- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 81 – Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 2725/1999

Το άρθρο 23 του ν. 2725/1999 αντικαθίστανται ως εξής:
« 1. Η γενική συνέλευση των μελών κάθε αθλητικής ομοσπονδίας συνέρχεται στην έδρα της ομοσπονδίας ή σε άλλο τόπο, αν αυτό προβλέπεται ρητά στο καταστατικό της (α) τακτικά εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους και (β) έκτακτα, κάθε φορά που ο νόμος, το καταστατικό ή οι ανάγκες το απαιτούν. Η γενική συνέλευση μπορεί να συνεδριάζει και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη), αν αυτό προβλέπεται ρητά στο καταστατικό της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.
2. Η γενική συνέλευση συγκαλείται με πρόσκληση του δ.σ., στην οποία αναγράφονται με σαφήνεια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και η οποία κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο στα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο καταστατικό της.
3. Το δ.σ. υποχρεούται να συγκαλεί την έκτακτη γενική συνέλευση, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την υποβολή σχετικής έγγραφης αίτησης του 1/10 των μελών της, στην οποία πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια τα προς συζήτηση θέματα. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, τα μέλη που ζήτησαν τη σύγκληση μπορούν να συγκαλέσουν τη γενική συνέλευση, συντάσσοντας και κοινοποιώντας σχετική πρόσκληση, κατά τις ειδικότερες διατυπώσεις του καταστατικού.
4. Εκτός αν ο νόμος ή το Καταστατικό απαιτεί αυξημένη απαρτία ή και πλειοψηφία, η γενική συνέλευση συνεδριάζει έγκυρα όταν παρίστανται σε αυτήν το ήμισυ πλέον ενός των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου και αποφασίζει έγκυρα με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της.
5. Με εξαίρεση τις αρχαιρεσίες και τα θέματα για τα οποία το καταστατικό ορίζει ρητά ότι διεξάγεται μυστική ψηφοφορία, οι ψηφοφορίες της γενικής συνέλευσης είναι φανερές και γίνονται είτε με ανάταση χειρός είτε με ονο¬μα¬στι¬κή κλή¬ση, απαγορευμένης σε κάθε περίπτωση της δια βο¬ής ψηφοφορίας.
6. α. Με την επιφύλαξη της παρ. 7, στη γενική συνέλευση αθλητικής ομοσπονδίας συμμετέχουν, με δικαίωμα μίας ψήφου έκαστο, τα αθλητικά σωματεία – μέλη της ομοσπονδίας τα οποία (α) έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και (β) στο προ της γενικής συνέλευσης ημερολογιακό έτος συμμετείχαν σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις με δέκα (10) τουλάχιστον αθλητές, αν πρόκειται για ατομικό άθλημα ή με είκοσι (20) τουλάχιστον αθλητές αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα.
β. Τα σωματεία – μέλη της ομοσπονδίας που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη γενική συνέλευση, οφείλουν, πέντε (5)τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της συνέλευσης, να καταθέσουν στο δ.σ.της ομοσπονδίας τα επίσημα φύλλα αγώνων από τα οποία αποδεικνύεται η προαπαιτούμενη αγωνιστική τους δράση. Το δ.σ., μετά από έλεγχο των αποδεικτικών, συντάσσει πίνακα των αθλητικών σωματείων που δικαιούνται να συμμετέχουν, με δικαίωμα ψήφου, στην επικείμενη συνέλευση, τον οποίο και αναρτά σε εμφανή σημείο στην έδρα της ομοσπονδίας την προηγουμένη της συνεδρίασης.
γ. Κάθε σωματείο εκπροσωπείται στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας από τον Πρόεδρο του δ.σ. του (τακτικός εκπρόσωπος) ή, σε περίπτωση κωλύματος αυτού, από άλλο μέλος του δ.σ. ειδικά εξουσιοδοτημένο προς τούτο με απόφαση του δ.σ. (αναπληρωτής εκπρόσωπος)
7. α. Αν α) πρόκειται για αθλητική ομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν αθλητικά σωματεία και αθλητικές ενώσεις και β) ο αριθμός των αθλητικών σωματείων υπερβαίνει τα χίλια (1.000), το καταστατικό μπορεί να ορίζει ότι στη γενική συνέλευση συμμετέχουν, με δικαίωμα μίας ψήφου έκαστος, αντιπρόσωποι των αθλητικών ενώσεων – μελών της ομοσπονδίας, οι οποίοι εκλέγονται σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στον παρόντα νόμο και όχι αντιπρόσωποι των σωματείων – μελών των ενώσεων.
β. Ο αριθμός των αντιπροσώπων κάθε αθλητικής ένωσης, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας, είναι ανάλογος με τον αριθμό των αθλητικών σωματείων – μελών της ένωσης, που πληρούν τις προϋποθέσεις της περ. α΄ της παρ. 6. Η ποσοστιαία αναλογία ορίζεται σε έναν (1) αντιπρόσωπο για κάθε δέκα (10) σωματεία – μέλη της ένωσης. Αν, κατά τον προαναφερόμενο υπολογισμό, απομένουν περισσότερα από πέντε (5) σωματεία, εκλέγεται άλλος ένας (1) αντιπρόσωπος.
γ. Δικαίωμα να εκλεγούν αντιπρόσωποι αθλητικής ένωσης έχουν μόνο τα μέλη των αθλητικών σωματείων – μελών της ένωσης που έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και τα οποία έχουν αποκτήσει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η εκλογιμότητα αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο με σχετική βεβαίωση του οικείου αθλητικού σωματείου, που κατατίθεται, επί ποινή ακυρότητας της σχετικής υποψηφιότητας, στον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των αθλητικών ενώσεων διεξάγονται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας. Οι υποψήφιοι καταχωρούνται σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και εκλέγονται με σταυρό προτίμησης. Ο συνολικός αριθμός των σταυρών προτίμησης ανά ψηφοδέλτιο αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο, και αντιστοιχεί στο 30 % του αριθμού των αντιπροσώπων της ένωσης στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας. Αν κατά τον υπολογισμό αυτό προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και πάνω.
8. Στις συνεδριάσεις των γενικών συνελεύσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, παρίστανται και ψηφίζουν αυτοπροσώπως τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του καταστατικού, απαγορευμένης ρητά της δι’ αντιπροσώπου ή πληρεξουσίου συμμετοχής.
9. Οι αρχαιρεσίες για τα όργανα των αθλητικών ομοσπονδιών διεξάγονται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικαστικός αντιπρόσωπος. Δικαστικός αντιπρόσωπος ορίζεται δικηγόρος διορισμένος στον Άρειο Πάγο, ο οποίος ορίζεται από το Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας της ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής εκλέγονται από το σώμα της γενικής συνέλευσης.
10. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο καταστατικό της κάθε αθλητικής ομοσπονδίας, εναλλακτικά ως εξής:
(α) είτε με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και εκλογή των μελών των οργάνων κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι. Στην περίπτωση αυτή, το ανώτατο όριο σταυροδοσίας είναι το 30 % των θέσεων εκλογής και, αν προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και πάνω. Ο αριθμός των υποψήφιων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο.
(β) είτε με το σύστημα των συνδυασμών και ανώτατο όριο σταυροδοσίας ίσο με το 30 % των θέσεων εκλογής, τυχόν κλάσματος προκύπτοντος στρογγυλοποιούμενο κατά τα ανωτέρω. Το καταστατικό μπορεί να ορίζει ελάχιστο αριθμό υποψηφίων κάθε συνδυασμού. Ο αριθμός των υποψήφιων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του συνδυασμού. Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που συγκέντρωσε τη σχετική έστω πλειοψηφία του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρούνται τα λευκά.
11. Στην περίπτωση της περ. β΄ της παρ. 10, η ανάδειξη των υποψηφίων γίνεται ως εξής :
(α) Αν ο επιτυχών συνδυασμός πλειοψήφησε με ποσοστό ίσο ή άνω του 50 % συν ένα (1)του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, οι θέσεις εκλογής κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών που έλαβαν μέρος στις αρχαιρεσίες.
(β) Αν ο επιτυχών συνδυασμός πλειοψήφησε με ποσοστό κάτω του 50 % συν ένα (1) των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε ο συνδυασμός αυτός καταλαμβάνει το ήμισυ (50 %) πλέον μία (1) των θέσεων εκλογής και τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί, ανάλογα με τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε καθένας από αυτούς. Τις θέσεις που κατέλαβε κάθε συνδυασμός καταλαμβάνουν οι υποψήφιοί του, που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Το καταστατικό μπορεί να προβλέπει εφαρμογή του συστήματος απλής αναλογικής και στην παρούσα περίπτωση.
12. Πρόεδρος του δ.σ. ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού, αν και εφόσον πλειοψήφησε με ποσοστό ίσο ή άνω του 50 % συν ένα (1) των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν ο επιτυχών συνδυασμός πλειοψήφησε με μικρότερο ποσοστό, ο Πρόεδρος εκλέγεται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων μελών, κατά την πρώτη συνεδρίασή τους με σκοπό τη συγκρότησή τους σε σώμα.
13. Για την εκλογή εκπροσώπων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε) και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε) εφαρμόζονται οι διατάξεις των καταστατικών των οικείων αθλητικών ομοσπονδιών.
14. Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος.»