- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 01 – Ορισμός – Σκοπός

1. Αθλητικό Σωματείο είναι η ένωση φυσικών προσώπων η οποία ιδρύεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 78 επ. του Αστικού Κώδικα, 787 ΚΠολΔ, των άρθρων 12 παρ. 1 και 16 παρ. 9 του Συντάγματος και του παρόντος νόμου. Δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους και πρωταρχικό σκοπό έχει τη συμμετοχή των αθλητών του σε αθλητικούς αγώνες. Περαιτέρω αποβλέπει:
α) στη συστηματική καλλιέργεια και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του,
β) στην ανάπτυξη και προαγωγή των αθλημάτων που καλλιεργεί,
γ) στην παροχή υπηρεσιών εκγύμνασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την πρόληψη και την εξασφάλιση της υγείας των αθλητών και όσων αθλούνται και
δ) στην προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και του φίλαθλου πνεύματος μεταξύ των μελών του και των αθλητών.

2. Το Αθλητικό Σωματείο είναι η πρωτοβάθμια αθλητική οργάνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μπορεί να ασκεί και άλλες δραστηριότητες που συνάδουν με τον καταστατικό του σκοπό, καθώς επίσης και να έχει και οποιονδήποτε άλλο, δευτερεύοντα, καταστατικό σκοπό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναιρείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του.

3. Ως άθλημα νοείται αυτό που συμπεριλαμβάνεται αυτοτελώς στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων ή για το οποίο υπάρχει αυτοτελής διεθνής Ομοσπονδία. Στο πλαίσιο κάθε αθλήματος μπορεί με απόφαση της οικείας Ομοσπονδίας να διαμορφώνονται διαφορετικοί κλάδοι ή κατηγορίες άσκησής του.