- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 31 – Επαγγελματικά δικαιώματα προπονητών

1. Ο προπονητής Α΄ επιπέδου έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του ως προπονητής : (α) σε όλους τους φορείς στους οποίους δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες ο προπονητής Β΄ επιπέδου,(β) σε αθλητικά σωματεία που συμμετέχουν σε πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών και σε διεθνείς διοργανώσεις, (β) σε Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα της ανώτατης εθνικής κατηγορίας του οικείου αθλήματος και σε διεθνείς διοργανώσεις και (γ) στην οικεία εθνική αθλητική ομοσπονδία.
2. Ο προπονητής Β΄ επιπέδου έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του ως προπονητής : (α) σε όλους τους φορείς στους οποίους δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες ο προπονητής Γ΄ επιπέδου, (β) σε αθλητικά σωματεία που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εγχώρια αθλητική διοργάνωση, εκτός από τα πανελλήνια πρωταθλήματα και σε (γ) Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εγχώρια αθλητική διοργάνωση, εκτός από τα πρωταθλήματα της ανώτατης επαγγελματικής κατηγορίας του οικείου αθλήματος.
3. Ο προπονητής Γ΄ επιπέδου έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του (α) σε ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, (β) σε γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, (γ) στις ακαδημίες και στα αναπτυξιακά τμήματα ή τμήματα υποδομής των αθλητικών σωματείων και (δ) στις ακαδημίες των Α.Α.Ε.
4. Οι προπονητές Α΄ και Β΄ επιπέδου, με πτυχίο Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α. ημεδαπού Α.Ε.Ι. ή πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής αναγνωρισμένο ως ισότιμο ή ισοδύναμο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ή το Σ.Α.Ε.Π, έχουν δικαίωμα να αναλαμβάνουν την προετοιμασία υποψηφίων, αθλητών ή μη, για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε σχολές, τμήματα ή εκπαιδευτικές κατευθύνσεις τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνουν πρακτική δοκιμασία σε ένα ή περισσότερα αθλήματα ή αγωνίσματα της ειδικότητας τους.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της οικείας εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας, μπορεί να ανατίθενται, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε φορά, καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου ολυμπιακών ή παραολυμπιακών αθλημάτων σε καθηγητές φυσικής αγωγής που υπηρετούν στο Δημόσιο κατά παρέκκλιση του παρόντος και του άρθρου 30. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το είδος των καθηκόντων που ανατίθενται, η διάρκεια άσκησής τους, η πλήρης ή μερική απαλλαγή των καθηγητών από τα καθήκοντα της οργανικής θέσης τους, η μισθολογική και ασφαλιστική τους κατάσταση και κάθε άλλο σχετικό θέμα.