- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 42 – Κωλύματα και ασυμβίβαστα

1. Δεν επιτρέπεται να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή ή του εκπαιδευτή:
(α) Όποιος δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του,
(β) Όποιος τελεί υπό στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση, πλήρη ή μερική, για όσο χρόνο τελεί υπό το καθεστώς αυτό,
(γ) Αλλοδαπός υπήκοος σε βάρος του οποίου έχει διαταχθεί, με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου ή αρμόδιας διοικητικής αρχής, η απέλαση από τη χώρα ή η επιστροφή του στη χώρα προέλευσης ή διέλευσης ή σε Τρίτη χώρα επιλογής του, καθώς και αλλοδαπός υπήκοος που έχει εγγραφεί, για τον οποιονδήποτε λόγο ή αιτία, στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (Ε.Κ.ΑΝ.Α) για όσο χρόνο παραμένει εγγεγραμμένος,
(δ) Όποιος έχει καταδικαστεί ή έχει παραπεμφθεί, με αμετάκλητο βούλευμα ή κλητήριο θέσπισμα, να δικαστεί ως υπαίτιος για κακούργημα ή, σε οποιαδήποτε ποινή, για παράβαση του παρόντος νόμου, για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, για χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων και παράβαση της κείμενης νομοθεσίας περί ντόπινγκ, για παράνομο στοιχηματισμό, για δωροδοκία – δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και για οποιοδήποτε αδίκημα αθλητικής βίας. Το κώλυμα της παρούσας περίπτωσης αίρεται με την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή απόφασης με την οποία παύει οριστικά η ασκηθείσα ποινική δίωξη. Σε περίπτωση παύσης της ποινικής δίωξης υφ’ όρους, με νόμο, το κώλυμα αίρεται υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους έπαυσε η ποινική δίωξη.
(ε) όποιος έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα με τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση, για το χρονικό διάστημα που ορίζει η απόφαση αυτή, ή νωρίτερα, αν του χορηγηθεί αποκατάσταση σύμφωνα με το άρθρο 66 ΠΚ.
2. Η ιδιότητα του προπονητή Α΄ και Β΄ επιπέδου ενός αθλήματος είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του αθλητή του ίδιου αθλήματος. Αθλητής με ενεργή αγωνιστική δραστηριότητα επιτρέπεται να ασκεί, υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου, το επάγγελμα του προπονητή Γ΄ επιπέδου του ίδιου αθλήματος και να παρέχει τις υπηρεσίες του στα αναπτυξιακά τμήματα ή τμήματα υποδομής του σωματείου για το οποίο αγωνίζεται ή στην ακαδημία Α.Α.Ε για την οποία αγωνίζεται, ανάλογα με την περίπτωση.
3. Προπονητής που απασχολείται σε σωματείο, Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε απαγορεύεται να παρέχει υπηρεσίες σε άλλο σωματείο Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε που καλλιεργεί το ίδιο άθλημα, για όσο χρονικό διάστημα είναι σε ισχύ η σύμβασή του. Η απαγόρευση αυτή ισχύει ακόμη κι αν η παροχή υπηρεσιών γίνεται χαριστικά.