Αθλητικό Σωματείο με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση παροχής αθλητικών υπηρεσιών, ή με προφορική συμφωνία και αμείβεται για την αθλητική του δραστηριότητα (αμειβόμενος αθλητής),
γ) συμμετέχει ως μέλος ομάδας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας σε αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας και συνδέεται με την Α.Α.Ε. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την παροχή αθλητικών υπηρεσιών (επαγγελματίας αθλητής).

2. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε αθλητές που δεν αγωνίζονται σε Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία.

3. Ο αθλητής αποκτά δελτίο αθλητικής ιδιότητας με την εγγραφή του στο μητρώο Αθλητικού Σωματείου και με τη θεώρηση του δελτίου του από την οικεία Ομοσπονδία.

4. Οι σχέσεις αθλητών και Αθλητικών Σωματείων καθορίζονται από τις διατάξεις του καταστατικού τους ή του σχετικού ειδικού Κανονισμού της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας.

5. Για τις μετακινήσεις και μεταγραφές ερασιτεχνών και αμειβομένων αθλητών ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Ο ερασιτέχνης αθλητής μεταγράφεται ελεύθερα από το Αθλητικό Σωματείο στη δύναμη του οποίου ανήκει σε άλλο οποτεδήποτε, υπό την επιφύλαξη τυχόν υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης κατάρτισης σύμφωνα με τους Κανονισμούς της οικείας Ομοσπονδίας.
β) Ο αμειβόμενος αθλητής μεταγράφεται από το Αθλητικό Σωματείο στη δύναμη του οποίου ανήκει σε άλλο σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασής του και για σπουδαίο λόγο οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως των όρων της σχετικής σύμβασης. Ως σπουδαίος λόγος θεωρείται ιδίως η έλλειψη προπονητή, η έλλειψη ικανών μέσων προπόνησης, η μειωτική ή αντίθετη στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας συμπεριφορά των παραγόντων του Σωματείου και ιδιαιτέρως η μη συμμετοχή του αθλητή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας πέραν της μίας αγωνιστικής περιόδου, καθώς και κάθε άλλος λόγος που μπορεί αντικειμενικά να διαταράξει την αρμονική συνεργασία αθλητή και Σωματείου. Στα ατομικά αθλήματα, ο αθλητής που μεταγράφεται για σπουδαίο λόγο έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε όλους τους επίσημους αγώνες της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας την ίδια αγωνιστική περίοδο. Στα ομαδικά αθλήματα, έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στους αγώνες και τα πρωταθλήματα της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

γ) Απαγορεύεται ο δανεισμός ερασιτεχνών και αμειβόμενων αθλητών από το Αθλητικό Σωματείο όπου ανήκουν σε άλλο Αθλητικό Σωματείο ή Α.Α.Ε..

6. Οι συμβάσεις των αμειβόμενων αθλητών κατατίθενται υποχρεωτικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και κοινοποιούνται στην οικεία αθλητική Ομοσπονδία, διαφορετικά θεωρούνται άκυρες και η συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες αντικανονική.

7. Επιτρέπεται σε αθλητή ατομικού ή ομαδικού αθλήματος να συνάπτει συμβάσεις χορηγίας ή διαφήμισης προϊόντων ή υπηρεσιών με φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εφόσον τούτο δεν αντίκειται στους τεχνικούς κανονισμούς του αθλήματος, στους κανονισμούς της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας ή της Δ.Ο.Ε. Οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου εντός μηνός από την υπογραφή τους κατατίθενται στην οικεία αθλητική Ομοσπονδία και με μέριμνά της στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τις κείμενες φορολογικές διατάξεις. Αν δεν συντρέχει μια από τις προϋποθέσεις, οι συμβάσεις είναι ανίσχυρες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

8. Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των οικείων Ομοσπονδιών αποτελεί ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οικεία εθνική ομάδα για λόγους άλλους εκτός από ιατρικούς τιμωρείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον σχετικό ειδικό Κανονισμό της με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως δέκα (10) έτη και από τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της οικείας Ομοσπονδίας για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, η οποία δεν αναστέλλεται για κανένα λόγο. Αθλητής που τιμωρείται για παράβαση της διάταξης της παρούσας παραγράφου παύει να δικαιούται τις κάθε είδους παροχές της Ομοσπονδίας, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος.

9. Στα Πανελλήνια ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τους αγώνες κυπέλλου των αθλητικά αναγνωρισμένων Ομοσπονδιών επιτρέπεται να συμμετέχουν αλλοδαποί αθλητές με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας.

10. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητή σε αγώνες που δεν έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία.

11. Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται σε δελτίο υγείας που εκδίδει η οικεία αθλητική Ομοσπονδία και το οποίο θεωρείται από ιατρούς του Δημοσίου ή ιδιώτες ή από το ΕΚΑΕΤ. Το δελτίο υγείας ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή του. Οι παθήσεις και οι βλάβες που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών σε προπονήσεις και αγώνες, οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις για τη θεώρηση του δελτίου υγείας, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για τη θεώρηση του δελτίου, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.