- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 32 – Προπονητές ποδοσφαίρου

1. Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 30 και 31,για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή και βοηθού προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας που συμμετέχει σε πρωτάθλημα που διοργανώνει ηUEFA, η Ε.Π.Ο ή οι ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων – μέλη της Ε.Π.Ο, καθώς και για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή και βοηθού προπονητή των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κατέχει τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται για την κατηγορία στην οποία ανήκει η ομάδα που προπονεί, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Σύμβαση Προπονητικής UEFA – Ε.Π.Ο (UEFA Coaching Convention), τη Σύμβαση αμοιβαίας αναγνώρισης προπονητικών προσόντων και τους εν γένει κανονισμούς και αποφάσεις της UEFA, καθώς και σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο.
2. Η Ε.Π.Ο υποχρεούται να δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα τηςτις εκάστοτε ισχύουσες Συμβάσεις Προπονητικής και αμοιβαίας αναγνώρισης προπονητικών προσόντων της UEFA, κάθε κανονισμό ή απόφαση της UEFA που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των προπονητών ποδοσφαίρου, στην αγγλική γλώσσα και σε ακριβή μετάφραση στην ελληνική, καθώς και τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου
3. H άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου, οποιουδήποτε επιπέδου, υπόκειται σε προγενέστερη αναγγελία και εγγραφή στο υπο-μητρώο προπονητών της Γ.Γ.Α, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. Μετά την εγγραφή στο υπο-μητρώο προπονητών της Γ.Γ.Α., οι προπονητές ποδοσφαίρου υπόκεινται στις υποχρεώσεις επιμόρφωσης και ανανέωσης του δελτίου πιστοποίησης τους που ορίζονται στον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο, προκειμένου να διατηρήσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
4. Οι απόφοιτοι των Σ.Ε.Φ.Α.Α και Τ.Ε.Φ.Α.Α των ημεδαπών Α.Ε.Ι, με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, λαμβάνουν από την Ε.Π.Ο ειδική αναγνώριση ισοτιμίας του πτυχίου τους με δίπλωμα UEFA Β και αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε κάτοχο διπλώματος UEFA Β, εφόσον το πρόγραμμα σπουδών της Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή του Τ.Ε.Φ.Α.Α από το οποίο αποφοίτησαν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται για την απόκτηση διπλώματος UEFA Β από τις Σχολές Προπονητών UEFA/ΕΠΟ. Σε κάθε περίπτωση, οι απόφοιτοι των Σ.Ε.Φ.Α.Α και Τ.Ε.Φ.Α.Α των ημεδαπών Α.Ε.Ι. με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, λαμβάνουν από την Ε.Π.Ο ειδική αναγνώριση ισοτιμίας του πτυχίου τους με δίπλωμα UEFAC (National) και αποκτούν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Η χορήγηση στους απόφοιτους των Σ.Ε.Φ.Α.Α και Τ.Ε.Φ.Α.Α με ειδικότητα το ποδόσφαιρο του διπλώματος UEFA Β ήUEFAC (National) ανάλογα με την περίπτωση, γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, βάσει σχετικής λίστας που αποστέλλει η διοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ε.Π.Ο αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.
5. Όσοι αποφοίτησαν από Σ.Ε.Φ.Α.Α και Τ.Ε.Φ.Α.Α ημεδαπών Α.Ε.Ι με ειδικότητα το ποδόσφαιρο πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος λαμβάνουν από την Ε.Π.Ο ειδική αναγνώριση ισοτιμίας του πτυχίου τους με δίπλωμα UEFA Β, ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση ειδικών σχολών επιμόρφωσης για αποφοίτους Σ.Ε.Φ.Α.Α. και Τ.Ε.Φ.Α.Α που ιδρύονται από την Ε.Π.Ο μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του παρόντος.