Άρθρο 07 – «Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης» (Διεύθυνση Φωτογραφίας)

1. Αποστολή της Διεύθυνσης Φωτογραφίας (“Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης”) είναι η μελέτη και προαγωγή της τέχνης της φωτογραφίας και η αισθητική καλλιέργεια και εξοικείωση του ευρέος κοινού με αυτήν καθώς και με παλαιότερα και σύγχρονα ρεύματά της. Την αποστολή αυτή επιδιώκει η Διεύθυνση Φωτογραφίας διαχειριζόμενη οικονομικά, προβάλλοντας διεθνώς και αξιοποιώντας επιστημονικά τις συλλογές φωτογραφίας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που λειτουργούσε ως ιδιαίτερο τμήμα στο πλαίσιο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και όσες τυχόν παραχωρούνται σε αυτή ή πρόκειται να αποκτηθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο μέλλον. Η Διεύθυνση Φωτογραφίας σχεδιάζει και υλοποιεί την Μπιενάλε Φωτογραφίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Διευθυντή και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Για την εκπλήρωση της αποστολής της, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Φωτογραφίας διαρθρώνονται σε Τμήμα Συλλογών και Τμήμα Έρευνας και Αρχείου και συνεργάζονται, κατά λόγο αρμοδιότητας, με όλες τις λοιπές υπηρεσίες του οργανισμού υπό την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή.

2. Στα μέσα που χρησιμοποιεί η Διεύθυνση Φωτογραφίας για την εκπλήρωση της αποστολής της συγκαταλέγονται ιδίως:
(α) Η συλλογή και μελέτη φωτογραφιών με καλλιτεχνική αξία επωνύμων ή ανωνύμων δημιουργών του παρελθόντος, καθώς και η συλλογή φωτογραφιών σύγχρονων δημιουργών.
(β) Η δημιουργία οργανωμένου αρχείου.
(γ) Η συνεργασία με τους μουσειοπαιδαγωγούς του «Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης» για την εκπόνηση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε σχολικές και άλλες ομάδες, ξεναγήσεις, σεμινάρια εκπαιδευτικών, που αποβλέπουν στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στην τέχνη και την ιστορία της φωτογραφίας, αλλά και την επιμόρφωση του κοινού.
(δ) Η έκδοση εντύπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων.
(ε) Η διοργάνωση εκθέσεων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
(στ) Η παραγωγή εκθέσεων.
(ζ) Η πραγματοποίηση εκδόσεων που προωθούν την τέχνη της φωτογραφίας.
(η) Κάθε άλλη συναφής δραστηριότητα.

3. Επικεφαλής της Διεύθυνσης Φωτογραφίας είναι ο Διευθυντής Φωτογραφίας, ο οποίος προΐσταται των υπηρεσιών της, κατευθύνει και συντονίζει τη λειτουργία τους. Αυτός εισηγείται τεκμηριωμένα στο Γενικό Διευθυντή τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό της Διεύθυνσης, σύμφωνα με τους σκοπούς και στο πλαίσιο της πολιτικής του «Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης» και διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών και επιστημονικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης. Ο Διευθυντής Φωτογραφίας καταρτίζει και υποβάλλει στον Γενικό Διευθυντή, προκειμένου να ενσωματωθεί στο σχέδιο που θα υποβληθεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον προϋπολογισμό και απολογισμό της Διεύθυνσης και, γενικότερα, ενημερώνει αυτόν εγκαίρως για τυχόν προβλεπόμενες δαπάνες και έσοδα που προκύπτουν από την διαχείριση των συλλογών. Μπορεί να αναθέτει τη καλλιτεχνική επιμέλεια εκθέσεων με έργα των συλλογών της Διεύθυνσης στους οικείους επιμελητές, διατηρεί ωστόσο την τελική ευθύνη έναντι του Διοικητικού Συμβουλίου για την επιτυχή διεξαγωγή των δράσεων. Συντονίζει τη διοργάνωση της Μπιενάλε Φωτογραφίας και εισηγείται τεκμηριωμένα στο Γενικό Διευθυντή τους τρόπους για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της. Εισηγείται, ακόμη, τη συμμετοχή της Διεύθυνσης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τον εμπλουτισμό της συλλογής, του αρχειακού υλικού, την αντικατάσταση και βελτίωση του εξοπλισμού και της βιβλιοθήκης, καλλιεργεί και παρακολουθεί την επικοινωνία και συνεργασία με άλλα ομοειδή ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

4. Τη λειτουργία της Διεύθυνσης Φωτογραφίας και το έργο του Διευθυντή της εποπτεύει, παρακολουθεί και αξιολογεί πενταμελής Eφορεία, με γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Εφορείας της Διεύθυνσης Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διορίζονται με τριετή θητεία από τον Υπουργό Πολιτισμού και είναι σημαντικοί φωτογράφοι, συλλέκτες φωτογραφίας, ιστορικοί της φωτογραφίας και, πάντως, αναγνωρισμένου κύρους εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της χώρας. Ένα εκ των μελών της Εφορείας της Διεύθυνσης Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης υποδεικνύεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ένα ακόμη επιλέγεται υποχρεωτικά μεταξύ των οριζομένων από τον Υπουργό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση που ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της Εφορείας δεν έχει υποδειχθεί εκπρόσωπος του Δήμου, αυτός ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Στην Εφορεία της Διεύθυνσης Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μετέχει και ο Διευθυντής Φωτογραφίας χωρίς, όμως, δικαίωμα ψήφου. Κατά την ανασυγκρότηση της Εφορείας της Διεύθυνσης Φωτογραφίας, μετά τη δωρεά ή την παραχώρηση της χρήσης φωτογραφικών συλλογών, αρχείων ή εγκαταστάσεων, ως μέλη μπορούν να διορίζονται πρόσωπα υποδειχθέντα από το δωρητή ή τον φορέα που διενήργησε τη παραχώρηση.

5. Στην αποστολή της Εφορείας της Διεύθυνσης Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εμπίπτει το να επικουρεί τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης στην εξειδίκευση των σκοπών της Διεύθυνσης για την προαγωγή της καλλιέργειας του κοινού, όσον αφορά τα επιτεύγματα της τέχνης της φωτογραφίας, για τη διαρκή επικοινωνία και όσμωση της λειτουργίας της Διεύθυνσης με την κοινωνία των πολιτών της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς και για τη χρήση των όποιων συλλογών της έχουν δωρηθεί ή παραχωρηθεί, αρχείων και εγκαταστάσεων Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Επίσης, συνεργάζεται με τον Διευθυντή Φωτογραφίας για την κατάρτιση του εκθεσιακού και εκπαιδευτικού προγραμματισμού καθώς και του ετήσιου προϋπολογισμού και απολογισμού της Διεύθυνσης και παρέχει τη γνώμη της σχετικά, προ της υποβολής αυτών στον Γενικό Διευθυντή. Το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, η Εφορεία της Διεύθυνσης Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καταρτίζει και υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο και τον Γενικό Διευθυντή του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ετήσια έκθεση, με την οποία περιγράφεται συνοπτικά και αξιολογείται η λειτουργία της Διεύθυνσης Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η επίδοση του Διευθυντή και του προσωπικού αυτού. Η σχετική αξιολόγηση λαμβάνεται υπ’ όψιν υποχρεωτικά για την αξιολόγηση του προσωπικού και την τυχόν ανανέωση της θητείας του Διευθυντή.

6. Ο Διευθυντής Φωτογραφίας επιλέγεται μετά από δημόσια πρόσκληση και αξιολόγηση των σχετικών υποψηφιοτήτων από το Διοικητικό Συμβούλιο του «Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης». Τον διορισμό του επιλεγέντος στη θέση διευθυντή, με τετραετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται, διενεργεί, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και με απόφασή του, ο Υπουργός Πολιτισμού. Γνώμη σχετικά με την αξιολογική προτεραιότητα των υποψηφίων μπορεί να διατυπώσει, κατόπιν σχετικής ακρόασης, και η Καλλιτεχνική Επιτροπή από κοινού με το Γενικό Διευθυντή.

7. Ο Διευθυντής Φωτογραφίας πρέπει να διαθέτει πτυχίο Α.Ε.Ι. καθώς και μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, ιδίως στην Ιστορία ή Θεωρία της Φωτογραφίας ή της Τέχνης ή της Αισθητικής ή της Πολιτισμικής Ιστορίας, πενταετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη προϋπηρεσία ή εμπειρία σε συντήρηση, ταξινόμηση, τεκμηρίωση, μελέτη, έρευνα, προώθηση της Φωτογραφίας, σε Μουσείο Φωτογραφίας, σε πανεπιστημιακό Ίδρυμα, σε άλλο επιστημονικό ή ερευνητικό κέντρο και σε άλλους συναφείς φορείς με αντικείμενο τη φωτογραφία και πολύ καλή γνώση, εκτός της ελληνικής και της αγγλικής, μίας ακόμη τουλάχιστον γλώσσας. Εκτιμάται, δε, ιδιαίτερα το να διαθέτει σημαντικό συγγραφικό και επιστημονικό έργο αναγνωρισμένο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για την κατάληψη της εν λόγω θέσης υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει και μόνιμος υπάλληλος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα από την παραπάνω παράγραφο προσόντα. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται στη θέση αυτή λογίζεται για όλες τις συνέπειες, ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική του θέση. Ο διοριζόμενος μετά τη λήξη της θητείας του επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από το διορισμό του, η οποία παραμένει κενή.

8. Η θέση του Διευθυντή Φωτογραφίας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

  • 6 Ιουλίου 2017, 19:22 | Ευγενία Τ. Μαγκαρίλ

    Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης λειτουργεί σήμερα ως «ιδιαίτερο τμήμα» με χωριστή Εφορεία και αυτό δεν αλλάζει ούτε στο παρόν νομοσχέδιο. Απλώς εξελίσσεται από τμήμα σε μουσείο.

  • 4 Ιουλίου 2017, 12:21 | Χρήστος Σοφοκλής

    Μία ακόμη Εφορεία!!!