- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 28 – Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος Μέρους ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί :
(α) Δραστηριότητα αθλητικής αναψυχής: κάθε αθλητική δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται άπαξ ή περιστασιακά, έχει κύριο σκοπό την αναψυχή και ψυχαγωγία των συμμετεχόντων και χαρακτηρίζεται από έλλειψη ανταγωνισμού.
(β) Εκπαιδευτής: κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει εκπαίδευση, κατάρτιση ή και επαγγελματική εμπειρία (αα) στην επιστήμη της φυσικής αγωγής ή σε συγκεκριμένη μέθοδο ή είδος ατομικής ή ομαδικής σωματικής άσκησης και εκγύμνασης ή στη σωματική άσκηση και εκγύμναση για βρέφη, εγκύους, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή άλλες εξειδικευμένες ομάδες ατόμων,(ββ) σε συγκεκριμένη πρακτική γιόγκα (yoga) ή σε άλλη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική που συνδυάζει στατική ή αερόβια σωματική άσκηση και διαλογισμό ή αυτοσυγκέντρωση, (γγ) σε συγκεκριμένη τεχνική ή σύνολο τεχνικών αυτοπροστασίας ή αυτοάμυνας που διδάσκεται αυτοτελώς και όχι μέσα στα πλαίσια εκμάθησης μαχητικού αθλήματος αναγνωρισμένου από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε) ή(δδ) σε συγκεκριμένη δραστηριότητα αθλητικής αναψυχής, και το οποίο μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή σύμφωνα με τον παρόντα.Ο πλήρης επαγγελματικός τίτλος κάθε εκπαιδευτή προσδιορίζεται από την ειδικότητά του. Κύριο έργο κάθε εκπαιδευτή είναι η εκμάθηση των κανόνων και τεχνικών του γνωσιακού αντικειμένου της ειδίκευσής του, η παροχή οδηγιών, συμβουλών στους εκπαιδευόμενους και η εν γένει καθοδήγηση τους.
(γ) Επαγγελματικά προσόντα: τα προσόντα που πιστοποιούνται από τίτλο εκπαίδευσης, κατάρτισης ή επαγγελματική εμπειρία, σύμφωνα με τα άρθρα 30, 32 και 38.
(δ) Νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα: επαγγελματική δραστηριότητα την οποία επιτρέπεται να αναλαμβάνουν και να ασκούν μόνο όσοι διαθέτουν καθορισμένα επαγγελματικά προσόντα.
(ε) Προπονητής: κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει εκπαίδευση, κατάρτιση ή και επαγγελματική εμπειρία στην επιστήμη της γενικής και ειδικής προπονητικής για συγκεκριμένο άθλημα, αναγνωρισμένο ή μη από τη Δ.Ο.Ε. και το οποίο έχει το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή, οποιουδήποτε επιπέδου, σύμφωνα με τον παρόντα. Κύριο έργο του προπονητή είναι η εκμάθηση των κανόνων και τεχνικών του αθλήματος της ειδίκευσής του, η μεγιστοποίηση και βελτιστοποίηση της σωματικής επίδοσης και απόδοσης των αθλητών ή των ομάδων αθλητών που προπονεί και η εν γένει καθοδήγηση και προετοιμασία τους για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και διακρίσεων σε αθλητικές διοργανώσεις.